Samsung Gear S2 - egy gyűrű mind felett

Hirdetés

Bevezető

Okosóra. Újabb egybeírt szókapcsolat, amelyet újszerűsége miatt a különféle helyesírás-ellenőrzők aláhúznak, és nem csak Olvasóink, szerkesztőségünk is hadilábon áll annak tekintetében, hogy mennyire hasznos egy ilyen szerkentyű. A karra csatolható kütyük háromnegyede persze nem is „okos”, hiszen akad olcsó aktivitásmérő, drága és fix tudású sportkiegészítő, a telefonhoz kapcsolódó értesítéskijelző, sokfunkciós, mégis zárt rendszerű óra – és persze a fent említett, tényleg okos kategória, nyitott operációs rendszerrel.

A Gear S2 sportos, mégis mutatós okosóra
A Gear S2 sportos, mégis mutatós okosóra [+]

A korlátok viszont közösek, és egy ellentmondást egyelőre senki nem tudott igazán jól feloldani: minél nagyobb a készülék, annál méretesebbek és komfortosabbak a kezelőeszközök, ellenben annál kényelmetlenebb a viselés – a parányi, komfortos órák esetében meg lehet az apró érintőkijelzővel, gombokkal vagy oldalsó tekerőkkel gépészkedni. Ennek azonban a Samsung egy frappáns megoldással véget vetett, és a kérdés azonnal érkezik: miért kellett ennyit várni, hogy valaki kitalálja: tekerőgyűrűt vagy lünettát is lehet egy kerek kijelző köré rakni? Ezzel ugyanis a koreaiak egycsapásra feloldották a viselés és a kezelés kényelmének összeegyeztethetetlenségét: Gear S2-t észrevétlenül pihen a karon, mégis roppant könnyű használni.

A kis órarész és a hagyományos szíj kényelmes hordást eredményeznek
A kis órarész és a hagyományos szíj kényelmes hordást eredményeznek [+]

A Berlinben közszemlére tett órák kezelése annyira egyszerű, hogy egy bekezdésben letudjuk: a jobb felső gomb és a képernyőn való ujjlehúzás a vissza, a jobb alsó billentyű pedig a kezdőképernyő, a bekapcsolás és az alkalmazásmenü funkció. Az érintőpanelen a szokásos módon lehet bökni és görgetni, a tételek, az appok, az opciók, az oldalak és a szövegtörzsek pedig az üveglap külsején körbefutó gyűrűt tekergetve léptethetők, lapozhatók és görgethetők. A kijelzőt rátenyereléssel lehet elsötétíteni, és ennyi – annyira logikus, hogy a random ismerős is hamar elsajátította. A lünetta kiképzésére is odafigyeltek: az óralapon kissé lazán elhelyezett gyűrűt egy és két ujjal is könnyű csavargatni, és finom kattanások jelzik a léptetésszámot, úgyhogy egyszerre lehet gyorsan és pontosan használni.

A Samsung Gear S2 (jobbra) az Alcatel OneTouch Watch társaságában
A Samsung Gear S2 (jobbra) az Alcatel OneTouch Watch társaságában [+]

Belátható, hogy mennyivel praktikusabb 10-50 opció között így lépdelni, mint egy apró érintőkijelzőt húzogatni, esetleg egy koronát az ujjbegyek végével csavargatni, és nem is vágyom igazán más megoldásra most, hogy a Gear S2 itt pihen a karomon. Más kérdés, hogy a Samsung kapcsolódó formatervezési mintája nem fogja megkönnyíteni a konkurenciának az ötlet eltanulását, mindenesetre szurkolok nekik. Egyébként a koreaiak sem elsőre találták fel a spanyolviaszt: nem egy Tizent vagy más rendszert futtató okoskütyüvel előrukkoltak már, köztük a szögletes, ám ívelt megjelenítős Gear S-sel, és az Apple Watch érkezése előtt nem is álltak rosszul az eladások tekintetében. Most persze nekik, ahogy minden Android Weares gyártónak komoly marketingháborút kell vívniuk, hogy a cupertinóiak reklámgépezetével felvegyék a versenyt, és több ez puszta bankók elköltésénél: a fejlesztői kommunát és a korporációs partnereket is meg kell nyerni.

Hozzánk ilyen dobozzal érkezett, forgalomba azonban kerek csomagolással kerülhet a Gear S2
Hozzánk ilyen dobozzal érkezett, forgalomba azonban kerek csomagolással kerülhet a Gear S2 [+]

Segíthet a Samsungon, hogy új portékája most már nem csak Galaxy, bármely androidos eszközzel kompatibilis, amennyiben legalább másfél gigabájt RAM és 4.4-es vagy újabb Android van a fedélzetén. A Samsung egy listát is közzétett azokról a készülékekről, amelyekkel kipróbálták az új Geart. Arról is hallani egyébként, hogy a Samsung következő tizenes mobilja(i) is együtt tudnak majd működni az órával, ehhez persze a tizenes Gear Managerre is szükség lesz, ez a szoftver végzi ugyanis a telefon oldaláról a kapcsolatok és a telepítések legjavát. Végezetül pedig, évente több Tizen konferencia is akad számos nagy partnerrel, hogy a rendszer fejlődése garantálva legyen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Mobilarena TV: Tekerd meg és táncolj!

    A Samsung Gear S folytatása immáron egy kerek kijelzős okosóra, ám nem az AMOLED megjelenítőpanel, hanem a körülötte futó tekerőgyűrű az igazán frappáns újítás, ami kikövezheti az utat a kategória új generációinak.

  • IFA 2015: Tekertünk egyet a Gear S2-n

    A Samsung legújabb, kétmagos processzor által hajtott, Tizen operációs rendszert futtató okosóráját az IFA kiállításon már meg lehetett nyomkodni, meg is tettük.

  • Samsung Gear S - gyere értem, pajti!

    KITT-et vagy Bonnie-t nem fogjuk elérni, bárki mást azonban felhívhatunk a Samsung 3G-s, hajlított kijelzős okosórájával, amely mégsem teljesen önálló.

Hirdetés