Hirdetés

Hamarosan jön az új Mini Cooper - elektromos hajtással

Ezúttal kétféle motorral és akkumulátorral szerelik majd az villanyhajtású Miniket.

A jelenlegi Mini Cooper SE egyre népszerűbb, tavaly kapásból negyedével többet adtak el belőle, mint az azt megelőző évben, amivel a legnépszerűbb Minivé vált a kínálatban, minden ötödik Mini már elektromos, eddig összesen 43 ezer darab talált gazdára. Csak összehasonlításképp: a BMW i3-ból összesen készült 250 ezer darab, de erre volt kilenc év. Mivel az i3 gyártása megszűnt, a BMW-nél pedig az iX1-nél nincs kisebb villanyautó, ezért a Mini Cooper E és Cooper SE veheti át a stafétát, az új változat pedig a tervek szerint novembertől lép piacra, addig is a gyártó néhány álcázott képpel és technikai információk csepgtetésével látja el munícióval az érdeklődőket.


[+]

Az új Mini Cooper E motorja 183 lóerős lesz, a Cooper SE pedig 217 lóerőt szabadít az útra. A padlólemezbe épített akkupakk is eltérő, 40,7 kWh, illetve 54,2 kWh a nettó kapacitás (és ezzel egyúttal megszabadulunk a BMW-s Ah-ban megadott értékektől), ez a gyártó szerint 300 és 400 kilométeres hatótávot eredményez. A formaterv a nem álcázott modellekről már kiszivárgott képek alapján úgy változik jelentősen, hogy érzésre nem változik, de az új Cooper E és Cooper SE nagyobb tengelytávot kaphatnak, mint a korábbi változatok, a hátsó lámpa pedig teljesen megváltozik úgy, hogy a félbevágott brit zászlót dobják a tervezők és egy elsőre biztos megosztóbb megoldást tesznek a helyére.


[+]

A beltérről túl sokat nem lehet tudni egyelőre, de a kör alakú középkonzoli kijelző és műszercsoport vélhetően megmarad, ráadásul a Mini kap majd egy új digitális asszisztenst (amely jó eséllyel magyarul nem fog tudni), ennek Spike a neve és egy angol bulldog az avatárja, hogy ha már a hátsó lámpából kiirtották a brit áthallást, akkor ez mégis visszaköszönjön a grafikus felületen.


[+]

Az új Mini nem csak Cooper E és Cooper SE változatokban lép majd piacra, hanem a Counrtyman is megújul, ám ebből vélhetően nem lesz tisztán elektromos verzió, hanem a plug-in hibridek kerülnek előtérbe. A gyártó ezen kívül már most bejelentette, hogy a későbbiekben Aceman néven új taggal bővül majd a család, az Aceman pedig eddig egy kisebb crossover tanulmány volt, amely szintén villanyhajtást kap, de ez majd csak jövőre érkezhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BMW

Azóta történt

Előzmények

  • Mini Cooper SE menetpróba

    Villanygokart, amiben úgy is vigyorogsz, hogy nincs hangja. A Mini elektromos kiadása is egy élmény, még ha a praktikumát és az árát nehéz is a Dacia-Suzuki tengely mentén értelmezni.