Samsung Galaxy Watch3 - óramű(vészi) pontosság

A Samsung legkomplexebb, legkiforrottabb, legintegránsabb okosórája lett a Watch3 és már a méret miatt sem kell kompromisszumokat kötni. Csak az a szerencsétlen EKG kapna már engedélyt.

Bevezető

A nevezéktannal személy szerint kicsit bajban vagyok. Az első fizikai funkciógyűrűvel ellátott modell a Samsung Gear S2 volt 2015-ben. Nem túlzás állítani, és ebben általában nagy az egyetértés, hogy a valaha volt legkézenfekvőbb, legkifinomultabb és legjobb megoldás egy órának látszó okosóra kezelésére. Aztán jött az újabb generáció Gear S3 néven, majd a Galaxy Watch. Értelemszerűen a Gear termékvonal megszűnt, az óra viszont nem, úgyhogy végül is lehetett elölről kezdeni a számozást.

Samsung Gear S2. A funkciógyűrű kétségtelenül zseniális húzás volt.
Samsung Gear S2. A funkciógyűrű kétségtelenül zseniális húzás volt.

Csak aztán megérkezett a Galaxy Watch Active, ami tudásában nem jelentett szignifikáns változást, a formanyelv viszont teljesen eltérő. Oké, új széria. Az első generációban kizárólag egyetlen méret és adatkapcsolati lehetőség állt rendelkezésre, cserébe az egész készülék kompaktabb (39,5 mm) és egyszerűbb megjelenésű lett. A Watch Active2 viszont, megtartva a kevésbé karakteres, de elegáns és kompakt formát, elérhetővé vált két méretben (40 és 44 mm), illetve eSIM opcióval (ehhez nyilván a mikrofon mellett már hangszóró is jár).

Samsung Galaxy Watch Active és Watch Active2. Teljesen más stílus.
Samsung Galaxy Watch Active és Watch Active2. Teljesen más stílus. [+]

De alapvetően nem ez lett volna a selling point. Hanem a virtuális lünetta és az EKG. A virtuális lünetta kétségtelenül ötletes megoldásnak mutatkozott a funkciógyűrű hiányának kompenzálására, az EKG pedig az iparági trendeknek megfelelően elvárható a csúcskategóriában. Csak az engedélyezés nem olyan egyszerű. Egészen konkrétan annyira nem az, hogy Európában még mindig nem használható ki a készülék teljes funkcionalitásában, pedig nyilvánvaló, hogy a szívritmusfigyelés lett volna az képesség, ami az új modellt vonzóvá teszi. Mármint annyira, hogy a Watch Active felhasználók váltsanak.

A rozsdamentes acél Gear S3 "picit" nagy volt.
A rozsdamentes acél Gear S3 "picit" nagy volt. [+]

Pláne azután, hogy a gyártó szoftveresen elérhetővé tette a virtuális lünettát az első generációs eszközön is. Ez egyrészt roppant méltánylandó lépés volt, másrészt érthetően frusztráló azok számára, akik részben emiatt váltottak Watch Active2-re. Még akkor is, ha az EKG engedélyezésének most már valóban kényelmetlen mértékű csúszása nem a gyártó hibája. A karakteresebb megjelenésű Galaxy Watch vagy Gear S3 felhasználóknak pedig feltehetően nem is volt opció a tekerőgyűrű nélküli alternatíva.

A 41 mm-es Galaxy Watch is termetesebb darab, mint a 40 mm-es Watch3.
A 41 mm-es Galaxy Watch is termetesebb darab, mint a 40 mm-es Watch3.

Főleg annak tükrében, hogy a Samsung még mindig frissíti a régebbi modelleket, legutóbb az idén öt éves Gear S2 kapott márciusban egy kisebb stabilitásnövelő csomagot, miután egy halom Gear S3-mal bemutatott képességgel szerelték fel, a négy éves Gear S3 és a három éves Gear Sport pedig már Tizen alapú One UI-jal fut és egyes Galaxy Watch funkciókat is élvezhetnek. A Samsung időmérői mondhatni elég időtállónak tűnnek, a tekerőgyűrűs szériában pedig szintén az EKG lenne az igazi újdonság. De ez errefelé még mindig nem opció, pedig a Galaxy Watch3 hardveresen alkalmas a feladatra. Úgyhogy a kiforrott dizájnnal és egy rakás más, esetenként kevésbé látványos, de annál hasznosabb fejlesztéssel kell beérnünk. Viszont tök jó, hogy ezt így összeszedtem, csak még mindig nem jöttem rá, miért Watch három. Mindegy is.

Kialakítás, megjelenítés, kezelés

A Galaxy Watch3 két méretben, mindkét esetben rozsdamentes acél tokozással érhető el, a kialakítás és a dizájn pedig a Galaxy Watch formavilágát szofisztikálja. A 41 milliméteres verzió 41 x 42,5 x 11,3 milliméter és 48,2 gramm, a 45 milliméteres 45 x 46,2 x 11,1 milliméter és 53,8 gramm. Ez számszakilag a nagyobb verzió esetében 14 százalékkal keskenyebb, 8 százalékkal kisebb és 15 százalékkal könnyebb kialakítást jelent az eredeti Galaxy Watch-hoz képest, a kisebb modell pedig a kisebb kiterjedésű hölgyek számára is tökéletes viseletnek. Szerintem.


[+]

A 41 milliméteres modell úgynevezett Misztikus Bronz és Misztikus Ezüst színben érhető el, a 45 milliméteres pedig Misztikus Ezüst és Misztikus Fekete árnyalatokban. Utóbbi kettő elég evidens, a bronz viszont inkább mályvás árnyalatú, meglátásom szerint kifejezetten nőies a púderrózsaszín, dísztűzött, hagyományos bőr szíjjal, de a szíjak természetesen továbbra is cserélhetők, bármilyen 20 vagy 22 milliméteres, gyorskioldós szíjjal kompatibilisek. A 45 mm-es Galaxy Watch3 Titanium értelemszerűen titánötvözetből készül, mindössze 43 gramm, recézett a lünetta és fém szíj jár hozzá. Egyébként ugyanazt tudja, mint az alapmodellek, mínusz eSIM.


[+]

Az immár hosszúkás, szerintem mondjuk kevésbé elegáns dobozban (vagy mellette) ezúttal csak az előrendelők találtak szilikon sportszíjat, az idei sztenderd szériatartozék a vajpuha (tényleg), prémium, valódi bőr megoldás hagyományos zárszerkezettel és két szíjbújtatóval. Nem mintha ennek baja lenne, ha hetente háromszor futunk egy kicsit vagy elfáradunk az edzőterembe. Úszni viszont határozottan nem javasolt benne (gyengébbek kedvéért a bőr szíjban), noha maga a készülék 5 ATM nyomástűréssel, MIL-STD-810G és IP68 minősítéssel kiválóan alkalmas erre a célra is, amihez a szokásos víz alatti mód is elérhető, hogy ne vaduljon meg a kijelző.


[+]

A készülékek összességében kisebbek lettek, a kijelző viszont valamivel nagyobb. A magas fényerejű, automatikus fényerőszabályzóval dolgozó Super AMOLED megjelenítő maradt, a 2.5D előlapi és 3D hátlapi Gorilla Glass DX üveg is, a panel viszont 1,2, illetve 1,4 hüvelykesre nőtt, megtartva a 360 x 360 pixeles felbontást. A kialakítás abból a szempontból nyilvánvalóan jobb, mint az Active modellek esetében, hogy nehezebb odacsapni a kijelzőt, mert az üveg felület legalább két milliméterre a funkciógyűrűbe süllyesztve fekszik.


[+]

A másodpercosztás ugyanúgy a gyűrű belsején kapott helyet, a lünetta külső széle viszont csiszolt felületű, ami sokkal kevésbé markáns, mint a Watch recézett kialakítása, cserébe letisztultabb és elegánsabb a szálcsiszolt, szaténfényű acél házzal. A funkciógombok maradtak a helyükön, de korona-szerű kialakítást kaptak. Egyébként tekergetni is lehet őket, csak egyelőre értelme nincs. Nem tudjuk amúgy, hogy ezzel van-e valami szoftveres terve a Samsungnak, mi úgy érezzük, a kezelést kényelmi és funkcionális szempontból kimaxolták a tekerőgyűrűvel, de biztosan nem véletlenül hagyták így az egyébként benyomható gombokat. De persze az is lehet, hogy igen.


[+]

A rendszernavigáció értelemszerűen a lünettára épül. Jobbra, balra, fel és le léptetni a tekerőgyűrűvel a legkényelmesebb, amivel könnyedén, de gyorsan és a léptetésszámot jelző finom kattanásoknak köszönhetően precízen kezelhető a felület. Az alsó, kisebb, bemart gombot megnyomva a főképernyőre teleportálunk, kétszer megnyomva azt teszi, amit kérünk tőle (alkalmazás gyorsindító), hosszan nyomva pedig a kikapcsolómenü kerül elő. Hacsak nem Bixbyre vágyunk, mert az is opció.


[+]

A felső, nagyobb gomb, diszkrét, szinte észrevehetetlen Galaxy Watch gravírozással a felületén a vissza funkciót biztosítja a rendszerben, illetve hosszú nyomásra a Samsung Payt, ami sajnos még mindig nem működik itthon. A kijelző természetesen ébreszthető kézmozdulattal, ami minden körülmények között kifogástalanul működik, dupla koppintással, gombnyomással és a gyűrű tekergetésével is. A kijelző időkorlátja testreszabható, de hajlandó bealudni, ha rátenyerelünk és nyilván kérhető mindig aktív kijelző (AoD) is tetszőleges tartalommal.

Galaxy Watch Active és Watch3 (41 mm)
Galaxy Watch Active és Watch3 (41 mm) [+]

A Watch3 széria kialakítását és az anyaghasználatot tekintve kifogástalan, a méretek optimálisak, a színválaszték és a dimenziók pedig tényleg minden potenciális felhasználói réteggel és igénnyel kompatibilissé teszik. A fizikai funkciógyűrű és a koronás, klasszikusnak mondható kivitelezés ellenére a 41 milliméteres modell már sem esztétikailag, sem funkcionalitásban nem kompromisszumos, hangszóró és mikrofon a nem LTE képes variánsokba is jutott. A gyári bőrszíjat pedig még a játszós ruha is elbírja, ha nem kívánunk többet áldozni a témára.

Hardver, adatkommunikáció, üzemidő

Hardveresen egyértelmű a fejlődés, mármint a memória/tárhely viszonylatban szemmel láthatóan. A 10 nanométeres, kétmagos, maximum 1,15 GHz-es Exynos 9110 maradt, viszont adatkapcsolati képességektől és mérettől függetlenül az összes modell 1 GB rendszermemóriával dolgozik, a belső tárhely pedig végre a duplájára nőtt. Nem mintha az ember 4K mozifilmeket óhajtana tárolni az óráján, de kimaradozó térerő esetére azért jól jön néhány offline Spotify lejátszási lista. Például. A támogatott formátumok között (MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB) továbbra sem fogjuk megtalálni a FLAC-ot. De a bruttó 8 GB raktérből most 3,79 GB fölött rendelkezünk, a többit viszi a rendszer.

[+]

Az 5.5-ös Tizenre épített One UI 2.0 elképesztően reszponzív, kézenfekvő és kényelmes, a megjelenés és a szoftver logikája érdemben nem változott, a funkciók pedig, néhány újdonságot leszámítva, ugyanazok, mint amiket a Galaxy Watch Active2-vel megismertünk. Alapvetően az adatkapcsolati képességek sem változtak, mindkét modellvariáns rendelkezik beépített GPS modullal, amely a földi hálózatok és routerek mellett a GLONASS, a BeiDou és a Galileo rendszereit is használja; van 802.11b/g/n szabványon kapcsolódó WiFi a csatlakoztatott készülékben mentett hálózatok opcionális szinkronizálásával, 5.0-s Bluetooth A2DP, AVRCP, HFP és HSP protokollal és NFC, ami alkalmas lenne mobilfizetésre is, a szoftveres megoldás is kitűnőnek tűnik, csak sajnos itthon nem működik. És persze igény szerint eSIM-mel biztosított LTE kapcsolat, ami egyelőre csak a Telekomnál opció.

Watch2 és Watch Active
Watch3 és Watch Active [+]

Az EKG még persze ott sem. A Watch3 ugyanolyan nyolcdiódás, optikai, fotopletizmografikus pulzusszenzorral dolgozik, mint a Watch Active2, de az elektrokardiogram egyelőre csak Dél-Koreában és az Egyesült Államokban érhető el. Feltehetően a két széria egyszerre kapja meg a funkciót, amint az az Európai Unióban is engedélyezik. A Watch3 viszont már mér véroxigénszintet (infra és vörös LED fénnyel) és az edzési statisztikában elérhetők a maximális oxigénfelvételi szintre vonatkozó adatok is, bár az SpO2 mérés kissé nehézkes, megfelelő pozíciót és tökéletesen mozdulatlanságot igényel.

[+]

A Samsung hangsúlyozta, hogy a Watch3 fejlettebb szenzorokkal dolgozik, ami nyilván gyorsabb és pontosabb mozgásfelismerést, alváskövetést és miegymást jelent, ami kitűnően mutat egy termékoldalon. Ami viszont valóban kitűnő, hogy a pulzusszenzor megdöbbentően precíz. Edzés közben összevetettük a Garmin HRM-DUAL (ANT+ és Bluetooth) mellkaspántjával, az értékek pedig tizedmásodpercre tökéletesen megegyezőnek bizonyultak.

A Note10-hez ANT+-on csatlakozott a mellkaspánt. (Az átlagban azért van eltérés, mert később indítottam.)
A Note10-hez ANT+-on csatlakozott a mellkaspánt. (Az átlagban azért van eltérés, mert később indítottam.) [+]

Ezt még a Garmin saját óráinak egyes modelljei sem tudták összehozni, illetve csak jelentős késéssel. Maga a készülék viszont még mindig nem ismeri az ANT+ szabványt, így komolyabb fitneszkiegészítőt nem tudunk csatlakoztatni, a Bluetooth-os verziók pedig jellemzően sokkal drágább árfekvésben vannak. Mondjuk ilyen pontosság mellett már nem is feltétlenül szükséges.


[+]

A szenzorok precizitása egyébként tetten érhető a hétköznapokban is. A hajszárítást, takarítást, kapkodást vagy a manuális tojáshab készítést már nem tekinti aktivitásnak, a Labs menüpontban elérhető gesztusvezérlés viszont még elég esetleges. A bejövő hívást üzembiztosan le tudjuk némítani a csuklónk elfordításával (de inkább megrázásával), felvenni viszont nekem egyszer sem sikerült a kezemet ökölbe szorítva, majd ismét kinyitva. Az esésérzékelést pedig nem próbáltam ki, mivel ágyba zuhanva nem lehet átverni, keményebb felületre pedig önszántamból nem vagyok hajlandó érkezni.

[+]

De abban az esetben, ha ez kifejezett szándékom ellenére megtörténne, a készülék egy percig (60 másodperc) hanggal és rezgéssel próbál feltámasztani, reakció híján pedig SMS-ben vagy hanghívással értesíti az előre beállított segélykérési névjegyek tulajdonosait a baleset tényéről és annak pontos helyszínéről. Végül is jó tudni, hogy ha legurulok a lépcsőn, nem a díjbeszedő fog megtalálni egy jóllakott macskával és félig lerágott arccal. Amúgy ha baj van, és természetesen magunknál vagyunk, a kezdőlap gombot háromszor megnyomva is ugyanez a vészhelyzeti protokoll lép életbe.

[+]

Tételesen egyébként a következőket szerelték az órába: környezeti fényérzékelő, giroszenzor, légnyomásmérő (ehhez tök jó ingyenes, gyári alkalmazás van a Galaxy Stoteban) és 32g-ig kalibrált gyorsulásmérő. Ugyanaz, mint a Watch Active2-ben.

[+]

Ahogy az akkumulátor és az üzemidő is. A 41 milliméteres verzióba egy 247 mAh-s telep fért, a 45 milliméteresbe pedig egy 340 mAh-s, így megegyező használat mellett az üzemidő is ugyanolyan lesz. Nálam ez két nap a kisebb verzió esetében és nagyjából két és fél nap a nagyobb modellnél eSIM és AoD használat nélkül, folyamatos pulzusméréssel, alváskövetéssel és milliónyi értesítéssel. A töltési idő megegyezik (két, két és fél óra), ahogy a WPC alapú vezetékmentes töltő is.

One UI 2.0, Galaxy Wear, funkciók

A csatlakoztatott készülék minimális rendszerkövetelményei nem változtak, Android esetében legalább 1,5 GB rendszermemória és 5.0-s főverzió szükséges, Apple termékekből pedig minimum iPhone 5-re vagy minimum iOS 9-re lesz szükség. Az órát a Galaxy Wearable kezeli, az óra által gyűjtött mindenféle adatokat pedig a Samsung Health. Egyébként nagyjából minden beállítás elvégezhető az órán is, de nyilván kényelmesebb az alkalmazásban.

[+]

Ha több eszközünk van, mondjuk nekem egy Watch Active is, mindig az az eszköz fog kapcsolódni a telefonhoz, amelyiket éppen viseljük vagy nyomkodjuk. Ezt gyorsan váltogatva is képes lekövetni a rendszer, a biztonsági mentések pedig kompatibilisek, így a Watch Active beállításai, az óra számlapja és egyéb apróságok maradéktalanul átkerültek a Watch3-ra is, nyilván azok, amelyek közösek a két eszközben. Ilyen viszont nagyon sok van, úgyhogy kezdjük az újdonságokkal.

[+]

A kezdetleges mozgásvezérlést már említettük, illetve az esésérzékelésről már a szenzorok kapcsán volt szó, ahogy a véroxigénszint-mérésről is. A női cikluskövetés pedig kézi naplózáson és predikción alapul, meglátásom szerint egész jó hatásfokkal. Ezekhez külön widgetet is kérhetünk az órán, de a mérés sikeressége egyelőre elég esetleges. A widgetek sorrendjének módosítása nem kényelmetlen magán az órán sem, de ésszerű inkább az appban kiválasztani és rendezni őket. Ezek az általunk meghatározott sorrendben a főképernyőtől jobbra lapozgatva fognak sorakozni.

[+]

Az értesítések pedig balra. Minden engedélyezett alkalmazás értesítése saját ikonnal, a küldő nevével és képével, teljes terjedelemben, kitűnően szeparálva, minden karaktert hibátlanul megjelenítve érkezik. A csoportos beszélgetések az órán is egy folyamként mutatkoznak, a küldő nevével, buborékonként elválasztva. Válaszolni előre beállított, általunk szerkesztett sablonokkal, az új bitmojikkal, hangulatjelekkel és szövegesen (QWERTY, numerikus billentyűzet) is lehetséges, de diktálhatunk is (angolul, németül, spanyolul, franciául, olaszul, koreaiul és kínaiul).

[+]

A kijelző igény esetén értesítés érkezésekor felvillan, kérhetjük viszont, hogy az óra viselésekor a telefon ne jelezzen, de opció, hogy ettől függetlenül mindkét eszközön megjelenjen a noti. Elérhetők különböző ne zavarjanak módok: mozi, repülő, éjszakai, DND, utóbbi kettő pedig a csatlakoztatott készülékkel is szinkronban lehet. A mozi és az éjszakai mód elég hasonló, ilyenkor a kézmozdulattal való ébresztés természetesen offos, csökken a kijelző fényereje, kikapcsol az AoD és nem szólalnak meg az értesítések, éjszaka viszont a jelzések (emlékeztetők, ébresztő, riasztások) maradnak. Ezeket a felülről lehúzható, testreszabható értesítési panelen kezelhetjük.

[+]

Tekintve, hogy mindkét méret és adatkapcsolati opció esetében van mikrofon és hangszóró (ami egyébként órához képest egyáltalán nem is szól rosszul), evidens, hogy az értesítési és csengőhangokat, illetve a hangerőt tetszés szerint határozhatjuk meg, viszont a rezgés is személyre szabható. Nem csak a rezgés erőssége, de a rezgésmintázat is változtatható, így kisebb eséllyel fordul elő, hogy hozzászokunk és idővel észre sem vesszük (ébresztőnél azért nem szerencsés, ha nem veszünk róla tudomást), illetve már a rezgésből tudjuk, hogy riasztás, üzenet vagy hívás érkezett.

Sajnos a Samsung Pay itthon nem opció.Sajnos a Samsung Pay itthon nem opció.Sajnos a Samsung Pay itthon nem opció. Sajnos a Samsung Pay itthon nem opció. [+]

Az alap alkalmazáskínálat korrekt, én még számológépet szoktam letölteni, magasságmérőt, Samsung e-mail klienst és böngészőt. Facebook és Insta még mindig nincs, de böngészőből elfogadhatóan üzemelnek. Ha a csatlakoztatott telefon böngészőjében be vagyunk jelentkezve, az órán már nem is szükséges. Egyébként van áruház; Samsung Pay, ami itthon még mindig nem működik; Samsung Health; Bixby, aki csak külföldiül tud; névjegyzék, tárcsázó, üzenetek, időjárás, ébresztő, emlékeztető, időzítő, stopper, galéria, zenelejátszó, Spotify, naptár és emlékeztető, illetve világóra. Újdonság viszont a PPT vezérlő, ami telefonnal és számítógéppel is együttműködik. Egyébként milliónyi egyéb akármit tölthetünk le a Galaxy Store-ból, beleértve a számlapokat is. A fényképek alapján létrehozott óraszámlapokkal való bohóckodást viszont kivették. Nem kár érte.

Samsung Health, aktivitáskövetés, összegzés

Az Samsung Health lényegét és logikáját tekintve nem változott, de kiegészült a véroxigénszintre vonatkozó statisztikákkal és a kézi naplózáson és predikción alapuló női cikluskövetéssel. Az adatok megadása után (utolsó menstruáció, ciklus és periódus átlagos hossza) a rendszer elég jó közelítéssel előre jelzi a várható termékenységi időszakot, a peteérést és a következő menstruáció kezdetét. Mindehhez rendelhetünk tüneteket, hangulatot és jegyezhetjük a szexuális aktivitást.

[+]

Sajnos az EKG továbbra sem opció a régióban, így ez a funkció egyelőre a Watch3-ból is kimaradt, a gyártó sem tudja, mikorra várható a hatósági engedélyezés. Az Egyesült Államokban már a bemutató időpontjában rendelkezett az eszköz a szükséges engedélyekkel és Dél-Koreában is használható, ahogy a Galaxy Watch Active 2 esetében is, itthon viszont, okulva a korábbi tapasztalatokból, a termékoldalon sem jelenik meg, noha az eszköz hardveresen teljesen alkalmas a feladatra.

[+]

A Watch3 továbbra sem kifejezetten sportkiegészítő, nem is úgy néz ki, de rengeteg megoldással támogatja az aktív életvitelt. Például a tétlenségi figyelmeztetéssel, amihez pár perces nyújtó és átmozgató gyakorlatok is tartoznak, nem csak vegzál, hogy mozdujjá’ meg. Jelen körülmények között az otthon végezhető, letölthető edzésprogramok is hasznosak lehetnek, ezekből is rengeteg áll rendelkezésre pontos ütemtervvel (edzésnapok, pihenőidő, elvárt progresszió), előre meghatározott gyakorlatsorral és instrukciókkal, amelyeket a csatlakoztatott eszközön követhetünk. Vagy kitehetünk a TV-re, ha alkalmas rá.

[+]

A maximális oxigénfelvételre vonatkozó adatok kizárólag kültéri futás statisztikájában érhetők el. Ehhez legalább húsz percet kell futni sík terepen, megfelelő GPS vétel mellett, miközben a pulzusunk a maximális pulzusszám 70-90%-a között alakul. Tájfutáshoz és ultramaratonhoz még mindig egy komolyabb Garmint ajánlanánk a térképes navigáció és az üzemidő miatt, de a Samsung Healthből is exportálhatjuk az adatokat GPX-ben, a fiók pedig összekapcsolható Strava vagy TechnoGym szolgáltatással. Egyes TechnoGym gépek egyébként közvetlenül tudnak kapcsolódni az órához, ami elég kényelmes megoldás. Ahogy az edzéskor a mindig aktív kijelzőn megjelenő adatok edzéstípusonkénti testreszabhatósága is.

[+]

Az automatikus aktivitásészleléssel eddig sem volt gond, a mindenféle kapkodást, intenzívebb háztartási vagy házastársi tevékenységet viszont már nem is próbálja meg testmozgásként értelmezni. Magától a futást, sétát, biciklizést, úszást, evezést, elliptikus mozgást és a dinamikus edzőtermi erősítést detektálja, manuálisan viszont 39 féle különböző edzést indíthatunk, ami meg kimaradt a szórásból, azt utólagos tevékenységcímkézéssel jegyezhetjük. A pulzusmérés annak ellenére is halálpontos, hogy ez nem kifejezetten jellemző a csuklón mérő optikai szenzorok erőssége. A Garmin többpontos mellpántjával összevetve egy bmp eltérés nem volt valós időben követve az adatokat, úgyhogy kijelenthetjük, hogy amit a Watch3 mér, az úgy is van.

[+]

A szokásos funkciók is megmaradtak, mint a rejtélyes stressz szint figyelés és az alváskövetés, ami konzekvensnek tűnik az elődmodellel és az Active széria képességeivel, de pont ez az a terület, ami minden gyártónál más eredményt fog mutatni. Szerintem a Samsung még mindig alulméri a mélyalvást, viszont szerethető a célok beállítása, ami minden tevékenységnél, még a kézi rögzítésűeknél (mondjuk vízfogyasztás) is opció. Jó érzés teljesíteni őket, legyenek akármilyen szerények is és valóban motiválnak a fejlődésre. Továbbra is kihívhatunk ismerősöket az Együtt menüpont alatt, ami szintén egy olyan funkció, ami egy ideig nem volt elérhető itthon. Aztán az lett. Reméljük, az EKG is ilyen lesz.

[+]

Samsung Galaxy Watch3
Pro
Kompromisszummentes méretválaszték
Prémium megjelenés, anyaghasználat és kialakítás
Mellpánt pontosságú optikai pulzusszenzor
Széleskörű funkcionalitás és testreszabhatóság
Fizikai funkciógyűrű
Kontra
Még mindig nincs EKG

A Samsung prémium okosóra termékvonalát továbbra is nagyon szeretjük, az idei generáció esetében pedig sem a méret, sem az adatkapcsolati képességek terén nem kell kompromisszumot kötni. Az óra mindent tud, a kisebb, 41 milliméteres és a markánsabb 45 milliméteres kivitel esetében is adott a fizikai funkciógyűrű, emellett az IP68 és a MIL-STD 810G is; opció az LTE kapcsolat eSIM-mel, ettől függetlenül hangszóró és mikrofon a BT modellekben is van; új paramétereket regisztrál (VO2 Max, SpO2) és hardveresen alkalmasak a szívritmus monitorozására (EKG), csak a funkció ebben a régióban még mindig nem engedélyezett. Cserébe pontosabb szenzorok nem csak a marketinganyagban vannak. A Watch3 optikai pulzusszenzora tökéletesen megfelelő zónaalapú és HIIT edzésekhez is, a precizitása megegyezik egy többpontos, dedikált (Garmin) mellpánt képességeivel, így valós adatokat szolgáltat hétköznapi és sporttevékenység közben is, amire lehet építeni, az adatok pedig exportálhatók fejlettebb vagy részletesebb algoritmussal dolgozó szolgáltatásokba. A kialakítás, az anyaghasználat (rozsdamentes acél tokozás), a megmunkálás és a dizájn kifogástalan, a készülékek kényelmesek és esztétikusak, könnyűek és képességeikhez mérten kompaktak. Nem mellesleg roppant sokrétű funkcionalitással bírnak. A belső tárhely és a rendszermemória nőtt (1/8 GB), a reszponzivitás és az alkalmazások indításának és újrabetöltésnek sebessége érezhetően megugrott, a One UI 2.0 által biztosított felhasználói élmény pedig maradéktalan. Az értesítéskezelés eddig is kiemelkedő volt, ezt sikerült tovább szofisztikálni, az óra, a Galaxy Wearable és Health alkalmazás pedig hibátlanul lokalizált. Mindezzel együtt az üzemidő nem változott a hasonló méretű, de valamivel szerényebb képességű Galaxy Watch Active 2 szériához képest. Az árak viszont emelkedtek, nem mintha más termékkategóriákban ez ne lenne jellemző manapság. A 41 milliméteres alapmodell 150 ezer forintba kerül, ugyanez LTE verzióban 170 ezer pénz, míg a 45 milliméteres kiadás 160 (BT) és 180 ezer (LTE) forint. Ha valaki végre meg tudná ígérni, hogy záros határidőn belül, de leginkább, hogy mikor lesz EKG, menne az ajánlott. A Galaxy Watch3 addig is nyilvánvalóan nagyon tetszett. Ja, egyébként a Watch3 Titanium is biztosan nagyon tetszene, az ára viszont (229.990 forint), ráadásul LTE nélkül már nem annyira.

Samsung Galaxy Watch3 (41 mm)

Samsung Galaxy Watch3 (45 mm)

AliceWake

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés