Samsung Galaxy Watch3 - óramű(vészi) pontosság

A Samsung legkomplexebb, legkiforrottabb, legintegránsabb okosórája lett a Watch3 és már a méret miatt sem kell kompromisszumokat kötni. Csak az a szerencsétlen EKG kapna már engedélyt.

Kialakítás, megjelenítés, kezelés

A Galaxy Watch3 két méretben, mindkét esetben rozsdamentes acél tokozással érhető el, a kialakítás és a dizájn pedig a Galaxy Watch formavilágát szofisztikálja. A 41 milliméteres verzió 41 x 42,5 x 11,3 milliméter és 48,2 gramm, a 45 milliméteres 45 x 46,2 x 11,1 milliméter és 53,8 gramm. Ez számszakilag a nagyobb verzió esetében 14 százalékkal keskenyebb, 8 százalékkal kisebb és 15 százalékkal könnyebb kialakítást jelent az eredeti Galaxy Watch-hoz képest, a kisebb modell pedig a kisebb kiterjedésű hölgyek számára is tökéletes viseletnek. Szerintem.


[+]

A 41 milliméteres modell úgynevezett Misztikus Bronz és Misztikus Ezüst színben érhető el, a 45 milliméteres pedig Misztikus Ezüst és Misztikus Fekete árnyalatokban. Utóbbi kettő elég evidens, a bronz viszont inkább mályvás árnyalatú, meglátásom szerint kifejezetten nőies a púderrózsaszín, dísztűzött, hagyományos bőr szíjjal, de a szíjak természetesen továbbra is cserélhetők, bármilyen 20 vagy 22 milliméteres, gyorskioldós szíjjal kompatibilisek. A 45 mm-es Galaxy Watch3 Titanium értelemszerűen titánötvözetből készül, mindössze 43 gramm, recézett a lünetta és fém szíj jár hozzá. Egyébként ugyanazt tudja, mint az alapmodellek, mínusz eSIM.


[+]

Az immár hosszúkás, szerintem mondjuk kevésbé elegáns dobozban (vagy mellette) ezúttal csak az előrendelők találtak szilikon sportszíjat, az idei sztenderd szériatartozék a vajpuha (tényleg), prémium, valódi bőr megoldás hagyományos zárszerkezettel és két szíjbújtatóval. Nem mintha ennek baja lenne, ha hetente háromszor futunk egy kicsit vagy elfáradunk az edzőterembe. Úszni viszont határozottan nem javasolt benne (gyengébbek kedvéért a bőr szíjban), noha maga a készülék 5 ATM nyomástűréssel, MIL-STD-810G és IP68 minősítéssel kiválóan alkalmas erre a célra is, amihez a szokásos víz alatti mód is elérhető, hogy ne vaduljon meg a kijelző.


[+]

A készülékek összességében kisebbek lettek, a kijelző viszont valamivel nagyobb. A magas fényerejű, automatikus fényerőszabályzóval dolgozó Super AMOLED megjelenítő maradt, a 2.5D előlapi és 3D hátlapi Gorilla Glass DX üveg is, a panel viszont 1,2, illetve 1,4 hüvelykesre nőtt, megtartva a 360 x 360 pixeles felbontást. A kialakítás abból a szempontból nyilvánvalóan jobb, mint az Active modellek esetében, hogy nehezebb odacsapni a kijelzőt, mert az üveg felület legalább két milliméterre a funkciógyűrűbe süllyesztve fekszik.


[+]

A másodpercosztás ugyanúgy a gyűrű belsején kapott helyet, a lünetta külső széle viszont csiszolt felületű, ami sokkal kevésbé markáns, mint a Watch recézett kialakítása, cserébe letisztultabb és elegánsabb a szálcsiszolt, szaténfényű acél házzal. A funkciógombok maradtak a helyükön, de korona-szerű kialakítást kaptak. Egyébként tekergetni is lehet őket, csak egyelőre értelme nincs. Nem tudjuk amúgy, hogy ezzel van-e valami szoftveres terve a Samsungnak, mi úgy érezzük, a kezelést kényelmi és funkcionális szempontból kimaxolták a tekerőgyűrűvel, de biztosan nem véletlenül hagyták így az egyébként benyomható gombokat. De persze az is lehet, hogy igen.


[+]

A rendszernavigáció értelemszerűen a lünettára épül. Jobbra, balra, fel és le léptetni a tekerőgyűrűvel a legkényelmesebb, amivel könnyedén, de gyorsan és a léptetésszámot jelző finom kattanásoknak köszönhetően precízen kezelhető a felület. Az alsó, kisebb, bemart gombot megnyomva a főképernyőre teleportálunk, kétszer megnyomva azt teszi, amit kérünk tőle (alkalmazás gyorsindító), hosszan nyomva pedig a kikapcsolómenü kerül elő. Hacsak nem Bixbyre vágyunk, mert az is opció.


[+]

A felső, nagyobb gomb, diszkrét, szinte észrevehetetlen Galaxy Watch gravírozással a felületén a vissza funkciót biztosítja a rendszerben, illetve hosszú nyomásra a Samsung Payt, ami sajnos még mindig nem működik itthon. A kijelző természetesen ébreszthető kézmozdulattal, ami minden körülmények között kifogástalanul működik, dupla koppintással, gombnyomással és a gyűrű tekergetésével is. A kijelző időkorlátja testreszabható, de hajlandó bealudni, ha rátenyerelünk és nyilván kérhető mindig aktív kijelző (AoD) is tetszőleges tartalommal.

Galaxy Watch Active és Watch3 (41 mm)
Galaxy Watch Active és Watch3 (41 mm) [+]

A Watch3 széria kialakítását és az anyaghasználatot tekintve kifogástalan, a méretek optimálisak, a színválaszték és a dimenziók pedig tényleg minden potenciális felhasználói réteggel és igénnyel kompatibilissé teszik. A fizikai funkciógyűrű és a koronás, klasszikusnak mondható kivitelezés ellenére a 41 milliméteres modell már sem esztétikailag, sem funkcionalitásban nem kompromisszumos, hangszóró és mikrofon a nem LTE képes variánsokba is jutott. A gyári bőrszíjat pedig még a játszós ruha is elbírja, ha nem kívánunk többet áldozni a témára.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés