Vezeték nélküli Sony fejhallgatók három lépésben

Már 20 ezer forint alatt is lehet jól összerakott vezeték nélküli fejhallgatót venni, de egy igazi csúcsmodellért még mindig jóval többet kell fizetni.

Hirdetés

Az olcsó

Jelenleg nagyon valószínűnek tűnik, hogy a mobilok piacáról ki fognak kopni a vezetékes fül- és fejhallgatók, és bár egy ideig még biztosan marad jack csatlakozó a legtöbb telefonon, aki időben elkezdett a wireless megoldásokkal foglalkozni, most könnyen kerül lépéselőnybe a hifis vonalról érkező, okostelefonos megoldásokkal nemrég óta foglalkozó konkurensekkel szemben. Ebből adódhat, hogy hasonló áron ma jobb lehet egy Samsung egy Beyerdynamic-nál, és hogy a Sony legfrissebb, aktív zajszűrős, Bluetooth-képes megoldását a szintén japán bázisú Audio-Technica csak egy kábeles konkurenssel próbálja megszorongatni. A Sony ugyanis a kezdetektől fogva alkalmazza a Bluetooth-technológiát, és láthatóan szinte minden felhasználói igényt próbálnak kielégíteni. A jelentős merítésből mi ezúttal egy olcsó, egy feltűnő és egy aktív zajszűrős megoldást tettünk próbára. A teszt során pedig egyetlen AUX-kábelnek sem esett bántódása.

A fejhallgatón kívül csak egy microUSB kábel van a legolcsóbb példány dobozában
A fejhallgatón kívül csak egy microUSB kábel van a legolcsóbb példány dobozában [+]

A belépőkategóriát az MDR-ZX220BT képviseli, és ezt nem fél láttatni magáról. A külseje egyértelműen elárulja, hogy a kábeltelenség luxusa indokolja a 19 000 forint körüli árat, egyébként hasonló építési minőséggel és anyaghasználattal már néhány gyorséttermi menü áráért is kínál alternatívákat a cég. A pőre műanyag fejpánt pereménél még látni is lehet a két fültányér között futó vezetéket, csak hogy érezzük: innen bizony egy puha burkolat hiányzik, méghozzá direkt. Láthatóan és érezhetően a párnák borítása sem azért készült műbőrből, mert az ma már tartósabb és jobb érzetű tud lenni a valódinál, inkább a spórolás játszott szerepet a választásban.

Még a műanyag pánton belül futó kábelt is lehet látni
Még a műanyag pánton belül futó kábelt is lehet látni [+]

Átlagos szorítóerő mellett közepes kényelemre számíthat, aki ezt a fejhallgatót választja, néhány percnyi fülelés még könnyedén abszolválható, hosszútávon azonban zavaró, hogy a supraaural (fülkagylóra ülő) kialakítás mellé elég nehéz fültányérok járnak, és a szivacsozás sincs túl magas szinten. A hangja sem hagy maradandó nyomot az emberben, fátyolos magasai indokolatlan kiemelést kapnak, miközben a mélyeknél szétesik a hangzás. Többek közt ebből is következik, hogy a többség a dobozhangú jelzővel illeti, amikor néhány perces ismerkedés után különösebb szívfájdalom nélkül nyomja a kezembe a fejhallgatót. Aki tiszta, részletező hangzásra vágyik, egy-két kategóriával feljebb keresgéljen, viszont a kategóriájához képest egyáltalán nem rossz a teljesítménye, a következő lépcsőfokon ugyanis nagyjából a Skullcandy Grind Wireless áll, körülbelül kétszer ennyiért.

Három vezérlőgomb segítségével irányíthatunk mindent, a visszajelző led a fültányér külső részén látható
Három vezérlőgomb segítségével irányíthatunk mindent, a visszajelző led a fültányér külső részén látható [+]

Az izolációja nem túl jó, befelé még nem is érződik problémásnak, a külvilág irányába azonban elég sok jut a mi zenénkből, ami sok esetben lehet zavaró, zárt kialakítás ide vagy oda. Kapcsolódási szempontból viszont hatalmas fölénye van a legtöbb konkurenssel szemben: bekapcsolás után akár NFC-vel, akár hagyományos kereséssel, nagyon egyszerűen csatlakoztathatjuk a forráshoz, hatótáv tekintetében pedig még beltéren, falakkal elválasztva is teljesíti a 8-10 méteres szintet, ami nem sok hasonló társáról mondható el. A dobozban lévő microUSB kábel segítségével tudjuk feltölteni a fejhallgatót, és körülbelül 8 órás üzemidőre számíthatunk, ha lemerül, akkor töltő nélkül maximum nézegetni lehet, hiszen 3,5 milliméteres jack bementet nem kapott. A beszélgetési hangminőség rendben van, amíg nincs túl nagy zaj körülöttünk és megfelelő hangerővel szólalunk meg, viszont a jobb fültányéron lévő mikrofon elég messze van a szájtól, így nem lepődhetünk meg azon, hogy megvannak a korlátai.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

 • CES 2017: Az Extra Bass-vonalat frissítette a Sony

  Fülhallgatók, fejhallgatók és hordozható hangszórók is érkeznek a japán gyártó basszus-orientált szériájába.

 • Sony MDR-1000X - zene be, világ ki

  Egy felső-középkategóriás okostelefont lehet venni az árából, cserébe kiváló anyagokból van, remekül szól és mindent tud, amit ma egy Bluetooth-szal, vezeték nélkül kommunikáló fejhallgatótól el lehet várni.

 • Sony WH-1000XM2 - le akar nyűgözni

  Megannyi téren fejlődött valamelyest az elődhöz képest, mindeközben a kezdeti, erősen hatszámjegyű ár redukálódik. Aki hasonló kütyüket nézeget, ezt mindenképp vizsgálja meg!

Előzmények

 • Skullcandy Grind Wireless - megvan a helye

  Nem szól rosszul a divatmárka új fejhallgatója, mindemellett egyáltalán nem hivalkodó, megbízhatóan működik és még az árazással sem szálltak el. Valami új kezdete?

 • Sony h.ear on (MDR-100AAP) teszt

  Kimondottan stílusos fejhallgatót próbáltunk ki a japán gyártótól: eleinte szkeptikusak voltunk, de árkategóriájában még a hangminőségével is versenyképes hangkeltőről beszélünk.

Hirdetés