Samsung Gear Fit - diktálja az iramot

Bevezető

Hogy a csuklónkon viseljünk valamit, ami információt ad a számunkra már régi dolog, úgy hívjuk, hogy karóra. Története régre nyúlik vissza, az első világháborúban váltotta fel a karra szerelhető óra azokat a zsebórákat, amelyek szintén meghatároztak egy kort, de a sokkal praktikusabb karóra a múlt század elején hamar népszerűvé vált. Nem hiszem, hogy különösebben be kell mutatnunk, hogy milyen szerteágazó és izgalmas iparág épült azóta az idő mutatása köré, pár éve azonban megint új irányzat kezd terjedni, amit legtöbbször okosóraként emlegetünk, holott ez viszonylag pongyola megfogalmazás, már csak azért is, mert a telefonokkal kommunikálni képes órák több csoportra oszthatók.

Samsung Gear Fit
[+]

Két nagy területet kell megkülönböztessünk, a csatlakoztatott órák (connected watch) ugyanis szintén kapcsolatban állnak a telefonnal, de funkcionalitásuk jellemzően arra korlátozódik, hogy a készülékünkre érkező értesítéseket meg tudjuk tekinteni a csuklónkon. Ebbe a vonalba tartozott a Sony Ericsson korai szériája, a Casio G-Shock GB-6900B, vagy a COOKOO óra is: alapvetően hagyományosan kinéző, de Bluetooth kapcsolatra képes karórákról beszélünk, amelyek valamilyen módon jelezték, ha történt valami a telefonunkkal. Sok ember számára ez bőven elég, főleg azok szokták az ilyesmit szeretni, akik hangos környezetben dolgoznak, motoros futároknál láttam ilyesmit, de akkor is hasznos, ha az ember egy műhelyben tölti a nap nagy részét, a telefonját pedig direkt félrerakja munka közben, mert zavarná, ha viszont hívás jön, akkor megrezzen a csuklója, eldobja a gyalut és odasétál a készülékhez.

Samsung Gear Fit
[+]

Ennél egy fokkal többre képes a valódi okosóra, ami a fenti funkcionalitáson túlmutat. Átszippantja a névjegyzéket, értesít mindazon eseményekről, amit az egyes telepített appok küldenek, lehetőséget biztosít a visszafelé történő kommunikációra és bővíthető a szolgáltatáskínálata azért, mert valamiféle operációs rendszer dolgozik rajta. A Samsung a Gear kapcsán már megpróbálkozott ilyesmivel, mi alapvetően szerettük is, de látni kell, hogy mostani alanyunkhoz képest az egy kicsit bumfordi és esetlen eszköz, nem is volt olcsó a megjelenésekor sé csak néhány Samsung készülékkel működött együtt. A Gear Fit sem egy filléres mulatság, körülbelül 70 ezer forintot kérnek érte, bár most a Samsung nagyon erősen tolja a szolgáltatókkal karöltve (höhö, KAR-öltve), hogy mindenféle trükkös konstrukcióban egy S5 mellé az ember el tudja hozni a kiegészítőt is. A Gear Fit egy ügyes ötlet, legalábbis ha azt nézzük, hogy megpróbálja vegyíteni a manapság felkapott aktivitásmérő karperecek funkcióit egy okosórával, ráadásul ennek érdekében sok olyan technológiai vívmányt vonultat fel, ami egyedülálló. Ettől persze még nem biztos, hogy a termék jó, de lassan három hét használat után számomra látszik, hogy kik azok, akik örömmel és megelégedéssel fogják tudni használni a koreai terméket.

Kialakítás

A Gear Fit legnagyobb előnye minden mással szemben (egyelőre nincsenek piacon, vagy még meg sem jelentek konkurens termékek), hogy nem zavaró a jelenléte. Kicsi, kecses, könnyű, legalábbis akkor, ha a korábbi okosórákkal mérjük össze. Nem érzi azt az ember, hogy egy tévét szíjazott a csuklójára, a Gear Fit hajlított kialakítása ráadásul jól is néz ki. Ha nem világít a kijelző, akkor annyira nem feltűnő a jelenléte, de ha valami miatt bekapcsol rajta a megjelenítő, akkor nem lehet nem észrevenni, hogy az ember valami furát hord a csuklóján. De senki sem szólta le a kinézetét, pedig a Veletech kiállításon sokan odajöttek hozzám, hogy ez meg mi. Mindenki inkább arra volt kíváncsi, hogy mire jó, hogyan működik, szeretem-e, és van-e értelme.

Samsung Gear Fit
[+]

Az óra összesen három fontos részből áll. Adott maga a mag, a központi egység, amelyet a szíjba kell bepattintani. A szíj cserélhető, többféle színben létezik, alapvetően gumis, baromi egyszerű feltenni, két kis fém pöcköt kell belenyomni a megfelelő lukakba, tág határok közt állítható, nem hullik szét még intenzívebb mozgás során sem. Kapunk még egy apró bölcsőt is, amelybe szíjjal és szíj nélkül is bele lehet ültetni az órát, ezt pedig microUSB kábel segítségével lehet töltéshez juttatni. Ez szerintem nem a legpraktikusabb megoldás, annyira kicsi a bölcső, hogy könnyen el lehet keverni otthon, jobb lett volna, ha magán az órán van a csatlakozó, de vélhetően a vízállóság megőrzése érdekében ezt a megoldást nem vállalták be a Samsung mérnökei.

Samsung Gear Fit
[+]

A másik kritika legtöbbször a pulzusmérő elhelyezését érintette, ez ugyanis az óra alsó felén van, így a csuklónk felső részén próbál információt szerezni. Ez egyrészt nem túl pontos, nem is egy egészségügyileg elfogadott megoldás, sokan mondták, hogy egyértelműbb lett volna a szíj csatjába tenni az érzékelőt, ami alul van. És akkor pont ott mérne, ahol az ember magának is kitapintja a pulzusát, ez viszont nagyban megdrágította volna a szíjat, vagy búcsút inthettünk volna a cserélhetőségnek.

Samsung Gear Fit
[+]

A lényeg persze maga az óra. A világ első, hajlított, érintésérzékeny OLED kijelzőjét találjuk felül, a képátló 1,48 inches, a felbontás pedig 432 x 128 pixeles. Ez alapvetően egy hosszúkás kialakítást jelent, bemutatásakor éppen ezért sok kritika érte az eszközt amiatt, hogy a menürendszer vízszintes tájolású, de mire a boltokba került a Gear Fit megkaptuk az elforgatás lehetőségét is, én is így használtam a cuccot és eszembe sem jutott visszaállítani az eredeti megoldást. A kijelző mellett, alatt nincsen gomb, egyetlen billentyűt találunk az óra jobb oldalán, ez csupán arra szolgál, hogy manuálisan ki, illetve bekapcsoljuk a kijelzőt. Mivel a kütyüben természetesen van mozgásszenzor, ezért ez általában elég felesleges, ha a csuklónkat magunk felé csavarjuk, akkor azt érzékeli a Gear Fit és bekapcsolja a világítást. Ez szinte mindig működik abban a normális esetben, amikor a karunkat megemeljük és kicsit magunk felé fordítjuk, és persze működik akkor is, amikor indexelek egyet a kocsiban és tekerek a kormányon egy kicsit, vagy amikor megfogom a bejárati ajtó kilincsét, megemelem a vajazókést, vagy magamhoz rántom az asztalon heverő távirányítót, hogy a reklámról a kirgiz bányászok szegényes táplálkozásáról szóló dokura kapcsoljak át.

Hardver, menü

A Gear Fit hardvere egyébként nem rossz, kétmagos, 1 GHz-en ketyegő procit és fél giga RAM-ot rakott a gépbe a Samsung, persze ezt pont nem arra fogjuk használni, hogy filmet nézzünk a kezünkön és 3D játékokat futtassunk, egyszerűen annyi erő került a masinába, hogy az mindig és minden körülmények között azonnal reagáljon a parancsainkra. Egyszer sikerült megfagyasztanom, de nem direkt, csak azt vettem észre, hogy újraindul, de egyébként kikapcsolás nélkül, három hétig tette a dolgát. A 27 grammos tömeg nem húzza az ember kezét, az akkumulátor 210 mAh teljesítményű, ami elég körülbelül három napnyi átlagos használatra.

Samsung Gear Fit
[+]

A Gear Fit 21 Galaxy telefonnal tud kommunikálni, 4.0-s Bluetooth szükséges ehhez, hiszen az LE szabvány miatt az állandó kapcsolat megléte viszonylag kevés energiát emészt fel nem csak az óra, hanem a telefon oldaláról is. Ezzel együtt tény, hogy a Galaxy S5 hamarabb merült le úgy, hogy a Gear Fit állandóan hozzá volt kötve, hozzávetőlegesen 30%-kal csökkent az üzemidő. Ez persze nagyban függ attól, hogy milyen értesítéseket engedélyezünk továbbításra, én a klasszikus hívásokon és üzeneteken túl a Facebookot engedélyeztem, de például az email érkezését lekapcsoltam, semmi kedvem nem volt spamek miatt a csuklómhoz kapni.

Samsung Gear Fit
[+]

Az óra kijelzőjének színvilága tetszőlegesen változtatható, bármilyen háttérképet át lehet rá egy szempillantás alatt lőni. A menürendszer ikonjainak sorrendje is variálható, habár én úgy éreztem, hogy a gyári megoldás jól átgondolt és könnyen megszokható. Az alapképernyőn értelemszerűen az időt látjuk, de kérhetünk egyéb információkat is, ott lehet a következő naptáresemény, az időjárás, a lépésszámláló állapota, vagy éppen egy másik időzóna értéke. Ezen kívül van számos grafikus óra mindenféle idétlen stílusban, szóval elég sokféleképpen paraméterezhető, hogy mit lássunk akkor, amikor felemeljük a csuklónkat.

Samsung Gear Fit
[+]

Ha innen felfelé indulunk el (feltételezve, hogy az állított elrendezésű menüt használjuk), akkor a Fit utónévhez dukáló, mozgással kapcsolatos funkciókhoz jutunk. Itt van a lépésszámláló, az aktivitás (futás, gyaloglás, túrázás, biciklizés), illetve a pulzusmérés. Ez utóbbit bármikor elindíthatjuk, az óra megkér minket, hogy ne mozogjunk, kicsit szöszmötöl és kapunk egy értéket. Akármikor, amikor csak eszünkbe jut. Folyamatosan csak akkor méri a pulzust, ha valamiféle aktivitást végzünk. A főképernyőről a másik irányba indulva az értesítések közé csöppenhetünk, itt szépen fel vannak sorolva típus szerint a notifikációk, mivel én engedélyeztem a Facebookot, így ez is szerepel a listán, de ha mondjuk a ChatON számára is megadom az engedélyt akkor ez is idekerül. Az SMS-ekre lehet karról válaszolni is előre definiált sablonok segítségével, ezek egyébként módosíthatók, tehát simán lehet olyan üzenetünk is, hogy "épp futok, levegőt alig kapok, majd hívlak".

Samsung Gear Fit
[+]

A következő ikon a médiavezérlő nevet kapta, itt a telefont távirányíthatjuk, amikor zenét hallgatunk, a hangerőt is lehet állítani. A beállítások menüpontban látszik a töltöttség, paraméterezhetjük az óra kijelzésének módját, variálhatunk a háttérképpel, a fényerővel, megadhatjuk, hogy melyik csuklónkon legyen a termék, állítható a betűméret, a fényerő, a menü elforgatása és az ébresztési mozdulat is kapcsolható. Itt tudjuk beállítani a profilunkat (nem, magasság, testsúly), illetve itt aktiválhatjuk, hogy a Gear Fiten megjelenő értesítésekre kettőt bökve rögtön magában a tartalomban találjuk magunkat. Ez egyébként kifejezetten hasznos funkció.

Samsung Gear Fit
[+]

A menü további elemei között stoppert, időzítőt és alvásciklussal kapcsolatos okosságokat találunk. Ez utóbbi viszonylag egyszerű, amikor nyugovóra térünk, akkor jeleznünk kell, hogy mostantól alukálás lesz, reggel pedig leállítjuk a ciklust és kapunk egy százalékos értéket arról, hogy az eltelt idő alatt mennyit feküdtünk mozdulatlanul. Hasznos, hogy vagy külön alvó mód, ilyenkor az óra nem villan fel minden mozdulatunkra és az értesítések sem rezgeti meg a csuklónkat, kivéve az ébresztőórát. Van még egy menüpont, amivel megkereshetjük a valahova letett telefont, de ez nyilván csak akkor működik, ha a Bluetooth kapcsolat él. Ennek megszakadásáról és újra felépüléséről egyébként notifikál a Gear Fit, ha a kommunikáció nem volt aktív, de jöttek értesítések a telefonra, amelyeket még nem néztünk meg, akkor azokat egyből el is küldi az órára a telefon, ha újra létrejön a kapcsolat a két eszköz között. Ha egyébként épp babráljuk a mobilt és közben jön email, üzenet, vagy bármi hasonló, akkor a Gear Fit nem jelez feleslegesen, látszik, hogy ezt is átgondolták a tervezők.

Fitnesz funkciók

A Gear Fit nem csak egy okosóra, hanem egy aktivitásmérő eszköz is. A Samsung telefonokon gyárilag két szoftverünk van, amivel az óra értelmet nyer, a Gear Fit Manager segítségével lehet az értesítéseket, illetve a testreszabást gyorsan és pofonegyszerűen megoldani, az S Health pedig a mozgásokkal kapcsolatos tevékenységeket naplózza. Beállítható, hogy milyen gyakran tolja át az adatokat a Gear Fit a szoftver számára, de kérhetünk kézi vezérlést is, négy-öt napnyi információ simán elfér a Gear Fit memóriájában, ami egyébként 4 gigabájtos. Ide kerülnek a háttérképek, ide kerülnek a notifikációk és magán az órán is megnézhetjük az aktivitással kapcsolatos előzményeket akár hetekre visszamenőleg is.

Samsung Gear Fit Samsung Gear Fit

Az S Health az óra nélkül is alkalmas arra, hogy mondjuk a futást, a túrázást, a gyaloglást, vagy éppen a biciklizést mérje, ha nálunk van. Mivel a Gear Fitben nincs GPS modul, ezért sok esetben a telefon információi pontosabbak, és itt éreztem, hogy vannak nem teljesen átgondolt dolgok, mondok egy példát. Elmentem futni, a karomon volt a Gear Fit, a kezemben a telefon. Az órán és a mobilon is elindítottam, hogy én most futok, így is tettem, majd körülbelül egyszerre le is állítottam mindkét készüléken ezt a tevékenységet akkor, amikor már kiköptem a tüdőm. Az adatok áttöltését követően az S Health két tevékenységet is mutat, az órától származó információk mellé egy kis gémkapocs jellegű ikont tesz, hogy megkülönböztethessük a telefontól származó aktivitásoktól. Ilyenkor kiválaszthatjuk, hogy melyik a valós, de meglehetősen mindegy, mivel a mobil a GPS adatok alapján szinte hajszálra ugyanazt a távolságot és sebességet rendeli az órától származó infók mellé, mintha nem is lett volna az a karunkon. A bónusz a pulzusunk, amelyet folyamatosan mér aktivitás közben a Gear Fit, ennek ellenére nálam ez az érték nem jelent meg a diagramban, ami a futás mellé készült a sebességértékekkel.

Samsung Gear Fit Samsung Gear Fit

A gond alapvetően nem ezzel van, hanem akkor jelentkezik, ha a telefon nélkül állunk neki mozogni. Mivel ilyenkor ugye nincsenek GPS információk, ezért az általunk megadott testsúlyból, magasságból kalkulál egy szerinte átlagos lépéshosszt és szépen felszorozza a szenzorok által regisztrált lépések számával. Na, itt morcosan eltért a valóságtól, bizonyára én vagyok elég esetlen, de kis léptekkel futok (kocogok, poroszkálok, vonszolom magam - ebben a sorrendben), így aztán jó 25%-kal hosszabb távot mért, mint amit egyébként lefutottam. Ha a készüléken fut az S Health, akkor ilyen gond persze nincs. Az órában egyébként akad egy személyi edző, ez annyit csinál, hogy a profilunk és a pulzusunk alapján olykor-olykor megrezzenti a karunkat és javasolja, hogy fussunk gyorsabban, lassabban, tartsuk a tempót, illetve szól, ha a pulzusunk túl magas, valamint akkor is értesít, ha a kitűzött edzésmennyiséget elértük.

Samsung Gear Fit Samsung Gear Fit

A másik izgalmas dolog a lépésszámláló. Ez folyamatosan fut a háttérben, az ember pedig egyszer csak egy kis rezgésre lesz figyelmes, ötezer és tízezer megtett lépés után kapunk egy plecsnit, hogy milyen jók vagyunk. Én a bal kezemre tettem a Gear Fitet, ez a kevésbé aktív kezem, tehát normális esetben a jobb kezemmel emelek meg dolgokat, nyúlok kilincsek után, veszem elő a zsebemből a telefont, a slusszkulcsot, keresem ki a pénztárcából az aprót, tehát az is az egyértelmű javaslat minden ilyen eszköznél, hogy a kevésbé aktív csuklónkra tegyük rá. És még így is többet mért, mint a másik, aktívabb karomon levő Polar Loop. Itt már nem annyira szignifikáns az eltérés, 10%-on belül marad, de abban biztos vagyok, hogy a Veletech kiállítás építési napján összeszedett 27 kilométeres sétatávolságom túlzó.

Egyebek, összegzés

Az S Health program egyébként elég komplex, nem csak az aktivitásunk, hanem a bevitt kajamennyiség is vezethető, ha valakinek van hozzá türelme, és mondjuk tudja, hogy franciakrémes milyen angol név alatt található meg, mert egyenként kell összevadásznunk, hogy aznap reggelire, ebédre, vacsorára és nassolnivalónak mit fogyasztottunk. De ha van valakinek ehhez türelme, akkor érdekes adatokra bukkanhat, én például rendre kevesebbet ettem, mint amennyi kalóriabevitelt nekem elvileg előírt a szoftver, igaz, hogy mondjuk a székely káposzta helyett próbáltam valami hasonlót bevinni, de így voltam a kefírrel is, ami csak ízesített verziókban létezett.

Samsung Gear Fit Samsung Gear Fit

A mozgásunkról, lépéseinkről, kajálásainkról frankó statisztikát vezet a szoftver, szerintem az ilyesmit mindenki szereti böngészgetni. Van még néhány extra, az S Health ugyanis felkínál egy csomó utólag telepíthető szoftvert is, ilyen a Runkeeper, vagy a Lark, ezek viszont a Gear Fitet nem kezelik, ugyanakkor az S Health fiókunkkal össze lehet kapcsolni őket. Apróság, de nekem elég jól esett, hogy az Endomondo is a listán van, ráadásul a Galaxy S5-höz jár egy éves prémium tagság. Szinte naponta jönnek új további alkalmazások, pont a teszt megírása előtt végre az alvásciklus kapcsán is elérhetővé vált egy kicsit komplexebb app, ahol órára lebontva láthatjuk, hogy mennyit forgolódtunk.

Samsung Gear Fit
[+]

A mindennapok során a Gear Fit összességében nagyon kellemes eszköznek bizonyult. Okosóraként kimondottan hasznos volt, simán tudtam mondjuk egy tárgyalás alatt fél szemmel egy gyors “ok”-t válaszolni egy SMS-re anélkül, hogy elő kellett volna vennem a telefonom, de focizás közben is jött hívás, miközben az S5 a pálya szélén pihent és miközben Johnny a bedobást végezte már küldtem is el a karomról, hogy “később visszahívom”. Minden hívást észleltem a Veletech kiállítás legnagyobb hangzavarában is, használtam futáshoz, sétáltam vele nagyokat, ha az S Health is fut a telefonon, akkor az adatok pontosságával sincs gond, és elég volt csak rápillantanom az órára (miután kitöröltem két vödörnyi izzadságot a szememből), hogy lássam az aktuális pulzusszámomat és azt, hogy mióta futok. De mindezek ellenére sem adnék érte 70 ezer forint körüli összeget, egyszerűen azért, mert bár a kényelmi faktor elvitathatatlan, de képes vagyok a telefont is elővenni a zsebemből, aki keres, de nem tudom felvenni, azt visszahívom, sportoláshoz pedig egy felkarra csatolható tokba is be tudom tenni a készüléket és úgy is pontosan méri a teljesítményem. Persze az is biztos, hogy egyénenként változó, hogy ki és mennyire érzi úgy, hogy egy ilyen kütyü megkönnyíti a mindennapjait, a világért sem akarok róla senki mást lebeszélni magamon kívül, nem véletlen, hogy a Gear Fit díjat is nyert az MWC-n, mert egy rettentően jól átgondolt, kecses, jól használható, sokoldalú kiegészítőről van szó. De nem olcsó, ennyiért már komplett telefont lehet kapni (nem is rosszat), nem hiszem, hogy hazánkban ez egy széles körben elterjedt termék lesz, de aki úgy dönt, hogy megér neki ennyi pénzt, az biztosan nem fog csalódni.

Samsung Gear Fit

Bog

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés