Nokia 2.2 - időutazás

Modern AI-funkciókkal hirdetik, teljesen friss Android rendszer fut rajta, összességében mégis múltidéző az összkép.

Bevezető, külső, kijelző

Idejét sem tudom, mikor találkoztam utoljára olyan tesztkészülékkel, amit a csomagból való előszedés után nem lehetett azonnal bekapcsolni, hanem előbb a gondosan különcsomagolt akkumulátort kellett a hátlap lepattintása után behelyezni. Feltűnően könnyű volt a termék, szóval gyorsan rájöttem a turpisságra, de bennem tényleg rég eltemetett emlékeket idézett fel ez a korábban rutinszerű mozdulatsor, és ahogy elkezdtem végiggondolni a múltat, a 2015-ös Gigabyte GSMart Essence, az alaplapokról ismert cég eddigi utolsó mobilos próbálkozása jutott eszembe, mint legfrissebb emlék. Hirtelen meglepettségemre Bog még rá is kontrázott egy kissé gúnyos BL-4C? kérdéssel, de persze szó sincs arról, hogy a HMD-nél kinyitottak volna egy régi raktárat, a 3000 mAh-s akkumulátor a HQ510 nevet viseli.


[+]

Akkumulátoros téren erős a visszalépés tehát a 2.1-be fixen épített, 4000 mAh-s telephez képest, és sajnos a Nokia 2.2 összességében formaterve is sokkal inkább hasonlít egy bármilyen kínai, zongoralakk-fekete szappantartóhoz, mint az előd, ami ha kicsit egyszerű módon is, de hozta a Nokia sajátos, letisztult vonalvezetését és kellemes fogású matt felületeit. A vaskos kávák mellett alkalmazott, mélyen benyúló félkör-noccs szintén inkább fájdalmas, mintsem modern, és sajnos hiába egy jól elhelyezett Google Assistant-gomb a bal oldalon, ha nekünk ez még mindig nem hoz elő többet egy bővített keresőfelületnél.


[+]

Magáról az összeszerelési minőségről egyébként nem mondhatunk rosszakat, a plasztik-üveg kombináció gyártási minősége jó, nincs recsegés-ropogás, a gombok nem lötyögnek, nyomáspontjuk határozott, és a kijelző háttérvilágítása is mindenféle összeragasztási anomália nélkül meg van oldva. Sajnálatos, hogy az új modellből kispórolták a sztereó hangzást, és csak a hátlapra helyezett, tehát asztalra helyezéssel valamelyest letakarható hangkeltőt használja multimédia lejátszására a mobil, ahogy a microUSB-csatlakozó sem épp a jövőből jött, hiába ígérnek egyébként 2 évnyi verziófrissítést és 3 évnyi biztonsági frissítést az Android One rendszerhez. A dobozban a készüléken kívül egy töltőadaptert és egy USB-kábelt talál a felhasználó, a fülhallgatót pedig mindenki oldja meg maga, ha már odafenn ott van a jack csatlakozó - gondolta a HMD, és szinte minden más gyártó is ebben a kategóriában.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Nokia 2.2 Redmi 7 Honor 8A Nokia 3.2 Huawei P Smart 2019
Képátló 5,71 hüvelyk 6,26 hüvelyk 6,09 hüvelyk 6,26 hüvelyk 6,21 hüvelyk
Felbontás 720 x 1520 720 x 1520 720 x 1560 720 x 1520 1080 x 2340
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD a-si TFT IPS LCD
Fehér fényerő 417 nit 468 nit 517 nit 419 nit 458 nit
Fehér fényerő (min.) 3,0 nit 4,7 nit 3,1 nit 3,1 nit 2,1 nit
Fekete fényerő 0,28 nit 0,21 nit 0,41 nit 0,36 nit 0,39 nit
Kontrasztarány 1488:1 2232:1 1261:1 1165:1 1171:1
Színhőmérséklet 8348 K + kézi 7289 K + kézi 7612 K + kézi 7410 K + kézi 7834 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

5,71 hüvelyken 720 x 1520 pixelt jelenít meg a mobil, a technológia IPS, jónak számító fényerővel és kontraszttal, viszont érdemi láthatóság szempontjából kissé korlátozott betekintési szögekkel. Az érintésérzékelés minősége jó, viszont maga az előlap hajlamos meghajlani annyira, hogy egy erősebb ujjbegy-nyomásra torzulnak a színek, az előd üvegfelülete jelentősen strapabíróbb volt. A notch az 5 megapixeles szelfikamerán kívül semmit nem tartalmaz, az értesítési led hiányát az értesítéskor felvillanó, fekete hátterű kijelzőfelület próbálja feledtetni.


[+]

Jobb oldalt bekapcsológomb, illetve hangerőszabályzó páros várja az utasításokat, balra került a Google-gomb, az alsó és a felső oldal pedig a microUSB és a 3,5 milliméteres jack csatlakozón osztozkodik. Még zajszűrő mikrofon sem látható sehol a készülékházon. A kártyákhoz való hozzáférés értelemszerűen a hátlap levételével lehetséges, viszont az akkumulátort nem kell hozzá kivenni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Nokia

Azóta történt

Előzmények

 • Nokia 8.1 - Annyira plusz, hogy már nyolc

  A Nokai 8.1 ugyanaz a készülék, mint a Nokia X7, amit meg ugye a Nokia 7 Plus folytatásának szántak, így a Nokia 8.1-nek inkább van köze a felső középkategóriás modellekhez, mint a csúcsszériához.

 • Nokia 7.1 - csak a matek nem stimmel

  Pont jó méretű, egyedi megjelenésű és villámgyors Android One-mobilt hozott nekünk a HMD, megvannak a kedvelt márkanevek is, de az árazásnál megcsúsztak.

 • Nokia 5.1 - 5.1-es körzet

  Ismét nem üti meg az ingerküszöböt, viszont továbbra is minőségi és esztétikus készülék. De a Nokia márkajelzésen kívül nagyjából ennyit tud üzembiztosan.

 • Nokia 6.1 - kis verziófrissítés

  Sok tekintetben előrelépett az új Nokia 6 a tavalyihoz képest, ám már be is jelentették szenzorszigetes, még ütősebb folytatását, így rövid életű lehet a telített phabletpiacon.

Hirdetés