Samsung Gear S2 - egy gyűrű mind felett

Bevezető

Okosóra. Újabb egybeírt szókapcsolat, amelyet újszerűsége miatt a különféle helyesírás-ellenőrzők aláhúznak, és nem csak Olvasóink, szerkesztőségünk is hadilábon áll annak tekintetében, hogy mennyire hasznos egy ilyen szerkentyű. A karra csatolható kütyük háromnegyede persze nem is „okos”, hiszen akad olcsó aktivitásmérő, drága és fix tudású sportkiegészítő, a telefonhoz kapcsolódó értesítéskijelző, sokfunkciós, mégis zárt rendszerű óra – és persze a fent említett, tényleg okos kategória, nyitott operációs rendszerrel.

A Gear S2 sportos, mégis mutatós okosóra
A Gear S2 sportos, mégis mutatós okosóra [+]

A korlátok viszont közösek, és egy ellentmondást egyelőre senki nem tudott igazán jól feloldani: minél nagyobb a készülék, annál méretesebbek és komfortosabbak a kezelőeszközök, ellenben annál kényelmetlenebb a viselés – a parányi, komfortos órák esetében meg lehet az apró érintőkijelzővel, gombokkal vagy oldalsó tekerőkkel gépészkedni. Ennek azonban a Samsung egy frappáns megoldással véget vetett, és a kérdés azonnal érkezik: miért kellett ennyit várni, hogy valaki kitalálja: tekerőgyűrűt vagy lünettát is lehet egy kerek kijelző köré rakni? Ezzel ugyanis a koreaiak egycsapásra feloldották a viselés és a kezelés kényelmének összeegyeztethetetlenségét: Gear S2-t észrevétlenül pihen a karon, mégis roppant könnyű használni.

A kis órarész és a hagyományos szíj kényelmes hordást eredményeznek
A kis órarész és a hagyományos szíj kényelmes hordást eredményeznek [+]

A Berlinben közszemlére tett órák kezelése annyira egyszerű, hogy egy bekezdésben letudjuk: a jobb felső gomb és a képernyőn való ujjlehúzás a vissza, a jobb alsó billentyű pedig a kezdőképernyő, a bekapcsolás és az alkalmazásmenü funkció. Az érintőpanelen a szokásos módon lehet bökni és görgetni, a tételek, az appok, az opciók, az oldalak és a szövegtörzsek pedig az üveglap külsején körbefutó gyűrűt tekergetve léptethetők, lapozhatók és görgethetők. A kijelzőt rátenyereléssel lehet elsötétíteni, és ennyi – annyira logikus, hogy a random ismerős is hamar elsajátította. A lünetta kiképzésére is odafigyeltek: az óralapon kissé lazán elhelyezett gyűrűt egy és két ujjal is könnyű csavargatni, és finom kattanások jelzik a léptetésszámot, úgyhogy egyszerre lehet gyorsan és pontosan használni.

A Samsung Gear S2 (jobbra) az Alcatel OneTouch Watch társaságában
A Samsung Gear S2 (jobbra) az Alcatel OneTouch Watch társaságában [+]

Belátható, hogy mennyivel praktikusabb 10-50 opció között így lépdelni, mint egy apró érintőkijelzőt húzogatni, esetleg egy koronát az ujjbegyek végével csavargatni, és nem is vágyom igazán más megoldásra most, hogy a Gear S2 itt pihen a karomon. Más kérdés, hogy a Samsung kapcsolódó formatervezési mintája nem fogja megkönnyíteni a konkurenciának az ötlet eltanulását, mindenesetre szurkolok nekik. Egyébként a koreaiak sem elsőre találták fel a spanyolviaszt: nem egy Tizent vagy más rendszert futtató okoskütyüvel előrukkoltak már, köztük a szögletes, ám ívelt megjelenítős Gear S-sel, és az Apple Watch érkezése előtt nem is álltak rosszul az eladások tekintetében. Most persze nekik, ahogy minden Android Weares gyártónak komoly marketingháborút kell vívniuk, hogy a cupertinóiak reklámgépezetével felvegyék a versenyt, és több ez puszta bankók elköltésénél: a fejlesztői kommunát és a korporációs partnereket is meg kell nyerni.

Hozzánk ilyen dobozzal érkezett, forgalomba azonban kerek csomagolással kerülhet a Gear S2
Hozzánk ilyen dobozzal érkezett, forgalomba azonban kerek csomagolással kerülhet a Gear S2 [+]

Segíthet a Samsungon, hogy új portékája most már nem csak Galaxy, bármely androidos eszközzel kompatibilis, amennyiben legalább másfél gigabájt RAM és 4.4-es vagy újabb Android van a fedélzetén. A Samsung egy listát is közzétett azokról a készülékekről, amelyekkel kipróbálták az új Geart. Arról is hallani egyébként, hogy a Samsung következő tizenes mobilja(i) is együtt tudnak majd működni az órával, ehhez persze a tizenes Gear Managerre is szükség lesz, ez a szoftver végzi ugyanis a telefon oldaláról a kapcsolatok és a telepítések legjavát. Végezetül pedig, évente több Tizen konferencia is akad számos nagy partnerrel, hogy a rendszer fejlődése garantálva legyen.

Hirdetés

Külső, tartozékok, hardver

Többször is Gear S2 készülékekről beszéltem, ennek ugyanis az az oka, hogy háromféle kiadás akad, apró eltérésekkel. Nálunk a bluetoothos alapmodell járt sportos megjelenéssel, kényelmes elasztikus pánttal és 42,3 x 49,8 x 11,4 milliméteres, 47 grammos paraméterekkel. Aki 3G-s S2-re vágyik, annak a 44 x 51,8 x 13,4 milliméteresre és 51 grammosra növekedett variánsra kell beruháznia (cserébe GPS funkciókhoz is hozzájut), aki pedig klasszikus megjelenésre és bőrszíjra áhítozik, annak az S2 Classic lesz a választása a legkisebb, 39,9 x 43,6 x 11,4 milliméteres és 42 grammos dimenziókkal. Az NFC az óralap felett kapott helyet, a pulzusszám mérő értelemszerűen a készülék hátulján, a mikrofon a két gomb között, a fényérzékelő pedig – kapaszkodjanak meg – a kijelző közepe mögött. A dobozban egyébként még egy kisebb méretű pánt, egy mágneses töltőbölcső, némi leírás és egy microUSB-s, 0,7 amperes töltőfej lelhető fel. Hozzánk négyzetes dobozban futott be a kütyü, az online kicsomagoló videók viszont stílusos, kerek kartonszerkezetet bontottak meg.

A BT-s Gear S2, a Gear S2 Classic és a 3G-s Gear S2 egymás mellett
A BT-s Gear S2, a Gear S2 Classic és a 3G-s Gear S2 egymás mellett

Egy dolog a méret, a másik viszont a kényelem: szerencsére a nálunk járt Gear S2 nemcsak meglepően aprónak hat a csuklón, a kütyü hátlapja és a hagyományos csatos szíj tökéletes komfortot garantálnak – kényelmesebb okosórát még nem viseltem. A szíjak lepattinthatók, más méretűre, színűre és mintázatúra cserélhetők, és van rajtuk 10-10 luk, hogy minden csuklóra kényelmesen felférjenek. A sportos változatok egyéni mechanizmust kaptak, a Classic viszont, ha minden igaz, a 20 milliméteres óraszíj standarddal kompatibilis. Az összeszerelés sem utolsó: az órarész rozsdamentes acélborítást kapott fém gombokkal és óracsattal, garantálva a tartósságot. A port és a vizet pedig IP68-as védelem tartja távol – hogy milyen mértékig, a gyártó nem pontosította. A kijelzőt a szokásosnál vastagabb Gorilla Glass üveglap borítja, remélhetőleg komoly ütéseket és karcokat is kibírva.

A Gear S2 kijelzője éles és kontrasztos, kezelőeszközei pedig kényelmesen használhatók
A Gear S2 kijelzője éles és kontrasztos, kezelőeszközei pedig kényelmesen használhatók [+]

Bár variánsból több van, a 360 x 360 pixeles Super AMOLED megjelenítő közös, és minden esetben 1,2 hüvelykes átmérőjű, azaz apróbb a Huawei Watchnál (1,4”) vagy az Apple Watch Sportnál (1,32”). A 302 ppi-s panel ugyanakkor tű éles, a napfény alatt minden jól látszik, a ketyere pedig parányibb, így észrevétlenebbül viselhető egy-két méretesebb riválisánál. Automatikus fényerőállítás nincs, viszont nem is kell: a tízes skálán szabályozható ötös állás nekem belső térben, nappal és este megfelelő volt, kint pedig úgyis bekapcsol az utcai (maximális) fényerő.

A szíjak cserélhetők minden Gear S2 típus esetében
A szíjak cserélhetők minden Gear S2 típus esetében [+]

A Super AMOLED technológia nemcsak a jó kontrasztok és élénk színek, hanem az energiatakarékosság oldaláról is jó választás: fekete háttér előtt csak azok a pixelek aktívak, amelyek világítanak (egy e-ink kijelző fogyasztásával persze az AMOLED sem tudja felvenni a versenyt). Mikrofon ugyebár akad, hangszórót a BT modelleken viszont ne keressünk (a 3G-sen van); a jelzések ehelyett finom rezgéssel érkeznek meg (és opcionálisan képernyő felvillanással). Apró rezgés opciók vagy szövegek végére érve is érezhető, maximumra állatva pedig észre fogjuk venni, ha értesítés érkezett, arra viszont nem vennék mérget, hogy a rezgés elég erős a mélyálomból való felébresztéshez.

A pulzusszámot kérésre és automatikusan is méri a Gear S2
A pulzusszámot kérésre és automatikusan is méri a Gear S2. A szíjat a kis fül eltolásával könnyedén le lehet választani [+]

A bluetoothos variánsokat a kétmagos Exynos 3250, a 3G-st pedig a Snapdragon 400 hajtja meg 512 megabájt RAM-mal és 4 gigabájtos belső tárolóval a fedélzetén. Az utóbbi a rendszer- és az ideiglenes fájlok mellet az órára másolt képeket (galéria) zenéket (lejátszás bluetooth headsettel) és egyéb állományokat tárolja (például a képernyőképeket). Az összes verzió rendelkezik gyorsulásmérővel, giroszkóppal, fénymérővel, légnyomásmérővel és pulzusszám mérővel, a 3G-s továbbá GPS-szel, az iránytű viszont kimaradt. A 3G-s egyébként már nem fogad be SIM-kártyát, ehelyett a szolgáltató által beprogramozott e-SIM-mel rendelkezik.

Ami az antennákat illeti, a Gear S2 széria támogatja a Bluetooth 4.1-es átvitelt és az LE szabványt, emellett akad beépített WiFi is a távoli kapcsolathoz, valamint NFC, többek között a Samsung Pay fizetőmódszerhez – kár, hogy nálunk ez még nem működik. A bluetoothos variánsok 250-es, a 3G-s pedig 300 milliamperórás akkumulátort kapott, amelyet vezetékmentesen, a mágneses bölcsőre helyezve lehet tölteni. Mennyire gyors a Gear S2 működése? A felületé mindenképpen az: a tekergetésre és érintésre azonnal reagál, az alkalmazásindítás és váltás viszont tartalomtól függően lehet lassabb is, ebben mondjuk szerepe van a BT adatátviteli rátának.

Gear Manager és órafelület

A készülék beüzemelése rutinszerű lehet hű olvasóinknak: a Galaxy Apps és Gear Manager mobilalkalmazások feltelepítése után a frissen bekapcsolt óra azonnal láthatóvá válik, és pár lépés alatt létrejön a kapcsolat, esetleg lezajlik egy szoftverfrissítés. Érdemes mindjárt a Samsung-fiókba is belépni, hiszen az appok beszerzése is azon keresztül megy. A Gear S2 a Samsung által felügyelt Tizen OS-t futtatja, amely felbukkant már okostévékben és néhány szerényebb képességű telefonban (az órát a Z3 elvileg már támogatni fogja), egyelőre mégis okoskütyü fronton áll a legjobban a platform, és a Samsung már hónapokkal ezelőtt közzétette a kerek kijelzős, tekerőgyűrűs eszközök SDK-it a fejlesztők és partnerek számára, hogy legyen elég tartalom az S2 startjára. Más kérdés, hogy jelen pillanatban jóval többen fejlesztenek Apple Watch OS-re és Android Wearre, az új Gear a Samsung reményei szerint ezen is változtat majd.

Az androidos Gear Manager kezeli a mobil részéről a Gear S2-t és opcióit Az androidos Gear Manager kezeli a mobil részéről a Gear S2-t és opcióit
Az androidos Gear Manager kezeli a mobil részéről a Gear S2-t és opcióit [+]

A Gear Managerrel kényelmesebb a telepítgetés, az értesítésküldés beállítása vagy az appok, az óralapok és a widgetek testreszabása, ezt persze a Gear S2-ről is meg lehet tenni. Az appból könnyen rá lehet keresni az órára (villog és rezeg, néma szegény), akár BT-hatótávolságon kívül (WiFi-n), fájlokat küldeni, továbbá az automatikus üzenetválaszok sora is szerkeszthető és bővíthető. Az óráról indított segélykérő üzenet szövegét is itt lehet beírni. Ha a felhasználó aktiválja, az alsó óragomb háromszori megnyomása jelez a partnereknek, hogy valami baj van, és elküldi a koordinátákat. A részletes, magyar nyelvű online kézikönyv szintén elérhető a Gear Managerből.

Az óralapokhoz funkciók és friss információk is tartozhatnak Az óralapokhoz funkciók és friss információk is tartozhatnak
Az óralapokhoz funkciók és friss információk is tartozhatnak [+]

Az órának nemcsak a kezelése, a szoftverfelülete is letisztult, melyet elsősorban a gyűrűvel kezel a felhasználó. A készülék felemelésekor (vagy egy kezelőeszköz működtetésekor) a kijelző megbízhatóan felvillantja az órát, amely interaktív és sokrétűen testreszabható. Nemcsak órastílust (óralapokat, mutatókat, és animációkat), hanem azt is meg lehet adni, hogy bizonyos részeket megérintve milyen információk jelenjenek meg (pl. töltöttség, dátum, lépésszám, aktivitás a napi cél viszonylatában, legutóbbi pulzusszám, világóra, víz/koffeinfogyasztás, értesítések, alkalmazásikonok, időjárás, ébresztések). A harmadik fél óralapjai is interaktívak: a Nike Running mutatóit megérintve máris indul a futóapp, a CNN friss szalagcímeket jelenít meg a számlap alatt, a Bloomberg aktuális részvényállásokat, az ESPN élő sporteredményeket és így tovább. Akad a Gear Apps boltban bináris óra, a hátteret napszakok szerint cserélő fajta, és olyan is, amely közösségi oldalainkról húz le és cserélget háttereket.

A widgetek is interaktívak, számos funkció és opció a főoldalon jobbra tekerve azonnal elérhető A widgetek is interaktívak, számos funkció és opció a főoldalon jobbra tekerve azonnal elérhető
A widgetek is interaktívak, számos funkció és opció a főoldalon jobbra tekerve azonnal elérhető [+]

Az óraképernyőről balra tekerve vagy simítva a friss értesítésekhez lehet jutni. Egy részük esetében csak annyi látszik, amennyi a telefon notifikációs paneljén, más esetben viszont az egész szöveg (pl. emailek, SMS-ek). Számos értesítésre az óráról is lehet válaszolni (email, SMS, nem fogadott hívás, Messenger stb.), más esetben meg a kapcsolódó mobilalkalmazás megnyitása az opció. Az órától jobbra tekerve a widgeteken lehet végigzongorázni. Az első oldalon négy opció akad (alkalmazások, barátok, beállítások és S Voice), tovább csavarva pedig az S Health minialkalmazásai (napi aktivitás, legutóbbi pulzusszám), a friss és közelgő naptáresemények (S Tervező és más kalendárium), a szalagcímek (pl. CNN, FlipBoard), az időjárás, az ébresztés, stb. Akad a zenelejátszónak is widgetje, amely a telefonon vagy helyben tárolt számokat kezeli (bluetooth fülest megszólaltatva). A widgetek is szabadon variálhatók és felkínálnak interakciót (frissítés, gyors edzésindítás, címlapváltás, alkalmazásbetöltés etc.).

Az alkalmazásmenü egy oldala. Innen is gyorsan meg lehet szabadulni a feles appoktól. Az alkalmazásmenü egy oldala. Innen is gyorsan meg lehet szabadulni a feles appoktól.
Az alkalmazásmenü egy oldala. Innen is gyorsan meg lehet szabadulni a feles appoktól. [+]

A főképernyőn ujjlehúzással lehet a kapcsolópanelt előhívni, ahonnan leolvasható a töltöttség, a kapcsolattípus (BT, WiFi, 3G, önálló), és könnyedén elérhető a zenelejátszó, a néma mód és a fényerőállítás. Az energiatakarékos mód a beállítások közt aktiválható, bekapcsolásakor a panel monokrómra vált, és csak a telefonálás, az értesítéskezelés és az üzenetküldés működik. Aktiválható állandó óra fekete háttérrel, az I Am Alive app feltelepítésével pedig bekapcsolva tartható a kijelző minden tartalom esetében, ami aligha akkumulátorkímélő. A képernyő megbízhatóan villan fel kézemelésre és nem túlbuzgó, ám ez egy az egyben kikapcsolható. Az óráról a telefonra is könnyen rá lehet csörögni, akár BT hatótávolságon kívül (WiFi, 3G kapcsolattal).

Szoftverek, extra tartalmak

A Gear S2 (és alkalmazásai) háromféle módon képes működni kapcsolattípus szerint: Bluetoothszal (a mobilhoz közvetlenül kapcsolódva), WiFi-n és 3G-n (távoli telefonkapcsolattal a Samsung szerverein keresztül), és önállóan (értsd: bármiféle aktív kapcsolat nélkül). Az alapkommunikáció nyilván BT-n folyik, ami nem túl gyors, viszont energiatakarékos, és a legtöbb mobilhoz kötődő funkció így érhető el, például a híváskijelzés, a szöveges híváselutasítás, a hívásindítás (nyilván headsettel van értelme, mivel a mobil tárcsázóját működteti), esetleg az órán megkezdett olvasgatás vagy navi folytatása a telefonon. A 3G-s kiszerelés önállóan is tud telefonálni.

A cikkeknek csak az eleje, az emaileknek viszont az egésze olvasható és válaszolni is lehet A cikkeknek csak az eleje, az emaileknek viszont az egésze olvasható és válaszolni is lehet
A cikkeknek csak az eleje, az emaileknek viszont az egésze olvasható, és válaszolni is lehet [+]

A Bluetooth hatótávolság persze kicsi, és sokakat zavar, hogy ha két szobára kerülnek mobiljuktól, máris megszakad a kütyü és a teló barátsága. Sebaj: a Gear S2 automatikusan felkapcsolódik a mobil által ismert WiFi hálózatokra (másokra kézzel választva, jelszót beírva), és máris megújul a forródrót, bár nem közvetlenül. A direkt BT-funkciók ilyenkor nem működnek (híváskijelzés, -fogadás és -elutasítás, mobilalkalmazás megnyitás), ám ennek ellenére, némi késéssel megjönnek az androidos értesítések, a levelek, az SMS-ek, az elmulasztott hívások és a CNN, a Flipboard, az Időjárás és hasonló információs appok is frissülnek. A Samsung lomha (a magyar neveket viszont egész jól felismerő) hangasszisztense is bevethető, és BT-n, WiFi-n vagy 3G-n is eléri a telefont, pl. kiolvassa a következő naptáreseményt, esetleg üzenetet küld. Magyarul az S Voice sem ért, a hunglist (magyaros angolt) viszont megérti, és alvó állapotból is felébresztető egy általunk megtanított vezényszóval. Az Apple és a Google asszisztense gördülékenyebb és használhatóbb.

Tárcsázó és billentyűzet a Gear S2 lehetőségei között Tárcsázó és billentyűzet a Gear S2 lehetőségei között
Tárcsázó és billentyűzet a Gear S2 lehetőségei között [+]

Akad olyan óraalkalmazás, amelyik el sem indul BT nélkül (pl. az ESPN), mások kurtított funkcionalitással működnek (a Here térkép GPS hiányában nem pozicionál, kivéve a 3G-st), a Samsung üdvöskéje a konkurenciánál mégis sokkal függetlenebb lélek, főleg a 3G-n. Az olyan appok, mint a Nike Running, az S Health, a stopper, az időzítő, az ébresztő, a számológép vagy a telepíthető játékok bármilyen kapcsolat nélkül elfutnak, legfeljebb később szinkronizálnak adatot. Ha már S Health, a Gear S2 igen széleskörű aktivitáskövetést biztosít: igényre vagy automatikusan monitorozza a szívritmust (edzés közben folyamatosan), követi a lépésszámot, mindenféle testmozgást, ez elégetett kalóriákat és az alvásciklusokat, emellett megadható a bevitt folyadék és koffeinmennyiség. További modulok más adatok szintén beépülnek (pl. az S6 edge+ SpO2 értékei), úgyhogy hasznos egészségszolgáltatásról van szó, csak ne várjunk orvosi pontosságú méréseket.

Az S Health-hez számos aktivitáskövetési funkció kapcsolódik és a Nike Running is beépül Az S Health-hez számos aktivitáskövetési funkció kapcsolódik és a Nike Running is beépül
Az S Health-hez számos aktivitáskövetési funkció kapcsolódik és a Nike Running is beépül [+]

A Nike Running is együtt dolgozik az S Health-szel, így a futások is szinkronizálhatók. Kár, hogy a BT modellből kispórolták a GPS-t, tényleg csak ennyi hiányzott egy telefon nélkül is remeklő futótárshoz. Jómagam az erdei kocogásnál hasznát venném a pontos GPS-es útvonalrögzítésnek, a szintkülönbségmérésnek és a sebességmonitorozásnak (önálló módban a Gear alighanem a testmagasság, a tempó és a lépésszám alapján becsüli meg a sebességet és a távot, egyébként többé-kevésbé pontosan). Ha az ember telefonnal és Gearrel fut, a Nike nyilván rögzíti az útvonalakat, és extraként jár a pulzusszám mérés, csak hát szívesen otthon hagyná az ember a mobilját a drágábbik kiszerelés megvásárlása nélkül.

A számológép és a stopper is hasznos lehet A számológép és a stopper is hasznos lehet
A számológép és a stopper is hasznos lehet [+]

Szemezgessünk egy kicsit a többi alapszoftverből! Akad galéria a telefonról küldött tartalmak vagy a képernyőképek megjelenítésére. A barát alkalmazással 11 ismerőst gyorsan lehet hívni, avagy üzenetet küldeni (továbbra is a telefont bevetve). A hangjegyzet magáért beszél, az S Voice egyébként képes a felmondottakat szöveggé alakítani. Térkép is telepítve lett, amely a mobilos Here Maps órás kiegészítője. A kis AMOLED panelen szabadon lehet a térképet mozgatni, a lünettával zoomolni és a végcélre rábökni. A navigálást a mobilalkalmazás végzi, ám az instrukciók szöveggel megjelennek az órán is.

Here Maps (Térkép néven) és Google Maps (Gear Navigator) is akad Here Maps (Térkép néven) és Google Maps (Gear Navigator) is akad
Here Maps (Térkép néven) és Google Maps (Gear Navigator) is akad, Moszkva tér viszont már nincs [+]

Ennél is hasznosabb az áruházból egy ötszázasért beszerezhető Gear Navigator, amely szintén mobilos partnerszoftverrel dolgozik összes, és bár végcélt ezúttal az óráról nem lehet megadni, ha a Google térképes navi a mobilról elindul, az órán ugyanúgy, 3 dimenzióban látható az útvonal, akár műholdképpel és élő forgalomadatokkal. Az ilyesmit nyilván nem a vezetéshez találták ki, gyalogszerrel viszont roppant hasznos, én legalábbis gyakran nézem itthon és külföldön a mobiltérképet, és szívesen tettem az óráról a tesztidőszak alatt. A navis appok zoomoláskor és térképgörgetésnél azért már éreztetik az órás hardver korlátait.

A Gear és a Tizen ma és holnap, üzemidő

Nagyjából bemutattam az alapszoftvereket, no de mit ötlött még ki a tizenes kommuna? Mondjuk YouTube lejátszót (Xenozu), ami WiFi-n igazán gyors, és lehet vele például Mobilarena TV-t nézni. Játékok frontján ott a veszettül nehéz Gear Pong vagy egy Flappy Bird-klón (Lubberly Bird). A Gear S2 légnyomásmérővel is rendelkezik, a méréseket a Barometer szép kerek óralapon megmutatja. A Sporty és a Bloomberg újabb hírolvasók és információközlők. Még nem elérhető, a Samsung viszont jelezte, hogy érkezik Twitter-olvasó, autózáró (a volkswagenes e-Remote-tal a légkondi is szabályozható távolról), lakászár-kezelő (Kevo by UniKey), zár, lámpa és egyéb otthoni IoT felügyelő (SmartThings) vagy a Yelp!. A kisebb-nagyobb fejlesztők tehát érdeklődést mutatnak a platform iránt, egyelőre azonban messze nem annyira, mint az Android Wear vagy a Watch OS esetében. A Gear S2 kompatibilis a Samsung Payjel, és az ígéretek szerint eBay, Alipay és más vásárlással kapcsolatos szolgáltatások is érkeznek, úgyhogy az órával való érintéses fizetés listája bővülhet. Bizonyos alkalmazások régióspecifikusak, az Uber például nálunk nem elérhető.

Mobilarena TV vagy egy kis játék? A Gear S2 megoldja Mobilarena TV vagy egy kis játék? A Gear S2 megoldja
Mobilarena TV vagy egy kis játék? A Gear S2 megoldja [+]

Sok kütyüteszt volt pozitív hangvételű eddig a pillanatig, aztán elérkezett az árcédula és az üzemidő sokkja. 250 milliamperórás akkumulátorával a Gear S2 sem tesz csodát (a 3G-s 300 mAh-s), viszont igen intenzív egynapos gyötrés mellett, amikor nem egy rivális rég kimúlt, a tizenes óra még mindig bírja. A mágneses töltőállvány egyébként kényelmesen használható és stabilan tartja az S2-t a további nyomogatáshoz és tekergetéshez, viszont a kétórás töltési idő nem a dolog erőssége, bár nyilván az akkumulátorkímélés miatt ilyen hosszadalmas. A készenléti fogyasztás aktív értesítések és automatikus pulzusszám mérés mellett is igen alacsony, úgyhogy simán elképzelhető a kétnapos töltési ráta, bár a hármat én már nem mertem megkockáztatni. Akad az értesítésekre, a bejövő hívásokra és az üzenetmegjelenítésre redukált, fekete-fehér energiatakarékos mód, amely kitolja a készenlétet, a másik oldalról viszont, ha az óramutató állandóan látszik, a Gear S2 előbb lemerül (a nap végéig így is kihúzza). Nyilván nem repesünk az örömtől csak azért, mert a tizenes kütyü a kategóriaátlag felett teljesít, az előrelépés viszont érezhető. Többet ilyen méretek, kijelző és funkciók mellett alighanem csak az akkumulátortechnológiák forradalmával lehet majd kihozni.

A töltés a mágneses bölcsővel egyszerű, bár nem túl gyors
A töltés a mágneses bölcsővel egyszerű, bár nem túl gyors [+]

Bog gondolataival kezdeném a végszót, melyekkel a Huawei Watch tesztjét befejezte: a Gear S2 is mutatós (sportosabb és unisex, a Classic elegánsabb), itt is remek az összeszerelés és a készülékvédelem (IP68, GG3), ezúttal is rengeteg a funkció (több az önálló, mint az Android Wear esetében, kevesebb a Google szolgáltatásokkal szorosan együttműködő), a fejlesztők előtt most is nyitott a platform, az aktivitáskövetés jól megy neki (kár, hogy GPS csak a 3G-s modellben van), és az üzemidő sem rossz ám. Persze a kétnapos töltési rátától nem vágtam hanyatt magam, és ezt a telepet sem fogja a sarki óraszervizes kicserélni (hanem a szerviz és drágán). A 110 ezer (normál BT-s), illetve 120 ezer forintos ár tükrében (Classic) tehát ezúttal is fel kell tenni a kérdést: esszenciális, kötelező, kihagyhatatlan készülék-e a Samsung kerek kijelzős okosórája, hogy egy felső-középkategóriás, sokrétű okostelefon árát otthagyja érte az ember? A Gear S2 engem inkább meggyőzött, mint kétségek között hagyott, hiszen új szintre emelte a kényelem (nem túl nagy, kifejezetten ergonomikus), a kijelző (tű éles AMOLED, jó fényerő) és a kezelés balanszát (a lünetta zseniálisan passzol a termékkategóriához). Azt persze, hogy a Samsung kijelölte-e az okosórák kezelésének jövőjét, kérdéses (a kapcsolódó szabadalmak megnehezíthetik), mindenesetre nem vágyom a tizenes kütyü után csak gombokkal, érintőkijelzővel vagy koronával kezelhető, görgethető, léptethető órára, mert a gyűrű egyszerűen praktikusabb.

A Gear S2 előremutató okosóra, a Tizen alkalmazáskínálata viszont egyelőre szűkös
A Gear S2 előremutató okosóra, a Tizen alkalmazáskínálata viszont egyelőre szűkös [+]

A Gear S2 kétségtelenül előremutató szerkezet, viszont arra a kérdésre is válaszolnia kell az érdeklődőnek, hogy szerencsét próbáljon-e a Tizen folyamatosan bővülő, mégis kevesebb fejlesztőt vonzó világában úgy, hogy a Watch OS-re több tartalom elérhető, az Android Wear pedig szorosabban beépül az Android (értsd: a Google) lelkébe, ráadásul mindkét hangasszisztens jobb. Az új Samsung óra persze minden alapkövetelménynek megfelelő zöld robotos eszközzel összekapcsolódik és remekül kezeli az értesítéseket, de azért még egy friss Galaxyval a legteljesebb a funkciólista (pl. Samsung Pay). Ha nem gond egy új, letisztult platform elsajátítása, akkor nyújt annyit a Gear S2 (itt többet, ott kevesebbet), mint legacélosabb konkurensei (önálló működés, okosotthon-kezelés, mobilfizetés, a 3G-ssel telefonálni is lehet), úgyhogy mindenképpen az egyik fő ajánlat a kütyüpiacon. Ha viszont a Google szolgáltatásai esszenciálisak, a Wear az ideális választás, iPhone-nal a zsebben pedig a Watch nyújtja a legtöbbet. A lényeg: az okosórák idén ismét előreléptek, úgy küllem, mint funkciók és üzemidő tekintetében – gyűrűjével a Gear S2 pedig újat tekert az egészen.

Samsung Gear S2

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Mobilarena TV: Tekerd meg és táncolj!

    A Samsung Gear S folytatása immáron egy kerek kijelzős okosóra, ám nem az AMOLED megjelenítőpanel, hanem a körülötte futó tekerőgyűrű az igazán frappáns újítás, ami kikövezheti az utat a kategória új generációinak.

  • IFA 2015: Tekertünk egyet a Gear S2-n

    A Samsung legújabb, kétmagos processzor által hajtott, Tizen operációs rendszert futtató okosóráját az IFA kiállításon már meg lehetett nyomkodni, meg is tettük.

  • Samsung Gear S - gyere értem, pajti!

    KITT-et vagy Bonnie-t nem fogjuk elérni, bárki mást azonban felhívhatunk a Samsung 3G-s, hajlított kijelzős okosórájával, amely mégsem teljesen önálló.

Hirdetés