Xiaomi Redmi 3 - szépségbe zárt szörnyeteg

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: Bone123 | 2016-03-30 09:00

Mutatós fémház, nyolcmagos rendszerchip, visszafogott méret és kolosszális akkumulátor a középkategória alsó felében – a Xiaomi már megint odapörköl a konkurenciának.

Bevezető

A Xiaomi lendülete, amely a világ legnagyobb piacának meghódításával csúcsosodott ki, tavaly némleg megtorpant, ez persze nem meglepő, hiszen az Apple belehúzott Kínában, a Huawei lassan, de biztosan az egyik nagykutya lett világszinten, a Meizu, a LeEco, a Vivo, a ZTE az Oppo és társaik pedig sorra dobtak piacra minőségi termékeket. 2015 második felében ráadásul elérte a középkategóriát a fémházas masinák trendje, és nem egy vetélytárs akadt itt is.

Mutatós lett a fémházas Xiaomi Redmi 3
Mutatós lett a fémházas Xiaomi Redmi 3 [+]

A Xiaomi persze nem lenne Xiaomi (értsd: trendkövető helyett trendmeghatározó gyártó), ha ne tette volna le közülük az egyik legütősebbet: bár a mutatós küllem, az ujjlenyomat-olvasó vagy a kis felárral elérhető, 3/32 gigabájtos opciók máshol is felbukkantak, a Redmi Note 3 nyolcmagos SoC-je mellé rámolt 4000 milliamperórás akkumulátor kiemelkedett a mezőnyből. Nem mindenki vágyik persze phabletre, és van, aki lejjebb menne árban, ezt pedig a gyártónál is jól tudják – számukra az 5 hüvelykes Redmi 3-at sütötték ki a Xiaomi boszorkánykonyháján. A kellemes árcímke és a megszokott, HD kijelző mellé 2 gigabájt RAM, 13 megapixeles hátlapi kamera, mutatósan textúrázott fémház és nem kisebb, mint 4100 milliamperórás akkumulátor jár.

Elölről a megszokott Xiaomi küllem köszön vissza
Elölről a megszokott Xiaomi küllem köszön vissza [+]

Először kézbe véve nem is igazán hiszi el az ember, hogy a vállalható paramétereket kapott öthüvelykes tényleg rádupláz nem egy rivális (mondjuk a Lumia 650) telepméretére, aztán az első lemerítés kihívásai meggyőzik, hogy nem turpisság, hanem mérnöki tudás van a dolog mögött. Nyilván előbb-utóbb az a mondat következik, hogy szép dolog a kínai, 30 ezer forintnak megfelelő ár, de mit mutat a cédula, ha az öreg kontinens vám- és adóterhei rájönnek, már az itthoni garanciás és magyar szoftveres kiszerelés esetében? A válasz: a Redmi 3 ajánlattól függően Magyarországon is igen kedvező áron elérhető, a következő oldalakon pedig kiderül, hogy az ígéret szép szó, de vajon tudja-e hozni a Snapdragon 616-os masina a papíron meggyőző teljesítményt? Szerencsére a Xiaomi ebben nem szokott nagyot hibázni.

A Redmi 3 doboza apró, füles nincs benne
A Redmi 3 doboza apró, füles nincs benne [+]

A Redmi 3 egészen apró dobozkában futott be hozzánk az EuStock jóvoltából, el sem hittük, hogy a gigaakksis monstrum belefért. Ám a kis szörnyeteg benne lapult, némi papírnyomtatvány, egy SIM-tű, egy microUSB kábel és egy európai szabványú, 2 amperes töltőfej kíséretében. Piston, vagy más headset nem, bár azt semmiképpen nem bánjuk, hogy a kedvező árazásba inkább a fémház fért bele, semmint mondjuk egy füles és műanyag konstrukció.

