Samsung Galaxy Fold - hajtsatok!

A Samsung első, összehajtható kijelzővel rendelkező okostelefonja hosszas vajúdás után piacra került nálunk is. De megér ez ennyi pénzt? (Nem.)

Bevezető

Mind tudtuk, hogy lesz ilyen. Koncepciókkal tele volt az elmúlt években a padlás, láttuk, hogy meg lehet csinálni, a kérdés az volt, hogy ki csinálja meg először. És ez tavaly még elég egyértelmű volt, vagy a Samsung, vagy a Huawei. Ki más? Apple? Ugyan, kérlek, az iPhone-okban annyi innováció volt az elmúlt 3 évben, mint egy tál pacalban. Xiaomi? Ők majd legyártják ugyanezt olcsóbban, ha kiforrja magát a dolog, plusz még épp csak bevásárolták magukat a TCL kijelzőgyártásába. Oppo, Vivo? Ott még akár össze is jöhetett volna, mert egy csomó dologban elsők tudtak lenni (kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó, villámtöltés, ötszörös optikai zoom), de ők nem mutogattak ilyen-olyan koncepciókat korábban sem. LG? Ők örülnek, hogy végre tudják, hogy merre van a mobiliparban az előre, mert amit a G-szériával az utóbbi években előadtak, az inkább volt börleszk, mintsem valami tudatos építkezés. Pedig kijelzőt pont tudnak csinálni, felcsavarható tévéjük is van már.


Először Berlinben, az IFA kiállításon tudtuk a kezünkbe venni a Foldot [+]

Szóval maradt a Samsung-Huawei összecsapás, ahol a két gyártó egyszerre sorakozott fel a rajthoz, amely idén februárban volt esedékes. Pár nap eltéréssel mindkét cég bejelentette a nagy csodát, a Samsungnál ez volt a Galaxy Fold, mindenkinek leesett az álla, aztán kábé egy hét múlva a Huawei előhúzta a Mate X-et és mindenki azt gondolta, hogy ez akkor most el is dőlt. Mert a Huawei cucca sokkal menőbbnek tűnt, kevésbé bumfordi, nagyobb a külső kijelző, plusz nem mellesleg simán odaadták a kezünkbe még az MWC-n, a Samsungot meg lehetett nézni egy vitrinben. (Igen, mindannyian tudjuk, hogy egy sosem hallott Royole nevű gyártó Flexpai néven mindkettőt megelőzte, de ott a “telefonság” csak egy eszköz, hogy a hajítható kijelzőjüket eladják bárhová. És hát nem is gyártottak belőle túl sokat.)

A Mate X-et viszont már az MWC-n, a bejelentés után megfoghattuk
A Mate X-et viszont már az MWC-n, a bejelentés után megfoghattuk [+]

Azért minden még nem dőlt el, mert az odáig oké, hogy be lett lengetve a vezérigazgatók kis kezében a két cucc, de a kérdés még nyitott volt, hogy ki tudja először kipréselni a piacra. A Samsungnak kellett óvatosabbnak lennie, mert a Note7 humor után még egy ilyen súlyos vicc már nem lett volna szórakoztató az imázs kapcsán, úgyhogy a Huawei elég jól állt ebben a csatában, aztán jött egy ilyen kis kócos szőke fater Amerikából (bizonyos Trump) és néhány jól irányzott embargós gyomrossal villámgyorsan hazavágta a Huawei komplett mobilos üzletágát egy időre. És ott a kínaiaknál már tökre nem az volt a kérdés, hogy mikor lesz Mate X, hanem az, hogy mikor lesz bármi.

Ez pedig már a végleges példány, a Galaxy Fold tesztkészülék
Ez pedig már a végleges példány, a Galaxy Fold tesztkészülék [+]

A Samsung tehát kissé hátradőlve el is lazáskodta a további lépéseket, nagy örömködéssel adtak pár kiemelt újságírónak megjelenés előtti tesztpéldányt, biztos várták a dicshimnuszokat, de ehelyett inkább pánikrohamot kaptak, mert a sajtós példányok elkezdtek szétesni. Ja, a hülye firkász lehúzta a fóliát, ami egyben tartotta az egészet? Hát izé, így szokta meg a tesztcuccoknál általában és nem olvasta a külön figyelmeztetést, hogy ne tegye. (És ezt az enduser is megtette volna.) Meg kontakthibás lett a kijelző a hajlítás helyén? Biztos nem vigyázott rá eléggé — de hát nem is ez volt a dolga.

A Fold doboza
A Fold doboza [+]

Szóval mégiscsak összejött egy kisebbfajta bukfenc a Fold bevezetése előtt, de a Samsungnál azt mondták, hogy rendben van, most már nem hajt minket a Huawei tofuszagú lehelete a nyakunkban, adjunk ennek a dolognak időt. És visszaültek a rajzasztalhoz, toldozták-FOLDozták kicsit a motyót, most pedig itt van a kezemben és jaszkarizok vele úton-útfélen, kábé úgy, mint amikor az első iPhone-on mutogattam jöttmenteknek, hogy mi az a multitouch. És most már akárki megveheti rongyos 700 lepedőért, de speciel szerintem a jaszkarizás közel sem ér ennyit. Más kérdés, hogy vajon legalább kétszer jobb-e, mint egy aktuális S10+, inkább erre kerestem a választ az elmúlt héten.

Doboz, külső

A dobozban van poén. Az egy dolog, hogy a Galaxy felirat úgy van rányomva a csomag tetejére, mintha maga alá fordulna, de ha széthúzzuk a pakkot, akkor az két további dobozt rejt. A felső egy nagyon lapos, szinte négyzet alakú papír, na ebben fekszik kinyitott állapotában a Fold. Alatta pedig egy klasszikusabb dobozban van minden más, adatkábel (Type-C), gyorstöltő, egy Galaxy Buds, ami valahogyan belefért a termék árába, meg egy tok. És a tok vicces, mert kettő részből áll, egyiket az előlapra kell pattintani, a másikat meg hátra. Egyébként pofás, simán átmegy rajta az NFC és a vezeték nélküli töltés is.


[+]

Első és legfontosabb tanács: a Fold nem hímestojás. Már az alakja miatt sem, ugye, de leginkább nem kell vele kesztyűs kézzel bánni, elvileg úgy lett kitalálva, hogy az ember napestig nyitogathatja, ha ehhez szottyan kedve. Nem fog olyan gyakran szottyanni, mint amilyen gyakran mondjuk egyébként rákukkantunk egy okostelefonra, hogy jött-e értesítés, mennyi az idő, vagy hogy megkaptam-e már a bónusz hyperládát a tudjistenmilyen mobilos játékban. Mert ezeket mind el lehet intézni a külső kijelzőn.


[+]

Összecsukva a Fold olyan, mint egy meglehetősen oldschool távirányító. Egyrészt vaskos, másrészt hosszúkás. Plusz még elég nehéz is, 263 grammot nyom, egyébként minden félelmem ellenére egy szűkebb szabású farmerzsebbe is bele lehet csúsztatni, de nem marad észrevétlen. Ha ilyenkor szemből nézzük (mármint nem gatyába helyezés után) és a külső kijelzőt bekapcsoljuk, akkor hirtelen az ember azt érzi, hogy tíz évet ugrott vissza az időben, ekkora kávákat talán még sosem lehetett látni okostelefonos kijelző körül. Mert az előlapon csak 4,6 hüvelykes, 720 x 1680 pixeles felbontású, 21:9-es képarányú OLED panelt fogunk látni, ami kicsi.


[+]

Nem úgy kicsi, hogy értelemszerűen nagyságrendekkel kisebb annál, mint amit belülre hajtogattak, hanem abszolút értékben is kicsi, egyszerűen mütyürkézős. És ha valaki azzal jön nekem, hogy mit sírok, régebben a 4,6 inchre is azt mondtuk, hogy túlzás, akkor lehet fordulni nagy szeretettel Pitagorasz bácsi irányába, mert azok a korabeli kijelzők 16:9-es (még régebben 3:2-es) képarányt vonultattak fel. 4,6 inches az Xperia Z3 Compact kijelzője is, de az 5,84 centis szélességet jelentett, most meg van 4,6 centink. Csak mondom, hogy ez keskenyebb, mint amit az első iPhone kapott.


[+]

Mondjuk abban nincs vita, hogy egy kézzel is el lehet rajta szütyörögni, csak nagyon oda kell figyelni, mert egy virtuális gombsor így elég keskeny, de a 85-ös buszon állva még mindig inkább így írok üzenetet, mintsem kinyitva tepsivé a cuccot, mert ahhoz okvetlenül két kéz kell. Tudom, igen, egy Galaxy Folddal nem szoktak emberek a 85-ös buszra felszállni, de nem is ez a lényeg, hanem hogy egy csomó olyan szituáció adódik, amikor kénytelenek vagyunk a külső ablakban maszatolni, mert nincs lehetőségünk mindkét kezünket használni. Annyira szűk a hely széltében, hogy a szokásos Samsung menürendszer csak három ikont rak egymás mellé.


[+]

A kis kijelző felett van egy kameránk is (mint a Galaxy S10 esetén), plusz itt van a beszédhangszóró és ez egy nagyon fontos tudnivaló, ugyanis szétnyitott Folddal telefonálni nem annyira jó. És mondjuk meglehetősen idétlen is lenne, ha nem is annyira, mint amit az első N-Gage erőltetett rá a júzerre, de talán jobb is így, hogy a beszélgetéseket a termék becsukott állapotával szükséges abszolválni. A külső kijelző AMOLED panele amúgy szinte láthatatlan, ha nem aktív a megjelenítő, nyilván a mellékelt tokot rátéve markáns határok képződnek ott, ahol a kijelzőnek ablakot kellett vágni, plusz itt kvázi képződik egy perem is, ami remekül szippantja magára a port.


[+]

A termék hátulja is szép, kicsit csillog, de egyáltalán nem hivalkodó, a kamera viszont kilóg rendesen, ezt még a tok sem tudja pont síkba hozni, marad egy milliméternyi eltérés. A hármas optika egy az egyben az S10-ből költözött át, mondjuk arra ott sem volt panasz. Összecsukva a Fold bal oldala azért nem rejt semmi gombot és egyebet, mert ott van a zsanér. A másik oldalon a felső rész tartalmazza a nanoSIM foglalatot (egyet fogad, kétkártyás működéshez eSIM kell, amit itthon a Telekom tud biztosítani), ez kinyitva nyilván átkerül a másik oldalra.


[+]

A többi gomb marad itt kinyitás után is, hiszen azok az alsóbb részen kaptak helyet. Hangerő és kijelzőizélgető gomb van itt, plusz egy oldalsó ujjlenyomat-olvasó. A két kijelző közé bajos lett volna betenni, szóval érthető az elhelyezés, jól és pontosan működik. De van arc alapú feloldás kinyitva és becsukva is. Alul van még egy Type-C port, hangszóró alul és felül is akad, plusz pár antennakilépő, de amúgy az összecsukott Fold csak azért tűnik fel bárkinek, mert kicsit hurkaszerűbb, mint egy átlagos okostelefon.

Hirdetés

Szétnyitva

Kinyitni király. Mármint úgy értem, hogy azért ez mégiscsak szokatlan mozdulatsor valamivel kapcsolatban, amibe bele van hajtogatva egy kijelző, úgyhogy a Foldnál még nyilván egy látványosságnak számít az egész műveletsor. Ennek a hajlítható kijelzőnek azért vannak még korlátai, egyrészt nem lehet annyira egymásra fordítani a két felét, mint egy papírlapnak, mert akkor eltörne. Magyarán becsukás után is kell benne legyen valami nagyon kis sugarú ív a zsanérnál, ezért aztán a Fold két fele nem passzol légmentesen egymásra, ha össze van hajtva. Tehát ott bizony bejut a szennyeződés, meg hát esztétikailag sem tökéletes, de el kell fogadni, hogy ez egyelőre technológiai szempontból itt tart.


[+]

A szétnyitáshoz nincs külön gomb, retesz, vagy speciális trükk, simán meg kell fogni a cuccot és kinyitni, mint egy könyvet. Magától nem fog megtörténni mindez, mert mágnes húzza egymáshoz összecsukott állapotban a termék két felét. Szóval kitapogatjuk a peremet és kinyitjuk, ekkor pedig feltárul a belső kijelző. Amely nyilván be is kapcsol tök logikusan, mert különben ugye minek nyitogatnánk. Becsukni viszont nem lehet ügyesen, mert az embernek okvetlenül meg kell támasztani a termék egyik felét, hogy ráhajtsa a másikat, magyarán jó eséllyel meg fog nyomni valamit a kijelzőn, amit nem szándékozott. Irgalmatlan sok rodolfós gyakorlat után már egyébként egész vadnyugatias pisztolyhős módjára meg tudtam csinálni ezt a műveletet egy kézzel, de azért nem ez lesz a jellemző, már csak azért sem, mert ilyenkor nem okvetlenül van biztonságban a termék a gravitációval szemben, egy ilyen értékű motyót pedig senki sem dobál örömmel.


[+]

Az egész kialakítás egyébként sokakban megnyomta a nosztalgikus faktort is, sokan jöttek azzal, hogy arányaiban eléggé hajaz a cucc a korabeli Nokia Communicator termékekre (9500), csak ugye ott nem egy paplanszerű kijelző volt belül, hanem egy gombsor. Ha a termék nyitva van, akkor mindenki azt sasolta, hogy látszik-e a hajlításnál bármiféle göröngy, ami nem csak hogy látszik (főleg kicsikét oldalról), hanem simán ki is lehet tapintani, nem lesz tükörsima a felület. És ami ennél picit illúziórombolóbb, hogy a hajtogatás során lehet hallani valamiféle nyiszogást is, ahogyan gondolom a mechanika tetején a kijelző odébbgördül. Az viszont tény, hogy egy pillanatra sem éreztem, hogy ez még valami bétás izé, nem merült fel, hogy ajjaj, a következő nyitásnál itt valami probléma léphet fel, érzésre időtállónak tűnik a dolog, de ezt majd a hosszabb távú használat fogja megerősíteni, rosszabb esetben megcáfolni.


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Samsung Galaxy Fold külső Samsung Galaxy Fold belső Huawei P30 Pro Samsung Galaxy Note10+ LG G8X ThinQ
Képátló 4,60 hüvelyk 7,30 hüvelyk 6,47 hüvelyk 6,80 hüvelyk 6,4 hüvelyk
Felbontás 760 x 1680 1536 x 2152 1080 x 2340 1440 x 3040 1080 x 2340
Technológia Super AMOLED Foldable Dynamic AMOLED Curved OLED Dynamic AMOLED P-OLED
Fehér fényerő 339 / 876 nit 329 / 801 nit 533 / 921 nit 378 / 1067 nit 388 / 485 nit
Fehér fényerő (min.) 1,6 nit 1,8 nit 2,0 nit 1,8 nit 2,3 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 6890 K + kézi 6327 K + kézi 6968 K + kézi 6479 K + kézi 7645 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A kinyitott Fold 7,3 inches kijelzőt kínál, amely 1536 x 2152 pixelt jelenít meg. A képarány valami egészen egyedi, körülbelül 27:19-es, amihez nyilván a világon semmi sem tud alkalmazkodni, ami egy picit is igényli a fix arányokat, viszont speciel pont a Samsung felülete szépen elterül rajta, már-már túlontúl is szellős. Ráadásul a nyitott Fold jobb felső szegmensébe csúnyán belepiszkít minden idők legnagyobb noccsa, amelybe további két kamera és egy fényérzékelő került bele, ezt bizony jóval elegánsabb lett volna kisebb méretben megoldani, de itt valószínűleg a helyhiány okozott gondot. Az is kissé oldschool és esetlen, hogy a belső kijelző körül akad ugyan káva, de annak nem a vastagsága feltűnő, hanem hogy peremszerűen fut körbe, mint a régi időkben, nyilván érthető módon azért, hogy az összecsukás során ne kelljen teljesen egymásra hajtogatnia a kijelző két felét a mechanikának.

Hardver, UI

A hardveres részt gyorsan letudjuk, mert abban nincs különösebb meglepetés. Qualcomm Snapdragon 855 duruzsol a Foldban, hozzádobtak 12 GB RAM-ot és 512 GB belső tárhelyet (UFS 3.0), a sebességre nincs panasz, van összesen hat kameránk (egy becsukva az előlapon, három hátul és kettő kinyitás után), a GPU pedig az Adreno 640-es, nem éreztem egyszer sem, hogy ez az egész konfig kevés lenne bármire.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Samsung Galaxy Fold LG G8X ThinQ Samsung Galaxy Note10+ Apple iPhone 11 Pro Max OnePlus 7 Pro Huawei P30 Pro
Rendszerchip Snapdragon 855 Snapdragon 855 Exynos 9825 Apple A13 Bionic Snapdragon 855 HiSilicon Kirin 980
AnTuTu Bench. 7.x 458110 pont 412218 pont 426771 pont n/a 457803 pont 390441 pont
Geekbench 5 (single/multi) 707 / 2498 pont 716 / 2429 pont 839 / 2362 pont 1339 / 3552 pont 782 / 2722 pont 682 / 2413 pont
GFXBench Car Chase onscreen 30 fps 37 fps 24 fps 56 fps 19 fps 28 fps
GFXBench Car Chase offscreen 42 fps 38 fps 42 fps 79 fps 42 fps 33 fps
GFXBench Man. onscreen 48 fps 59 fps 57 fps 60 fps 53 fps 59 fps
GFXBench Man. offscreen 70 fps 85 fps 100 fps 173 fps 98 fps 92 fps
AndroBench Sequential Read 1421,51 MB/s 751,31 MB/s 1509,11 MB/s n/a 1426,69 MB/s 901,96 MB/s
AndroBench Sequential Write 401,78 MB/s 482,64 MB/s 593,07 MB/s n/a 207,22 MB/s 220,45 MB/s
AndroBench Random Read 151,35 MB/s 159,75 MB/s 202,46 MB/s n/a 162,83 MB/s 159,47 MB/s
AndroBench Random Write 32,96 MB/s 30,96 MB/s 201,28 MB/s n/a 25,10 MB/s 208,24 MB/s

A szoftveres felhozatal viszont természetesen egyedi. Egyelőre még a 9-es Androidon alapszik a One UI kezelőfelület, amely alapvetően mégiscsak olyan, mint egy tetszőleges Samsungnál, a menüpontok felépítése nagyon hasonló, megvannak azok a trükkök is, hogy bizonyos tartalmaknál a kijelző felső részén nincsenek vezérlőgombok, bár ez pont szétnyitott állapotban felesleges izmozás, mert olyankor mindkét kezünket használjuk. Az is alapvető, hogy minden folyamat és alkalmazás egy pillanat alatt átkerül egyik kijelzőről a másikra, ha menet közben kinyitjuk a terméket, ez a másik irányban nem opció, ha ugyanis bezárjuk a telefont, akkor úgy veszi a Fold, hogy be is fejeztük a nyomkorászást és visszakapjuk az előlapi always-on kijelzőt. (Vagy a nagy semmit, ha ezt nem engedélyezzük.) Ez alól lehetnek kivételek, mi magunk állíthatunk össze egy listát, hogy mely appok kerülhessenek át mégis. Értesítési LED sehol sincsen.

[+]

A külső kijelzőn matatni olyan, mintha egy összezsugorított S10-et próbálnánk kezelni, szűk ugyan, de minden ott van, ahol megszoktuk. Működik az arc alapú feloldás, de a kikapcsológomb hosszas és kétszeri megnyomásához is rendelhetünk funkciót, utóbbihoz a kamerát rakja gyárilag a Samsung, ami lezárt telefonnál is ezzel a módszerrel elindítható. Engem az mondjuk zavart, hogy az ujjlenyomat-olvasóra tehénkedve a lezárt telefon semmit sem csinál, előbb a felette levő gombot kell megnyomjuk, utána tudjuk csak azonosítani magunkat.

[+]

A szokásos testreszabhatósági eszköztár hiánytalanul megvan, a Bixby kikapcsolható, a virtuális navigációs gombokat el lehet tüntetni, a gesztusvezérlés működik, állítható a betűméret, lehet alkalmazásmenüt kérni és kiszórhatjuk a kezdőoldalakra is az ikonokat, a fentről lehúzható notifikációs függöny is a gyártóra jellemző módon épül fel. A kis kijelzőn nincs edge panel (belül van, de az kicsit másképp üzemel), de a Digitális Jólét éppúgy megvan, ahogyan az éjszakai mód is, amely sötét témát használ.

[+]

Kinyitva viszont más a leányzó fekvése, itt bőven van hely az ikonoknak, ehhez képest maximum öt rajzocskát lehet a lenti sávra fixen kitenni, pedig elférne oda több is. Jobb oldalról pedig behúzható egy panel, amin összesen hat alkalmazás ikonja lehet rajta. Ezeket megnyomva a kijelző jobb felére kerül megnyitva az app, az eddig használt szoftverünk pedig átcsúszik a bal oldalra. És ki lehet húzni egy harmadik alkalmazást is, amely horizontálisan is megfelezi a kijelző jobb oldalát, így már három ablakunk lehet egyszerre, a köztük levő elválasztósávot pedig lehet oldalirányba húzogatni, ha teljesen a falig rántjuk, akkor ki is tölti az adott app a komplett kijelzőt. Plusz az ablakok sorrendje cserélhető, ezen lehetne még finomítani, mert kicsit nehéz eltalálni azt a pontot, ahol meg tudjuk ragadni a tartalmat, hogy átvonszoljuk máshová.

[+]

De ebben azért van ötlet, viszont láthatóan gondot okoz, hogy ez a képarány teljesen egyedi. A gyári felületeknél persze nincs probléma, ahogyan tök jól lehet böngészni, navigálni, közösségi szolgáltatásokat használni egy ekkora kijelzőn, a fekvő tájolású játékok és videók is rendesen mennek, csak lesz alul-felül egy fekete sáv. Viszont az álló kijelzőre tervezett appoknál már van baj, a rendszer általában ezeket teljes szélességre húzza szét, ami jól néz ki éppenséggel, de sokszor lemarad a kontent alja és/vagy teteje, ami egy csomó játéknél konkrétan szívás. Csak két példa a jelenleg népszerű unaloműzők közül: az Archero esetén nem látom a pályán levő szörnyeket, ha azok távolabb vannak tőlem, a Rider pedig furcsán szélessé alakul, de ott legalább felül egyébként nem szokott lenni semmi. Egy csomó játéknál amúgy nincs gond (Subway Surfers, Pinball Deluxe), de sajnos az opciók között pont azt nem lehet kérni, hogy inkább szeretnék oldalra két csíkot, azt bezzeg lehet, hogy mindenképp tegye ki teljes kijelzőre az egészet. Szóval ezen még lehetne dolgozni.

