Microsoft Lumia 950 XL - ablakcsere a tizediken

PureView kamerák, multimédia

Aki rögtön ide lapozott a kamerarészhez, annak a kezét a PureViews Nokiák képességeinek ismerete vezérelte, és bár a Lumia 1020 igazi folytatására még mindig várni kell (talán az idők végezetéig), a 950 XL hátlapjára került, 20 megapixeles BSI szenzor sem piskóta. A méretes, 1/2,4"-es fényérzékelőre a nagylátószögű, f/1,9-es rekeszértékű Zeiss optika gyűjti a fényt, a témát és az embereket pedig a háromtónusú LED világítja meg, nem is akárhogyan. Másfél év persze sok idő (a Lumia 930 óta), két és fél pedig még több (a Lumia 1020 életkora), és ezalatt óriásit fordult a világ a nem kifejezetten fotózásra szakosodott csúcskészülékekkel. Egyre több gyártó mellékel tucatnyi kameramódot, gyors és fejlett HDR-t, egy sor kézi beállítást, DNG RAW mentést, és valamit, amivel meghaladják a 950 XL-t is: lézeres vagy PDAF-autofókuszt, amely itt tehát kimaradt. Azért nappal nincs panasz sem az automata, sem pedig az érintőfókusz sebességére, az estére meg majd külön kitérünk. Továbbra is az élen járnak a PureView kamerák képstabilizálásban: az ötödik generációs optikai modul a talán a legjobb a mobilpiacon. Az előlapi kamera 5 megapixeles, ilyen képet lő.


[+]

A Lumia Kamerát a Windows Kamera váltja, amely lényegében minden régi szoftverfunkciót átvett (kivéve mondjuk a panorámát). Két alapvető módban használható az alkalmazás, amely a kétlépcsős (fókuszálás és kattintás) kameragombbal is elindítható, nagyjából 2 másodperc alatt. Alapból az automata mód ugrik fel, ahol csak a vaku, az intelligens felvétel (Rich Tone), a kameraváltó és a videofelvevő érhető el. A kis jobbra nyilat felül megérintve, vagy az exponáló gombot elhúzva viszont felugranak a profi beállítások: a fehéregyensúly (4 séma, nem programozható), a kézi fókuszcsúszka, az érzékenység (ISO50 - 3200) és a záridő (1/16000 - 4 másodperc, a fényfestéshez ez egy picit rövid). Olyan módokat, mint a panoráma, gömbpanoráma, effektek, életlenítés vagy hasonlók, ne keressünk, ehelyett a Lumia Selfie és az Office Lense dokumentumolvasó tölthető le. A fényképek 20 vagy 8 megapixelen Jpeg-ben, illetve tetszés szerint 8 megapixelen Jpeg-ben és 20 megapixelen nyers DNG formátumban menthetők. Beállítható még időzítő time-lapse funkciókkal (2, 5 vagy 10 másodpercenként addig kattint, amíg az exponálóval le nem állítjuk), lőhető expozíció-sorozat és a rácsvonalakat is aktiválni lehet. Élő fotók is járnak Fotóklip néven: ha ezt bekapcsoljuk, a kattintás előtti másodperceket a Jpeg fájlba menti a rendszer, és a galériában (bocsánat, Fotóalbumban) kis videók peregnek le, mielőtt az ellőtt fotók megjelennek. A képek szerkesztésére a Lumia Creative Studiót lehet bevetni a telefonon.

Visszatért a profi mód és a számos kézi beállítás
Visszatért a profi mód és a számos kézi beállítás [+]

A „vonalélesség mindenek felett” annyira hangsúlyos hozzáállás manapság, hogy számos gyártó élesíti túl képeit, nehogy a fejükhöz vágják: nincs elég részlet! Persze sokkal rosszabb dolog nincs a zajmentesítéstől elmosott, majd rücskösre élesített képeknél, és szerencsére a Lumiák nem állnak be a sorba: a 20 megapixeles nappali fotóknak úgy pazar a részletgazdagsága, hogy semmi nyoma zajnak vagy élesítésnek, a képeknek van egy természetes puhasága, ami miatt nyomtatásban is jól néznek ki az eredmények. Mindehhez széles dinamikatartomány jár, így HDR-felvételre alig van szükség (bevetéséről amúgy az intelligens mód maga dönt), és a fehéregyensúly, a fénymérés és a fókusz is pontos minden esetben. A képélesség csak a sarkaknál romlik valamelyest, cserében nagy látószögű és fényerejű lencse gyűjti a fényt. Makrók is sok-sok részlettel lőhetők minimum 10 centiméterről, a hátterek szépen elmosódnak és zoomolni is könnyű egy ujj csúsztatásával.

Így lehet szabályozni a dinamikus vaku erősségét
Így lehet szabályozni utólag a dinamikus vaku erősségét

Este villantanak a legnagyobbat a PureView készülékek, (a három fényes LED-del ez szó szerint értendő), és ezúttal is kitűnő képek sora lőhető naplemente után, a szokásosnál alacsonyabb érzékenységgel, kevesebb zajjal és bemozdulással. Fél másodperces záridőt is összehoztunk kézből, bár azért ez ritka dolog, a time-lapse aktiválása és a Lumiát mozdulatlanul tartva 3-4 fotó elkészítéséig viszont hasznos trükk stabil képre vadászva. Állványt is be lehet vetni persze, bár mi ezt kihagytuk. Automata módban is minőségi esti képek lőhetők, az intelligens felvétellel vakuzva ráadásul készül egy villanófény nélküli fotó is, a kettőt pedig a rendszer összegyúrja, mi pedig utólag, egy csúszkával tolhatjuk fel és le a "vakuszintet", lásd az animált képet feljebb. Ez a Dynamic Flash, és valami hasonlót régen a HDR-fotóknál is el lehetett sütni, mostantól viszont nem. Persze a kézi beállításokkal babrálva születnek a legjobb sötétben lőtt fotók, és sajnos ezeket már csak azért is be kell vetni, mert ha tényleg kevés a fény, elkezd tévedni az automatika, amelyen sokszor az érintőfókusz sem segít. Félhomályban és direkt fényforrásra élesítve még rendben van a dolog, máskor viszont egyszerűen jobb a kézi csúszkával fókuszálni, mint az automatikával vesződni, pedig ennek nem kellene így lennie. Akárhogy is: a befektetett pluszmelónak remek naplemente utáni képek az eredményei, igazán sötét részleteket előcsalva, bár a zajmentesítés és Jpeg tömörítés nyoma itt már észrevehető, főleg a széleken.

Pont ezért jó DNG-be menteni, amit megtettünk, és magunk dolgoztuk fel az imént közölt képfájlokat, a zajt és a természetes részletgazdagságot érintetlenül hagyva. Különben is ezek a nyers fotók mutatják meg igazán a lencse és a szenzor képességeit, és a 950 XL esetében mindkettő remekel. Szentkuti11 kollégát itt-ott már zavarta a magasabb érzékenységgel járó zaj, én viszont a lehető legérintetlenebb képeket szeretem, teljes részletességükben. Ha ez zajjal jár, hát annyi baj legyen – nincs egyféle fotós ízlés. Végre lehet a Lumiákkal is 4K-ban rögzíteni 30 fpssel, illetve 1080p-ben 60-nal, és az optikai stabilizációval mindez minőségi, remegésmentes felvételeket szül, rendkívül tiszta hangok kíséretében. Nincs a széltől vagy a villamoscsikorgástól berecsegő hangsáv, a négy mikrofon akár hangos koncerten is bevethető. Puszta képminőségben talán még mindig a Lumiák a legerősebbek a piacon, a hobbifotósoknak pedig a kézi módokról sem kell lemondaniuk. Fókuszképességben és szoftveres extrákban azonban már akad a PureView rendszernek bepótolni valója.


[+]

A Windows 10 zenelejátszója a Groove Zene, amely a OneDrive felhőtárhelyből és helyből is lejátszik mindenféle formátumot, a flac és a wma kódolásokat beleértve, viszont emlékezni kell, hogy az állományok készülék Music mappájába kerüljenek, a Tesztfájlok folderből nekünk nem olvasta ki azokat. A dalok albumok, előadók, zeneszámok, listák és a lejátszás időrendjében csoportosíthatók. Zárképernyős widget akad, értesítési paneles viszont nem, ehelyett a hangerőszabályzó kezelésekor ugranak fel a kapcsolódó lehetőségek. Akad még FM-rádió és videolejátszó (Filmek + TV), amely úgyszintén képes a felhőből is elindítani a műsort, és a legtöbb kódolással megbirkózik (H.263, H.264, Mpeg4, wmv, DivX, Xvid), plusz a feliratokkal, az AC3 hanggal viszont nem. Ha a 950 XL felvenni tud 4K-ban, akkor gond nélkül lejátszani is.

A multimédiás hangszóró nem villog; erősen közepes minőségű hangokat áraszt ki magából a ledes trió mellől
A multimédiás hangszóró nem villog; erősen közepes minőségű hangokat áraszt ki magából a ledes trió mellől [+]

Headsetet nem mellékelt a Microsoft, két fülünkre hagyatkozva viszont abszolút elfogadható hangminőséget tapasztaltunk fejhallgatóról, méghozzá érzékelhető zaj, sztereó áthallás vagy torzítás nélkül, audiomérő laborunkat viszont tatarozás miatt nem tudtuk bevetni. Kevésbé voltuk elégedettek a hátlapi monó hangszóróval, amelynek maximális hangere ugyan jó, ám vékonyan szól a maximumra csavarva, mélyek sehol, és a magasak sem tiszták. Lejjebb véve hiába javul a helyzet, ha egy szobát már nem lehet megtölteni a ritmusokkal. A hangszínszabályzó a Gépházban rejtőzködik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés