Hirdetés

Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 - az, ami

Őszinte táblagépet teszteltünk: az S Pennel szerelt Tab S6 Lite neve pontosan előrejelezi tudását, és ebben nem hibázik. Szoftverfinomításban és DeX támogatásban viszont igen.

Külső, kijelző, csomagolás

Vásároljon androidos táblagépet! Hatalmas érintőkijelző, kényelmes olvasás, kötetlen netezés és ágyból mozizás, csak önnek – szólhatott volna egy letűnt kor újsághirdetése, persze a tablet modernebb dolog, a csillaga mára mégis leáldozott. Egyszerűen nem váltotta ki a laptopot (bár az iPadek még mindig rajta vannak a dolgon), az óriásképernyős telefonok ellenben kiváltották a táblagépet az abszolút többségnek. Ám rétegtermékként szerencsére megmaradt a kategória, elvégre 10,4”-en a Galaxy Tab S6 Lite csaknem háromszor akkora képernyőt kínál, mint a zsebbe nehezen gyömöszölhető S20 Ultra, de még a szétnyitható Galaxy Foldnál kétszer nagyobb felületet.


[+]

A táblagép tehát él és virul, még akkor is, ha a Google fél évtizede a kisujját nem mozdította meg, hogy nagyképernyőre optimalizált szoftverhadat állítson az iPadOS remek kínálata ellenében. Persze az Android jól skáláz mindenféle képarányra és képátlóra, de azért mégiscsak lehetne jobb a helykihasználás 244,5 x 154,3 x 7 milliméteres és 467 grammos monstrum által közrefogott képernyőfelületen. Szerencsére túl sok káva nincs, amennyi meg maradt, az kényelmes fogást biztosít anélkül, hogy véletlenül az 1200 x 2000 pixeles panelhez érne az ember.


[+]

Nem hiányzik szerencsére a jack kimenet felülről, az USB-C porton alul pedig nem kisebb, mint 7040 mAh-s telep tölthető – 15 watton elég lassan. A Samsung fekvő elrendezéshez igazította a sztereó hangszórókat (azaz rövid oldalon vannak), viszont állóhoz az 5 megapixeles szelfikamerát, illetve a bekapcsolót és hangerőszabályzót (hosszanti oldalon jobbra). A „túl magasra tolt billentyű” formatervezési mintát amúgy a Samsung levédethetné, mert bárhogy fogom a Tabot, a gombok valahogy sosem esnek kézre, ami azért is zavaró, mert se dupla koppintással, se dupla tollbökéssel nem lehet a képernyőt felvillantani.

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy Tab S6 Lite Huawei MediaPad M5 Samsung Galaxy Tab S5e Lenovo Tab M10
Képátló 10,4 hüvelyk 10,8 hüvelyk 10,5 hüvelyk 10,1 hüvelyk
Felbontás 2000 x 1200 2560 x 1600 2560 x 1600 1920 x 1200
Technológia TFT LCD IPS LCD Super AMOLED IPS LCD
Fehér fényerő 400 nit 379 nit 292 / 408 / 589 nit 321 nit
Fekete fényerő 0,21 nit 0,25 nit 0 nit 0,25 nit
Kontrasztarány 1907:1 1516:1 végtelen 1399:1
Színhőmérséklet 7049 K + kézi 7978 K + kézi 7562 / 6567 K + kézi 8308 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Értesítő LED vagy mindig aktív kijelző nincs, hogy az elmulasztott dolgokról tudomást szerezzünk, a fénymérő környékén közelségérzékelőt és beszédhangszórót meg azért ne keressünk, mert ugyebár ez nem egy telefon, még ha az LTE modellel, kihangosítva vagy headsettel efféle elfoglaltsággal próbálkozhatunk is. Ujjlenyomat-olvasó vagy 3D arcfeloldás után szintén ne kutakodjunk: csak a könnyebben átverhető 2D-s biometrikus zárolás adott, ami 145 ezer forinton nyitva nem állapot. Viszont a vízálló minősítés vagy a Qi töltés hiányát nem rovom fel hibának, lévén amúgy sem jellemzőek táblagépen.


[+]

A Tab S6 Lite egyébként igazán mutatós darab a maga matt fekete kivitelével, csak annyira csúszós, hogy a többször kis híján ledobtam a padlóra. Sajnáltam volna, ha a TFT panel betörik, amit valószínűleg az IPS fajtából van remek betekintési szögei és jófajta színei alapján, csak a Samsung nem írta rá. Akad több kalibrációs séma, napfény alatt viszont a maximális fényerő kevéske, a Tab S5e pedig sokkal jobb kontrasztokat kínál AMOLED technológiával. Van viszont az újdonságnak egy remek tulajdonsága, ami az elődnél hiányzott: a beépített digitalizáló, amihez a csomagolásban S Pen stylus jár.


[+]

Ráadásul nem olyan apró, mint egy Galaxy Note-hoz, hanem határozottabban megragadható toll egyetlen gombbal, amit így nem lehet járatba visszadugni, a kitűnően összerakott alumíniumvázhoz hosszanti oldalon viszont mágnesesen hozzákapaszkodik. A Bluetooth tollfunkciók ezúttal kimaradtak, azok a Note-ok privilégiumai. A csomagolásból továbbá USB-C kábel, 15 wattos adapter, egy sor leírás és SIM tű kotorható elő. Az utóbbi nyitja a WiFi-only modell egyke tálcáját a microSD foglalattal, míg az LTE modell egy nanoSIM-et is a házába invitál.

Exynos 9611, OneUI 2.0

A 10 nm-en készülő Exynos 9611 nem használ túl naprakész technológiát (négy 2,3 GHz-es Cortex-A73 és négy 1,7 GHz-es Cortex-A53 processzormag, Mali-G72MP2 GPU), ám a középkategóriában elmennek benchmark pontszámai. Kár, hogy ez nem jelent hibátlan játékélményt egy Asphalt 9-féle 3D-s cím esetében, sem pedig makulátlan átmeneteket a képernyőzárat foldva, a neten böngészve vagy a Bixby főoldalt előcsalva. Ez inkább optimalizálási hiba (pedig az Android 10-en alapuló One UI 2.1 naprakész), bár az is tény, hogy komolyabb multitaskinghoz kevéske a 4GB RAM, az alkalmazáskezelés sebességét pedig a 64 GB-os tároló sem gyorsítja meg érzésre (a pontszámai meggyőzőek). Legalább a microSD bővítés adott.


[+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Samsung Galaxy Tab S6 Lite Huawei MediaPad M5 Apple iPad (2018) Samsung Galaxy Tab S5e
Rendszerchip Exynos 9611 HiSilicon Kirin 960 Apple A10 Fusion Snapdragon 670
GFXBench Car Chase onscreen 1080p 9,7 fps 9,7 fps n/a 6,4 fps
GFXBench Car Chase offscreen 10 fps 18 fps n/a 12 fps
GFXBench Manhattan onscreen 24 fps 26 fps 42,4 fps 17 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 26 fps 43 fps n/a 29 fps
AndroBench Sequential Read 488,61 MB/s 289,28 MB/s n/a 296,95 MB/s
AndroBench Sequential Write 290,07 MB/s 175,94 MB/s n/a 198,65 MB/s
AndroBench Random Read 127,66 MB/s 75,71 MB/s n/a 141,04 MB/s
AndroBench Random Write 94,21 MB/s 69,52 MB/s n/a 18.47 MB/s

Ennél meglepőbb pár bosszantó, bár nyilván gyorsan orvosolható szoftverhiba. A Bixby Visiont S Pennel indítva „a szoftver állandóan leáll” hibaüzenet fogadott alkalmazásinformáció vagy bezárás opciókkal, hát kösz. Az előre telepített Netflix pedig csak odáig jutott, hogy „a szoftver elavult, kérem frissítse!”, amire a Play Áruház válasza az volt, hogy „ez az alkalmazás már nem kompatibilis az eszközöddel”, és se frissíteni, se törölni nem tudtam. Még komolyabb gond, és nem is értem a Samsung logikáját, a remek DeX asztali felület kispórolása ebből a modellből. Ez dupla öngól, hiszen nagyon jól állna a sok apró ikon és lebegőablak az S Pennel közös használatnak, plusz kevésbé lenne nyilvánvaló az Android évtizedes lemaradása táblagépre optimalizált appokban az iPadOS-hez képest.


[+]

Mert bizony, a OneUI egy mobilfelület, és 10,4”-en úgy is néz ki, mintha egérrel széthúzták volna Photoshopban. Alig akad osztott képernyős szoftver, elnagyoltak az ikonok, a munkavégzés pedig még annyira sem opció, mint iPaden, mert hiányzik ehhez számos célalkalmazás. Kár érte, mert amúgy a OneUI szépen testreszabható, bár ha már van stylus, kihagyott ziccer a dupla koppos vagy bökős felébresztés elmaradása – kényelmetlen a bekapcsolóval életre bírni a panelt. A stylus gombját a képernyő felett megnyomva ehelyett gyorsfirkába kezdhetünk, ami kapóra jöhet, és bevallom: én mindig is kedveltem az S Pen extrafunkciókat – vagy csak a vizuális visszajelzést a képernyőn, képek és linkek helyett.


[+]

Megvan az áthelyezhető, apró S Pen lebegőikon, melyre bökve gyorsjegyzetet készíthetünk, intelligens kijelöléssel szöveget másolhatunk, fordíthatunk vagy képernyőrészletet menthetünk. Küldhetünk élő üzeneteket, elérhetünk AR funkciókat, illetve átemelhetünk tartalmakat alkalmazások között. Ekkora méretben, Bluetooth funkciók nélkül is remekül beleillik a képletbe az S Pen – a csúcskategória alatt viszont választani kell a toll (Tab S6 Lite, TFT panel) vagy a DeX között (Tab S5e, AMOLED).


[+]

Az mondjuk fura, hogy alapból egy darab rajzalkalmazás sincs fent, sőt: a Samsung és a Google zenelejátszó, illetve a remek gyártói böngésző sem. Ezeket persze nem nagy munka a Galaxy Store-ból vagy a Play Áruházból lehúzni, az asztali nézetes Chrome pedig órákig kényelmes netezést biztosít. Számos elrendezési opció igyekszik a Samsung billentyűzet használatát kényelmessé tenni, és aki ragaszkodik a stylushoz, tollvonással is hatékonyan gépelhet. Máskülönben a One UI alapszolgáltatásai és a Google kötelező elemei vannak jelen, publikáláskor májusi biztonsági hibajavító csomaggal.

Kamerák, multimédia

Fixfókuszos, 5 megapixeles szelfik elöl és autofókuszos, 8 megapixeles felvételek hátul, LED villanó nélkül: ennyit tud a Tab S6 Lite kamerában, és leginkább az automatikára hagyatkozik szoftverben. Elérhető azért HDR, egy sor effekt, AR és Bixby Vision funkció, érintőfókuszt, digitális zoom, panoráma, ételfotózás, gyorsított felvétel, háttérelmosás és pár kézi lehetőség.


[+]

Közepes dinamika és részletesség, mosott színek és lomha rögzítés – zéró energiát tett a Samsung egy bőven 100 ezer forint feletti termék kameráiba, de nem fogom emiatt különösen megróni, a jó fotók manapság a telefonok privilégiuma a mobilos térben. Nem is lepett meg a makróképességek vagy az esti fotók gyengélkedése, ez az eszköz nem ilyesmire van kitalálva.

A bármilyen stabilizálást nélkülöző, középgyenge FHD felvétel sem hagyott mély sebet a lelkemen, az expozíció és a színek például rendben. Ám úgyis fontosabb a lejátszás, és ha nem is AMOLED, azért kellően méretes és éles a panel a mozizáshoz.


[+]

Az AC3 hang, a feliratok vagy a 4K-s klipek lejátszásával nincs gond, a HDR10 kódolással viszont van (nem indul az LG sakkdemója), a Netflix-hibát pedig az előző oldalon elővettem (röviden: nem indul). Kár, mert remek sztereó hangszóró teszi kerekké a lejátszási élményt: határozottan jó a hangerő és kifejezetten tisztán szólnak a komolyzenei dallamok, kis mély hanggal meghintve. Az ütős, zúzós hangszerek viszont már élesebbek a maximumon, stílustól függően érdemes tehát a hangerőt lejjebb szabályozni.


[+]

Oda a Samsung és a Google régi zenelejátszója, a YT Music pedig roppant suta módon eldugta a helyi zenefájlok lejátszását, így a dolog eggyel körülményesebb, mint kellene. Van viszont pár Dolby Atmos séma és hangbeállítás, valamint 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet, amire szintén minőségi hang árad.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Tab S6 Lite LTE kiadása egy nanoSIM-et fogad be minden hazai 4G sáv támogatásával, 5G opció nélkül. Hívást legfeljebb kihangosítva vagy headsettel folytathatunk, persze a méretes eszközt nem erre találták ki. A kétcsatornás WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac szabványú remek érzékenységgel (VHT80, MIMO), a Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE), az USB viszont csak 2.0-s (Type-C, MTP, OTG – a kivetített DeX megjelenítés kimaradt). A navigáláshoz az A-GPS mellett a GPS, GLONASS, Galileo és Beidou műholdakat lehet bevetni gyors pozíciószerzéssel, iránytű nélkül. Van giroszkóp és gyorsulásmérő, nincs viszont NFC, barométer, FM-rádió vagy infra.


[+]

A 7040 mAh-s telep sok 5000 mAh-s mobil mellett elsőre nem hangzik olyan nagynak, ám a Tab S6 Lite roppant kitartó, így használattól függően 7-10 képernyőóra összejöhet két, meglehetősen hosszadalmas töltés között. A Samsung 12 óra netezést vagy 13 óra videózást ígér látástól merülésig, ami nagyjából helytálló, kizárólag WiFi hálózaton lógva a készenléti merülés pedig elhanyagolható. Nyilván a sötét rendszertéma TFT panel esetében nem segít, ám akad pár energiatakarékos opció, amelyek tovább nyújtják a használatot.


[+]

Összefoglaló

Értékelés: Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 7 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7/8 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

Amikor sok mobiltermék ígér többet, mint amit teljesít, jó leírni, hogy a Tab S6 Lite épp az, amit a neve és tudáslistája sejtet: egy felső-középkategóriás táblagép remek összeszereléssel, korrekt hardverrel, vállalható kávákkal, jófajta üzemidővel, remek sztereó hangszóróval és kifejezetten hasznos S Pen funkciókkal. Csak azért, mert kevesen vásárolnak manapság efféle cuccot, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy rétegnek esszenciális, viszont épp az alacsony gyártási darabszám miatt szökött a WiFi only modell ára 145 ezer, LTE variációé pedig 170 ezer forintra, ami erősen véleményes a dadogós, felnagyított mobilfelülettel, felejthető kamerákkal és a főbűnnel: a DeX asztali elrendezés kispórolásával.

Nem feltétlenül fair a tavalyi modellt előrángatni, ám speciel a papírvékony, amoledes Tab S5e baromi jó készülék jelenlegi árán, DeX felülettel, korrekt hardverrel, csak S Pen nélkül – akinek az asztali nézet és a toll is kell, annak a Tab S6-ra jócskán rá kell fizetnie. Az ujjlenyomat-olvasót, NFC-t és iránytűt nélkülöző Lite mázlija és a plecsni magyarázata az, hogy Androidon a Huawei az egyetlen kiegyensúlyozott rivális, és ott ugrott a Google-csomag – bár a Google-nél vagy öt éve ugrott a táblagépek bármilyen szoftvertámogatása. Éppen ezért egy olcsó Apple táblagép is fényévekre jár iPadOS-re optimalizált alkalmazásaival, az iPad Airre pedig remek teljesítménye miatt érheti meg ráfizetni. Persze az Apple tisztában van piaci előnyével, és úgy is áraz, de legalább fejlődik náluk a dolog. Androidon viszont úgy tűnik, mintha az óriásképernyő megragadt volna a múltban, a kreatív energiákat pedig inkább az összehajtható műfajra fordítják.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Bone123

Specifikáció

Samsung Galaxy Tab S6
Samsung Galaxy Tab S6 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE ill. WiFi only
Méret 244,5 x 154,3 x 7 milliméter
Tömeg 467 gramm
Színvariációk grafitszürke
SIM-foglalat nanoSIM (LTE-s kiszerelés)
Kijelző
Kijelző átlója 10,4 hüvelyk
Kijelző felbontása 1200 x 2000 pixel (224 ppi)
Kijelző típusa TFT LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Samsung Exynos 9611
Processzor típusa 4 x 2,3 GHz Cortex-A73 + 4 x 1,7 GHz Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 10 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Mali-G72MP3
RAM mérete 4 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 64 GB
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/B2/B3/B5/B7/B8/B10/B13/B17/B20/B28
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42,2 Mbps / 5,76 Mbps / 600 Mbps
IrDA / Bluetooth van / 5.0 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, VHT80, MIMO
USB Type-C (USB 2.0, MTP, OTG)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van (GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo)
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 10 (OneUI 2.1)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Galaxy Apps, Tippek, Saját Fájlok, AR-zóna, Bixby
Multimédia
Fő kamera 8 megapixel, autófókusz, LED villanó
Másodlagos kamera 5 megapixel, fixfókusz
Videófelvétel 1080p @ 30 FPS
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van (Dolby Atmos)
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 7040 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
giroszenzor, gyorsulásmérő, fénymérő, hang szenzor, hall szenzor

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Frissítve! Lite-os premiert kapott a Galaxy Tab S6 Lite

    A középkategóriás tablet teljes termékoldallal és specifikációval egyszerűen csak felbukkant a Samsung indonéz oldalán, mintha mindig is ott lett volna.

  • Samsung Galaxy Tab S6 - letett valamit az asztalra

    A Samsung Galaxy Tab S6, hasonlóan a konkurens csúcstáblákhoz, nem olcsó. Cserébe nem sok kifogása lehet annak, akinek valóban szüksége van erre a műfajra és androidos platformban gondolkodik.

  • Samsung Galaxy Tab S5e - ennyiért kissé vékony

    Gyönyörű, kecses ház minimális kávákkal, a szellős One UI felületre licitáló DeX elrendezés és korrekt középkategóriás hardver – épp csak 10,5”-es táblagép árazása csúszott meg, hegynek felfele.

Hirdetés