Új fogalmat is bevezetett a HMD a Nokia 8-cal

A csúcshardveren kívül egy újszerű kamerafunkcióval is előállt a Nokia, amihez természetesen Zeiss lencsék biztosítják az alapot, a marketing pedig a megnevezést. Ez a BOTHIE.

“With the Nokia 8 – we wanted to create the ultimate tool to tell our story”
"A Nokia 8-cal megkíséreltük megalkotni a legmegfelelőbb eszközt a történetünk elmesélésére."

Ennek éppen ideje volt, mi drukkoltunk, de az eddigi tapasztalatok alapján a HMD Global által Nokia logóval ellátott készülékek a finn törzsgárdával az élen sem voltak éppen biztató prológus. Noha a Nokia 6 már kellően átgondolt felvezetésnek tűnt az ikonikus márkanév csúcskészülékéhez. Ami a legmegfelelőbb eszköz a történet elmondásához. Papíron ennek egyébként minden esélye meg is van.


[+]

A Nokia 8 aránylag kis méretű készüléknek tűnik az 5,3 hüvelykes, Gorilla Glass 5-tel védett, QHD felbontású IPS panellel, noha a gyártó nem követi a kávamentes trendeket, így az ujjlenyomat-olvasó az előlap alsó tartományában fellelhető, Home gombként is funkcionáló felületben került integrálásra. A kialakítás megegyezik a Nokia 5 és 6 enyhén süllyesztett, nem mechanikus megoldásával, ami egyébként remekül működött, csak a felület kis alapterülete miatt határozott érintést igényelt. A kapacitív navigációs gombok sorrendje ezúttal sem módosítható. Viszont az Always on Display elérhető, ami alapvetően még a régi Nokia invenciója.


(forrás: The Verge) [+]

151,5 x 73,7 x 7,9 milliméteres csiszolt alumínium házba épített hardveres alapokat a Qualcomm biztosította a Snapdragon 835 formájában, amihez 4 GB operatív memória és a ragyogó kék színváltozatot kivéve 64 GB belső tárhely jár. A kék 128 gigabájtos, valamint 6 GB RAM is belefért. Viszont az összes variáció microSD kártyával 256 GB-ig bővíthető. A teljesítmény optimalizálását fizikailag a készüléktestbe épített, grafitszigeteléssel ellátott rézcsövekre bízták, ami remekül hangzik, tekintve, hogy a Nokia 5 a gyengébb lapkakészlet ellenére sem remekelt hőelvezetés terén.


(forrás: The Verge) [+]

A hangsúly viszont a kamerarendszeren van, ami az előlapon egy 13 megapixeles, PD autofókusszal szerelt szenzort jelent, míg hátul egy egész arzenál dolgozik; természetesen mindhárom egység a Zeiss tervezőmérnökeinek jóváhagyásával. A hátlapi kamerarendszer két darab, vertikálisan rendezett, 1,12 µm pixelméretű, f/2 apertúrájú, szintén 13 megapixeles szenzorból áll, amelyek egyike monokróm. A képalkotást kéttónusú LED villanó és infravörös távolságmérő is segíti az optikai képstabilizátoron kívül.


[+]

Az új kameramód azért annyira nem új, a kettős kamera-stream viszont igen. A natív kameraszoftver, amivel egyébként ezen kívül nem babráltak sokat, képes az előlapi és a hátlapi kamera képét is közvetíteni élő egyenesben Facebookon és YouTube-on is; ezt nevezte el a Nokia bothie-nak, amit nem próbálunk meg lefordítani, mert olyan megoldások jönnének ki, mint a kettőske. De hívhatjuk duál kamera közvetítésnek is. Ez egyébként bizonyos felhasználói rétegeknek különösen hasznos funkció lehet.


[+]

Nem maradt le a 3,5 milliméteres jack csatlakozó sem, valamint a hangrendszerrel is igyekeztek a Nokia mérnökei. A készülék a Nokia Ozo Audio technológiáját kapta, ami lehetővé teszi a 360 fokos hangfelvételt. Ez a funkció nem csak az offline 4K felvételek, de az élő közvetítések alkalmával is aktív, így megfelelő fülhallgatóval nincs akadálya a térhangzásnak.


[+]

Az IP54-es minősítésű, tehát fröccsenés-álló házba került  fény-, közelség- és gyorsulásmérő, elektronikus iránytű, giroszkóp, hall-szenzor és légnyomásmérő is, a WiFi 802.11 a/b/g/n/ac szabványon kapcsolódik, a Bluetooth pedig hardveresen alkalmas az 5.0-s szabvány előnyeinek kiaknázására; az NFC alap. Az LTE modul 3AC Cat.9-es , tehát három hálózati frekvencia sávszélességét aggregálja, maximum 450 Mbps letöltési sebességgel, a 3090 mAh-s akkumulátort pedig 3.1-es USB C típusú porton keresztül tölthetjük. Vezeték nélkül viszont értelemszerűen nem.


[+]

A 7.1.1-es verziószámú, módosítatlan Android rendszerrel bemutatott Nokia 8-at Európában szeptemberben lehet megvásárolni 600 euróért, ami aktuális árfolyamon 182 ezer forintnak felel meg, plusz az apró. Az eddigi tapasztalatok alapján viszont nem kell majd sokat várni az Android 8.0-ra. Az elérhető színvariációk között lesz még acélkék, acélszürke és ragyogó vörösréz, míg a ragyogó kék ugye a 6/128 Gb-os verzió színe.

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia 6 - ötről a hatra

    A Nokia 6 sok mindenben megismétli 5,2 hüvelykes fivére tulajdonságait, ám szerencsére javít annak néhány bakiján, jókora többletköltség árán. A legtöbbet multimédiában nyújtja a vásárlónak.

  • Nokia 5 - ötlettelen

    A HMD jelenleg elérhető szériájának középső tagja vegyes teljesítményt nyújt, kétségkívül vannak erősségei, de a hiányosságok sajnos hangsúlyosabbak, mint a pozitív tulajdonságok.

  • Nokia 3 - valaki most finntorog

    Symbian, MeeGo, Windows Phone és most Android: megtalálta-e a Nokia az ideális okosplatformot és a Lumiák méltó utódját, avagy az elbukott sorozatok hibáit ismétli?

  • Augusztus 16-án mutatják be a Nokia csúcsmodelljét

    A The Verge legalábbis már kapott egy Londonba szóló sajtómeghívót ezzel a dátummal, feltehetően a Nokia 8 premierjére.

Hirdetés