Pebble Time - jó időben

Előszó, külső

Úgy tűnik, hogy a Pebble okosórák tesztpéldányai a Mobilarena mumusai. Az előző generációs modellt jóval annak megjelenése után, olvasói felajánlásnak köszönhetően tudtuk csak tesztelni, a Steel nem is járt nálunk, a Time kapcsán pedig a vállalat sajtókapcsolatokért felelős munkatársa többször is lepattintott minket, félig-meddig kimondva, hogy Magyarország igazság szerint olyan apró, hogy nem igazán érdekli őket, hogy mi írunk-e a termékükről. Ha mindez egy sokadik androidos okostelefon kapcsán történne meg egy véletlenszerű ázsiai vállalattal, akkor nyilván tiszta szívvel válaszolhatnánk, hogy annyira amúgy minket sem érdekel a dolog, de itt egy Pebble okosóráról van szó; ez pedig azért fontos, mert már az előző generációs modellek is egy olyan irányt képviseltek, ami sokak számára a legjobb utat jelenti, ha efféle kütyükről van szó. Épp ezért a startupokra jellemző lazaságot nem tudtuk díjazni a Pebble-től, lévén egy hozzájuk hasonló vállalatnak egy magyarországi oda-vissza futározás leszervezése talán nem kéne, hogy problémát okozzon, mindenesetre a tesztelés csak a BTECH felajánlásával tudott megtörténni, ők ugyanis idehaza árulják a Pebble termékeit és örömmel adtak nekünk egy órát.


[+]

A viselhető eszközöknél jelenleg több iskola is működik. A legelterjedtebb kiegészítők a sokszor kijelzővel sem rendelkező karperecek, amik monitorozzák az ember mozgását, esetleg alapszinten képesek értesítéseket is megjeleníteni, valamint viszonylag hosszú üzemidővel rendelkeznek; értesítések esetén egy hétről is beszélhetünk, ha pedig csak mozgásmonitorozás van, hónapokban kell mérni a dolgot. A másik oldalon többek között az Android Wear operációs rendszerrel felszerelt órák és az Apple Watch vannak, amelyek rendkívül nagy tudású, alkalmazásokkal is bővíthető eszközök szép kijelzőkkel és ebből adódóan rendkívül gyenge, sokszor az egy napot sem elérő üzemidővel. Ezen kategóriák között egyensúlyoz a Pebble Time, illetve egyensúlyoztak már az elődei is, de itt komoly előrelépésről beszélhetünk a drága, tényleg nagyon okos órák irányába úgy, hogy az egyszerűbb eszközök előnyei is megmaradtak. Magyarán adott egy kicsit játékórás külsejű, a luxustermékek közé pozicionált kütyükhöz képest roppant egyszerűnek ható kiegészítő, amely tudásában viszont nagyon is közel van a drága kiegészítőkhöz, miközben üzemidejében azt hozza, amit a pár karakter megjelenítésére képes kijelzőkkel rendelkező karperecek. Hol van itt a csavar?


[+]

Valószínűleg nem csak egy helyen, hiszen a fogyasztás optimalizálása egy sok összetevős történet, de az biztos, hogy az egész a kijelzőnél kezdődik. Az 1,25 hüvelykes képátlóval, 144 x 168 pixeles felbontással és háttérvilágítással büszkélkedő panel ugyanis színes e-papír, azaz csak akkor fogyaszt energiát, ha valami mozgást jelenít meg. Ennek köszönhetően a Pebble Time kijelzőjén mindig van tartalom, az időt bármikor megtudhatjuk, főleg, mert a panel betekintési szöge elég nagy, teljesen oldalról csupán az őt borító, kicsit íves felülettel rendelkező, karcálló üveglap miatt nem lehet látni, az ugyanis túlságosan csillog. A már említett kijelző a maga 3,1 centiméteres képátlójával egyébként elég apró a 4,7 centiméteres átlójú óratesthez képest, több optikai csalásra is szükség volt ahhoz, hogy az összkép mégis kellemes legyen, a tervezők ügyesen játszottak a színekkel. Az óratest magassága 9,5 milliméter, maga az eszköz pedig 42,5 grammot nyom, úgyhogy amúgy kifejezetten kompakt, ebből adódóan kényelmes viseletet jelent, gyakorlatilag észre sem veszi az ember, hogy a csuklóján van. A kijelző körül lévő kereten megjelenő, apró kis karcokat viszont könnyen észre lehet venni, a Pebble Time nem hozza a svájci órák minőségét az anyaghasználat tekintetében, de azért valószínű, hogy pár évig ki tudja húzni, utána pedig az ilyesmit úgyis valószínű, hogy lecseréli az ember.


[+]

Mivel a kijelző nem érintésérzékeny, a kezelést gombokkal kell megoldani, amelyekből ebből adódóan négy darab is került az óratestre, a visszafelé lépétető a bal, a menüben való lépkedést és az okézást lehetővé tevők pedig a jobb oldalon kaptak helyet. Viszonylag nehéz megnyomni őket, ami a finom kezelhetőséghez nem járul hozzá, de legalább a véletlen gombnyomásoktól sem kell tartaniuk a felhasználóknak. A cég órái közül elsőként a Time mikrofont is kapott, amely szintén jobb oldalra, a gombok alá került. Ezeken kívül egyedül a mágnesesen rögzülő, teljesen egyedi felépítésű töltőkábel csatlakozópontját érdemes megemlíteni a hátlapon; a megoldás hátránya, hogy nem lehet akárhol feltölteni egy microUSB-s kábellel, előny viszont a 30M-es vízállóság, ami azt jelenti, hogy az óra viselése megengedett pl. autómosásnál, fürdésnél, zuhanyzásnál, valamint ellenáll az izzadtságnak és az esőnek is. A szíj 22 milliméteres szélességű és a felhasználó által cserélhető, gyárilag egy elég kényelmes gumiszíjat kapunk, de akár bőrből készültet is fel lehet pattintani az eszközre, amitől persze még mindig nem lesz kimondottan elegáns, az ugyanis nem az általunk tesztelt, hanem a fémből készült változat, a Time Steel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Samsung Gear S2 - egy gyűrű mind felett

  Öt perc használat és kiderül: a kijelzőt körbevevő lünettájával jó irányba mozdította el a Samsung az okosóra piacot. Vajon a Tizen OS és persze a hozzá kapcsolódó fejlesztői közösség is felnő a feladathoz?

 • Huawei Watch - pontosan egy klasszikus

  Okos, gyönyörű, érzi a szívdobbanásom és gondosan felügyeli minden lépésem. Ez nem az eszményi feleség, hanem csak egy okosóra. De abból az eddigi legszebb.

 • GOCLEVER Chronos Eco okosóra teszt

  Elsősorban a konkurens termékekhez képest rendkívül alacsony árával hívja fel magára a figyelmet a GOCLEVER alacsony fogyasztású kijelzővel szerelt okosórája, ami kicsit bugos ugyan, de használható.

 • Alcatel One Touch Watch - nem csupán egy óra

  A vállalat első okosórája nem csak a szemrevaló külseje, hanem kellemes szolgáltatásai, saját operációs rendszere és vonzó árazása miatt is egy érdekes termék.

Hirdetés