Samsung Galaxy Watch3 - óramű(vészi) pontosság

A Samsung legkomplexebb, legkiforrottabb, legintegránsabb okosórája lett a Watch3 és már a méret miatt sem kell kompromisszumokat kötni. Csak az a szerencsétlen EKG kapna már engedélyt.

Hardver, adatkommunikáció, üzemidő

Hardveresen egyértelmű a fejlődés, mármint a memória/tárhely viszonylatban szemmel láthatóan. A 10 nanométeres, kétmagos, maximum 1,15 GHz-es Exynos 9110 maradt, viszont adatkapcsolati képességektől és mérettől függetlenül az összes modell 1 GB rendszermemóriával dolgozik, a belső tárhely pedig végre a duplájára nőtt. Nem mintha az ember 4K mozifilmeket óhajtana tárolni az óráján, de kimaradozó térerő esetére azért jól jön néhány offline Spotify lejátszási lista. Például. A támogatott formátumok között (MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB) továbbra sem fogjuk megtalálni a FLAC-ot. De a bruttó 8 GB raktérből most 3,79 GB fölött rendelkezünk, a többit viszi a rendszer.

[+]

Az 5.5-ös Tizenre épített One UI 2.0 elképesztően reszponzív, kézenfekvő és kényelmes, a megjelenés és a szoftver logikája érdemben nem változott, a funkciók pedig, néhány újdonságot leszámítva, ugyanazok, mint amiket a Galaxy Watch Active2-vel megismertünk. Alapvetően az adatkapcsolati képességek sem változtak, mindkét modellvariáns rendelkezik beépített GPS modullal, amely a földi hálózatok és routerek mellett a GLONASS, a BeiDou és a Galileo rendszereit is használja; van 802.11b/g/n szabványon kapcsolódó WiFi a csatlakoztatott készülékben mentett hálózatok opcionális szinkronizálásával, 5.0-s Bluetooth A2DP, AVRCP, HFP és HSP protokollal és NFC, ami alkalmas lenne mobilfizetésre is, a szoftveres megoldás is kitűnőnek tűnik, csak sajnos itthon nem működik. És persze igény szerint eSIM-mel biztosított LTE kapcsolat, ami egyelőre csak a Telekomnál opció.

Watch2 és Watch Active
Watch3 és Watch Active [+]

Az EKG még persze ott sem. A Watch3 ugyanolyan nyolcdiódás, optikai, fotopletizmografikus pulzusszenzorral dolgozik, mint a Watch Active2, de az elektrokardiogram egyelőre csak Dél-Koreában és az Egyesült Államokban érhető el. Feltehetően a két széria egyszerre kapja meg a funkciót, amint az az Európai Unióban is engedélyezik. A Watch3 viszont már mér véroxigénszintet (infra és vörös LED fénnyel) és az edzési statisztikában elérhetők a maximális oxigénfelvételi szintre vonatkozó adatok is, bár az SpO2 mérés kissé nehézkes, megfelelő pozíciót és tökéletesen mozdulatlanságot igényel.

[+]

A Samsung hangsúlyozta, hogy a Watch3 fejlettebb szenzorokkal dolgozik, ami nyilván gyorsabb és pontosabb mozgásfelismerést, alváskövetést és miegymást jelent, ami kitűnően mutat egy termékoldalon. Ami viszont valóban kitűnő, hogy a pulzusszenzor megdöbbentően precíz. Edzés közben összevetettük a Garmin HRM-DUAL (ANT+ és Bluetooth) mellkaspántjával, az értékek pedig tizedmásodpercre tökéletesen megegyezőnek bizonyultak.

A Note10-hez ANT+-on csatlakozott a mellkaspánt. (Az átlagban azért van eltérés, mert később indítottam.)
A Note10-hez ANT+-on csatlakozott a mellkaspánt. (Az átlagban azért van eltérés, mert később indítottam.) [+]

Ezt még a Garmin saját óráinak egyes modelljei sem tudták összehozni, illetve csak jelentős késéssel. Maga a készülék viszont még mindig nem ismeri az ANT+ szabványt, így komolyabb fitneszkiegészítőt nem tudunk csatlakoztatni, a Bluetooth-os verziók pedig jellemzően sokkal drágább árfekvésben vannak. Mondjuk ilyen pontosság mellett már nem is feltétlenül szükséges.


[+]

A szenzorok precizitása egyébként tetten érhető a hétköznapokban is. A hajszárítást, takarítást, kapkodást vagy a manuális tojáshab készítést már nem tekinti aktivitásnak, a Labs menüpontban elérhető gesztusvezérlés viszont még elég esetleges. A bejövő hívást üzembiztosan le tudjuk némítani a csuklónk elfordításával (de inkább megrázásával), felvenni viszont nekem egyszer sem sikerült a kezemet ökölbe szorítva, majd ismét kinyitva. Az esésérzékelést pedig nem próbáltam ki, mivel ágyba zuhanva nem lehet átverni, keményebb felületre pedig önszántamból nem vagyok hajlandó érkezni.

[+]

De abban az esetben, ha ez kifejezett szándékom ellenére megtörténne, a készülék egy percig (60 másodperc) hanggal és rezgéssel próbál feltámasztani, reakció híján pedig SMS-ben vagy hanghívással értesíti az előre beállított segélykérési névjegyek tulajdonosait a baleset tényéről és annak pontos helyszínéről. Végül is jó tudni, hogy ha legurulok a lépcsőn, nem a díjbeszedő fog megtalálni egy jóllakott macskával és félig lerágott arccal. Amúgy ha baj van, és természetesen magunknál vagyunk, a kezdőlap gombot háromszor megnyomva is ugyanez a vészhelyzeti protokoll lép életbe.

[+]

Tételesen egyébként a következőket szerelték az órába: környezeti fényérzékelő, giroszenzor, légnyomásmérő (ehhez tök jó ingyenes, gyári alkalmazás van a Galaxy Stoteban) és 32g-ig kalibrált gyorsulásmérő. Ugyanaz, mint a Watch Active2-ben.

[+]

Ahogy az akkumulátor és az üzemidő is. A 41 milliméteres verzióba egy 247 mAh-s telep fért, a 45 milliméteresbe pedig egy 340 mAh-s, így megegyező használat mellett az üzemidő is ugyanolyan lesz. Nálam ez két nap a kisebb verzió esetében és nagyjából két és fél nap a nagyobb modellnél eSIM és AoD használat nélkül, folyamatos pulzusméréssel, alváskövetéssel és milliónyi értesítéssel. A töltési idő megegyezik (két, két és fél óra), ahogy a WPC alapú vezetékmentes töltő is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés