Samsung Gear S2 - egy gyűrű mind felett

Hirdetés

Külső, tartozékok, hardver

Többször is Gear S2 készülékekről beszéltem, ennek ugyanis az az oka, hogy háromféle kiadás akad, apró eltérésekkel. Nálunk a bluetoothos alapmodell járt sportos megjelenéssel, kényelmes elasztikus pánttal és 42,3 x 49,8 x 11,4 milliméteres, 47 grammos paraméterekkel. Aki 3G-s S2-re vágyik, annak a 44 x 51,8 x 13,4 milliméteresre és 51 grammosra növekedett variánsra kell beruháznia (cserébe GPS funkciókhoz is hozzájut), aki pedig klasszikus megjelenésre és bőrszíjra áhítozik, annak az S2 Classic lesz a választása a legkisebb, 39,9 x 43,6 x 11,4 milliméteres és 42 grammos dimenziókkal. Az NFC az óralap felett kapott helyet, a pulzusszám mérő értelemszerűen a készülék hátulján, a mikrofon a két gomb között, a fényérzékelő pedig – kapaszkodjanak meg – a kijelző közepe mögött. A dobozban egyébként még egy kisebb méretű pánt, egy mágneses töltőbölcső, némi leírás és egy microUSB-s, 0,7 amperes töltőfej lelhető fel. Hozzánk négyzetes dobozban futott be a kütyü, az online kicsomagoló videók viszont stílusos, kerek kartonszerkezetet bontottak meg.

A BT-s Gear S2, a Gear S2 Classic és a 3G-s Gear S2 egymás mellett
A BT-s Gear S2, a Gear S2 Classic és a 3G-s Gear S2 egymás mellett

Egy dolog a méret, a másik viszont a kényelem: szerencsére a nálunk járt Gear S2 nemcsak meglepően aprónak hat a csuklón, a kütyü hátlapja és a hagyományos csatos szíj tökéletes komfortot garantálnak – kényelmesebb okosórát még nem viseltem. A szíjak lepattinthatók, más méretűre, színűre és mintázatúra cserélhetők, és van rajtuk 10-10 luk, hogy minden csuklóra kényelmesen felférjenek. A sportos változatok egyéni mechanizmust kaptak, a Classic viszont, ha minden igaz, a 20 milliméteres óraszíj standarddal kompatibilis. Az összeszerelés sem utolsó: az órarész rozsdamentes acélborítást kapott fém gombokkal és óracsattal, garantálva a tartósságot. A port és a vizet pedig IP68-as védelem tartja távol – hogy milyen mértékig, a gyártó nem pontosította. A kijelzőt a szokásosnál vastagabb Gorilla Glass üveglap borítja, remélhetőleg komoly ütéseket és karcokat is kibírva.

A Gear S2 kijelzője éles és kontrasztos, kezelőeszközei pedig kényelmesen használhatók
A Gear S2 kijelzője éles és kontrasztos, kezelőeszközei pedig kényelmesen használhatók [+]

Bár variánsból több van, a 360 x 360 pixeles Super AMOLED megjelenítő közös, és minden esetben 1,2 hüvelykes átmérőjű, azaz apróbb a Huawei Watchnál (1,4”) vagy az Apple Watch Sportnál (1,32”). A 302 ppi-s panel ugyanakkor tű éles, a napfény alatt minden jól látszik, a ketyere pedig parányibb, így észrevétlenebbül viselhető egy-két méretesebb riválisánál. Automatikus fényerőállítás nincs, viszont nem is kell: a tízes skálán szabályozható ötös állás nekem belső térben, nappal és este megfelelő volt, kint pedig úgyis bekapcsol az utcai (maximális) fényerő.

A szíjak cserélhetők minden Gear S2 típus esetében
A szíjak cserélhetők minden Gear S2 típus esetében [+]

A Super AMOLED technológia nemcsak a jó kontrasztok és élénk színek, hanem az energiatakarékosság oldaláról is jó választás: fekete háttér előtt csak azok a pixelek aktívak, amelyek világítanak (egy e-ink kijelző fogyasztásával persze az AMOLED sem tudja felvenni a versenyt). Mikrofon ugyebár akad, hangszórót a BT modelleken viszont ne keressünk (a 3G-sen van); a jelzések ehelyett finom rezgéssel érkeznek meg (és opcionálisan képernyő felvillanással). Apró rezgés opciók vagy szövegek végére érve is érezhető, maximumra állatva pedig észre fogjuk venni, ha értesítés érkezett, arra viszont nem vennék mérget, hogy a rezgés elég erős a mélyálomból való felébresztéshez.

A pulzusszámot kérésre és automatikusan is méri a Gear S2
A pulzusszámot kérésre és automatikusan is méri a Gear S2. A szíjat a kis fül eltolásával könnyedén le lehet választani [+]

A bluetoothos variánsokat a kétmagos Exynos 3250, a 3G-st pedig a Snapdragon 400 hajtja meg 512 megabájt RAM-mal és 4 gigabájtos belső tárolóval a fedélzetén. Az utóbbi a rendszer- és az ideiglenes fájlok mellet az órára másolt képeket (galéria) zenéket (lejátszás bluetooth headsettel) és egyéb állományokat tárolja (például a képernyőképeket). Az összes verzió rendelkezik gyorsulásmérővel, giroszkóppal, fénymérővel, légnyomásmérővel és pulzusszám mérővel, a 3G-s továbbá GPS-szel, az iránytű viszont kimaradt. A 3G-s egyébként már nem fogad be SIM-kártyát, ehelyett a szolgáltató által beprogramozott e-SIM-mel rendelkezik.

Ami az antennákat illeti, a Gear S2 széria támogatja a Bluetooth 4.1-es átvitelt és az LE szabványt, emellett akad beépített WiFi is a távoli kapcsolathoz, valamint NFC, többek között a Samsung Pay fizetőmódszerhez – kár, hogy nálunk ez még nem működik. A bluetoothos variánsok 250-es, a 3G-s pedig 300 milliamperórás akkumulátort kapott, amelyet vezetékmentesen, a mágneses bölcsőre helyezve lehet tölteni. Mennyire gyors a Gear S2 működése? A felületé mindenképpen az: a tekergetésre és érintésre azonnal reagál, az alkalmazásindítás és váltás viszont tartalomtól függően lehet lassabb is, ebben mondjuk szerepe van a BT adatátviteli rátának.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Mobilarena TV: Tekerd meg és táncolj!

    A Samsung Gear S folytatása immáron egy kerek kijelzős okosóra, ám nem az AMOLED megjelenítőpanel, hanem a körülötte futó tekerőgyűrű az igazán frappáns újítás, ami kikövezheti az utat a kategória új generációinak.

  • IFA 2015: Tekertünk egyet a Gear S2-n

    A Samsung legújabb, kétmagos processzor által hajtott, Tizen operációs rendszert futtató okosóráját az IFA kiállításon már meg lehetett nyomkodni, meg is tettük.

  • Samsung Gear S - gyere értem, pajti!

    KITT-et vagy Bonnie-t nem fogjuk elérni, bárki mást azonban felhívhatunk a Samsung 3G-s, hajlított kijelzős okosórájával, amely mégsem teljesen önálló.

Hirdetés