Samsung Gear Fit - diktálja az iramot

Hardver, menü

A Gear Fit hardvere egyébként nem rossz, kétmagos, 1 GHz-en ketyegő procit és fél giga RAM-ot rakott a gépbe a Samsung, persze ezt pont nem arra fogjuk használni, hogy filmet nézzünk a kezünkön és 3D játékokat futtassunk, egyszerűen annyi erő került a masinába, hogy az mindig és minden körülmények között azonnal reagáljon a parancsainkra. Egyszer sikerült megfagyasztanom, de nem direkt, csak azt vettem észre, hogy újraindul, de egyébként kikapcsolás nélkül, három hétig tette a dolgát. A 27 grammos tömeg nem húzza az ember kezét, az akkumulátor 210 mAh teljesítményű, ami elég körülbelül három napnyi átlagos használatra.

Samsung Gear Fit
[+]

A Gear Fit 21 Galaxy telefonnal tud kommunikálni, 4.0-s Bluetooth szükséges ehhez, hiszen az LE szabvány miatt az állandó kapcsolat megléte viszonylag kevés energiát emészt fel nem csak az óra, hanem a telefon oldaláról is. Ezzel együtt tény, hogy a Galaxy S5 hamarabb merült le úgy, hogy a Gear Fit állandóan hozzá volt kötve, hozzávetőlegesen 30%-kal csökkent az üzemidő. Ez persze nagyban függ attól, hogy milyen értesítéseket engedélyezünk továbbításra, én a klasszikus hívásokon és üzeneteken túl a Facebookot engedélyeztem, de például az email érkezését lekapcsoltam, semmi kedvem nem volt spamek miatt a csuklómhoz kapni.

Samsung Gear Fit
[+]

Az óra kijelzőjének színvilága tetszőlegesen változtatható, bármilyen háttérképet át lehet rá egy szempillantás alatt lőni. A menürendszer ikonjainak sorrendje is variálható, habár én úgy éreztem, hogy a gyári megoldás jól átgondolt és könnyen megszokható. Az alapképernyőn értelemszerűen az időt látjuk, de kérhetünk egyéb információkat is, ott lehet a következő naptáresemény, az időjárás, a lépésszámláló állapota, vagy éppen egy másik időzóna értéke. Ezen kívül van számos grafikus óra mindenféle idétlen stílusban, szóval elég sokféleképpen paraméterezhető, hogy mit lássunk akkor, amikor felemeljük a csuklónkat.

Samsung Gear Fit
[+]

Ha innen felfelé indulunk el (feltételezve, hogy az állított elrendezésű menüt használjuk), akkor a Fit utónévhez dukáló, mozgással kapcsolatos funkciókhoz jutunk. Itt van a lépésszámláló, az aktivitás (futás, gyaloglás, túrázás, biciklizés), illetve a pulzusmérés. Ez utóbbit bármikor elindíthatjuk, az óra megkér minket, hogy ne mozogjunk, kicsit szöszmötöl és kapunk egy értéket. Akármikor, amikor csak eszünkbe jut. Folyamatosan csak akkor méri a pulzust, ha valamiféle aktivitást végzünk. A főképernyőről a másik irányba indulva az értesítések közé csöppenhetünk, itt szépen fel vannak sorolva típus szerint a notifikációk, mivel én engedélyeztem a Facebookot, így ez is szerepel a listán, de ha mondjuk a ChatON számára is megadom az engedélyt akkor ez is idekerül. Az SMS-ekre lehet karról válaszolni is előre definiált sablonok segítségével, ezek egyébként módosíthatók, tehát simán lehet olyan üzenetünk is, hogy "épp futok, levegőt alig kapok, majd hívlak".

Samsung Gear Fit
[+]

A következő ikon a médiavezérlő nevet kapta, itt a telefont távirányíthatjuk, amikor zenét hallgatunk, a hangerőt is lehet állítani. A beállítások menüpontban látszik a töltöttség, paraméterezhetjük az óra kijelzésének módját, variálhatunk a háttérképpel, a fényerővel, megadhatjuk, hogy melyik csuklónkon legyen a termék, állítható a betűméret, a fényerő, a menü elforgatása és az ébresztési mozdulat is kapcsolható. Itt tudjuk beállítani a profilunkat (nem, magasság, testsúly), illetve itt aktiválhatjuk, hogy a Gear Fiten megjelenő értesítésekre kettőt bökve rögtön magában a tartalomban találjuk magunkat. Ez egyébként kifejezetten hasznos funkció.

Samsung Gear Fit
[+]

A menü további elemei között stoppert, időzítőt és alvásciklussal kapcsolatos okosságokat találunk. Ez utóbbi viszonylag egyszerű, amikor nyugovóra térünk, akkor jeleznünk kell, hogy mostantól alukálás lesz, reggel pedig leállítjuk a ciklust és kapunk egy százalékos értéket arról, hogy az eltelt idő alatt mennyit feküdtünk mozdulatlanul. Hasznos, hogy vagy külön alvó mód, ilyenkor az óra nem villan fel minden mozdulatunkra és az értesítések sem rezgeti meg a csuklónkat, kivéve az ébresztőórát. Van még egy menüpont, amivel megkereshetjük a valahova letett telefont, de ez nyilván csak akkor működik, ha a Bluetooth kapcsolat él. Ennek megszakadásáról és újra felépüléséről egyébként notifikál a Gear Fit, ha a kommunikáció nem volt aktív, de jöttek értesítések a telefonra, amelyeket még nem néztünk meg, akkor azokat egyből el is küldi az órára a telefon, ha újra létrejön a kapcsolat a két eszköz között. Ha egyébként épp babráljuk a mobilt és közben jön email, üzenet, vagy bármi hasonló, akkor a Gear Fit nem jelez feleslegesen, látszik, hogy ezt is átgondolták a tervezők.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés