Samsung Gear Fit - diktálja az iramot

Kialakítás

A Gear Fit legnagyobb előnye minden mással szemben (egyelőre nincsenek piacon, vagy még meg sem jelentek konkurens termékek), hogy nem zavaró a jelenléte. Kicsi, kecses, könnyű, legalábbis akkor, ha a korábbi okosórákkal mérjük össze. Nem érzi azt az ember, hogy egy tévét szíjazott a csuklójára, a Gear Fit hajlított kialakítása ráadásul jól is néz ki. Ha nem világít a kijelző, akkor annyira nem feltűnő a jelenléte, de ha valami miatt bekapcsol rajta a megjelenítő, akkor nem lehet nem észrevenni, hogy az ember valami furát hord a csuklóján. De senki sem szólta le a kinézetét, pedig a Veletech kiállításon sokan odajöttek hozzám, hogy ez meg mi. Mindenki inkább arra volt kíváncsi, hogy mire jó, hogyan működik, szeretem-e, és van-e értelme.

Samsung Gear Fit
[+]

Az óra összesen három fontos részből áll. Adott maga a mag, a központi egység, amelyet a szíjba kell bepattintani. A szíj cserélhető, többféle színben létezik, alapvetően gumis, baromi egyszerű feltenni, két kis fém pöcköt kell belenyomni a megfelelő lukakba, tág határok közt állítható, nem hullik szét még intenzívebb mozgás során sem. Kapunk még egy apró bölcsőt is, amelybe szíjjal és szíj nélkül is bele lehet ültetni az órát, ezt pedig microUSB kábel segítségével lehet töltéshez juttatni. Ez szerintem nem a legpraktikusabb megoldás, annyira kicsi a bölcső, hogy könnyen el lehet keverni otthon, jobb lett volna, ha magán az órán van a csatlakozó, de vélhetően a vízállóság megőrzése érdekében ezt a megoldást nem vállalták be a Samsung mérnökei.

Samsung Gear Fit
[+]

A másik kritika legtöbbször a pulzusmérő elhelyezését érintette, ez ugyanis az óra alsó felén van, így a csuklónk felső részén próbál információt szerezni. Ez egyrészt nem túl pontos, nem is egy egészségügyileg elfogadott megoldás, sokan mondták, hogy egyértelműbb lett volna a szíj csatjába tenni az érzékelőt, ami alul van. És akkor pont ott mérne, ahol az ember magának is kitapintja a pulzusát, ez viszont nagyban megdrágította volna a szíjat, vagy búcsút inthettünk volna a cserélhetőségnek.

Samsung Gear Fit
[+]

A lényeg persze maga az óra. A világ első, hajlított, érintésérzékeny OLED kijelzőjét találjuk felül, a képátló 1,48 inches, a felbontás pedig 432 x 128 pixeles. Ez alapvetően egy hosszúkás kialakítást jelent, bemutatásakor éppen ezért sok kritika érte az eszközt amiatt, hogy a menürendszer vízszintes tájolású, de mire a boltokba került a Gear Fit megkaptuk az elforgatás lehetőségét is, én is így használtam a cuccot és eszembe sem jutott visszaállítani az eredeti megoldást. A kijelző mellett, alatt nincsen gomb, egyetlen billentyűt találunk az óra jobb oldalán, ez csupán arra szolgál, hogy manuálisan ki, illetve bekapcsoljuk a kijelzőt. Mivel a kütyüben természetesen van mozgásszenzor, ezért ez általában elég felesleges, ha a csuklónkat magunk felé csavarjuk, akkor azt érzékeli a Gear Fit és bekapcsolja a világítást. Ez szinte mindig működik abban a normális esetben, amikor a karunkat megemeljük és kicsit magunk felé fordítjuk, és persze működik akkor is, amikor indexelek egyet a kocsiban és tekerek a kormányon egy kicsit, vagy amikor megfogom a bejárati ajtó kilincsét, megemelem a vajazókést, vagy magamhoz rántom az asztalon heverő távirányítót, hogy a reklámról a kirgiz bányászok szegényes táplálkozásáról szóló dokura kapcsoljak át.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés