2018. december 17., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Xiaomi Redmi 3 - szépségbe zárt szörnyeteg

Mutatós fémház, nyolcmagos rendszerchip, visszafogott méret és kolosszális akkumulátor a középkategória alsó felében – a Xiaomi már megint odapörköl a konkurenciának.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Redmi 3 egy micro- és egy nanoSIM-et fogad be, és mindkettővel 150/50 Mbps az elérhető legnagyobb sebesség 4G hálózatokon (1800/2100/2600 MHz); 3G-n maximum 42 Mbps-mal lehet letölteni. A dual standby-nak megfelelően egyszerre két számmal is a hálózaton lehet lógni, ám ha az egyikről hívás folyik, a másik lekapcsolódik. Az antenna minőségével elégedettek voltunk, és a beszélgetések során is tisztán hallottuk egymást. WiFi-ből 802.11a/b/g/n a szabvány jó vételi minőséggel, illetve Direct, display és hotspot funkciókkal. Bluetoothból 4.1 jár A2DP-vel és LE-vel, USB-ből pedig 2.0 MTP-vel és OTG-vel. A navigációs modul villámgyorsan talál jelet a földi antennák és routerek, illetve a GPS és GLONASS modemek jeleinek segítségével, akár szobabelsőben. Az iránytű és az infra nem maradt ki, az NFC viszont igen.

A Redmi 3 két SIM-et vagy 1 SIM-et és egy microSD-t fogad be
A Redmi 3 két SIM-et vagy 1 SIM-et és egy microSD-t fogad be [+]

Üzemidő? Döbbenetes, fenomenális, meg kell csípni magunkat, hogy tényleg egy átlagos méretű öthüvelykes varázsol. A 4100 milliamperórás telep a visszafogott rendszerchippel és jó optimalizálással mintha soha nem fáradna el: intenzív gyötréssel, teljes szinkronizálással és hétórás képernyőidővel még mindig van benne szufla, nyolc óránál kezd az ember a töltőért nyúlni, ám a 15% itt még bőven kitart. Aki direkt a rekordra megy, akár tízórás képernyőidőt is összehozhat (egyhuzamban, közepes fényerőn a MinDig TV-t 17 órán át lehet nézni, böngészni pedig 15 órán keresztül), de azért 36-48-72 órás készenléttel a hét-nyolc óra a reálisabb. Sok-sok játékkal és fényképezéssel, magas fényerőn természetesen hamarabb is le lehet darálni a százalékokat.

Ekkora helyet foglal a telep a Redmi 3 házán belül
Ekkora helyet foglal a telep a Redmi 3 házán belül (forrás: MIUI.su)

Visszafogott használattal a 3-4 napos töltési ráta is kijöhet, és a mobilfüggők is ráérhetnek kétnaponta a 2 amperes töltőért nyúlni, az alacsony készenléti fogyasztással kombinálva tehát a Redmi 3 igazi hosszútávfutó. Ha mégis a végére érne az ember, „maraton” (WiFi, mobiladat kikapcsolása) vagy „alvó” energiatakarékossági séma aktiválható (csak a WiFi, az adatkapcsolat, az SMS küldés, a hívás és a telefonálás működik). Továbbá az alkalmazások körmére is rá lehet nézni, ha túl sokszor ébresztenék fel a készüléket, ami a tesztidőszak alatt nem volt jellemző. Ám ezekre aligha lesz szükség, mert a Redmi 3 így is, úgy is az új standard az átlagos méretű készülékek között üzemidőben.

A kiváló üzemidejű Redmi 3 folytatja a remek ár/érték arányú Xiaomi mobilok sorát
A kiváló üzemidejű Redmi 3 folytatja a remek ár/érték arányú Xiaomi mobilok sorát [+]

Értékelés: Xiaomi Redmi 3
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 10 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

A Xiaomi ismét megcsinálta: ütős kombinációt dobott össze rendkívül jó összeszerelési minőséggel, mutatós fémburkolattal, a Snapdragon 616-nak köszönhetően fürge (bár nem hibátlan) működéssel, nappal elfogadható kamerával, infrával és döbbenetesen hosszú üzemidővel, ami után csodálkozik az ember, ha régi telefonja a nap végén energiáért könyörög. A Redmi 3 igazi erénye az, hogy mindezt nem phablet méretben vagy vastag készülékházzal érte el, az egykezes használat simán adott, a kényelmes fogásért pedig a csúszós, ám kerekded ívek felelnek. A győzelmet az árazás biztosítja be: itthoni webáruháztól függően akár 50 ezer forintért hozzá lehet jutni a 2/16 gigabájtos modellhez, hazai garanciával, magyar rendszernyelvvel és Play-szolgáltatásokkal. Persze ezúttal sem hibátlan a helyzet, ebben az árszegmensben nem is szokott az lenni. A kameralencse a széleknél gyorsan veszít a részletgazdagságból, az esti fotók minőségét pedig a korlátozott kézi mód húzza le. Az előlapi érintőgombok háttérvilágítása kimaradt, a hátlapi hangszóró közepes minőséggel szól, és asztallapra téve tompulnak a dallamok.

Sokaknak fájni fog a 800 MHz-es LTE-sáv hiánya is, és ez mostanában aligha fog megváltozni, hiszen a Xiaomi egyelőre nem számol azon régiók hálózati igényeivel, ahol nincs jelen hivatalosan. Bár a rendszersebesség jó, a böngészés itt-ott dadogósabb az indokoltnál, és a legkomolyabb grafikájú játékoknál is előfordul képkocka vesztés, bár a legtöbb vígan elfut. Ezeket azonban mind zárójelbe teszi, hogy a Redmi 3 gyönyörű, hibátlanul egybe lett rakva, élmény használni és nagyon sokáig bírja. Hiába tud ugyanis mindent egy mai mobil, ha az ember a lemerüléstől tartva inkább nem használja ki a lehetőségeit. Ezt a bogarat kigyomlálja a Xiaomi öthüvelykese az ember füléből, és feladja a leckét a komplett középkategóriának.

Xiaomi Redmi 3

Bone123

A tesztkészüléket az Eustock.hu küldte el nekünk, köszönjük.

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.