Samsung Galaxy Fold - hajtsatok!

A Samsung első, összehajtható kijelzővel rendelkező okostelefonja hosszas vajúdás után piacra került nálunk is. De megér ez ennyi pénzt? (Nem.)

Adatátvitel, akkumulátor

Kétféle Fold létezik, mert készül belőle 5G-s változat is, az egyelőre itthon nem elérhető, de sanszosan még drágább lesz, mint ez a termék. Oldalra egyetlen SIM csúsztatható be, ha dual üzemmód a vágyunk, akkor mehetünk a Telekomhoz, egyelőre csak ők tudnak mellé konfigurálni eSIM-et, amivel a kétkártyás üzemeltetés valósággá válhat. Memóriabővítés nincs, infra nincs, viszont minden más van. Remek a WiFi (természetesen 5 GHz-en is), gyorsan talál pozíciót is a telefon A-GPS, GLONASS, BDS és GALILEO műholdakra támaszkodva, a böngészés okostelefonon még sosem volt ekkora élmény, természetesen van DeX összeköttetés, a Bluetooth 5.0-s és persze NFC is akad.

Hirdetés

[+]

Nincs infra, pedig jó poén lett volna távirányítónak használni egy távirányító kinézetű telefont, viszont a vezeték nélküli töltés 15 W-tal valósul meg. Ahogyan a kábeles etetés is. A zajszűrős mikrofon jól teszi a dolgát, a beszélgetési hangminőség remek és meglepő módon a rezgőmotor is egész hatékony. A Foldban két részre van szedve az akkumulátor, összesen 4380 mAh-val gazdálkodik a termék és ezt egész jó hatásfokkal teszi, nálam majdnem mindig összejött a kétnapos üzemidő, pedig használtam bőszen. A belső kijelző persze sokat eszik, ott WiFi hálózaton streamelve 10 órányi videónézés jött össze, ami nem olyan nagyon sok, bár azért egyáltalán nem rossz.


[+]

De akkor mégis hogyan lesz kétnapos az üzemidő? Egyszerű a dolog: túllépve az első álmélkodáson, mutogatáson és jaszkarizáson az ember a mindennapok során nem nyitogatja olyan sokat a Foldot, mint amennyiszer amúgy izélgeti a telefonját. Menet közben, hívás közben, értesítések csekkolása közben bőven el lehet létezni a külső kijelzőn, ami nyilván sokkal takarékosabb megoldás, mint amit egyébként a csúcstelefonok magas felbontású és fényerejű paneljainak kapcsolgatása okoz. Tehát nagyon markáns eltérés van üzemidő kapcsán akkor, ha az ember inkább nyitva használja és tartalmat fogyaszt, mintha nem tárogatja állandóan, mert egyébként sincs rá szüksége, vagy macerás lenne.

Értékelés: Samsung Galaxy Fold
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 2 pont
Hogyan értékelünk?

És valahol itt lenne ennek a hajtogatós dolognak az értelme: elvagyunk mi egy kisebb kijelzőn simán, ha amúgy az szükség esetén lehet nagyobb is. De igazából ha a szívemre teszem a kezem (jé, dobog!), akkor azt kell mondjam, hogy azért annyira sok többletet nem ad egy Fold egy bármilyen csúcsmodellhez képest. Nem vagyok benne biztos, hogy a hajlítgatós kijelzőtechnológiának pont ebben a formatervben van igazán létjogosultsága, de ha még így is van, akkor sem a Fold a legtökéletesebb megoldás. Ez egy első nekifutás, ahol még látszik, hogy bizonyos dolgok esetlenül vannak megcsinálva, rés van a kijelző két fele között összecsukva, tényleg túl keskeny a külső ablak, nincs kitalálva rendesen, hogy a kijelző tapicskolása nélkül biztonsággal össze lehessen csukni, konkrétan csúnya a széthajtás után jobb felülre tett óriásnoccs, esetlen a képarány, nyilvánvalóan mindenféle vízállóságról le kell mondani, leejteni sem nagyon kell mert igen drága lehet a javítása, szóval na. Tök jó, hogy már erre is képes a mobilipar, persze, hogy állati látványos dolog, amikor az ember kinyitja a Foldot, de azért ott van benne a göröngy középen, amin megcsillan a fény, ráadásul elkérnek érte annyi pénzt, amiből már egy többé-kevésbé használható autót is lehet venni. Hogy mennyire lesz ez a dolog tartós, azt nem merem megtippelni (de nem véletlenül tervezték át kiadás előtt a cuccot, szóval ezzel talán nem lesz gond), viszont háromszor annyi pénzt funkcionálisan nem ér meg, mint egy hagyományos csúcsmodell, akár ugyanettől a gyártótól. De tény, hogy itt van, működik, meg tudták csinálni, ki tudták dobni a piacra és ez egyrészt presztízs, másrészt pedig azért mégiscsak egy új korszak úttörője is egyben, elvitathatatlanul komoly mérnöki teljesítmény, amelyből nem csak a Samsung, hanem más gyártók is tanulni fognak. Úgyhogy egyáltalán nem tartom egy felesleges terméknek, de azt gondolom, hogy a második-harmadik generációknál lesz értelme majd elgondolkodni egy ilyen telefonon, mert addigra a technológia is kiforrottabb lesz, valamint az árazás is közelebb kerül ahhoz, amit ma hajlandóak vagyunk kiadni egy telefonért.

Plecsni? A Tetszett minősítésünk tökéletesen illik ide, valahol lenyűgöző, hogy már van ilyen okostelefon, biztos lesz erre a korlátozott mennyiségre is vásárló, hiszen akár státuszszimbólumnak is felfogható, de még sok-sok finomítás, tapasztalatszerzés, fejlesztés és árcsökkentés szükséges odáig, hogy elmondhassuk, hogy a hajlítható kijelzős okostelefonok korába értünk.

Samsung Galaxy Fold

Bog

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés