Hirdetés

Top öt mobilos történés 2021-ben

Nem volt égszakadás-földindulás 2021-ben a mobilkommunikációs piacon, de azért történt néhány említésre méltó esemény.

Hirdetés

Tényleg nem kell már a 3,5 mm-es jack?

2021-ben forradalmi változások ugyan nem voltak, inkább azt lehet mondani, hogy bizonyos trendek erősödtek és dominánssá váltak, a gyártók nemigen dobtak piacra olyan falrengető innovációkkal rendelkező eszközöket, amelyek alapvetően reformálták volna meg azt, amit a mobilkommunikációról gondolunk. Nem bukkant fel a semmiből (Nothing) olyan új gyártó, vagy modell, amely újraírta volna az okostelefonok és a kapcsolódó ökoszisztéma szabályait, de azért össze lehet szedni öt olyan területet és történést, ami az idei évre jellemző.

AirPods 3 és Nothing ear (1)
AirPods 3 és Nothing ear (1) [+]

Amikor az Apple úgy döntött, hogy lehagyja a 3,5 mm-es jack csatlakozót az iPhone 7-ről, akkor ezt a lépést komoly kritika érte nem csak a fogyasztók, hanem a konkurens gyártók részéről is. Kevésbé közismert, hogy nem az Apple volt az első cég, amely elhagyta a termékről ezt az interfészt: az Oppo Finder nevű telefonja már egy évvel korábban jack csatlakozó nélkül lépett piacra, csak éppen akkoriban az Oppónak nem volt piacformáló ereje, úgyhogy erről túl sokan (pláne felénk) nem értesültek. Az Apple viszont ezt a lépést összekötötte az első Airpods bemutatójával is, mintegy alternatívát is kínálva rögtön és ezzel elindultak a TWS (True Wireless Stereo) termékek is hódító útjukra, mert természetesen az Airpods sikerének farvizén evezve rengeteg kisebb-nagyobb gyártó csinálta meg a maga megoldását.


[+]

2021-ben a TWS piacon olyan mennyiségű eszköz volt, hogy képtelenség felsorolni is a különböző márkákat és termékeket, pláne azért, mert mostanra a technológiai is annyira olcsóvá vált, hogy végtelen számú kínai cég is beszállt úgy, hogy egészen alacsonyra nyomták le az árakat. Filléres termékekből Dunát lehet rekeszteni, de ezek azért minőségben és funkcionalitás kapcsán sem mindig ütik meg azt a szintet, ami említésre méltó, ám szerencsére mára már minden olyan gyártó, akinek bármi köze volt korábban az audio eszközökhöz készít saját TWS megoldást. Az Apple mellett erős szereplő a Samsung, a Sony, a Xiaomi, az LG, a Huawei, a Honor, a Panasonic, a Bose, a Jabra, a Sennheiser, a Beats, a BBK cégcsoport márkái, vagy az ismeretlenség homályából felbukkant 1more, Earfun, és Haylou... de rendkívül hosszan lehetne folytatni a sort.


[+]

Idén azt láttuk, hogy a magasabbra árazott, felső kategóriás TWS-ek hangminősége és szolgáltatáskínálata szintet lépett, az ANC (zajszűrés) már alapvető elvárás, befutattok az első LDAC modellek is (WF-1000XM4), dedikált chipsetek készülnek a zavarmentes adatátvitel és energiatakarékosság érdekében. Nekünk a fejhallgatók közül Apple AirPods Max és a csúcskategóriás Sony WH-1000XM4 tetszett a legjobban, de csak azokból a modellekből tudunk kiindulni, amelyek hozzánk el is jutottak. És elvileg jövőre az Apple Lossless Audio kodek támogatása is érkezik, amivel további szintugrást érhet el a gyártó. Ezzel párhuzamosan pedig a 20 ezer forintos árkategóriában is számos olyan terméket próbálhattunk ki, amelyek árukhoz képest kifejezetten jónak mondhatók (Honor Earbuds 2 Lite).


[+]

Mindez pedig egyre inkább megerősíti, hogy 3,5 mm-es jack csatlakozó nélkül piacra dobni egy telefont egyáltalán nem ciki, nem is meglepetés, hogy idén kis túlzással csak a Sony tartotta meg a csúcsmodellek között ezt a megoldást, no meg a gamer telefonok. Játékra a TWS headsetek zöme továbbra sem alkalmas a késleletetés miatt, ám mostanra már igen széles kínálat van Type-C csatlakozós, zsinóros fülesekből is. A 3,5 mm-es jack melletti másik érv a mikrofonok, mikroportok összekötettési lehetőségei szoktak lenni főleg azoknak, akik hangot és videót rögzítenek telefonnal, ám mára már ezek között is számos Type-C végződésű termék található, magyarán a jack csatlakozót szép lassan tényleg nyugdíjba lehet küldeni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés