Hirdetés

Sony Xperia Pro-I - csak műértőknek

Hazánkba jelentős késéssel, de eljutott az a Sony mobil, ami már kompakt fényképezők szenzorához hasonló méretűvel dolgozik. Az 1.0 típusú Exmor RS pedig nem az egyetlen, amivel a fotósoknak kedveskedik az Xperia Pro-I.

Bevezető, doboz tartalma

Tavaly október végén mutatta be a Sony az Xperia Pro-I okostelefont, első körben pedig a hazai értékesítés nem is volt téma. Azonban idén nyár végére “A nagybetűs kamera megérkezett” hazánkba is — hirdeti a gyártó márkaszalonjának főoldala, az 1800 eurós induló ár valamennyit redukálódott tíz hónap alatt, a startkor elkért összeg ugyanis 740 ezer forintnak felelne meg, ehelyett “csak” 599 ezret kér a Sony itthon a mobilért. Mondjuk ez nem a forint erősödésének köszönhető, hanem annak, hogy a japánok 1499 euróra csökkentették a készülék fogyasztói árát. Három év garanciával, töltővel jön itthon a mobil, igen, ehhez még jár a töltő, a készüléken kívül egy 30 wattos fali adaptert és egy mindkét végén USB Type-C kábelt találunk, ami adatátvitelre és gyorstöltésre is alkalmas.


[+]

Amennyiben külső monitorként használná valaki a telefont, az is lehetséges, USB 3.2 Gen 2 szabványú a Type-C csatlakozó és a kábel is. A monitor funkció nem egyedi, ezt az Xperia 1 III és 1 IV, illetve az 5 III is tudja, amennyiben megfelelő, UVC-t támogató kamerával rendelkezik valaki. A Sony esetében az Alpha sorozat biztosan tudja ezt, ilyen eszköz hiányában ezt egyelőre mi nem teszteltük, de Duplatechnológiás László valószínűleg bemutatja majd videójában. Az első bekapcsolástól kezdve megtalálható a Pro-I alkalmazásai között egy Külső monitor ikon, illetve a beállítások között a csatlakozás menüből is megtalálható a funkció, a Sony pedig nem engedte el a telefon kezét, nemrégiben szoftverfrissítés jött a mobilra, amivel javítottak a külső monitorként való használat során elérhető funkciókon.

Hirdetés

(forrás: Mobilaréna) [+]

(forrás: Mobilaréna) [+]

De ha nem a telefon kijelzőjét szeretnénk külső kijelzőként használni, hanem a Pro-I tartalmát tennénk ki nagyobb képernyőre, az is opció az USB-C csatlakozón át ha a TV-n vagy monitoron van 1.3-as DisplayPort 4K 60 fps támogatással. Meg hát van külön a telefonhoz készült külső kijelző is (XQZ-IV01-nek hívják), amit az USB-C csatlakozón a mobillal összekötve a Pro-I hátuljára lehet rögzíteni és olyankor a készülék hátlapi kamerarendszerét használva lehet fotózni vagy inkább vlogolni. Ez sajnos nem az alapcsomag része, ahogy a távkioldóval felszerelt markolat és állvány (becses nevén GP-VPT2BT) sem, utóbbiért 74 900 forintot kell pluszban kiadni, előbbi pedig egyelőre itthon a Sony-nál “nem áll rendelkezésre”. Egy képet azért beszúrok ide, amin látszik mindkét kiegészítő:

A külső monitor, a markolat és az Xperia Pro-I együtt.
A külső monitor, a markolat és az Xperia Pro-I együtt. (forrás: Sony) [+]

Kicsit csapongó eddig a bevezető, de ez szándékos, azt próbáltam meg vele érzékeltetni, hogy az Xperia Pro-I nem egy szokásos, az esetünkben találóbb angol kifejezéssel élve nem egy mainstream csúcskategóriás okostelefon. Ez inkább egy kiegészítő az Alpha kamerák mellé, meg egy kompakt fényképezőgép, amin lehet néha telefonálni, vagy ha igény van rá, emailezni, meg WhatsApp üzenetekre válaszolni, vagy Netflixet nézni. Látom magam előtt, hogy van olyan, aki a Sony fotós vagy videós cuccai mellé még bedobja az Xperia Prót vagy a Pro-I-t a táskájába, hisz már csak a telefon külső kijelzőként való használhatósága miatt is megérheti. És ahhoz sem kell sok vér a pucámba, hogy ki ki merjem jelenteni, niche termékről van szó, még Xperia-mércével is, hisz a telefon hivatalos termékoldalán is fotósok, videósok és operatőrök vannak megszólítva. Ez viszont pozitívum, a sok egyentégla telefon mellett az Xperia Pro-I mondhatjuk vagány egyéntégla, amit élmény volt a Sony Magyarország jóvoltából másfél hétig használni. De most már nézzük, mit tud telefonként!

A doboz és tartalma, illetve a külön megvásárolható bőr védőtok.
A doboz és tartalma, illetve a külön megvásárolható bőr védőtok. [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés