Hirdetés

Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 - az, ami

Őszinte táblagépet teszteltünk: az S Pennel szerelt Tab S6 Lite neve pontosan előrejelezi tudását, és ebben nem hibázik. Szoftverfinomításban és DeX támogatásban viszont igen.

Külső, kijelző, csomagolás

Vásároljon androidos táblagépet! Hatalmas érintőkijelző, kényelmes olvasás, kötetlen netezés és ágyból mozizás, csak önnek – szólhatott volna egy letűnt kor újsághirdetése, persze a tablet modernebb dolog, a csillaga mára mégis leáldozott. Egyszerűen nem váltotta ki a laptopot (bár az iPadek még mindig rajta vannak a dolgon), az óriásképernyős telefonok ellenben kiváltották a táblagépet az abszolút többségnek. Ám rétegtermékként szerencsére megmaradt a kategória, elvégre 10,4”-en a Galaxy Tab S6 Lite csaknem háromszor akkora képernyőt kínál, mint a zsebbe nehezen gyömöszölhető S20 Ultra, de még a szétnyitható Galaxy Foldnál kétszer nagyobb felületet.


[+]

A táblagép tehát él és virul, még akkor is, ha a Google fél évtizede a kisujját nem mozdította meg, hogy nagyképernyőre optimalizált szoftverhadat állítson az iPadOS remek kínálata ellenében. Persze az Android jól skáláz mindenféle képarányra és képátlóra, de azért mégiscsak lehetne jobb a helykihasználás 244,5 x 154,3 x 7 milliméteres és 467 grammos monstrum által közrefogott képernyőfelületen. Szerencsére túl sok káva nincs, amennyi meg maradt, az kényelmes fogást biztosít anélkül, hogy véletlenül az 1200 x 2000 pixeles panelhez érne az ember.


[+]

Nem hiányzik szerencsére a jack kimenet felülről, az USB-C porton alul pedig nem kisebb, mint 7040 mAh-s telep tölthető – 15 watton elég lassan. A Samsung fekvő elrendezéshez igazította a sztereó hangszórókat (azaz rövid oldalon vannak), viszont állóhoz az 5 megapixeles szelfikamerát, illetve a bekapcsolót és hangerőszabályzót (hosszanti oldalon jobbra). A „túl magasra tolt billentyű” formatervezési mintát amúgy a Samsung levédethetné, mert bárhogy fogom a Tabot, a gombok valahogy sosem esnek kézre, ami azért is zavaró, mert se dupla koppintással, se dupla tollbökéssel nem lehet a képernyőt felvillantani.

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy Tab S6 Lite Huawei MediaPad M5 Samsung Galaxy Tab S5e Lenovo Tab M10
Képátló 10,4 hüvelyk 10,8 hüvelyk 10,5 hüvelyk 10,1 hüvelyk
Felbontás 2000 x 1200 2560 x 1600 2560 x 1600 1920 x 1200
Technológia TFT LCD IPS LCD Super AMOLED IPS LCD
Fehér fényerő 400 nit 379 nit 292 / 408 / 589 nit 321 nit
Fekete fényerő 0,21 nit 0,25 nit 0 nit 0,25 nit
Kontrasztarány 1907:1 1516:1 végtelen 1399:1
Színhőmérséklet 7049 K + kézi 7978 K + kézi 7562 / 6567 K + kézi 8308 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Értesítő LED vagy mindig aktív kijelző nincs, hogy az elmulasztott dolgokról tudomást szerezzünk, a fénymérő környékén közelségérzékelőt és beszédhangszórót meg azért ne keressünk, mert ugyebár ez nem egy telefon, még ha az LTE modellel, kihangosítva vagy headsettel efféle elfoglaltsággal próbálkozhatunk is. Ujjlenyomat-olvasó vagy 3D arcfeloldás után szintén ne kutakodjunk: csak a könnyebben átverhető 2D-s biometrikus zárolás adott, ami 145 ezer forinton nyitva nem állapot. Viszont a vízálló minősítés vagy a Qi töltés hiányát nem rovom fel hibának, lévén amúgy sem jellemzőek táblagépen.


[+]

A Tab S6 Lite egyébként igazán mutatós darab a maga matt fekete kivitelével, csak annyira csúszós, hogy a többször kis híján ledobtam a padlóra. Sajnáltam volna, ha a TFT panel betörik, amit valószínűleg az IPS fajtából van remek betekintési szögei és jófajta színei alapján, csak a Samsung nem írta rá. Akad több kalibrációs séma, napfény alatt viszont a maximális fényerő kevéske, a Tab S5e pedig sokkal jobb kontrasztokat kínál AMOLED technológiával. Van viszont az újdonságnak egy remek tulajdonsága, ami az elődnél hiányzott: a beépített digitalizáló, amihez a csomagolásban S Pen stylus jár.


[+]

Ráadásul nem olyan apró, mint egy Galaxy Note-hoz, hanem határozottabban megragadható toll egyetlen gombbal, amit így nem lehet járatba visszadugni, a kitűnően összerakott alumíniumvázhoz hosszanti oldalon viszont mágnesesen hozzákapaszkodik. A Bluetooth tollfunkciók ezúttal kimaradtak, azok a Note-ok privilégiumai. A csomagolásból továbbá USB-C kábel, 15 wattos adapter, egy sor leírás és SIM tű kotorható elő. Az utóbbi nyitja a WiFi-only modell egyke tálcáját a microSD foglalattal, míg az LTE modell egy nanoSIM-et is a házába invitál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Frissítve! Lite-os premiert kapott a Galaxy Tab S6 Lite

    A középkategóriás tablet teljes termékoldallal és specifikációval egyszerűen csak felbukkant a Samsung indonéz oldalán, mintha mindig is ott lett volna.

  • Samsung Galaxy Tab S6 - letett valamit az asztalra

    A Samsung Galaxy Tab S6, hasonlóan a konkurens csúcstáblákhoz, nem olcsó. Cserébe nem sok kifogása lehet annak, akinek valóban szüksége van erre a műfajra és androidos platformban gondolkodik.

  • Samsung Galaxy Tab S5e - ennyiért kissé vékony

    Gyönyörű, kecses ház minimális kávákkal, a szellős One UI felületre licitáló DeX elrendezés és korrekt középkategóriás hardver – épp csak 10,5”-es táblagép árazása csúszott meg, hegynek felfele.

Hirdetés