Realme X2 Pro – van új a nap alatt

Friss márka a hazai mobiltelefónia egén, és első csúcskészüléke figyelmeztetés az ár/érték vonalon versengő ellenlábasoknak.

A BBK Electronics és leányvállalatai

Duan Yongpinget nevezték már a kínai okostelefonok keresztapjának, egy ponton cégei együttesen pedig a világ második legnagyobb mobilszállítójának számítottak. A kínai-amerikai cégvezér és a BBK Electronics óriásvállalat neve mégis sokaknak idegenül csenghet, ha viszont azt mondom: Oppo, Vivo, OnePlus, Realme vagy IQOO, olvasóinknak felcsillan a szeme. Bár jogos a kérdés: minek ennyi márka, ha a Samsung vagy az Apple eggyel is jól megvan, Mr. Duan leányvállalati struktúrája meglehetősen nagy rugalmasságot enged régió, árazás és marketingstratégia szerint.

Duan Yongping, a BBK Electronics alapítója
Duan Yongping, a BBK Electronics alapítója (forrás: SCMP) [+]

A mérnök és befektető a kilencvenes évek második felében alapította meg a BBK Electronicsot a kínai Dongguan városában, és mindenféle DVD, audió és elektronikus portékával történő próbálkozás után a vállalat akkor vett lendületet, amikor Duan fiatal munkatársa, 2004-ben, a vállalat szárnyai alatt megalapította az Oppót. 2009-ben Shen Wei és a Vivo következett, 2013-ban pedig már az Oppóból lépett ki egykori alelnöke, Pete Lau, hogy Carl Pei-jel elindítsák a OnePlust, az errefelé legismertebb BBK-s leányvállalatot. 2018-ban bontotta ki szárnyait az Oppo alól a Realme, tavaly a Vivóból pedig az iQOO emelkedett önálló entitássá, és szemben az egyszerre túl sokat akaró és rugalmatlanul fejlődő LeTV-vel, Duan vállalatai jó ütemben és évtizedes folyamat részeként árasztották el a kínai, az indiai, majd a világpiacot.

A Xiaomi Mi Note 10 legújabb kihívója jobbra: a Realme X2 Pro
A Xiaomi Mi Note 10 legújabb kihívója jobbra: a Realme X2 Pro [+]

Az Oppo és a Vivo nem fél bátran árazni és drága reklám hadjáratokat folytatni – az előbbi tavaly már a Roland Garros tenisztornán és az Eurosporton is figyelmet követelt magának. Ezzel szemben a OnePlus szemtelenül jó árazással és szájhagyományra, gerillamarketingre építkezve lett nyugaton rövid úton ismert, tavaly pedig a magyar szolgáltatókig is eljutott. A sencseni székhelyű Realme ugyanezt a stratégiát az olcsóbb szegmensekbe hozta el, és másfél év alatt Indiában a nulláról 16%-os piaci részesedésre tett szert, az Oppóval és a Vivóval a BBK pedig vezető pozícióba jutott a világ második legnagyobb mobilpiacán. A realme (ahogy a gyártó írja, mi azért a továbbiakban maradunk a nagy kezdőbetűnél) most pedig éppúgy ráugrik a Huawei amerikai és Google-féle problémáira, mint a Xiaomi, és itthon az utóbbi bajuszát is meg kívánja rángatni.


[+]

A Realme 5 Pro erős nyitás a középkategóriában: ütős Snapdragon hardver, felhasználóbarát felület és öt kamera 80 ezer forintért, tesztalanyuk, az X2 Pro pedig a Mi Note 10 Pro ára alatt kínál méretes masinát 90 Hz-es AMOLED panellel, Snapdragon 855+-szal UFS 3-as tárolóval és 4000 mAh-s telepet 32 perc alatt (!) csurig töltő SuperVOOC töltéssel. Akad tehát olyan dolog, amivel a hazai terhek miatt 180 ezer forintra rugó végösszeg se tűnik vészesnek, és bár a márkanév ismeretlen, az Oppóval megosztott gyártósorok és technológiák a cucc első fogásától a minőségről árulkodnak. Nyilván ettől még tarolnia kell a telefonnak a mindennapokban, hogy ennyit kicsengessenek érte Magyarországon, a csúcskategóriával márpedig a Xiaominak is meggyűlik még a baja. A még kiélezettebb versenyhelyzet mindenesetre garantálja, hogy egyik gyártó se kényelmesedjen el a hátsóján.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés