Hirdetés

Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 - az, ami

Őszinte táblagépet teszteltünk: az S Pennel szerelt Tab S6 Lite neve pontosan előrejelezi tudását, és ebben nem hibázik. Szoftverfinomításban és DeX támogatásban viszont igen.

Hirdetés

Exynos 9611, OneUI 2.0

A 10 nm-en készülő Exynos 9611 nem használ túl naprakész technológiát (négy 2,3 GHz-es Cortex-A73 és négy 1,7 GHz-es Cortex-A53 processzormag, Mali-G72MP2 GPU), ám a középkategóriában elmennek benchmark pontszámai. Kár, hogy ez nem jelent hibátlan játékélményt egy Asphalt 9-féle 3D-s cím esetében, sem pedig makulátlan átmeneteket a képernyőzárat foldva, a neten böngészve vagy a Bixby főoldalt előcsalva. Ez inkább optimalizálási hiba (pedig az Android 10-en alapuló One UI 2.1 naprakész), bár az is tény, hogy komolyabb multitaskinghoz kevéske a 4GB RAM, az alkalmazáskezelés sebességét pedig a 64 GB-os tároló sem gyorsítja meg érzésre (a pontszámai meggyőzőek). Legalább a microSD bővítés adott.


[+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Samsung Galaxy Tab S6 Lite Huawei MediaPad M5 Apple iPad (2018) Samsung Galaxy Tab S5e
Rendszerchip Exynos 9611 HiSilicon Kirin 960 Apple A10 Fusion Snapdragon 670
GFXBench Car Chase onscreen 1080p 9,7 fps 9,7 fps n/a 6,4 fps
GFXBench Car Chase offscreen 10 fps 18 fps n/a 12 fps
GFXBench Manhattan onscreen 24 fps 26 fps 42,4 fps 17 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 26 fps 43 fps n/a 29 fps
AndroBench Sequential Read 488,61 MB/s 289,28 MB/s n/a 296,95 MB/s
AndroBench Sequential Write 290,07 MB/s 175,94 MB/s n/a 198,65 MB/s
AndroBench Random Read 127,66 MB/s 75,71 MB/s n/a 141,04 MB/s
AndroBench Random Write 94,21 MB/s 69,52 MB/s n/a 18.47 MB/s

Ennél meglepőbb pár bosszantó, bár nyilván gyorsan orvosolható szoftverhiba. A Bixby Visiont S Pennel indítva „a szoftver állandóan leáll” hibaüzenet fogadott alkalmazásinformáció vagy bezárás opciókkal, hát kösz. Az előre telepített Netflix pedig csak odáig jutott, hogy „a szoftver elavult, kérem frissítse!”, amire a Play Áruház válasza az volt, hogy „ez az alkalmazás már nem kompatibilis az eszközöddel”, és se frissíteni, se törölni nem tudtam. Még komolyabb gond, és nem is értem a Samsung logikáját, a remek DeX asztali felület kispórolása ebből a modellből. Ez dupla öngól, hiszen nagyon jól állna a sok apró ikon és lebegőablak az S Pennel közös használatnak, plusz kevésbé lenne nyilvánvaló az Android évtizedes lemaradása táblagépre optimalizált appokban az iPadOS-hez képest.


[+]

Mert bizony, a OneUI egy mobilfelület, és 10,4”-en úgy is néz ki, mintha egérrel széthúzták volna Photoshopban. Alig akad osztott képernyős szoftver, elnagyoltak az ikonok, a munkavégzés pedig még annyira sem opció, mint iPaden, mert hiányzik ehhez számos célalkalmazás. Kár érte, mert amúgy a OneUI szépen testreszabható, bár ha már van stylus, kihagyott ziccer a dupla koppos vagy bökős felébresztés elmaradása – kényelmetlen a bekapcsolóval életre bírni a panelt. A stylus gombját a képernyő felett megnyomva ehelyett gyorsfirkába kezdhetünk, ami kapóra jöhet, és bevallom: én mindig is kedveltem az S Pen extrafunkciókat – vagy csak a vizuális visszajelzést a képernyőn, képek és linkek helyett.


[+]

Megvan az áthelyezhető, apró S Pen lebegőikon, melyre bökve gyorsjegyzetet készíthetünk, intelligens kijelöléssel szöveget másolhatunk, fordíthatunk vagy képernyőrészletet menthetünk. Küldhetünk élő üzeneteket, elérhetünk AR funkciókat, illetve átemelhetünk tartalmakat alkalmazások között. Ekkora méretben, Bluetooth funkciók nélkül is remekül beleillik a képletbe az S Pen – a csúcskategória alatt viszont választani kell a toll (Tab S6 Lite, TFT panel) vagy a DeX között (Tab S5e, AMOLED).


[+]

Az mondjuk fura, hogy alapból egy darab rajzalkalmazás sincs fent, sőt: a Samsung és a Google zenelejátszó, illetve a remek gyártói böngésző sem. Ezeket persze nem nagy munka a Galaxy Store-ból vagy a Play Áruházból lehúzni, az asztali nézetes Chrome pedig órákig kényelmes netezést biztosít. Számos elrendezési opció igyekszik a Samsung billentyűzet használatát kényelmessé tenni, és aki ragaszkodik a stylushoz, tollvonással is hatékonyan gépelhet. Máskülönben a One UI alapszolgáltatásai és a Google kötelező elemei vannak jelen, publikáláskor májusi biztonsági hibajavító csomaggal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Frissítve! Lite-os premiert kapott a Galaxy Tab S6 Lite

    A középkategóriás tablet teljes termékoldallal és specifikációval egyszerűen csak felbukkant a Samsung indonéz oldalán, mintha mindig is ott lett volna.

  • Samsung Galaxy Tab S6 - letett valamit az asztalra

    A Samsung Galaxy Tab S6, hasonlóan a konkurens csúcstáblákhoz, nem olcsó. Cserébe nem sok kifogása lehet annak, akinek valóban szüksége van erre a műfajra és androidos platformban gondolkodik.

  • Samsung Galaxy Tab S5e - ennyiért kissé vékony

    Gyönyörű, kecses ház minimális kávákkal, a szellős One UI felületre licitáló DeX elrendezés és korrekt középkategóriás hardver – épp csak 10,5”-es táblagép árazása csúszott meg, hegynek felfele.

Hirdetés