[+]

De úgy egyébként igen, persze, hogy egy 7,3 inches kijelzőn a tartalomfogyasztás másik dimenzió, mint bármilyen okostelefonon, apám sem kezdte el keresni a szemüvegét, amikor egy fotót akartam neki megmutatni, biztos állati jól jön egy hosszú repülőúton is, ha az ember mondjuk filmet óhajt nézni, tényleg élmény rajta a böngészés, a YouTube, az Instagram, plusz vannak olyan játékok, ahol az ember simán azért van előnyben másokkal szemben, mert sokkal kevésbé takarja ki az irányítás során a játékteret. És mindezeken felül ott van a szövegbeviteli faktor, a két oldalra széthúzott virtuális gombsoron nagyon gyorsan lehet dolgozni úgy, hogy még mindig marad egy átlagos kijelzőméretnek megfelelő terület fölötte, hogy lássuk is rendesen, amit írunk.

Multimédia

Hat kamera? Hát köszi. Ebből a hatból hármat relatív egyszerűen el tudunk intézni, ezek vannak ugyanis a szelfire. Az összecsukott telefon kijelzője felett egy kamera ücsörög, ha kinyitjuk a Foldot, akkor kettőt vethetünk be. A verdiktünk elég határozott: ami a becsukott terméknél használható, az elég gatya (homályos, életlen), a belső kamerapáros sokkal életképesebb. Alant két példa, a bal oldali készült a becsukott mobil használatával, a jobb oldalinál pedig nyitott telefonnal csináltam egy remek önarcképet. Nem kell magyarázni az eltérést.

[+]

A hátlapi triónál pedig azért nem kell túlzottan belemennünk a részletekbe, mert kvázi egy az egyben a Galaxy S10-ből vették át a rendszert, magyarán van egy 12 megapixeles főkameránk változtatható apertúrával (F/1,5 és F/2,4 lehet), van egy szintén 12 megapixeles zoom egység (F/2,4), ezekhez jár optikai stabilizáció és autofókusz, illetve akad egy 16 megapixeles ultraszéles látószögű modul (F/2,2). Plusz minden ismert szoftveres extra, úgymint éjszakai mód, szuperstabi és videózás közben is változtatható látószög plusz háttérhomályosítás. A rend kedvéért természetesen jönnek a tesztfotók, hármas tagolásban örökítettük meg mindhárom kamerával ugyanazon témákat:

Nem meglepő módon ugyanazt kapjuk, mint az S10-nél, a főkamera általában remekel, még gyengébb fényviszonyok között is jól teljesít, a zoom lencse csak kiváló időben kapcsol be, de ha már rosszabbak a fények, akkor inkább digitális nagyítást (is) bevetve hozza közelebb a témát a Fold, a nagylátószög pedig este elég csirke szegény, de ez ennek a megoldásnak mindig ez az Achilles-sarka. Az éjszakai mód messze elmarad továbbra is attól, amit a Huawei, vagy a Pixel tud, de a semminél azért jobb.

Videózni 60 fps-ben is tudunk UHD felbontás mellett, de a szuperstabinál a Full HD a maximum. Ez viszont már működik a normál és a nagylátószögű kamerával is, köszönhetően egy korábban az S10-ekre is érkezett frissítésnek, amely a Note10 debütálása után vált elérhetővé. A lassítás 240 fps folyamatos módban 720p melllett, illetve adott a nagyon rövid idejű 960 fps is, de ahhoz erősen fel kell készülni. Példák fent és lent.

Van egy dolog, amire valószínűleg nem gondolt a Samsung sem, de mégis a Fold mellett szól. Nyilván evidens, hogy nyitott állapotban fotózni és videózni elég bután fest (ugyanakkor ekkora keresőt eddig csak a tabletek nyújtottak), bezárva viszont keletkezik egy olyan előny, hogy a Foldot állati jól meg lehet markolni, hiszen nem kell attól félni, hogy a kijelzőbe belelóg az ujjunk, marha nagyok a kávák, viszont sokkal stabilabban lehet ebben az esetben tartani a készüléket. Keveseknek lehet ezt értékesítési érvként eladni, de tényleg hasznos.

[+]

Zenei fronton két dologba lehet belekötni: a 3,5 mm-es jack dugasz és az FM-rádió hiányába. Utóbbit nem tudom, hogy mi indokolja, az előbbire pedig bizonyára azt mondaná bármilyen Samsung illetékes, hogy nem fért bele. Viszont alul és felül is van hangszóró, nem csak szépen, hanem irgalmatlanul hangosan is szól a Fold sztereóban, a headsetre jutó hangminőség remek, a Buds ugye szériatartozék (függetlenül attól, hogy azért az nem a világ legjobb Bluetooth fülese), a zenelejátszó szoftvert pedig mindenki lesz szíves letölteni a Galaxy Store-ból. Egyébként is szűken bántak ezúttal a gyári alkalmazásokkal, még a Google szoftvercsomag sincs fent teljes pompájában (például nincs Drive), de ez nem egy óriási hiányosság. Sőt, van, aki pont ezt kedveli.

Adatátvitel, akkumulátor

Kétféle Fold létezik, mert készül belőle 5G-s változat is, az egyelőre itthon nem elérhető, de sanszosan még drágább lesz, mint ez a termék. Oldalra egyetlen SIM csúsztatható be, ha dual üzemmód a vágyunk, akkor mehetünk a Telekomhoz, egyelőre csak ők tudnak mellé konfigurálni eSIM-et, amivel a kétkártyás üzemeltetés valósággá válhat. Memóriabővítés nincs, infra nincs, viszont minden más van. Remek a WiFi (természetesen 5 GHz-en is), gyorsan talál pozíciót is a telefon A-GPS, GLONASS, BDS és GALILEO műholdakra támaszkodva, a böngészés okostelefonon még sosem volt ekkora élmény, természetesen van DeX összeköttetés, a Bluetooth 5.0-s és persze NFC is akad.

[+]

Nincs infra, pedig jó poén lett volna távirányítónak használni egy távirányító kinézetű telefont, viszont a vezeték nélküli töltés 15 W-tal valósul meg. Ahogyan a kábeles etetés is. A zajszűrős mikrofon jól teszi a dolgát, a beszélgetési hangminőség remek és meglepő módon a rezgőmotor is egész hatékony. A Foldban két részre van szedve az akkumulátor, összesen 4380 mAh-val gazdálkodik a termék és ezt egész jó hatásfokkal teszi, nálam majdnem mindig összejött a kétnapos üzemidő, pedig használtam bőszen. A belső kijelző persze sokat eszik, ott WiFi hálózaton streamelve 10 órányi videónézés jött össze, ami nem olyan nagyon sok, bár azért egyáltalán nem rossz.


[+]

De akkor mégis hogyan lesz kétnapos az üzemidő? Egyszerű a dolog: túllépve az első álmélkodáson, mutogatáson és jaszkarizáson az ember a mindennapok során nem nyitogatja olyan sokat a Foldot, mint amennyiszer amúgy izélgeti a telefonját. Menet közben, hívás közben, értesítések csekkolása közben bőven el lehet létezni a külső kijelzőn, ami nyilván sokkal takarékosabb megoldás, mint amit egyébként a csúcstelefonok magas felbontású és fényerejű paneljainak kapcsolgatása okoz. Tehát nagyon markáns eltérés van üzemidő kapcsán akkor, ha az ember inkább nyitva használja és tartalmat fogyaszt, mintha nem tárogatja állandóan, mert egyébként sincs rá szüksége, vagy macerás lenne.

Értékelés: Samsung Galaxy Fold
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 2 pont
Hogyan értékelünk?

És valahol itt lenne ennek a hajtogatós dolognak az értelme: elvagyunk mi egy kisebb kijelzőn simán, ha amúgy az szükség esetén lehet nagyobb is. De igazából ha a szívemre teszem a kezem (jé, dobog!), akkor azt kell mondjam, hogy azért annyira sok többletet nem ad egy Fold egy bármilyen csúcsmodellhez képest. Nem vagyok benne biztos, hogy a hajlítgatós kijelzőtechnológiának pont ebben a formatervben van igazán létjogosultsága, de ha még így is van, akkor sem a Fold a legtökéletesebb megoldás. Ez egy első nekifutás, ahol még látszik, hogy bizonyos dolgok esetlenül vannak megcsinálva, rés van a kijelző két fele között összecsukva, tényleg túl keskeny a külső ablak, nincs kitalálva rendesen, hogy a kijelző tapicskolása nélkül biztonsággal össze lehessen csukni, konkrétan csúnya a széthajtás után jobb felülre tett óriásnoccs, esetlen a képarány, nyilvánvalóan mindenféle vízállóságról le kell mondani, leejteni sem nagyon kell mert igen drága lehet a javítása, szóval na. Tök jó, hogy már erre is képes a mobilipar, persze, hogy állati látványos dolog, amikor az ember kinyitja a Foldot, de azért ott van benne a göröngy középen, amin megcsillan a fény, ráadásul elkérnek érte annyi pénzt, amiből már egy többé-kevésbé használható autót is lehet venni. Hogy mennyire lesz ez a dolog tartós, azt nem merem megtippelni (de nem véletlenül tervezték át kiadás előtt a cuccot, szóval ezzel talán nem lesz gond), viszont háromszor annyi pénzt funkcionálisan nem ér meg, mint egy hagyományos csúcsmodell, akár ugyanettől a gyártótól. De tény, hogy itt van, működik, meg tudták csinálni, ki tudták dobni a piacra és ez egyrészt presztízs, másrészt pedig azért mégiscsak egy új korszak úttörője is egyben, elvitathatatlanul komoly mérnöki teljesítmény, amelyből nem csak a Samsung, hanem más gyártók is tanulni fognak. Úgyhogy egyáltalán nem tartom egy felesleges terméknek, de azt gondolom, hogy a második-harmadik generációknál lesz értelme majd elgondolkodni egy ilyen telefonon, mert addigra a technológia is kiforrottabb lesz, valamint az árazás is közelebb kerül ahhoz, amit ma hajlandóak vagyunk kiadni egy telefonért.

Plecsni? A Tetszett minősítésünk tökéletesen illik ide, valahol lenyűgöző, hogy már van ilyen okostelefon, biztos lesz erre a korlátozott mennyiségre is vásárló, hiszen akár státuszszimbólumnak is felfogható, de még sok-sok finomítás, tapasztalatszerzés, fejlesztés és árcsökkentés szükséges odáig, hogy elmondhassuk, hogy a hajlítható kijelzős okostelefonok korába értünk.

Samsung Galaxy Fold

Bog

Specifikáció

Samsung Galaxy Fold
 Samsung Galaxy Fold Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret csukva 160,9 x 62,9 x 15,5 milliméter
Méret nyitva 160,9 x 117,9 x 6,9 milliméter
Tömeg 263 gramm
Színvariációk fekete-szürke
SIM-foglalat nanoSIM + eSIM
Kijelző
Külső kijelző átlója 4,6 hüvelyk
Külső kijelző felbontása 720 x 1680 pixel (397 ppi)
Külső kijelző típusa Super AMOLED
Belső kijelző átlója 7,3 hüvelyk
Belső kijelző felbontása 1536 x 2152 pixel (362 ppi)
Belső kijelző típusa Foldable Dynamic AMOLED HDR10+
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 855
Processzor típusa 1x 2,84 GHz Kyro 485 & 3x 2,42 GHz Kyro 485 & 4x 1,78 GHz Kyro 485
Processzor csíkszélessége 7 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 640
RAM mérete 12 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 512 GB
Memória bővíthetősége nincs
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 Mhz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 800/850/900/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 2000 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 5.0 (A2DP, aptX, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac/ax, dual band, WiFi HotSpot, Direct, VHT-80, MU-MiMo, 1024QAM
USB USB 3.1 (Type-C, MTP, OTG, DisplayPort)
Ujjlenyomat-olvasó van; oldalt
Barométer van
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van (GPS, A-GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo)
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 9.0 (Pie), One UI
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter van
Extra szoftverek Fájlkezelő, GameLauncher, Google szoftvercsomag, Facebook, Témaáruház, Bixby Home, Bixby intelligens asszisztens, Bixby Vision, Samsung Notes, Galaxy Store, Naptár, Biztonságos Mappa, Samsung Cloud, Hangrögzítő, Smart Switch, Netflix
Multimédia
Fő kamera Telefotó: 12 megapixel, PD-autófókusz, F/2,4-es lencse OIS, 2x optikai zoom Széles látószög: 12 megapixel, Dual Pixel PD-autofókusz, OIS, f/1,5-2,4 Ultraszéles: 16 egapixel, f/2,2; LED segédfény, HDR10+ felvétel
Külső másodlagos kamera 10 megapixel, F/2,2-es lencse
Belső másodlagos kamera 10 megapixel, F/2,2-es lencse + 8 megapixel F/1,9-es lencse
Videófelvétel Szueprstabilizálás; 2160p @ 30/60 fps, 1080p @ 240 fps, 720p @ 960 fps, HDR
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 4380 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
arcfelismerés, fény- és közelségérzékelő, tájoló, giroszenzor, gyorsulásmérő, mágneses- és hangszenzor, nyomásérzékelő, mágneses hall szenzor, sztereó hangszóró, AoD, 15W vezetékmentes gyorstöltés (WPC, PMA), vezeték nélküli töltésmegosztás, NFC és MST alapú mobilfizetés, DeX kompatibilitás, Knox, Widevine L1

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés