Top öt mobilos történés 2021-ben

Nem volt égszakadás-földindulás 2021-ben a mobilkommunikációs piacon, de azért történt néhány említésre méltó esemény.

Nagyot ugrottak a töltési sebességek

Mostanra már nagyjából elfogadtuk, hogy egy átlagos telefon aktív használat mellett egy munkanapot bír ki töltő nélkül. Természetesen léteznek az átlagnál nagyobb teleppel szerelt modellek, de amíg a jelenleg használt akkumulátortechnológiák kapcsán nem történik forradalmi változás, addig csak kis lépésekben haladunk, ráadásul hiába érünk el nagyobb kapacitást évről-évre (mostanra már 4000-5000 mAh-s telep az elfogadott egy telefonnál), a fejlődő kijelzők, chipsetek, hálózati és kommunikációs technológiák miatt az energiaigény is nagyobb.

Fentiek miatt a hangsúly egyre inkább arra tolódik, hogy minél gyorsabban fel tudjuk tölteni a telefonokat. A Type-C csatlakozót is úgy tervezték meg korábban, hogy a korábbinál nagyobb mennyiségű áramot tudjon átvinni egységnyi idő alatt, a cég pedig vagy maguk, vagy pedig a chipsetgyártók megoldásait használva lépkednek felfelé töltési sebességek kapcsán, a néhány éve még csak 10-15 wattos teljesítmény mostanra a tízszeresére nőtt bizonyos esetekben, ám ez azzal is járt, hogy márkák és modellek között is óriásira nőttek az eltérések és nincs igazán közös szabvány, hanem mindenki a saját megoldását erőlteti, ami általában a saját töltőfejével, illetőleg töltőpadjával érhető el.

Drabális töltőfej, de ennek meg is van az oka
Drabális töltőfej, de ennek meg is van az oka [+]

A töltési sebességek hajszolásában a Xiaomi és a BBK cégcsoport márkái járnak élen, a 120 wattos töltés már nem csak papíron létezik, hanem piacon levő termékben (Xiaomi 11T Pro) is elérhető, de a OnePlus, az Oppo és a Realme modelleknek sem kell szégyenkezniük a 65-66 wattos teljesítmény kapcsán. Erre újabban a Huawei és a Honor is képes, míg a Samsung, az Apple, vagy a Sony óvatosabbak ezügyben, a koreai cégnek pedig meg is van erre az oka: a Note7-tel kapcsolatos botrányok még nem voltak olyan régen, hogy egy fiaskó ne tépázná meg a Samsung hírnevét. Ugyanakkor viszont az elmúlt években nem történt olyan kirívó, vagy komplett modelleket érintő akkumulátorbaleset, ami aggodalomra adna okot, a BBK ráadásul sokszor a TÜV szakértelmét is igénybe veszi.


[+]

Az aggályok inkább az akkumulátorok degradációjával kapcsolatosak, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyrészt a villámgyors töltési opciók köré épített gépi tanulási algoritmusok, másrészt pedig a nem teljesen feltöltött és lemerített telepek miatt nem csökken szignifikánsan az ilyen tempóval töltött akkumulátorok élettartama. A Xiaomi újabban grafén kompnenssel oldja meg a 120 wattos töltési sebességet, amivel alig több mint negyedóra alatt végez is a rendszer a teljes töltéssel, de ehhez persze a gyári töltőfejre van szükség, ahogyan ugyanez az elvárása a Honor, a Huawei, a Realme telefonjainak is. Piacszinten elfogadott sztenderd egyelőre nincsen, bár ezt a szerepet töltené be az USB Power Delivery szabvány, amit egyre több gyártó követ. Ezzel párhuzamosan viszont a jelentős piaci részesedéssel rendelkező Qualcomm is tolja saját megoldását QuickCharge néven. Érkezik is az ötödik generáció, amely szintén 100 wattos teljesítménynél többre lehet képes, itt a megfelelő telefonhoz egy, a szabványnak megfelelő töltőfejjel akkor is elérhető a vágyott tempó, ha a töltőfej gyártója nem ugyanaz a cég, mint a telefoné.

A vezeték nélküli megoldások is fejlődnek, közelítjük a 80 wattos sebességet, ami egyelőre elegendőnek tűnik. Itt is a különböző gyártók a saját töltőpadjuk használatát javasolják, ám itt valamivel jobban állunk a szabványosítás kapcsán, mert a számos gyártó által megalapított Qi szabvány most jár az 1.3-as verziószámnál és 30 wattos maximális tempónál. Idén pedig a Xiaomi koncepció szintjén bemutatta az Air Charge technológiát, ami levegőben történő töltést ígér, tehát a töltő hatótávján belül tartózkodva áramot vesz fel a telefon. Ez egyelőre csak koncepció, vagy ha úgy tetszik a bejelentése annak, hogy dolgoznak rajta. De még rengeteg dolgot kell megoldani annak érdekében, hogy piacképes termék legyen belőle.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés