Top öt mobilos történés 2021-ben

Nem volt égszakadás-földindulás 2021-ben a mobilkommunikációs piacon, de azért történt néhány említésre méltó esemény.

3G helyett 5G

Pont egy éve azt írtuk, hogy az 5G megérkezett. Most azt tudjuk írni, hogy egy bizonyos árszint felett már alapvető, hogy benne van egy készülék funkcionalitásában és ez az árszint 2021-ben nagyjából a 100-120 ezer forintos kategória. Egyrészt egy bizonyos szint feleett a friss chipsetek mindegyike már nekifutásból 5G modemmel együtt készül, tehát ha akarna sem tudna nagyon mást választani a gyártó, másrészt most már mondhatjuk, hogy egyre több helyen bukkan fel a térerőkijelzés mellett az 5G felirat is a készülékeken. Végfelhasználóként persze továbbra is áll, hogy amit 5G-n meg tud csinálni egy telefon, azt szinte ugyanolyan tempóval meg tudja csinálni 4G-n is, mert ugyan jóval gyorsabb adatátvitel sebesség érhető el az újabb generációs hálózaton, de a kezünkben levő eszközökkel ezt nemigen tudjuk kihasználni.


[+]

Az 5G-nek azonban nem (csak) az a lényege, hogy villámgyorsan mennek az adatok. A nagyon alacsony válaszidő is fontos (és 5G-ről 5G-re telefonálni abból a szempontból érezhető, hogy gyakorlatilag eltűnt a hívásfelépülés ideje, azonnal kicsöng a másik készülék), ám az ügyfelek számára inkább az a lényeges, hogy az 5G átjátszók kis méretűek, könnyen telepíthetők és olyan hálózatfolytonossági lyukakat lehet velük betömni, amit 4G-vel nem érdemes, vagy nem volt olyan egyszerű. A jelen hálózatfejlesztési törekvések nem csak arról szólnak, hogy minél nagyobb területre vigyük el az új generációs hálózatokat, hanem inkább arról, hogy ahol nagy kapacitásra van szükség, ahol a 4G nem tökéletes, ott 5G-vel oldjuk meg ezeket a nehézségeket.


[+]

Mindez azt jelenti, hogy 5G-s telefont azért érdemes venni, mert idővel könnyen elképzelhető, hogy ezekkel a mobilokkal ott is lesz szolgáltatás, ahol a 4G-s társakkal nem. Ráadásul a 4G mellett kiépülő 5G hálózat sok terhet levesz a korábbi generáció válláról is és összességében javulhat a szolgáltatás minősége, ezért is szeretik az operátorok, ha a készülékgyártó is az 5G felé mozdul. Ugyanakkor nem lesznek óriási hátrányban azok sem, akik a következő 5-6 évre is csak 4G-vel terveznek, a 4G hálózat évtizedeken keresztül velünk lesz még.

Ezzel párhuzamosan azonban elkezdődött a korábbi technológiák lekapcsolása, már Magyarországon is elindult a 3G bázisállomások megszüntetése azokon a helyeken, ahol a hálózati statisztikák azt mutatják, hogy ezt meg lehet tenni anélkül, hogy különösebb károkat okozna az ügyfelek számára. Magyarán ahol az látszik, hogy alig használják már ezeket a tornyokat, ott a szolgáltatók lépésről-lépésre a 3G átjátszók által használt frekvenciákat inkább modernebb hálózati megoldásokra fordítanák és 4G-re, illetve 5G-re cserélnek. Egyelőre ez érdemben nem befolyásolja az ügyfelek életét, de idővel eljöhet az a pont, amikor a maximum 3G hálózatokon működő, régebbi okostelefonok alól kirúgják a széket és visszaesik a szolgáltatás a GPRS/EDGE által nyújtott szintre, ebben az esetben államilag támogatott telefoncsere program próbál segíteni. Ezzel kapcsolatosan vannak fenntartásaink, ezekről szól a fenti videónk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés