Hirdetés

Vezeték nélküli Sony fejhallgatók három lépésben

Már 20 ezer forint alatt is lehet jól összerakott vezeték nélküli fejhallgatót venni, de egy igazi csúcsmodellért még mindig jóval többet kell fizetni.

Hirdetés

Az aktív zajszűrős

A h.ear on Wireless NC (MDR-100ABN) neve beszédes, és bár ugyanúgy egy vezeték nélküli on-ear, mint két testvére, merőben más kategóriát képvisel. A kényelmes circumaural kialakítás és az aktív zajszűrés itt csak a jéghegy csúcsa, a Sony az LDAC-kal ugyanis elég magasra tette a vezeték nélküli zenehallgatás mércéjét. A gyártó által kifejlesztett technológia a hagyományos, CSR-féle SBC vagy AptX kódolás helyett saját megoldást is tud használni (amellett, hogy az AptX sem maradt ki belőle, a forrástól függ, hogy épp mit használ), és akár 24 bites, 96 kHz-es, veszteségmentes fájlokat képes átvenni és feldolgozni.

A vezeték nélküli h.ear ont régi ismerősként fogadtuk: kábeles verzióját nagyon kedveltük!
A vezeték nélküli h.ear ont régi ismerősként fogadtuk: kábeles verzióját nagyon kedveltük! [+]

A h.ear on fejhallgatót pedig már korábban teszteltük, és ismét bebizonyosodott, hogy egy zseniális termék, az új kódolás prezentálására is. 40 milliméteres meghajtója, 5 – 40 000 Hz közötti frekvenciatartománya mellett még vezetékes csatlakoztatással is könnyen hajtható, vezeték nélkül pedig tényleg mindenki elégedett lehet vele. A hangkaraktere továbbra is nagyon kellemes, semmit nem tol az arcunkba, minden tartományt szépen megjelenít, rengeteg apró részlet van benne, és nincsenek durva emelések vagy zavaró hibák, ez tipikusan az a kütyü, amit felveszünk, és néhány óráig valamiért elfelejtjük levenni.

Védőtok is jár a borsos árú fejhallgatóhoz
Védőtok is jár a borsos árú fejhallgatóhoz [+]

Megmaradtak a típusra jellemző könnyed, légies mélyek, enyhe 50 -200 Hz körüli púppal, de ki tud bontakozni egy megfelelő, pontos középsáv is, főleg akkor, ha az aktivált zajszűrés nem ad neki egy füllel hallható alapzajt. A világos karakter a könnyed mélyek ellenére is nagyon távon áll tőle, ugyanakkor nincsenek elnyomva a magasai, és nem is vágja el idő előtt a felső tartományt. Öröm hallgatni.

Külön gombot kapott az aktív zajszűrés is
Külön gombot kapott az aktív zajszűrés is [+]

Saját csúszkát kapott a számléptetés, amit megnyomva megállíthatjuk vagy elindíthatjuk a lejátszást, illetve fogadhatjuk a bejövő hívást, követlenül ezek mellett nyomkodhatók a hangerőszabályzók, a bekapcsológomb és az aktív zajszűrő billentyűje pedig a másik oldalra, a microUSB, az AUX csatlakozó és a mikrofon környezetébe került. A zajszűrés minősége messze meghaladja a kategória átlagát, az alapból is remek izolációt remekül fokozza, ha monoton zaj venne minket körül. Hatalmas előny, hogy az aktív zajszűrésre egyébként nem vagyunk rákényszerítve, bár csendes környezetben az alapzaját sem fogjuk zavarónak találni, de ha kikapcsoljuk, akkor biztosan nem zavarhat ebből adódóan semmi, és még a minőség sem esik vissza, ellentétben egy-két gyártó hasonló eszközével. Ha valamivel nem lehetünk maradéktalanul elégedettek, az a telefonálás. Ugyanoda került a mikrofon, mint a másik két társán, és bár itt minden szempontból jóval nagyobb a minőségi ugrás, mint az előző két kütyü közt, a telefonálás továbbra sem az igazi, már egy enyhe szellő is képes elfújni a mondandónkat. Szintén zavaró lehet, hogy a fültányérokat nem forgathatjuk el, így behajtott állapotban is elég vaskos a csomag, amit a dobozban lévő kemény tok tovább fokoz.

Három hasonló eszköz, ugyanattól a gyártótól, különböző árkategóriákban
Három hasonló eszköz, ugyanattól a gyártótól, különböző árkategóriákban [+]

Három különböző fejhallgató járt nálunk ugyanattól a gyártótól, a legolcsóbb és a legdrágább között ötszörös árkülönbséggel. A 19 000 forintos MDR-ZX220BT alapvetően nem sikerült rosszul, de ebben az árkategóriában hiába számít hatalmas extrának a Bluetooth-képesség, ha a műanyag fejpánt, az átlag alatti összeszerelési minőség és a gyenge kényelmi szint elrontja az összképet. A zenei minősége egyáltalán nem rossz, és ismerve adottságait, a telefonálás is jól megoldható vele, de hosszabb távon nem kellemes viselni. A basszusokkal alaposan teletömött MDR-XB650BT nem sokkal 30 000 forint fölött remek alternatívája például a Skullcandy Grind Wireless-nek, jó az anyaghasználata, kényelmes, az izolációja is átlagon felüli, de mindenképpen kell hozzá egy basszuskedvelő fülpár, különben zavaró lesz a hangja. A h.ear on Wireless NC pedig ugyan 90 ezer forint környéki árával nagyon drágának számít, gyakorlatilag a legjobb vezeték nélküli megoldást nyújtja hangminőség szempontjából, amihez eddig volt szerencsém: a kábeles verzió nagyon jó alapot adott ahhoz, hogy az LDAC-ot megfelelően tudják demonstrálni, és ez finoman szólva is sikerült. Nincs annyira lenyűgöző, diszkrét zajszűrése, mint a Bose QuietComfortoknak, viszont kikapcsolt állapotban is remekül használható, és ha véletlenül lemerülne, kábeles verzióban is könnyen hajtható fejhallgató marad belőle.

Sony h.ear on Wireless NC (MDR-100ABN)

szentkuti11

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

 • CES 2017: Az Extra Bass-vonalat frissítette a Sony

  Fülhallgatók, fejhallgatók és hordozható hangszórók is érkeznek a japán gyártó basszus-orientált szériájába.

 • Sony MDR-1000X - zene be, világ ki

  Egy felső-középkategóriás okostelefont lehet venni az árából, cserébe kiváló anyagokból van, remekül szól és mindent tud, amit ma egy Bluetooth-szal, vezeték nélkül kommunikáló fejhallgatótól el lehet várni.

 • Sony WH-1000XM2 - le akar nyűgözni

  Megannyi téren fejlődött valamelyest az elődhöz képest, mindeközben a kezdeti, erősen hatszámjegyű ár redukálódik. Aki hasonló kütyüket nézeget, ezt mindenképp vizsgálja meg!

Előzmények

 • Skullcandy Grind Wireless - megvan a helye

  Nem szól rosszul a divatmárka új fejhallgatója, mindemellett egyáltalán nem hivalkodó, megbízhatóan működik és még az árazással sem szálltak el. Valami új kezdete?

 • Sony h.ear on (MDR-100AAP) teszt

  Kimondottan stílusos fejhallgatót próbáltunk ki a japán gyártótól: eleinte szkeptikusak voltunk, de árkategóriájában még a hangminőségével is versenyképes hangkeltőről beszélünk.

Hirdetés