Hirdetés

Porsche Design Huawei Mate RS - stílus: gyakorlat

Minek notch, ha az új PD luxustelefon képernyő-dominánsabb bármelyik P20-nál? Két ujjlenyomat-olvasó, három hátlapi kamera és óriási tároló, sokkoló áron.

Kamerák, multimédia

Az, hogy P20 Pro és a Mate RS megegyező, tripla hátlapi kamerarendszere a legjobb-e ma a piacon, vagy valamelyik másik szereplő a kamerás király, olyan kérdés, amit nyáron, egy részletes összehasonlítás formájában igyekszem majd megválaszolni. Az mindenesetre Bog részletekbe menő tesztjéből egyértelműen kiderül: a Leicával közösen intézett rendszer a legsokrétűbb. Adott egy 40 megapixeles, méretes RGB szenzor (f/1,8-as rekeszértékű optikával), egy 20 megapixeles monokróm (f/1,6) és egy 8 megapixeles teleobjektíves (f/2,4), a három együtt pedig módtól és a mesterséges intelligencia hangulatállapotától függően mindenféle fotót képes kipöfékelni magából. Mondjuk egész vállalható portrékat és a mobilpiacon kiemelkedően jónak számító zoomfelvételeket, bár akadnak szoftveres kötöttségek.


[+]

Alapból 10 megapixelen rögzülnek a képek, és 1x-es, 3x-os és 5x-ös hibrid zoom között lehet váltani (illetve kézzel 10x-ig elmenni). Leginkább a 3x-os hasznos, mert tényleg rengeteg extra részletet hoz a puszta digitális nagyítással összevetve, míg az 5x-ös eredmények igazából nem részletesebbek. 40 megapixelre állítva a felbontást viszont egyáltalán nem lehet zoomolni vagy a telés kamerát bárhogy bevetni, kézi módban sem, és a DNG RAW felvételek is kizárólag a főkamerával rögzülhetnek (középen egyébként vörösesebb színegyensúllyal, mint a széleken, ez a baki már a P20 Prónál is feltűnt). A hibrid autofókusz mindenesetre villámgyors nappal és éjszaka, bár a közelképek meghálálják az érintőfókusz segítségét. A keresőn minden fontos és praktikus beállítás elérhető, ami meg nem, azt profi módra váltva lehet előcsalni. A következő fotóhalmaz első sora a kézi módban lőtt, 40 megapixeles képeket tartalmazza, a második a mesterséges intelligenciát használó 10 megapixeleseket, a harmadik a 3x-os, a negyedik pedig az 5x-ös nagyítású zoomfotókat.

Az abszolút képminőség kapcsán újfent Bog verdiktjét ajánlanám, ezt a részt rövidre fogom. A 40 megapixelnyi részlet temérdek, bár középről a szélek felé haladva gyorsan csökken a vonalélesség, előbújik néha nem kevés kromatikus aberráció plusz az EMUI továbbra is jókora zajmentesítéssel és élesítéssel operál, így még 10 megapixelre állatva is akad a JPG eredményeknek némi „digitális mellékíze”. Mégis inkább az AI-kamerára terelném a szót. A Mate RS kérdezés nélkül vált lombkorona, kék ég, étel és hasonló nevű témára, hacsak egy darab fát, égrészletet vagy pár paradicsomot meglát, és olyan mennyiségű kontrasztot és szaturációt rátol, mintha 80-as évek retró bulija volna neonfényekkel. A fehéregyensúly egyébként is gyakran tér el két egymást követő felvételen, az ég kékje pedig hajlamos a lilás tónust kapni, míg az esti és sötét eredmények a sárgás-vöröses színek felé hajlanak el.


[+]

Nagyon is ráférne az egész algoritmusra némi finomítás, az AI Insta-effektszerű eljárására meg komolyabb ráncfelvarrás, mert bár éppenséggel a Pixelek agyondicsért HDR+ funkciója is bőséges utómunkát alkalmaz, az eredmények mégis jóval természetesebbek. Nyilván az intelligens témafelismerésé a jövő, hiszen a legtöbben nem állnak le a beállításokkal bíbelődni, csak kattintanak és megosztanak. Csak az ne legyen, ami a szelfikameráknál, ahol perverzióba fordult az „arcszépítés” és az effektezés, mindennemű természetességet kiölve az állítólag „jobb” eredményekért. A következő csoport első sora a makrófelvételeket közli 10 megapixelen, AI funkcióval, majd az esti, kézi, 40 megapixeles sor jön, végül az esti, 10 megapixeles, AI funkciós.

Kétségtelenül helytáll a Mate RS az éjszakában, bár itt is jókora szoftveres belenyúlásról lehet beszélni. Nem árt a készüléket sötétben 2-3 másodpercig mozdulatlanul tartani – nem a hosszú záridő, hanem a többszörös expozíció okán, a telefon ezekből gyúr össze egy világos és részletes fotót. Tízből ezt ráadásul szép számmal csinálja hatékonyan, viszont túlságosan meg van szűrve a zaj, a fényforrások esetében pedig még 10 megapixeles is észrevehetők az élesítés nyomai. Valahogy egy U11+ vagy Pixel 2 esti képei természetesebbek, ráadásul a rövid rögzítés miatt a mozgó témák (mondjuk egy családi esemény szereplői) kevésbé mosódnak el. Az ínyencek persze bevethetik a kézi módot vagy akár a fénnyel festést, a szelfik fanatikusainak pedig 24 megapixel jut az előlapon, számos effekttel.

Videofelvétel legfeljebb 4K-ban lőhető 30 FPS-sel, meglehetősen sok részlettel és tiszta sztereó hanggal. Más kérdés, hogy az AI a színeket a fenti példa esetében is túltolta, amit pedig a Huawei AI stabilizálásnak nevez, 4K és 1080p / 60 FPS mellett (ami igazából csak 51 FPS) nem érhető el, így darabos a mozgás ezeken a felvételeken. Az iPhone X remek kiegyensúlyozása vagy 4K / 60 FPS rögzítése így álom marad, lassítani viszont lehet 960 FPS-sel is lehet, persze a szokott módon, pár tizedmásodpercnyi témát. Ezt követően a felvétel le is áll, újabb lassításhoz tehát újabbat kell indítani.

A Zene előadók, albumok, mappák, dalok és listák szerint rendszerezi az állományokat, jó pár widget is jár, FM-rádió viszont nem. Adott a DolbyAtmos, az AptX HD, az LDAC és a HWA Audio támogatás. A fülesre kitűnő minőségű hang jut, csak kár, hogy a régi, jack típusúak és a Mate RS közé Type-C-s átalakítót kell iktatni. Tiszta, dinamikus, zajmentes és részletes a hangzás, a hangerőre sem lehet panasz. Hát még a sztereó hangszóró esetében: a beszélgetési, és kiváltképp az alsó, multimédiás hangleadó igazán erélyes, komolyzenei dallamok esetében a legtisztább. A magas hangokat inkább a beszélgetési, a mélyeket pedig az alsó intézi (bár nem túl sokat), a maximumnál azért már zörejesen, de lejjebb véve, amikor még mindig roppant hangos, teljesen jó marad a minőség. Hangszínszabályzó nincs, viszont Dolby Atmos támogatás, filmes és zenei sémával van.


[+]

A videolejátszó lényegében mindent megzabál, 4K videótól kezdve a DivX és Xvid kódoláson és az AC3 hangon át a HDR tartalmakig, viszont a 18:9 arányú panel megfelelő kitöltéséhez (és nem a videó széthúzásához), illetve a feliratok lejátszásához alternatív szoftverre lesz szükség. A HDR tartalmak a Netflix katalógusában is elérhetők, és baromi jól néznek ki a fényes OLED panelen, úgyhogy a Mate RS mozizáshoz és sorozatnézéshez sem utolsó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • A hónap végén érkezik a Huawei GPU Turbo

  A Huawei a CES Asia 2018-on jelentette be a GPU Turbo frissítési ütemtervét, számos készüléktípus tulajdonosa készülhet a megnövelt grafikus teljesítményre

 • Sziget helyett lyuk

  A Huawei állítólag új formanyelvet dolgoz ki, ami szükségtelenné teszi a szenzorszigetet. Lesz helyette magányos kamera a képernyőben.

 • A VLC blokkolja a Huawei készülékeket

  A népszerű videolejátszó alkalmazás fejlesztői blokkolják a kínai gyártó készülékeinek hozzáféréstét a VLC programhoz.

 • Ultrahangos ujjlenyomat-olvasóra válthat a Mate 20 Pro

  A képernyőbe épített, az optikainál érzékenyebb technológia a Galaxy S10-et beelőzve egy Huawei okostelefonban debütálhat. Állítólag a Galaxy A sorozat is a képernyőbe integrálja a biometrikus szenzort, csak a régebbi fajtából.

Előzmények

Hirdetés