Samsung Gear S2 - egy gyűrű mind felett

Hirdetés

A Gear és a Tizen ma és holnap, üzemidő

Nagyjából bemutattam az alapszoftvereket, no de mit ötlött még ki a tizenes kommuna? Mondjuk YouTube lejátszót (Xenozu), ami WiFi-n igazán gyors, és lehet vele például Mobilarena TV-t nézni. Játékok frontján ott a veszettül nehéz Gear Pong vagy egy Flappy Bird-klón (Lubberly Bird). A Gear S2 légnyomásmérővel is rendelkezik, a méréseket a Barometer szép kerek óralapon megmutatja. A Sporty és a Bloomberg újabb hírolvasók és információközlők. Még nem elérhető, a Samsung viszont jelezte, hogy érkezik Twitter-olvasó, autózáró (a volkswagenes e-Remote-tal a légkondi is szabályozható távolról), lakászár-kezelő (Kevo by UniKey), zár, lámpa és egyéb otthoni IoT felügyelő (SmartThings) vagy a Yelp!. A kisebb-nagyobb fejlesztők tehát érdeklődést mutatnak a platform iránt, egyelőre azonban messze nem annyira, mint az Android Wear vagy a Watch OS esetében. A Gear S2 kompatibilis a Samsung Payjel, és az ígéretek szerint eBay, Alipay és más vásárlással kapcsolatos szolgáltatások is érkeznek, úgyhogy az órával való érintéses fizetés listája bővülhet. Bizonyos alkalmazások régióspecifikusak, az Uber például nálunk nem elérhető.

Mobilarena TV vagy egy kis játék? A Gear S2 megoldja Mobilarena TV vagy egy kis játék? A Gear S2 megoldja
Mobilarena TV vagy egy kis játék? A Gear S2 megoldja [+]

Sok kütyüteszt volt pozitív hangvételű eddig a pillanatig, aztán elérkezett az árcédula és az üzemidő sokkja. 250 milliamperórás akkumulátorával a Gear S2 sem tesz csodát (a 3G-s 300 mAh-s), viszont igen intenzív egynapos gyötrés mellett, amikor nem egy rivális rég kimúlt, a tizenes óra még mindig bírja. A mágneses töltőállvány egyébként kényelmesen használható és stabilan tartja az S2-t a további nyomogatáshoz és tekergetéshez, viszont a kétórás töltési idő nem a dolog erőssége, bár nyilván az akkumulátorkímélés miatt ilyen hosszadalmas. A készenléti fogyasztás aktív értesítések és automatikus pulzusszám mérés mellett is igen alacsony, úgyhogy simán elképzelhető a kétnapos töltési ráta, bár a hármat én már nem mertem megkockáztatni. Akad az értesítésekre, a bejövő hívásokra és az üzenetmegjelenítésre redukált, fekete-fehér energiatakarékos mód, amely kitolja a készenlétet, a másik oldalról viszont, ha az óramutató állandóan látszik, a Gear S2 előbb lemerül (a nap végéig így is kihúzza). Nyilván nem repesünk az örömtől csak azért, mert a tizenes kütyü a kategóriaátlag felett teljesít, az előrelépés viszont érezhető. Többet ilyen méretek, kijelző és funkciók mellett alighanem csak az akkumulátortechnológiák forradalmával lehet majd kihozni.

A töltés a mágneses bölcsővel egyszerű, bár nem túl gyors
A töltés a mágneses bölcsővel egyszerű, bár nem túl gyors [+]

Bog gondolataival kezdeném a végszót, melyekkel a Huawei Watch tesztjét befejezte: a Gear S2 is mutatós (sportosabb és unisex, a Classic elegánsabb), itt is remek az összeszerelés és a készülékvédelem (IP68, GG3), ezúttal is rengeteg a funkció (több az önálló, mint az Android Wear esetében, kevesebb a Google szolgáltatásokkal szorosan együttműködő), a fejlesztők előtt most is nyitott a platform, az aktivitáskövetés jól megy neki (kár, hogy GPS csak a 3G-s modellben van), és az üzemidő sem rossz ám. Persze a kétnapos töltési rátától nem vágtam hanyatt magam, és ezt a telepet sem fogja a sarki óraszervizes kicserélni (hanem a szerviz és drágán). A 110 ezer (normál BT-s), illetve 120 ezer forintos ár tükrében (Classic) tehát ezúttal is fel kell tenni a kérdést: esszenciális, kötelező, kihagyhatatlan készülék-e a Samsung kerek kijelzős okosórája, hogy egy felső-középkategóriás, sokrétű okostelefon árát otthagyja érte az ember? A Gear S2 engem inkább meggyőzött, mint kétségek között hagyott, hiszen új szintre emelte a kényelem (nem túl nagy, kifejezetten ergonomikus), a kijelző (tű éles AMOLED, jó fényerő) és a kezelés balanszát (a lünetta zseniálisan passzol a termékkategóriához). Azt persze, hogy a Samsung kijelölte-e az okosórák kezelésének jövőjét, kérdéses (a kapcsolódó szabadalmak megnehezíthetik), mindenesetre nem vágyom a tizenes kütyü után csak gombokkal, érintőkijelzővel vagy koronával kezelhető, görgethető, léptethető órára, mert a gyűrű egyszerűen praktikusabb.

A Gear S2 előremutató okosóra, a Tizen alkalmazáskínálata viszont egyelőre szűkös
A Gear S2 előremutató okosóra, a Tizen alkalmazáskínálata viszont egyelőre szűkös [+]

A Gear S2 kétségtelenül előremutató szerkezet, viszont arra a kérdésre is válaszolnia kell az érdeklődőnek, hogy szerencsét próbáljon-e a Tizen folyamatosan bővülő, mégis kevesebb fejlesztőt vonzó világában úgy, hogy a Watch OS-re több tartalom elérhető, az Android Wear pedig szorosabban beépül az Android (értsd: a Google) lelkébe, ráadásul mindkét hangasszisztens jobb. Az új Samsung óra persze minden alapkövetelménynek megfelelő zöld robotos eszközzel összekapcsolódik és remekül kezeli az értesítéseket, de azért még egy friss Galaxyval a legteljesebb a funkciólista (pl. Samsung Pay). Ha nem gond egy új, letisztult platform elsajátítása, akkor nyújt annyit a Gear S2 (itt többet, ott kevesebbet), mint legacélosabb konkurensei (önálló működés, okosotthon-kezelés, mobilfizetés, a 3G-ssel telefonálni is lehet), úgyhogy mindenképpen az egyik fő ajánlat a kütyüpiacon. Ha viszont a Google szolgáltatásai esszenciálisak, a Wear az ideális választás, iPhone-nal a zsebben pedig a Watch nyújtja a legtöbbet. A lényeg: az okosórák idén ismét előreléptek, úgy küllem, mint funkciók és üzemidő tekintetében – gyűrűjével a Gear S2 pedig újat tekert az egészen.

Samsung Gear S2

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Mobilarena TV: Tekerd meg és táncolj!

    A Samsung Gear S folytatása immáron egy kerek kijelzős okosóra, ám nem az AMOLED megjelenítőpanel, hanem a körülötte futó tekerőgyűrű az igazán frappáns újítás, ami kikövezheti az utat a kategória új generációinak.

  • IFA 2015: Tekertünk egyet a Gear S2-n

    A Samsung legújabb, kétmagos processzor által hajtott, Tizen operációs rendszert futtató okosóráját az IFA kiállításon már meg lehetett nyomkodni, meg is tettük.

  • Samsung Gear S - gyere értem, pajti!

    KITT-et vagy Bonnie-t nem fogjuk elérni, bárki mást azonban felhívhatunk a Samsung 3G-s, hajlított kijelzős okosórájával, amely mégsem teljesen önálló.

Hirdetés