Samsung Gear S2 - egy gyűrű mind felett

Hirdetés

Gear Manager és órafelület

A készülék beüzemelése rutinszerű lehet hű olvasóinknak: a Galaxy Apps és Gear Manager mobilalkalmazások feltelepítése után a frissen bekapcsolt óra azonnal láthatóvá válik, és pár lépés alatt létrejön a kapcsolat, esetleg lezajlik egy szoftverfrissítés. Érdemes mindjárt a Samsung-fiókba is belépni, hiszen az appok beszerzése is azon keresztül megy. A Gear S2 a Samsung által felügyelt Tizen OS-t futtatja, amely felbukkant már okostévékben és néhány szerényebb képességű telefonban (az órát a Z3 elvileg már támogatni fogja), egyelőre mégis okoskütyü fronton áll a legjobban a platform, és a Samsung már hónapokkal ezelőtt közzétette a kerek kijelzős, tekerőgyűrűs eszközök SDK-it a fejlesztők és partnerek számára, hogy legyen elég tartalom az S2 startjára. Más kérdés, hogy jelen pillanatban jóval többen fejlesztenek Apple Watch OS-re és Android Wearre, az új Gear a Samsung reményei szerint ezen is változtat majd.

Az androidos Gear Manager kezeli a mobil részéről a Gear S2-t és opcióit Az androidos Gear Manager kezeli a mobil részéről a Gear S2-t és opcióit
Az androidos Gear Manager kezeli a mobil részéről a Gear S2-t és opcióit [+]

A Gear Managerrel kényelmesebb a telepítgetés, az értesítésküldés beállítása vagy az appok, az óralapok és a widgetek testreszabása, ezt persze a Gear S2-ről is meg lehet tenni. Az appból könnyen rá lehet keresni az órára (villog és rezeg, néma szegény), akár BT-hatótávolságon kívül (WiFi-n), fájlokat küldeni, továbbá az automatikus üzenetválaszok sora is szerkeszthető és bővíthető. Az óráról indított segélykérő üzenet szövegét is itt lehet beírni. Ha a felhasználó aktiválja, az alsó óragomb háromszori megnyomása jelez a partnereknek, hogy valami baj van, és elküldi a koordinátákat. A részletes, magyar nyelvű online kézikönyv szintén elérhető a Gear Managerből.

Az óralapokhoz funkciók és friss információk is tartozhatnak Az óralapokhoz funkciók és friss információk is tartozhatnak
Az óralapokhoz funkciók és friss információk is tartozhatnak [+]

Az órának nemcsak a kezelése, a szoftverfelülete is letisztult, melyet elsősorban a gyűrűvel kezel a felhasználó. A készülék felemelésekor (vagy egy kezelőeszköz működtetésekor) a kijelző megbízhatóan felvillantja az órát, amely interaktív és sokrétűen testreszabható. Nemcsak órastílust (óralapokat, mutatókat, és animációkat), hanem azt is meg lehet adni, hogy bizonyos részeket megérintve milyen információk jelenjenek meg (pl. töltöttség, dátum, lépésszám, aktivitás a napi cél viszonylatában, legutóbbi pulzusszám, világóra, víz/koffeinfogyasztás, értesítések, alkalmazásikonok, időjárás, ébresztések). A harmadik fél óralapjai is interaktívak: a Nike Running mutatóit megérintve máris indul a futóapp, a CNN friss szalagcímeket jelenít meg a számlap alatt, a Bloomberg aktuális részvényállásokat, az ESPN élő sporteredményeket és így tovább. Akad a Gear Apps boltban bináris óra, a hátteret napszakok szerint cserélő fajta, és olyan is, amely közösségi oldalainkról húz le és cserélget háttereket.

A widgetek is interaktívak, számos funkció és opció a főoldalon jobbra tekerve azonnal elérhető A widgetek is interaktívak, számos funkció és opció a főoldalon jobbra tekerve azonnal elérhető
A widgetek is interaktívak, számos funkció és opció a főoldalon jobbra tekerve azonnal elérhető [+]

Az óraképernyőről balra tekerve vagy simítva a friss értesítésekhez lehet jutni. Egy részük esetében csak annyi látszik, amennyi a telefon notifikációs paneljén, más esetben viszont az egész szöveg (pl. emailek, SMS-ek). Számos értesítésre az óráról is lehet válaszolni (email, SMS, nem fogadott hívás, Messenger stb.), más esetben meg a kapcsolódó mobilalkalmazás megnyitása az opció. Az órától jobbra tekerve a widgeteken lehet végigzongorázni. Az első oldalon négy opció akad (alkalmazások, barátok, beállítások és S Voice), tovább csavarva pedig az S Health minialkalmazásai (napi aktivitás, legutóbbi pulzusszám), a friss és közelgő naptáresemények (S Tervező és más kalendárium), a szalagcímek (pl. CNN, FlipBoard), az időjárás, az ébresztés, stb. Akad a zenelejátszónak is widgetje, amely a telefonon vagy helyben tárolt számokat kezeli (bluetooth fülest megszólaltatva). A widgetek is szabadon variálhatók és felkínálnak interakciót (frissítés, gyors edzésindítás, címlapváltás, alkalmazásbetöltés etc.).

Az alkalmazásmenü egy oldala. Innen is gyorsan meg lehet szabadulni a feles appoktól. Az alkalmazásmenü egy oldala. Innen is gyorsan meg lehet szabadulni a feles appoktól.
Az alkalmazásmenü egy oldala. Innen is gyorsan meg lehet szabadulni a feles appoktól. [+]

A főképernyőn ujjlehúzással lehet a kapcsolópanelt előhívni, ahonnan leolvasható a töltöttség, a kapcsolattípus (BT, WiFi, 3G, önálló), és könnyedén elérhető a zenelejátszó, a néma mód és a fényerőállítás. Az energiatakarékos mód a beállítások közt aktiválható, bekapcsolásakor a panel monokrómra vált, és csak a telefonálás, az értesítéskezelés és az üzenetküldés működik. Aktiválható állandó óra fekete háttérrel, az I Am Alive app feltelepítésével pedig bekapcsolva tartható a kijelző minden tartalom esetében, ami aligha akkumulátorkímélő. A képernyő megbízhatóan villan fel kézemelésre és nem túlbuzgó, ám ez egy az egyben kikapcsolható. Az óráról a telefonra is könnyen rá lehet csörögni, akár BT hatótávolságon kívül (WiFi, 3G kapcsolattal).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Mobilarena TV: Tekerd meg és táncolj!

    A Samsung Gear S folytatása immáron egy kerek kijelzős okosóra, ám nem az AMOLED megjelenítőpanel, hanem a körülötte futó tekerőgyűrű az igazán frappáns újítás, ami kikövezheti az utat a kategória új generációinak.

  • IFA 2015: Tekertünk egyet a Gear S2-n

    A Samsung legújabb, kétmagos processzor által hajtott, Tizen operációs rendszert futtató okosóráját az IFA kiállításon már meg lehetett nyomkodni, meg is tettük.

  • Samsung Gear S - gyere értem, pajti!

    KITT-et vagy Bonnie-t nem fogjuk elérni, bárki mást azonban felhívhatunk a Samsung 3G-s, hajlított kijelzős okosórájával, amely mégsem teljesen önálló.

Hirdetés