Külső és kijelző

A mobil és phablet méretű Redmiket nem nehéz felismerni, hiszen a kerekded sarkak, a lapos hátlap, az ívelt szélek és a Mi felirat egyértelművé teszik a Xiaomi részvételét a konstrukcióban. Semmi trendiség vagy egyediség nem jellemzi a formavilágot, ami elölről inkább funkcionalista, semmint szemet gyönyörködtető, a Redmi 3 fém hátlapja (változattól függően) ugyanakkor finom textúrázást kapott, és a nálunk lévő ezüst variáns gyémántszerű, pöttyös gravírozása olyan elegánsan töri meg a rávetülő fényt, hogy az egész, kissé unalmas dizájnkoncepciónak karaktert ad. Sokan kérdezték is, hogy melyik mobilt tartom a kezemben, mert olyan jól néz ki.

Kényelmesen fogható és kezelhető az 5 hüvelykes Redmi 3
Kényelmesen fogható és kezelhető az 5 hüvelykes Redmi 3 [+]

Alul-felül persze elengedhetetlen volt egy-egy műanyag sáv használata, hiszen az antennák jobb jelátvitelét így lehet hatékonyan biztosítani, és az előlapi védőüveget is keskeny plasztik sáv veszi körbe – van gyártó, amelyik megszabadult ettől, és/vagy lekerekítette az üveglap széleit. A legfontosabb kérdés mégis az, hogy mekkora a Redmi 3 kézbe fogva, hiszen sokaknak pont a visszafogott méretek miatt eshet rá a választás egy phablettel szemben. Nos, a 139,3 x 69,6 x 8,5 milliméteres és 144 grammos paraméterek abszolút kényelmesen fogható mobilt jelentenek a gyakorlatban.

Más szögből máshogy csillog a gyémántalakú mintázat
Más szögből máshogy csillog a gyémántalakú mintázat [+]

Nyilván létezik kompaktabb és könnyebb masina az 5 hüvelykes mobilpiacon, ám az íveknek hála a készülék tökéletesen a tenyérbe simul, a keskeny oldalkávákkal pedig könnyű az egykezes használat. A hatalmas telepet figyelembe véve a Xiaomi tervezőmérnökei tehát telibe trafálták a méret/akkumulátor arányt. A trükk részben az, hogy a zárt hátlap a 4100 milliamperórás telep környékén elvékonyodik, ezzel is plusz helyet szolgáltatva az energiaforrásnak, ennek ellenére makulátlan lett az összeszerelés, hibátlanok az illesztések, a magnézium ötvözet váz nem recseg-ropog, és egy ponton sem érzi úgy az ember, hogy a burkolat túl vékony vagy sérülékeny volna. Egyedül a csúszós hátlapba lehet belekötni, talán majd 2017-ben rámegy a piac a jobb tapadásra.

Az összeszerelés hibátlan lett, a gombok könnyen elérhetők
Az összeszerelés hibátlan lett, a gombok könnyen elérhetők [+]

A hátlap bal felső sarkában kapott helyet a 13 megapixeles kamera és a ledes villanó, legalul pedig, széles profillal a multimédiás hangszóró, amit elég könnyű letakarni. A Redmi 3 jobb oldalán lehet a hangerőszabályzót és a bekapcsolót kitapintani, ezek kézre esnek és könnyen működtethetők. A készülék egy nanoSIM-et és egy microSIM-et, vagy egy microSD kártyát és egy microSIM-et fogad be a hibrid tálcának köszönhetően, amit a mellékelt tű segítségével, balról lehet előhúzni. Felülre, a zajszűrő mikrofon és a 3,5 milliméteres fülhallató-kimenet mellé infraport is került, tovább növelve a Redmi 3 ár/érték arányát. Alul lehet a microUSB kábelt csatlakoztatni, mellette a beszélgetési mikrofon pillantható meg.

Kijelző-teszt
Mérés Xiaomi Redmi 3 OnePlus X Samsung Galaxy A3 (2016) Samsung Galaxy Alpha
Fehér fényerő (max.) 523 nit 338 nit 471 / 556 nit 301 nit
Fehér fényerő (min.) 1,2 nit 3,3 nit 1,8 nit n/a
Fekete fényerő 0,49 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány 1067:1 végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7960 / 7043 K 8223 K 7619 / 6637 K 7455 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A kijelző fényereje remek, a betekintési szögek viszont közepesek
A kijelző fényereje remek, a betekintési szögek viszont közepesek [+]

Sok ígéretes középkategóriás pont a kijelzőnél bukik el, ám szerencsére a Redmi 3 öthüvelykes, 720 x 1280 pixeles IPS panelja minőségi darab. A maximális fényerő remek, elég jól látható tartalmakkal napfény alatt, a színek kissé kékesek, ám akad hideg és meleg kalibrációs séma ízlés szerinti kompenzálásra, és bár a színek rendben vannak, azért nagyobb kontraszt, estére pedig szemkímélő olvasási mód is bevethető. A betekintési szögek viszont legfeljebb közepesek: a fényerő drasztikusan nem csökken oldalra fordítva a telefont, ám a kontrasztarány igen, lapos szögből a feketék már inkább sötétszürkéknek tűnnek.

Hátulról szép, elölről inkább funkcionalista a Redmi 3 külleme
Hátulról szép, elölről inkább funkcionalista a Redmi 3 külleme [+]

Az oldalsó képernyőkávák kifejezetten vékonyak, az alsó-felsőt pedig megtöltik a szokásos elemek, így hely nem marad kihasználatlanul. Felülre a fénymérő, a közelségérzékelő, az 5 megapixeles kamera és a beszélgetési hangszóró került, alulra pedig az alkalmazásváltó (menü festéssel), a kezdőképernyő és a vissza érintőgomb jó visszajelzéssel, ám sajnos háttérvilágítás nélkül. Az értesítési LED legalul, haloványan pislákol, amennyiben közölnivalója van. Bár a Redmi 3 különösebb változást nem hozott formavilágban, a fémburkolatra való váltás, a példaszerű összeszerelés, a visszafogott méretek és a hátlap mutatós mintázata (elérhető textúrázatlan is) új standardot teremtenek a kedvező árú középkategóriások szegmensében.

Hardver és MIUI

Kínában a Xiaomi jelölte ki az „ütős hardver visszafogott áron” csapásirányt, és a Redmi 3 nem változtat a bevett recepten. Bár ma már nem számít ritkának a nyolcmagos rendszerchip a középkategóriában, annak az alsó felében, a 720p-s ajánlatok mellé mégsem jellemző Snapdragon 616-os SoC-t mellékelni. A gyártó mégis a négy 1,5 és négy 1,2 gigahertzes Cortex-A53 magot tartalmazó Qualcomm chipset mellett döntött, amelyet az Adreno 405-ös IGP és 2 gigabájt RAM egészít ki. A belső tároló 16 gigabájtos, amelyből 10 érhető el első bekapcsolás után, a microSD kártyával való bővítés természetesen adott. Bekapcsolás után, illetve mindent bezárva nagyjából 1,1 gigabájt RAM szabad. Nemrég jelentették be a 3/32 gigabájtos Pro változatot ujjlenyomat-olvasóval, ez Kínában áprilistól lesz elérhető.


[+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Xiaomi Redmi 3 Alcatel Pop Up 5.0 Meizu m2 LG K10 4G
Rendszerchip Snapdragon 616 Snapdragon 415 MediaTek MT6735 Snapdragon 410
AnTuTu Benchmark 6.x 35181 pont 33333 pont 30533 pont 28039 pont
Vellamo Browser 2605 pont 2402 pont 2593 pont 2247 pont
Vellamo Metal 1126 pont 883 pont 1000 pont 892 pont
Geekbench 3 (single) 657 pont 614 pont 621 pont 478 pont
Geekbench 3 (multi) 3006 pont 2380 pont 1616 pont 1462 pont
GFXBench Man. onscreen 12 fps 5,8 fps 5,85 fps 4,1 fps
GFXBench Man. offscreen 5,8 fps 5,2 fps 2,8 fps 1,8 fps
GFXBench T-Rex onscreen 24 fps 12 fps 14 fps 9,6 fps
GFXBench T-Rex offscreen 15 fps 12 fps 8,5 fps 5,2 fps

A nálunk járt Redmi 3 MIUI 7.1-es felületet futtatott
A nálunk járt Redmi 3 MIUI 7.1-es felületet futtatott [+]

A Snapdragon 615/616 1080p-s kijelzőn neccesen, 720p-n viszont kifejezetten jól muzsikál. A Redmi 3 gyorsan nyit meg és váltogat az alkalmazások között, fürgén lép vissza a kezdőoldalra és a játékok képfrissítése is rendben van, hiszen az Adreno 405-nek kevesebb pixelt kell meghajtania. Bár nem tökéletes az Asphalt 8 képfrissítése, bőven a játszhatóság határán belül fut, legfeljebb langyosra melegedő házzal. Egyébként a böngészéstől is hasonló mértékben melegszik a Redmi 3, csak a Xiaomi szoftvere nincs igazán optimalizálva, a Chrome sokkal kevésbé dadog komolyabb honlapokon görgetve. Mindkét szoftver rendben kezel több lapot, a MIUI-s felkínál adattömörítést, könyvjelzőkezelést, olvasási elrendezést és éjszakai módot. A Chrome inkognitó böngészést, teljes képernyős megjelenítést, asztali nézetre váltást és nyomtatást biztosít, és persze Google szinkronizálást. A teljesítménytesztek pontszámai előnyösek, és bár itt-ott előfordul dadogás alkalmazástól függően, érezhetően gyorsabb minden, mint egy négymagos rivális esetében.

Bár a kínai mis készülékek már 7.2-es MIUI-t futtatnak, a nemzetközi változatok még 7.1-nél tartanak, és a hozzánk eljutott, magyar nyelvvel felvértezett Redmi 3 is ilyen rendszert kapott (7.1.1.0 Global), Android 5.1.1-es alapokon. A Play-szolgáltatások a készüléken voltak és rendben működtek, nem találtunk kínai appokat vagy feliratokat, és olyan kellemetlenségek sem voltak, mint az aktív letöltési korlát telepítéskor – magyarán a rendszer teljes pompájában, nagyjából 95%-os magyarítással működött. A bootloader ezúttal is zárt. A MIUI egyébként néhány indokolatlanul szétszórt beállítást leszámítva átlátható, a megjelenése nem túl harsány vagy látványorientált, a felület témázható, és ahogy azt megszokhattuk a kínai márkáktól, hiányzik a menü, tehát minden app és widget a főoldalakon kap helyet, 4 x 5-ös kiosztással. Akinek ez nem tetszik, egy áruházas launcherrel gyorsan orvosolhatja a dolgot. A tálcára öt ikon fér, a kezdőoldal csíptetőmozdulattal rendezhető át.


[+]

Felülről pattintható le az értesítési- és kapcsolópanel, a kettő között vízszintes ujjhúzással lehet ugrani. A kapcsolók átrendezhetők, a felületen elérhető a zenelejátszó kezelője és a fényerőt is lehet innen szabályozni. Apró kellemetlenség, hogy ehhez az állapotjelző pontot meg kell ragadni, és szikrázó napfény alatt ez nem mindig sikerült elsőre vagy másodikra. Nemcsak az átmenetek, a betűméret és a témák variálhatók: széles körben testreszabhatók az alkalmazásértesítések és az engedélyek is. Gyermek mód is aktiválható a személyes adatok hozzáférhetőségének korlátozására. Akinek az 5 hüvelykes képátló még mindig túl nagy az egykezes használathoz, a kezdőképernyő gombtól jobbra vagy balra simítva 4 vagy 3,5 hüvelykesre kicsinyítheti a tartalmakat, bár az ilyesmi phablet méretben jön jól igazán.


[+]

Az alkalmazásfelhozatal a Google részéről a Play Áruházban ki is merül, a többit a felhasználónak kell telepítenie. A Xiaom a Mi-fiók kezelőt, az email appot, a hangrögzítőt, az iránytűt, a számológépet, a QR-kódolvasót, a letöltés-kezelőt és a témázót mellékelte. Megemlítendő még a Biztonság, amely a rendszererőforrásokat kezeli, vírust keres és az adatforgalmat, illetve az engedélyeket felügyeli. A fájlkezelő a szokásos tallózás mellett fájltípusok szerint is megjeleníti a helyben tárolt állományokat, plusz FTP-kapcsolat is létesíthető vele.


[+]

A naptár jól használható, és a Google-fiókot is sikerült hozzákapcsolni. Ugyanez igaz a telefonkönyvre, amely megjeleníti a mis, a Google-ös, a más fiókokból származó, a helyben tárolt és a SIM-en lévő névjegyeket, amelyek vezeték- és keresztnév alapján rendezhetők, a telefonszám nélküliek pedig kiszűrhetők. Távirányítót nem találtunk, egy AnyMote-ot feldobva viszont sikerült az otthoni tévéket kezelni, beleértve egy régebbi fajtát is.

Kamerák, multimédia

A Redmi 3 5 megapixeles előlapi (egy példa) és 13 megapixeles hátlapi kamerát kapott f/2-es lencsével, PDAF-autofókusszal és ledes villanóval. A szoftver a megszokott: az élőképen rendben működik az érintőfókusz, ami után, a fókuszkört megérintve lehet exponálni, az ujjat körülette csavarva pedig az expozíciót állítani. A kijelző szélén a vakut, a HDR-t, a kameraváltót, a galériát, az exponálót és a videofelvevőt lehet elérni. Hosszanti oldalon végighúzva az ujjat szintén az előlapi kamera ugrik elő, számos arcszépítő funkcióval, a rövid oldalon simítva pedig a módváltó (panoráma, kézi, önkioldó, vízmérték, szürkületi, környezeti témák) és az effektek csalhatók elő. A kézi módot túlzás annak nevezni, itt ugyanis csak a fehéregyensúly (4 séma) és az érzékenység állítható (ISO100 - 3200), plusz a fenti lehetőségek, a záridővel vagy kézi fókusszal nem lehet játszadozni. A Camera2 API-t nem építette be a Xiaomi.

Az apró kameralencse és a ledes villanó a bal felső sarokba került
Az apró kameralencse és a ledes villanó a bal felső sarokba került [+]

Nappal átlagos dinamikával, pontos fehéregyensúllyal és középen elfogadható vonalélességgel rögzít a hátlapi modul, a fókusz is fürge. A szélek fele haladva azonban a szokásosnál hamarabb kezdenek elmosódni a részletek, alighanem a lencsének köszönhetően. Ez nem ideális, de azért 13 megapixelen még mindig elég jó képeket lehet lőni A4-es nyomtatáshoz, a szenzor egyébként 4:3-as. Egyszer-egyszer nappal is elfordult fókusztévesztés, amit kézzel kellett korrigálni, bár ez este volt jellemzőbb. A HDR jól teszi a dolgát, bár nem mindig kompenzál megfelelően a kiégett részleteken, kis expozíciókorrekció segíthet a dolgon. A makrók átlag feletti részletgazdagsággal, 8-10 centimétertől készíthetők, mindenképpen javallott érintőfókusszal irányítani a rendszert, az eredmények ilyenkor minőségi közelképek, kellemesen elmosott hátterekkel.


[+]

Este fogy el a Redmi 3 lendülete, az apró szenzor és a magas érzékenység preferálása miatt az automatikusan lőtt fotók nagyon komoly részletveszteséggel készülnek, a zajmentesítés miatt nem sok éles rész marad. Némileg segíthet a HDR vagy szürkületi mód bevetése, esetleg alacsonyabb érzékenység választása, ám a záridő mindig rövid marad, és az eredmények ilyenkor is hagynak kívánnivalót maguk után. A videók átlagos részletgazdagsággal készülnek, egész jó minőségű, ám meglehetősen halk hangokkal, íme egy példa.


[+]

A MIUI-s Zene a gyártótól beszerezhető számok mellett a helyben tároltakat előadók, albumok, mappák, dalok, listák és kedvenc számok szerint rendezi, widgetből többféle elérhető. Nem gond a FLAC és a WMA számok lejátszása, és akinek a fülesre menő, kiegyensúlyozott és jó minőségű hangkép nem megfelelő, a hangszínszabályzóval vagy a fülesekhez tartozó sémákkal változtathat ízlése szerint. FM-rádió is jár, használatához valamilyen fejhallgató csatlakoztatása szükséges, ilyesmi egyébként nem került a csomagolásba.


[+]

A videolejátszó a H.263, a H.264 és Mpeg4 kódolásokat meghajtotta, a többihez viszont be kellett szerezni egy alternatív szoftvert, a 4K-s tesztfájl azon is kifogott. A gyári lejátszó egy-egy oldalán csúsztatva az ujjat a fény- és a hangerő állítható, ezen felül pedig a képarányt is változtatni lehet. A hangszóró átlag feletti hangerővel, a maximumnál viszont kissé zúgósan szól, a tisztább (bár ekkor sem makulátlan) hangzáshoz érdemes pár lépéssel lejjebb tekerni a volumét. Csökkenti a hangerőt és a hangminőséget, ha a készülék hátlappal az asztalra kerül, vagy ha az ember keze takarja el a rácsot – éppen ezért örülünk jobban az előlapi megoldásnak.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Redmi 3 egy micro- és egy nanoSIM-et fogad be, és mindkettővel 150/50 Mbps az elérhető legnagyobb sebesség 4G hálózatokon (1800/2100/2600 MHz); 3G-n maximum 42 Mbps-mal lehet letölteni. A dual standby-nak megfelelően egyszerre két számmal is a hálózaton lehet lógni, ám ha az egyikről hívás folyik, a másik lekapcsolódik. Az antenna minőségével elégedettek voltunk, és a beszélgetések során is tisztán hallottuk egymást. WiFi-ből 802.11a/b/g/n a szabvány jó vételi minőséggel, illetve Direct, display és hotspot funkciókkal. Bluetoothból 4.1 jár A2DP-vel és LE-vel, USB-ből pedig 2.0 MTP-vel és OTG-vel. A navigációs modul villámgyorsan talál jelet a földi antennák és routerek, illetve a GPS és GLONASS modemek jeleinek segítségével, akár szobabelsőben. Az iránytű és az infra nem maradt ki, az NFC viszont igen.

A Redmi 3 két SIM-et vagy 1 SIM-et és egy microSD-t fogad be
A Redmi 3 két SIM-et vagy 1 SIM-et és egy microSD-t fogad be [+]

Üzemidő? Döbbenetes, fenomenális, meg kell csípni magunkat, hogy tényleg egy átlagos méretű öthüvelykes varázsol. A 4100 milliamperórás telep a visszafogott rendszerchippel és jó optimalizálással mintha soha nem fáradna el: intenzív gyötréssel, teljes szinkronizálással és hétórás képernyőidővel még mindig van benne szufla, nyolc óránál kezd az ember a töltőért nyúlni, ám a 15% itt még bőven kitart. Aki direkt a rekordra megy, akár tízórás képernyőidőt is összehozhat (egyhuzamban, közepes fényerőn a MinDig TV-t 17 órán át lehet nézni, böngészni pedig 15 órán keresztül), de azért 36-48-72 órás készenléttel a hét-nyolc óra a reálisabb. Sok-sok játékkal és fényképezéssel, magas fényerőn természetesen hamarabb is le lehet darálni a százalékokat.

Ekkora helyet foglal a telep a Redmi 3 házán belül
Ekkora helyet foglal a telep a Redmi 3 házán belül (forrás: MIUI.su)

Visszafogott használattal a 3-4 napos töltési ráta is kijöhet, és a mobilfüggők is ráérhetnek kétnaponta a 2 amperes töltőért nyúlni, az alacsony készenléti fogyasztással kombinálva tehát a Redmi 3 igazi hosszútávfutó. Ha mégis a végére érne az ember, „maraton” (WiFi, mobiladat kikapcsolása) vagy „alvó” energiatakarékossági séma aktiválható (csak a WiFi, az adatkapcsolat, az SMS küldés, a hívás és a telefonálás működik). Továbbá az alkalmazások körmére is rá lehet nézni, ha túl sokszor ébresztenék fel a készüléket, ami a tesztidőszak alatt nem volt jellemző. Ám ezekre aligha lesz szükség, mert a Redmi 3 így is, úgy is az új standard az átlagos méretű készülékek között üzemidőben.

A kiváló üzemidejű Redmi 3 folytatja a remek ár/érték arányú Xiaomi mobilok sorát
A kiváló üzemidejű Redmi 3 folytatja a remek ár/érték arányú Xiaomi mobilok sorát [+]

Értékelés: Xiaomi Redmi 3
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 10 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

A Xiaomi ismét megcsinálta: ütős kombinációt dobott össze rendkívül jó összeszerelési minőséggel, mutatós fémburkolattal, a Snapdragon 616-nak köszönhetően fürge (bár nem hibátlan) működéssel, nappal elfogadható kamerával, infrával és döbbenetesen hosszú üzemidővel, ami után csodálkozik az ember, ha régi telefonja a nap végén energiáért könyörög. A Redmi 3 igazi erénye az, hogy mindezt nem phablet méretben vagy vastag készülékházzal érte el, az egykezes használat simán adott, a kényelmes fogásért pedig a csúszós, ám kerekded ívek felelnek. A győzelmet az árazás biztosítja be: itthoni webáruháztól függően akár 50 ezer forintért hozzá lehet jutni a 2/16 gigabájtos modellhez, hazai garanciával, magyar rendszernyelvvel és Play-szolgáltatásokkal. Persze ezúttal sem hibátlan a helyzet, ebben az árszegmensben nem is szokott az lenni. A kameralencse a széleknél gyorsan veszít a részletgazdagságból, az esti fotók minőségét pedig a korlátozott kézi mód húzza le. Az előlapi érintőgombok háttérvilágítása kimaradt, a hátlapi hangszóró közepes minőséggel szól, és asztallapra téve tompulnak a dallamok.

Sokaknak fájni fog a 800 MHz-es LTE-sáv hiánya is, és ez mostanában aligha fog megváltozni, hiszen a Xiaomi egyelőre nem számol azon régiók hálózati igényeivel, ahol nincs jelen hivatalosan. Bár a rendszersebesség jó, a böngészés itt-ott dadogósabb az indokoltnál, és a legkomolyabb grafikájú játékoknál is előfordul képkocka vesztés, bár a legtöbb vígan elfut. Ezeket azonban mind zárójelbe teszi, hogy a Redmi 3 gyönyörű, hibátlanul egybe lett rakva, élmény használni és nagyon sokáig bírja. Hiába tud ugyanis mindent egy mai mobil, ha az ember a lemerüléstől tartva inkább nem használja ki a lehetőségeit. Ezt a bogarat kigyomlálja a Xiaomi öthüvelykese az ember füléből, és feladja a leckét a komplett középkategóriának.

Xiaomi Redmi 3

Bone123

A tesztkészüléket az Eustock.hu küldte el nekünk, köszönjük.

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Xiaomi Redmi 3
Xiaomi Redmi 3 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 139,3 x 69,6 x 8,5 milliméter
Tömeg 144 gramm
Színvariációk arany, ezüst, szürke, többféle textúra
SIM-foglalat 1 x microSIM + 1 x nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5 hüvelyk
Kijelző felbontása 720 x 1280 pixel (294 ppi)
Kijelző típusa Kapacitív IPS-LCD
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 616 (MSM8939v2)
Processzor típusa 1,5 GHz-es, négymagos Cortex-A53 és 1,2 gigahertzes, négymagos Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 405
RAM mérete 2 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Szabadon felhasználható belső tárhely 16 GB (kb. 10 GB elérhető)
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 150/50 Mbps
IrDA / Bluetooth van / 4.1 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n, hotspot, Direct
USB microUSB 2.0 (MTP, OTG)
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS van
GLONASS van
BeiDou van
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 5.1.1 (Lollipop)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok telepíthető
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Biztonság, Mi Fiók
Multimédia
Fő kamera 13 megapixel, PDAF-autofókusz, LED villanó, f/2.0 optika
Másodlagos kamera 5 megapixel
Videófelvétel 1080p@30fps
Zenelejátszó szoftver van
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 4100 mAh-s lítium-polimer
Készenléti idő ? óra
Beszélgetési idő 33 óra (3G)
Zenelejátszási idő 91 óra
Egyebek
3,5 mm-es audio kimenet, aktív zajszűrés másodlagos mikrofonnal, MIUI kezelőfelület, fény- és közelségszenzor, infra