Hirdetés

Sony Xperia XZ - SO(vá)NY vigasz

A Sony Xperia XZ az X Perfromance helyét kívánja átvenni a széria csúcsán, de a megegyező árszint mellett felfedezhető, lényegében csak kisebb eltérések inkább a ráncfelvarrás fogalmát merítik ki. Ismét.

Hirdetés

Bevezető, tartozékok

A Sony az idei MWC-n mutatta be az X szériát, amely koncepció szerint azonos méretkategóriában és kialakítással, de eltérő képességű és árszintű készülékeket kínál a belépő-középkategóriától a csúcsig. A Barcelonában bemutatott, majd a Veletechen is szemügyre vett triász hivatott továbbvinni a Z termékcsalád örökségét, ahogy év elején a Sony sajtóközleményében kifejtette, "az Xperia Z széria elérte a csúcspontját, innentől az Xperia X sorozat egy új fejezetet és evolúciós irányt nyit a termékstratégiánkban. Az Xperia Z tagok folyamatosan a legfejlettebb technológiát hordozták magukban, az Xperia X modellek azonban a kamerás és a hardveres teljesítményre koncentrálnak, méghozzá kiforrott szoftverrel és hosszú üzemidővel egybekötve."


[+]

Az Xperia XA, X és X Performance hármasát a 6 hüvelykes, XA Ultra követte, amely nem csak kijelzőméretben tud többet, mint az alapmodell, de plusz egy gigabájt rendszermemóriát is csaptak a Helio P10-es lapka mellé, valamint a kameraképességek is fejlődést mutattak, míg az akkumulátor meglepően kis mértékben erősödött csak. Az idei IFA-n tovább bővült a variációs lehetőségek száma, ahol egyrészt tesztalanyunk, valamint a legkisebb, Xperia X Compact mutatkozott be, ami plusz kameraszenzort leszámítva hasrdveresen teljes egészében megegyezik az Xperia X-szel, csak lényegesen kisebb a 4,6 hüvelykes kijelzőnek köszönhetően. Ha más nem is, azt el kell ismernünk, hogy a Sony kompakt készüléke, méreteihez társuló igen korrekt felszereltségéből adódóan mindenképpen hiánypótló, egyéb tekintetben viszont nem kevés kívánnivalót hagy maga után, főleg az árához viszonyítva.


[+]

A Sony elméleti síkon kiváló koncepciót dolgozott ki, első körben a megegyező méretű és egységesen kiemelkedő kialakítású, viszont alap, közép- és csúcskategóriás felszereltségű készüléktriásszal, amelyet relatív kiegyensúlyozott hardvervariációkban phablettel és valóban kompaktnak nevezhető eszközzel tovább bővített. A lényegi probléma általában az árazás körül bontakozott ki, illetve a gyártó által kiemelt fontosságúnak jelölt kameraképességek kapcsán, amelyek rendre elmaradtak a várakozásoktól. A csúcskategória esetében is. Ebből a nézőpontból annyira nem is meglepő, hogy alig fél évvel az X Performance bemutatása után az IFA-n máris trónfosztás történt az XZ által, ami az aktuális csúcsot képviseli a Sony kínálatában.


[+]

Az elvárások mértéke természetesen mutat némi, sőt, nem is csekély korrelációt az árszinttel, így különösen érzékenyen érintheti a felhasználókat a lényegi eltérések, vagy előremutató tendenciák hánya egyrészt az elődmodellhez, másrészt a kategóriában igen erős konkurenciához képest. Az X Performance árszintjén nyitó XZ teljesen megegyező hardverkiosztást, 0,2 hüvelykkel nagyobb, de szintén – ebben a kategóriában csak – FHD kijelzőt kapott; a kamerarendszer ugyanaz kiegészítve egy úgynevezett RGBC-IR szenzorral (ami egyébként az X Compactban is van), míg az akkumulátor 200 mAh-val tud többet, ami számszakilag 2900 mAh-t jelent. És persze C típusú USB csatlakozóra váltottak, ami pont teljesen elhanyagolható lépés az összkép szempontjából. Ezt nemzetközi terminológiában úgy hívják, hogy facelift. De ez inkább csak egy gyors fodrászati beavatkozásnak tekinthető.


[+]

A csomagolás a csúcskategóriás beltartalom ellenére továbbra is szabványos, pontosan ugyanolyan, mint a többi Sony Xperia X Valami terméké. Az egyébként letisztult, hófehér hasábon mindössze az Xperia felirat ezüstlik, a doboztetőről jobb oldalra lenyúló, hatalmas X pedig diszkréten nyomott, árnyalatnyit sötétebb megjelenítése nem hangsúlyos. A Sony felirat alul jelzi a gyártót, a készülék típusa pedig csak a téglatest rövidebb oldallapján tűnik fel, így első ránézésre kábé bármelyik Xperia készülék is lehetne a pakkban, ráadásul az X sorozat is csak sejthető, pedig a széria aktuális csúcsa várja, hogy kicsomagoljuk. A belső doboz felületén virító színkavalkád kevésbé elegáns, noha játékosan könnyed és mondjuk szívderítően (vagy idegtépően) tarka; nem feltétlenül alkot tökéletes összhangot a tartalom Sony által meghatározott fajsúlyával. A készülék, formájából adódóan tökéletesen passzol a szögletes dobozba, így mindössze egy karton térelválasztótól kell megszabadulni, hogy a tényleg minimális papíranyagot tartalmazó, korántsem minimális méretű dobozkához jussunk, ami alatt az 1500 milliamperes, adaptív hálózati gyorstöltőfej és az USB Type-C adat- és töltőkábel rejtezik. Fülhallgatót mi sajnos nem kaptunk, de a kereskedelmi forgalomba szánt pakkban fellelhető lesz egy Sony MH750 típusú vezetékes headset.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

 • A Sony már az MWC-re készül

  Az eddigi tapasztalatok alapján azok a készülékek, amelyek ilyentájt, ilyen kódnéven bukkannak fel, azok a soron következő MWC-n kerülnek bemutatásra.

 • Frissült a két legújabb csúcs-Xperia

  Az Xperia XZ és X Compact készülékek legújabb frissítése elsősorban a Google novemberi biztonsági szintjét hozza el a felhasználóknak.

 • Összefog a Nokia és a Sony Pictures

  A finnek VR-kamerarendszerére fáj a Sony Pictures foga, a mostani megegyezés pedig számos virtuális valóság tartalmat hozhat PS-re és az Xperia mobilokra.

 • Újabb Sony készülék vált Nougatra

  A japán gyártó igencsak belehúzott a rendszerfrissítésbe, a tegnapi X Performance frissítés után újabb Sony készülék kap 7.0-s Androidot.

Előzmények

Hirdetés