Samsung Galaxy Watch3 - óramű(vészi) pontosság

A Samsung legkomplexebb, legkiforrottabb, legintegránsabb okosórája lett a Watch3 és már a méret miatt sem kell kompromisszumokat kötni. Csak az a szerencsétlen EKG kapna már engedélyt.

Samsung Health, aktivitáskövetés, összegzés

Az Samsung Health lényegét és logikáját tekintve nem változott, de kiegészült a véroxigénszintre vonatkozó statisztikákkal és a kézi naplózáson és predikción alapuló női cikluskövetéssel. Az adatok megadása után (utolsó menstruáció, ciklus és periódus átlagos hossza) a rendszer elég jó közelítéssel előre jelzi a várható termékenységi időszakot, a peteérést és a következő menstruáció kezdetét. Mindehhez rendelhetünk tüneteket, hangulatot és jegyezhetjük a szexuális aktivitást.

[+]

Sajnos az EKG továbbra sem opció a régióban, így ez a funkció egyelőre a Watch3-ból is kimaradt, a gyártó sem tudja, mikorra várható a hatósági engedélyezés. Az Egyesült Államokban már a bemutató időpontjában rendelkezett az eszköz a szükséges engedélyekkel és Dél-Koreában is használható, ahogy a Galaxy Watch Active 2 esetében is, itthon viszont, okulva a korábbi tapasztalatokból, a termékoldalon sem jelenik meg, noha az eszköz hardveresen teljesen alkalmas a feladatra.

[+]

A Watch3 továbbra sem kifejezetten sportkiegészítő, nem is úgy néz ki, de rengeteg megoldással támogatja az aktív életvitelt. Például a tétlenségi figyelmeztetéssel, amihez pár perces nyújtó és átmozgató gyakorlatok is tartoznak, nem csak vegzál, hogy mozdujjá’ meg. Jelen körülmények között az otthon végezhető, letölthető edzésprogramok is hasznosak lehetnek, ezekből is rengeteg áll rendelkezésre pontos ütemtervvel (edzésnapok, pihenőidő, elvárt progresszió), előre meghatározott gyakorlatsorral és instrukciókkal, amelyeket a csatlakoztatott eszközön követhetünk. Vagy kitehetünk a TV-re, ha alkalmas rá.

[+]

A maximális oxigénfelvételre vonatkozó adatok kizárólag kültéri futás statisztikájában érhetők el. Ehhez legalább húsz percet kell futni sík terepen, megfelelő GPS vétel mellett, miközben a pulzusunk a maximális pulzusszám 70-90%-a között alakul. Tájfutáshoz és ultramaratonhoz még mindig egy komolyabb Garmint ajánlanánk a térképes navigáció és az üzemidő miatt, de a Samsung Healthből is exportálhatjuk az adatokat GPX-ben, a fiók pedig összekapcsolható Strava vagy TechnoGym szolgáltatással. Egyes TechnoGym gépek egyébként közvetlenül tudnak kapcsolódni az órához, ami elég kényelmes megoldás. Ahogy az edzéskor a mindig aktív kijelzőn megjelenő adatok edzéstípusonkénti testreszabhatósága is.

[+]

Az automatikus aktivitásészleléssel eddig sem volt gond, a mindenféle kapkodást, intenzívebb háztartási vagy házastársi tevékenységet viszont már nem is próbálja meg testmozgásként értelmezni. Magától a futást, sétát, biciklizést, úszást, evezést, elliptikus mozgást és a dinamikus edzőtermi erősítést detektálja, manuálisan viszont 39 féle különböző edzést indíthatunk, ami meg kimaradt a szórásból, azt utólagos tevékenységcímkézéssel jegyezhetjük. A pulzusmérés annak ellenére is halálpontos, hogy ez nem kifejezetten jellemző a csuklón mérő optikai szenzorok erőssége. A Garmin többpontos mellpántjával összevetve egy bmp eltérés nem volt valós időben követve az adatokat, úgyhogy kijelenthetjük, hogy amit a Watch3 mér, az úgy is van.

[+]

A szokásos funkciók is megmaradtak, mint a rejtélyes stressz szint figyelés és az alváskövetés, ami konzekvensnek tűnik az elődmodellel és az Active széria képességeivel, de pont ez az a terület, ami minden gyártónál más eredményt fog mutatni. Szerintem a Samsung még mindig alulméri a mélyalvást, viszont szerethető a célok beállítása, ami minden tevékenységnél, még a kézi rögzítésűeknél (mondjuk vízfogyasztás) is opció. Jó érzés teljesíteni őket, legyenek akármilyen szerények is és valóban motiválnak a fejlődésre. Továbbra is kihívhatunk ismerősöket az Együtt menüpont alatt, ami szintén egy olyan funkció, ami egy ideig nem volt elérhető itthon. Aztán az lett. Reméljük, az EKG is ilyen lesz.

[+]

Samsung Galaxy Watch3
Pro
Kompromisszummentes méretválaszték
Prémium megjelenés, anyaghasználat és kialakítás
Mellpánt pontosságú optikai pulzusszenzor
Széleskörű funkcionalitás és testreszabhatóság
Fizikai funkciógyűrű
Kontra
Még mindig nincs EKG

A Samsung prémium okosóra termékvonalát továbbra is nagyon szeretjük, az idei generáció esetében pedig sem a méret, sem az adatkapcsolati képességek terén nem kell kompromisszumot kötni. Az óra mindent tud, a kisebb, 41 milliméteres és a markánsabb 45 milliméteres kivitel esetében is adott a fizikai funkciógyűrű, emellett az IP68 és a MIL-STD 810G is; opció az LTE kapcsolat eSIM-mel, ettől függetlenül hangszóró és mikrofon a BT modellekben is van; új paramétereket regisztrál (VO2 Max, SpO2) és hardveresen alkalmasak a szívritmus monitorozására (EKG), csak a funkció ebben a régióban még mindig nem engedélyezett. Cserébe pontosabb szenzorok nem csak a marketinganyagban vannak. A Watch3 optikai pulzusszenzora tökéletesen megfelelő zónaalapú és HIIT edzésekhez is, a precizitása megegyezik egy többpontos, dedikált (Garmin) mellpánt képességeivel, így valós adatokat szolgáltat hétköznapi és sporttevékenység közben is, amire lehet építeni, az adatok pedig exportálhatók fejlettebb vagy részletesebb algoritmussal dolgozó szolgáltatásokba. A kialakítás, az anyaghasználat (rozsdamentes acél tokozás), a megmunkálás és a dizájn kifogástalan, a készülékek kényelmesek és esztétikusak, könnyűek és képességeikhez mérten kompaktak. Nem mellesleg roppant sokrétű funkcionalitással bírnak. A belső tárhely és a rendszermemória nőtt (1/8 GB), a reszponzivitás és az alkalmazások indításának és újrabetöltésnek sebessége érezhetően megugrott, a One UI 2.0 által biztosított felhasználói élmény pedig maradéktalan. Az értesítéskezelés eddig is kiemelkedő volt, ezt sikerült tovább szofisztikálni, az óra, a Galaxy Wearable és Health alkalmazás pedig hibátlanul lokalizált. Mindezzel együtt az üzemidő nem változott a hasonló méretű, de valamivel szerényebb képességű Galaxy Watch Active 2 szériához képest. Az árak viszont emelkedtek, nem mintha más termékkategóriákban ez ne lenne jellemző manapság. A 41 milliméteres alapmodell 150 ezer forintba kerül, ugyanez LTE verzióban 170 ezer pénz, míg a 45 milliméteres kiadás 160 (BT) és 180 ezer (LTE) forint. Ha valaki végre meg tudná ígérni, hogy záros határidőn belül, de leginkább, hogy mikor lesz EKG, menne az ajánlott. A Galaxy Watch3 addig is nyilvánvalóan nagyon tetszett. Ja, egyébként a Watch3 Titanium is biztosan nagyon tetszene, az ára viszont (229.990 forint), ráadásul LTE nélkül már nem annyira.

Samsung Galaxy Watch3 (41 mm)

Samsung Galaxy Watch3 (45 mm)

AliceWake

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés