Hirdetés

2018. december 9., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Xiaomi Redmi 3 - szépségbe zárt szörnyeteg

Mutatós fémház, nyolcmagos rendszerchip, visszafogott méret és kolosszális akkumulátor a középkategória alsó felében – a Xiaomi már megint odapörköl a konkurenciának.

Hirdetés

Külső és kijelző

A mobil és phablet méretű Redmiket nem nehéz felismerni, hiszen a kerekded sarkak, a lapos hátlap, az ívelt szélek és a Mi felirat egyértelművé teszik a Xiaomi részvételét a konstrukcióban. Semmi trendiség vagy egyediség nem jellemzi a formavilágot, ami elölről inkább funkcionalista, semmint szemet gyönyörködtető, a Redmi 3 fém hátlapja (változattól függően) ugyanakkor finom textúrázást kapott, és a nálunk lévő ezüst variáns gyémántszerű, pöttyös gravírozása olyan elegánsan töri meg a rávetülő fényt, hogy az egész, kissé unalmas dizájnkoncepciónak karaktert ad. Sokan kérdezték is, hogy melyik mobilt tartom a kezemben, mert olyan jól néz ki.

Kényelmesen fogható és kezelhető az 5 hüvelykes Redmi 3
Kényelmesen fogható és kezelhető az 5 hüvelykes Redmi 3 [+]

Alul-felül persze elengedhetetlen volt egy-egy műanyag sáv használata, hiszen az antennák jobb jelátvitelét így lehet hatékonyan biztosítani, és az előlapi védőüveget is keskeny plasztik sáv veszi körbe – van gyártó, amelyik megszabadult ettől, és/vagy lekerekítette az üveglap széleit. A legfontosabb kérdés mégis az, hogy mekkora a Redmi 3 kézbe fogva, hiszen sokaknak pont a visszafogott méretek miatt eshet rá a választás egy phablettel szemben. Nos, a 139,3 x 69,6 x 8,5 milliméteres és 144 grammos paraméterek abszolút kényelmesen fogható mobilt jelentenek a gyakorlatban.

Más szögből máshogy csillog a gyémántalakú mintázat
Más szögből máshogy csillog a gyémántalakú mintázat [+]

Nyilván létezik kompaktabb és könnyebb masina az 5 hüvelykes mobilpiacon, ám az íveknek hála a készülék tökéletesen a tenyérbe simul, a keskeny oldalkávákkal pedig könnyű az egykezes használat. A hatalmas telepet figyelembe véve a Xiaomi tervezőmérnökei tehát telibe trafálták a méret/akkumulátor arányt. A trükk részben az, hogy a zárt hátlap a 4100 milliamperórás telep környékén elvékonyodik, ezzel is plusz helyet szolgáltatva az energiaforrásnak, ennek ellenére makulátlan lett az összeszerelés, hibátlanok az illesztések, a magnézium ötvözet váz nem recseg-ropog, és egy ponton sem érzi úgy az ember, hogy a burkolat túl vékony vagy sérülékeny volna. Egyedül a csúszós hátlapba lehet belekötni, talán majd 2017-ben rámegy a piac a jobb tapadásra.

Az összeszerelés hibátlan lett, a gombok könnyen elérhetők
Az összeszerelés hibátlan lett, a gombok könnyen elérhetők [+]

A hátlap bal felső sarkában kapott helyet a 13 megapixeles kamera és a ledes villanó, legalul pedig, széles profillal a multimédiás hangszóró, amit elég könnyű letakarni. A Redmi 3 jobb oldalán lehet a hangerőszabályzót és a bekapcsolót kitapintani, ezek kézre esnek és könnyen működtethetők. A készülék egy nanoSIM-et és egy microSIM-et, vagy egy microSD kártyát és egy microSIM-et fogad be a hibrid tálcának köszönhetően, amit a mellékelt tű segítségével, balról lehet előhúzni. Felülre, a zajszűrő mikrofon és a 3,5 milliméteres fülhallató-kimenet mellé infraport is került, tovább növelve a Redmi 3 ár/érték arányát. Alul lehet a microUSB kábelt csatlakoztatni, mellette a beszélgetési mikrofon pillantható meg.

Kijelző-teszt
Mérés Xiaomi Redmi 3 OnePlus X Samsung Galaxy A3 (2016) Samsung Galaxy Alpha
Fehér fényerő (max.) 523 nit 338 nit 471 / 556 nit 301 nit
Fehér fényerő (min.) 1,2 nit 3,3 nit 1,8 nit n/a
Fekete fényerő 0,49 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány 1067:1 végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7960 / 7043 K 8223 K 7619 / 6637 K 7455 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A kijelző fényereje remek, a betekintési szögek viszont közepesek
A kijelző fényereje remek, a betekintési szögek viszont közepesek [+]

Sok ígéretes középkategóriás pont a kijelzőnél bukik el, ám szerencsére a Redmi 3 öthüvelykes, 720 x 1280 pixeles IPS panelja minőségi darab. A maximális fényerő remek, elég jól látható tartalmakkal napfény alatt, a színek kissé kékesek, ám akad hideg és meleg kalibrációs séma ízlés szerinti kompenzálásra, és bár a színek rendben vannak, azért nagyobb kontraszt, estére pedig szemkímélő olvasási mód is bevethető. A betekintési szögek viszont legfeljebb közepesek: a fényerő drasztikusan nem csökken oldalra fordítva a telefont, ám a kontrasztarány igen, lapos szögből a feketék már inkább sötétszürkéknek tűnnek.

Hátulról szép, elölről inkább funkcionalista a Redmi 3 külleme
Hátulról szép, elölről inkább funkcionalista a Redmi 3 külleme [+]

Az oldalsó képernyőkávák kifejezetten vékonyak, az alsó-felsőt pedig megtöltik a szokásos elemek, így hely nem marad kihasználatlanul. Felülre a fénymérő, a közelségérzékelő, az 5 megapixeles kamera és a beszélgetési hangszóró került, alulra pedig az alkalmazásváltó (menü festéssel), a kezdőképernyő és a vissza érintőgomb jó visszajelzéssel, ám sajnos háttérvilágítás nélkül. Az értesítési LED legalul, haloványan pislákol, amennyiben közölnivalója van. Bár a Redmi 3 különösebb változást nem hozott formavilágban, a fémburkolatra való váltás, a példaszerű összeszerelés, a visszafogott méretek és a hátlap mutatós mintázata (elérhető textúrázatlan is) új standardot teremtenek a kedvező árú középkategóriások szegmensében.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.