Samsung Gear S2 - egy gyűrű mind felett

Szoftverek, extra tartalmak

Hirdetés

A Gear S2 (és alkalmazásai) háromféle módon képes működni kapcsolattípus szerint: Bluetoothszal (a mobilhoz közvetlenül kapcsolódva), WiFi-n és 3G-n (távoli telefonkapcsolattal a Samsung szerverein keresztül), és önállóan (értsd: bármiféle aktív kapcsolat nélkül). Az alapkommunikáció nyilván BT-n folyik, ami nem túl gyors, viszont energiatakarékos, és a legtöbb mobilhoz kötődő funkció így érhető el, például a híváskijelzés, a szöveges híváselutasítás, a hívásindítás (nyilván headsettel van értelme, mivel a mobil tárcsázóját működteti), esetleg az órán megkezdett olvasgatás vagy navi folytatása a telefonon. A 3G-s kiszerelés önállóan is tud telefonálni.

A cikkeknek csak az eleje, az emaileknek viszont az egésze olvasható és válaszolni is lehet A cikkeknek csak az eleje, az emaileknek viszont az egésze olvasható és válaszolni is lehet
A cikkeknek csak az eleje, az emaileknek viszont az egésze olvasható, és válaszolni is lehet [+]

A Bluetooth hatótávolság persze kicsi, és sokakat zavar, hogy ha két szobára kerülnek mobiljuktól, máris megszakad a kütyü és a teló barátsága. Sebaj: a Gear S2 automatikusan felkapcsolódik a mobil által ismert WiFi hálózatokra (másokra kézzel választva, jelszót beírva), és máris megújul a forródrót, bár nem közvetlenül. A direkt BT-funkciók ilyenkor nem működnek (híváskijelzés, -fogadás és -elutasítás, mobilalkalmazás megnyitás), ám ennek ellenére, némi késéssel megjönnek az androidos értesítések, a levelek, az SMS-ek, az elmulasztott hívások és a CNN, a Flipboard, az Időjárás és hasonló információs appok is frissülnek. A Samsung lomha (a magyar neveket viszont egész jól felismerő) hangasszisztense is bevethető, és BT-n, WiFi-n vagy 3G-n is eléri a telefont, pl. kiolvassa a következő naptáreseményt, esetleg üzenetet küld. Magyarul az S Voice sem ért, a hunglist (magyaros angolt) viszont megérti, és alvó állapotból is felébresztető egy általunk megtanított vezényszóval. Az Apple és a Google asszisztense gördülékenyebb és használhatóbb.

Tárcsázó és billentyűzet a Gear S2 lehetőségei között Tárcsázó és billentyűzet a Gear S2 lehetőségei között
Tárcsázó és billentyűzet a Gear S2 lehetőségei között [+]

Akad olyan óraalkalmazás, amelyik el sem indul BT nélkül (pl. az ESPN), mások kurtított funkcionalitással működnek (a Here térkép GPS hiányában nem pozicionál, kivéve a 3G-st), a Samsung üdvöskéje a konkurenciánál mégis sokkal függetlenebb lélek, főleg a 3G-n. Az olyan appok, mint a Nike Running, az S Health, a stopper, az időzítő, az ébresztő, a számológép vagy a telepíthető játékok bármilyen kapcsolat nélkül elfutnak, legfeljebb később szinkronizálnak adatot. Ha már S Health, a Gear S2 igen széleskörű aktivitáskövetést biztosít: igényre vagy automatikusan monitorozza a szívritmust (edzés közben folyamatosan), követi a lépésszámot, mindenféle testmozgást, ez elégetett kalóriákat és az alvásciklusokat, emellett megadható a bevitt folyadék és koffeinmennyiség. További modulok más adatok szintén beépülnek (pl. az S6 edge+ SpO2 értékei), úgyhogy hasznos egészségszolgáltatásról van szó, csak ne várjunk orvosi pontosságú méréseket.

Az S Health-hez számos aktivitáskövetési funkció kapcsolódik és a Nike Running is beépül Az S Health-hez számos aktivitáskövetési funkció kapcsolódik és a Nike Running is beépül
Az S Health-hez számos aktivitáskövetési funkció kapcsolódik és a Nike Running is beépül [+]

A Nike Running is együtt dolgozik az S Health-szel, így a futások is szinkronizálhatók. Kár, hogy a BT modellből kispórolták a GPS-t, tényleg csak ennyi hiányzott egy telefon nélkül is remeklő futótárshoz. Jómagam az erdei kocogásnál hasznát venném a pontos GPS-es útvonalrögzítésnek, a szintkülönbségmérésnek és a sebességmonitorozásnak (önálló módban a Gear alighanem a testmagasság, a tempó és a lépésszám alapján becsüli meg a sebességet és a távot, egyébként többé-kevésbé pontosan). Ha az ember telefonnal és Gearrel fut, a Nike nyilván rögzíti az útvonalakat, és extraként jár a pulzusszám mérés, csak hát szívesen otthon hagyná az ember a mobilját a drágábbik kiszerelés megvásárlása nélkül.

A számológép és a stopper is hasznos lehet A számológép és a stopper is hasznos lehet
A számológép és a stopper is hasznos lehet [+]

Szemezgessünk egy kicsit a többi alapszoftverből! Akad galéria a telefonról küldött tartalmak vagy a képernyőképek megjelenítésére. A barát alkalmazással 11 ismerőst gyorsan lehet hívni, avagy üzenetet küldeni (továbbra is a telefont bevetve). A hangjegyzet magáért beszél, az S Voice egyébként képes a felmondottakat szöveggé alakítani. Térkép is telepítve lett, amely a mobilos Here Maps órás kiegészítője. A kis AMOLED panelen szabadon lehet a térképet mozgatni, a lünettával zoomolni és a végcélre rábökni. A navigálást a mobilalkalmazás végzi, ám az instrukciók szöveggel megjelennek az órán is.

Here Maps (Térkép néven) és Google Maps (Gear Navigator) is akad Here Maps (Térkép néven) és Google Maps (Gear Navigator) is akad
Here Maps (Térkép néven) és Google Maps (Gear Navigator) is akad, Moszkva tér viszont már nincs [+]

Ennél is hasznosabb az áruházból egy ötszázasért beszerezhető Gear Navigator, amely szintén mobilos partnerszoftverrel dolgozik összes, és bár végcélt ezúttal az óráról nem lehet megadni, ha a Google térképes navi a mobilról elindul, az órán ugyanúgy, 3 dimenzióban látható az útvonal, akár műholdképpel és élő forgalomadatokkal. Az ilyesmit nyilván nem a vezetéshez találták ki, gyalogszerrel viszont roppant hasznos, én legalábbis gyakran nézem itthon és külföldön a mobiltérképet, és szívesen tettem az óráról a tesztidőszak alatt. A navis appok zoomoláskor és térképgörgetésnél azért már éreztetik az órás hardver korlátait.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Mobilarena TV: Tekerd meg és táncolj!

    A Samsung Gear S folytatása immáron egy kerek kijelzős okosóra, ám nem az AMOLED megjelenítőpanel, hanem a körülötte futó tekerőgyűrű az igazán frappáns újítás, ami kikövezheti az utat a kategória új generációinak.

  • IFA 2015: Tekertünk egyet a Gear S2-n

    A Samsung legújabb, kétmagos processzor által hajtott, Tizen operációs rendszert futtató okosóráját az IFA kiállításon már meg lehetett nyomkodni, meg is tettük.

  • Samsung Gear S - gyere értem, pajti!

    KITT-et vagy Bonnie-t nem fogjuk elérni, bárki mást azonban felhívhatunk a Samsung 3G-s, hajlított kijelzős okosórájával, amely mégsem teljesen önálló.

Hirdetés