Hirdetés

Porsche Design Huawei Mate RS - stílus: gyakorlat

Minek notch, ha az új PD luxustelefon képernyő-dominánsabb bármelyik P20-nál? Két ujjlenyomat-olvasó, három hátlapi kamera és óriási tároló, sokkoló áron.

Hardver, ujjlenyomat-olvasók, szoftverek

A Mate RS karakterét a külseje adja, a belső és a szoftverfelület ugyanakkor a P20 Pro kiköpött mása, részletesebben errefelé írt a Kirin 970-ről és az Android 8.1-en alapuló EMUI felületről Bog. A lényeg: a rendszer kellően fürge a négy 2,36 GHz-en pörgő Coretx-A73 és a négy 1,8 GHz-re húzott Cortex-A53 mag közbenjárásával. A Mali-G72MP12 GPU és az i7 koprocesszor is kiveszi a részét a party hangulatból, a gépi tanulásra és mesterséges intelligenciára szakosodott NPU pedig mindenféle AI-funkciót ellát, részben rendszerszinten, részben a kamera oldaláról. A HiAI név kiejtve mondjuk elég vicces – hiai? Hájáj? Hájéjáj? Egyik se cseng jól. A bőséges, 6 GB RAM mellé kimeríthetetlen, 256 GB-os tároló jár, 240 GB szabad tárhellyel és roppant gyors működéssel. Akinek ennyi se volna elég, és a bővítés hiányát nem tudja megbocsátani, az a 512 GB-os variációval vigasztalódhat, egy jobbfajta használt autó áráért.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark PD Huawei Mate RS Samsung Galaxy S9 Huawei P20 Pro Sony Xperia XZ2 OnePlus 5T
Rendszerchip HiSilicon Kirin 970 Exynos 9810 HiSilicon Kirin 970 Snapdragon 845 Snapdragon 835
AnTuTu Bench. 7.x 209401 pont 245696 pont 210144 pont 267598 pont 213206 pont
Geekbench 4 (single/multi) 1902 / 6824 pont 3751 / 8778 pont 1922 / 6845 pont 2428 / 8389 pont 1961 / 6737 pont
GFXBench Car Chase onscreen 13 fps 15 fps 23 fps 33 fps 24 fps
GFXBench Car Chase offscreen 23 fps 28 fps 23 fps 34 fps 26 fps
GFXBench Man. onscreen 35 fps 45 fps 55 fps 59 fps 54 fps
GFXBench Man. offscreen 52 fps 74 fps 60 fps 77 fps 62 fps
AndroBench Sequential Read 841,33 MB/s 815,88 MB/s 837,55 MB/s 682,79 MB/s 703,78 MB/s
AndroBench Sequential Write 249,81 MB/s 203,10 MB/s 195,24 MB/s 199,72 MB/s 204,61 MB/s
AndroBench Random Read 159,37 MB/s 131,44 MB/s 148,24 MB/s 149,97 MB/s 121,09 MB/s
AndroBench Random Write 162,81 MB/s 23,67 MB/s 163,47 MB/s 16,62 MB/s 14,50 MB/s

Az alapok tehát jók, a QHD+ kijelző vagy a ráérős animációk okán ugyanakkor az az ember érzése, hogy egy hasonló hardverszinten lévő OnePlus 5T fürgébb, egy OnePlus 6 pedig egyértelműen gyorsabb. Egy-egy app vagy mondjuk a Google Fotók tartalma a kelleténél lassabban tölt be, a megosztásnál is előfordulnak várakozások, míg a legzsírosabb 3D-s játékoknál a melegedés és a dadogás üti fel a fejét. Ebből a szempontból éppenséggel konzisztensebb az Apple A11 Bionic, a Snapdragon 845 vagy az Exynos 9810 teljesítménye, a Kirin 970 az első kettőtől 3D-ban, a harmadiktól főleg processzorosan marad el. Az is igaz, hogy az EMUI az egyik legterheltebb androidos rendszer, tucatnyi extra alkalmazással és szolgáltatással, jócskán átszabott felülettel. És bár jelen verzió kellően egységes és végletekig átszabható, az EMUI túl van tolva egy Pixel szellős rendszeréhez viszonyítva. Talán ezért is jellemzőbb a szokásosnál több akkumulátormerítő háttértevékenység, plusz egy rakás alkalmazás feleslegesen foglal helyet, még ekkora tárolón is.


[+]

A notch elrejtése viszont legalább nem szükséges, hiszen nincs, az előlapra viszont kitapintható ujjlenyomat-olvasó se jutott, így a hozzá fűződő gesztusok virtuálissá váltak. Ez azt jelenti, hogy a vissza, kezdőoldal és alkalmazásváltó gombok hagyományos lecsukása mellett kérhető egy felsimítható és pár másodperc után eltűnő vonal is. Ezt megérintve vissza, nyomva tartva főoldal és oldalra húzva alkalmazásváltó funkciók érhetők el. Hozzá lehet szokni, de az iPhone X vagy a OnePlus 6 egyetlen mozdulattal intézi a főfunkciókat, itt viszont minden tevékenység duplázódik.


[+]

Szerencsére ma már opció a menü előcsalása az EMUI-s főoldalon, és továbbra is elismerésre méltó az infraport mellékelése, az Okos vezérlővel ugyanis nemcsak a listából kiválasztott készülékek távirányíthatók, a Mate programozható is. Az pedig pláne jó hír, hogy az ujjlenyomat-olvasóból végül kettő lett, kapóra jön a duplikáció a gyakorlatban. Semmi nem veri a fizikailag kitapintható és tizedmásodpercek alatt operáló, hátlapi leolvasót: szuper helyen van, ha az ember a zsebéből vagy az asztallapról megragadja a Mate RS-t. Ráadásul nem csak gyors és megbízható, az értesítési panel is legördíthető vele. De van haszna a képernyő alsó harmadába (technikailag a panel mögé) épített modulnak is: ha a Mate RS az asztallapon pihen, máris jól jön a különlegesség.


[+]

Ehhez a szenzorhoz külön kell az ujjakat regisztrálni, ám a procedúra a megszokott, csak határozottan kell a világító felületre rátelepedni. Lezárás után pár másodpercig, a közelségérzékelő előtt hadonászva és a Mate RS-t felemelve ráadásul mindig megjelenik az ujjlenyomat ikon, hogy tudja az ember, hova kell nyomni, ha pedig pontosan odabiggyeszti az ujját, tízből nyolcszor sikeres és egy másodperc alatt megvan az azonosítás. Oké: a hátsó még mindig fürgébb, plusz vakon is odatalál az ujj, de két feloldási mód egyszerűen jobb, mint egy, és akkor ott van harmadiknak az arcalapú zár. Szerencsére nem kétlépéses az azonosítás, azaz vakon, dupla kopp, felemelés és hadonászás nélkül is oda lehet tenni az ujjat a leolvasáshoz, és már világít is a panel. Egy hét (és kellő mennyiségű maszat felvitele) után pedig egész jó hatékonysággal tudtam a zárat az ikon felvillanása nélkül feloldani.


[+]

Annak viszont oka lehet, hogy míg a P20 Pro kapott gyári fóliát, a Mate RS nem: más márka hasonló leolvasója kapcsán elhangzott már, hogy az ilyen védőrétegek megnehezítik, adott esetben ellehetetlenítik a szenzor működését. Passzoló fólia nem volt nálam, egy vékony zacskóval az ujjamon mindenesetre sok próbálkozásból csak egyszer jött össze az azonosítás, vizes kézzel pedig egyszer se. Magyarán a hatékonyság, azon túl, hogy pontos és erős érintést igényel, még ideális körülményeket is, azt pedig lehetetlen megmondani, hogy akkor mennyire lesz hatékony, ha idővel a panel összekarcolódik. Nem véletlen tehát, hogy az újfajta technológia végül egy limitált darabszámú Huawei variánsban kötött ki, bár én speciel nagyon is megszerettem – ha másért nem, hát azért, mert minden körülményhez és használati módhoz jut egy leolvasó.


[+]

Ahogy egyébként a Mate 10 és a P20, a Mate RS is kínál asztali nézetet DisplayPort 1.2-es támogatással és megfelelő kábellel, DeX-féle rendszer közbeiktatása nélkül. Én egy Type-C - DisplayPort összekötővel csatlakoztattam az RS-t a monitoromhoz, így a hangátvitelt nem tudtam tesztelni, mindenesetre gond nélkül megnyílt a Huawei-féle desktop, míg a telefon rendben operált tapipadként. Vezetékmentes egérrel, billentyűzettel és hangszóróval egész hasznos kis rendszer építhető, ám messze van a megoldás a Samsung desktop rendszerétől, hát még egy igazi számítógéptől. Az alkalmazások abszolút többsége ugyanis ablakban, mobilszerűen nyílik meg, a Chrome nem méretezhető át. Átméretezhető és szabadon pakolgatható alkalmazásokból pedig nagyon kevés van, hiányzik például az S9 esetében meglévő, teljes értékű irodai csomag. Az én PC-met ez a megoldás semmiképp se váltaná ki, de azért valamennyire ez is életképes, ráadásul az asztali megjelenítés futása mellett szabadon használható a Mate RS mobilként. Sima képernyőtükrözés is kérhető, vezetékes illetve vezetékmentes formában.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • A hónap végén érkezik a Huawei GPU Turbo

  A Huawei a CES Asia 2018-on jelentette be a GPU Turbo frissítési ütemtervét, számos készüléktípus tulajdonosa készülhet a megnövelt grafikus teljesítményre

 • Sziget helyett lyuk

  A Huawei állítólag új formanyelvet dolgoz ki, ami szükségtelenné teszi a szenzorszigetet. Lesz helyette magányos kamera a képernyőben.

 • A VLC blokkolja a Huawei készülékeket

  A népszerű videolejátszó alkalmazás fejlesztői blokkolják a kínai gyártó készülékeinek hozzáféréstét a VLC programhoz.

 • Ultrahangos ujjlenyomat-olvasóra válthat a Mate 20 Pro

  A képernyőbe épített, az optikainál érzékenyebb technológia a Galaxy S10-et beelőzve egy Huawei okostelefonban debütálhat. Állítólag a Galaxy A sorozat is a képernyőbe integrálja a biometrikus szenzort, csak a régebbi fajtából.

Előzmények

Hirdetés