Samsung Gear Fit - diktálja az iramot

Fitnesz funkciók

A Gear Fit nem csak egy okosóra, hanem egy aktivitásmérő eszköz is. A Samsung telefonokon gyárilag két szoftverünk van, amivel az óra értelmet nyer, a Gear Fit Manager segítségével lehet az értesítéseket, illetve a testreszabást gyorsan és pofonegyszerűen megoldani, az S Health pedig a mozgásokkal kapcsolatos tevékenységeket naplózza. Beállítható, hogy milyen gyakran tolja át az adatokat a Gear Fit a szoftver számára, de kérhetünk kézi vezérlést is, négy-öt napnyi információ simán elfér a Gear Fit memóriájában, ami egyébként 4 gigabájtos. Ide kerülnek a háttérképek, ide kerülnek a notifikációk és magán az órán is megnézhetjük az aktivitással kapcsolatos előzményeket akár hetekre visszamenőleg is.

Samsung Gear Fit Samsung Gear Fit

Az S Health az óra nélkül is alkalmas arra, hogy mondjuk a futást, a túrázást, a gyaloglást, vagy éppen a biciklizést mérje, ha nálunk van. Mivel a Gear Fitben nincs GPS modul, ezért sok esetben a telefon információi pontosabbak, és itt éreztem, hogy vannak nem teljesen átgondolt dolgok, mondok egy példát. Elmentem futni, a karomon volt a Gear Fit, a kezemben a telefon. Az órán és a mobilon is elindítottam, hogy én most futok, így is tettem, majd körülbelül egyszerre le is állítottam mindkét készüléken ezt a tevékenységet akkor, amikor már kiköptem a tüdőm. Az adatok áttöltését követően az S Health két tevékenységet is mutat, az órától származó információk mellé egy kis gémkapocs jellegű ikont tesz, hogy megkülönböztethessük a telefontól származó aktivitásoktól. Ilyenkor kiválaszthatjuk, hogy melyik a valós, de meglehetősen mindegy, mivel a mobil a GPS adatok alapján szinte hajszálra ugyanazt a távolságot és sebességet rendeli az órától származó infók mellé, mintha nem is lett volna az a karunkon. A bónusz a pulzusunk, amelyet folyamatosan mér aktivitás közben a Gear Fit, ennek ellenére nálam ez az érték nem jelent meg a diagramban, ami a futás mellé készült a sebességértékekkel.

Samsung Gear Fit Samsung Gear Fit

A gond alapvetően nem ezzel van, hanem akkor jelentkezik, ha a telefon nélkül állunk neki mozogni. Mivel ilyenkor ugye nincsenek GPS információk, ezért az általunk megadott testsúlyból, magasságból kalkulál egy szerinte átlagos lépéshosszt és szépen felszorozza a szenzorok által regisztrált lépések számával. Na, itt morcosan eltért a valóságtól, bizonyára én vagyok elég esetlen, de kis léptekkel futok (kocogok, poroszkálok, vonszolom magam - ebben a sorrendben), így aztán jó 25%-kal hosszabb távot mért, mint amit egyébként lefutottam. Ha a készüléken fut az S Health, akkor ilyen gond persze nincs. Az órában egyébként akad egy személyi edző, ez annyit csinál, hogy a profilunk és a pulzusunk alapján olykor-olykor megrezzenti a karunkat és javasolja, hogy fussunk gyorsabban, lassabban, tartsuk a tempót, illetve szól, ha a pulzusunk túl magas, valamint akkor is értesít, ha a kitűzött edzésmennyiséget elértük.

Samsung Gear Fit Samsung Gear Fit

A másik izgalmas dolog a lépésszámláló. Ez folyamatosan fut a háttérben, az ember pedig egyszer csak egy kis rezgésre lesz figyelmes, ötezer és tízezer megtett lépés után kapunk egy plecsnit, hogy milyen jók vagyunk. Én a bal kezemre tettem a Gear Fitet, ez a kevésbé aktív kezem, tehát normális esetben a jobb kezemmel emelek meg dolgokat, nyúlok kilincsek után, veszem elő a zsebemből a telefont, a slusszkulcsot, keresem ki a pénztárcából az aprót, tehát az is az egyértelmű javaslat minden ilyen eszköznél, hogy a kevésbé aktív csuklónkra tegyük rá. És még így is többet mért, mint a másik, aktívabb karomon levő Polar Loop. Itt már nem annyira szignifikáns az eltérés, 10%-on belül marad, de abban biztos vagyok, hogy a Veletech kiállítás építési napján összeszedett 27 kilométeres sétatávolságom túlzó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés