Nokia 7.1 - csak a matek nem stimmel

Pont jó méretű, egyedi megjelenésű és villámgyors Android One-mobilt hozott nekünk a HMD, megvannak a kedvelt márkanevek is, de az árazásnál megcsúsztak.

Hirdetés

Bevezető, doboz

Nem kis fába vágta a fejszéjét a HMD Global, amikor úgy döntött, a mai mobilos piacon próbálja meg újraalapozni a patinás Nokia hírnevét. Tavaly mutatkoztak be az első modellek az új generációból, ám mivel ezek egyáltalán nem voltak kiemelkedő vagy emlékezetes készülékek, legfeljebb annyit tudtunk meg belőlük, hogy a név és a hír mostanság is elég ahhoz, hogy ne legyen azonnal halálra ítélve az egész projekt, de inkább szerencsés, mint profi volt a start. Főleg a 3310-es reinkarnációjától vártunk többet. A feature phone-vonalat itt engedjük is el, aki annak idején büszkén használta az eredeti 8110-est, attól a HMD-nek egyesével kéne elnézést kérnie a 2018-as, 4G-s újrakiadásért, annyira pocsék volt, külsőleg és belsőleg egyaránt.

A többség erre a furcsa szerzetre emlékszik a tavalyi visszatérésből
A többség erre a furcsa szerzetre emlékszik a tavalyi visszatérésből [+]

Okostelefonok kapcsán azonban kezdik érezhetően odatenni magukat: megtalálták azt a vonalas, szögletes, de nagyon modern és letisztult design-elvet, amik mentén egyedi és felismerhető mobilokat tudnak csinálni, ami 2018-ban egyáltalán nem kis szó, és a beltartalom is kezd összeállni. Az Android One rendszert lehet szeretni vagy utálni, nyilván nem az a teljes ökoszisztéma, amit néhány gyártó készen kínál az androidos mobiljaival, de egyértelműen megvan a maga közönsége, főleg akkor, ha a Zeiss vagy az OZO Audio brand is melléjük kerül, ahogy ez megtörtént a Nokia 7.1 esetén is. Stabil, gyors és egyszerű, de pont van benne annyi extra, hogy ne azt érezzük, szálka megy a hátsónkba a fapadosságtól.


[+]

Az idei paletta kedvence továbbra is a 7 Plus, ami ugyanezzel a rendszerrel, de erősebb hardverrel, több memóriával, jobb kamerás képességekkel és üzemidővel kerül kevesebbe, mint tesztünk alanya. Ezzel pedig gyakorlatilag el is árultuk, mi is a 7.1-gyel a baj – hiába kezd minden klappolni, ha a karácsonyi pörgés közepén az árcímke még mindig nagyon túlzó. Ki akar 3 GB RAM-mal és 32 GB-os belső tárolóval szűkölködni a százezer forint fölötti árkategóriában a 4K videók világában egy gyönyörű HDR kijelző mellett?


[+]

3,5 milliméteres jack csatlakozós fülhallgatót találni egy mobil dobozában nem azért jó, mert egy pillanatig is azt feltételeznénk, hogy élvezhető zenei élményt fog nyújtani a filléres earbud, inkább csak azt jelenti, hogy a mobilba mindenféle átalakító használata nélkül dughatjuk a kedvenc analóg fülesünket. Az egyszerű kartondobozban ezen kívül egy 18W-os gyorstöltő és egy USB Type-C kábel foglalja el helyét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés