Microsoft Lumia 950 XL - ablakcsere a tizediken

Külső és kijelző

Fém, üveg és valódi bőr: amerre néz az ember manapság 200 ezer forint fölött, mutatós, minőségi anyagokból összerakott mobilokat lát, a Microsoft mégis a plasztik borítás mellett döntött (pedig fémkeretes Lumia is akadt), illetve a szögletes, ipari dizájnnál maradt. A csempés Metro stílushoz mondjuk, ez éppen passzol, és a 151,9 x 78,4 x 8,1 milliméteres, illetve 165 grammos paraméterek abszolút rendben vannak az óriáskészülékek kategóriájában, a fogást ráadásul enyhén ívelt hátlap és némileg lekerekített előlapi védőüveg teszi kényelmesebbé. Az egykezes használat ennek ellenére kilőve, és tornázni sem könnyű a határozott sarkak miatt. A Lumiák vastagabb, strapabíróbb műanyag borítását ráadásul vékony plasztik köntös váltja, és az oldalakra is ráhajló elem már először visszapattintva is recsegett az alsó sarkakat megnyomogatva – nem ehhez szoktunk. A Lumia 950 burkolata masszívabban tűnik, remélhetőleg az illesztés nyöszörgése csak a tesztkészüléket sajátossága volt. A hátlap egyébként cserélhető, a Mozo-féle bőr variációt a Microsoft az őszi Veletechen demózta is.

A Lumia 950 XL a külön megvásárolható Display Dock társaságában
A Lumia 950 XL a külön megvásárolható Display Dock társaságában [+]

Az 5,7 hüvelykes, 1440 x 2560 pixeles, ClearBlack technológiájú AMOLED panel segít feledtetni a fentieket: a kép eszeveszettül éles, a színek kirobbanóak (túlszaturált, természetes és kézi sémák is elérhetők), a fehérek pontosak, a fényerő pedig éjjel elég sötét, napfény alatt, automata módban pedig elég világos. Az AMOLED technológia egyik előnye, hogy minél kisebb felület világos/fehér, az annál fényesebb tud lenni, így 660 nitet is mértünk, ami szuper. A másik jótékony hatás a háttérvilágítás mellőzése, így az állandó óra (gyorsnézet képernyő / glance screen), minimális fogyasztás mellett aktív maradhat egész nap, jelezve az időt és az elmulasztott értesítések számát. A gyorsnézethez háttér is választható, az óra pedig periodikusan is felvillantható, vagy egyszerűen kikapcsolható.

A képélességgel, a kontrasztokkal és a színekkel nincs gond: a QHD-s AMOLED kijelző a Lumia 950 XL büszkesége
A képélességgel, a kontrasztokkal és a színekkel nincs gond: a QHD-s AMOLED kijelző a Lumia 950 XL büszkesége [+]

Kijelző-teszt
Mérés Microsoft Lumia 950 XL Google Nexus 6P Samsung Galaxy Note5 LG G4
Fehér fényerő (max.) 295 / 368 nit 357 nit 392 / 530 nit 451 nit
Fehér fényerő (min.) 6,5 nit 2,1 nit 1,9 nit n/a
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0,28 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen 1612:1
Színhőmérséklet 6588 K + kézi 6719 K 7596 / 6685 K 9013 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Ha Ön Lumiáján, a Start gomb alatt egy lukat pillant meg, kérem, ne pánikoljon – a phabletet maga a Microsoft lékelte meg, ide került ugyanis a beszélgetési mikrofon. Az mondjuk érdekelne bennünket, hogy ez az esztétikailag értelmezhetetlen, a hangminőség szempontjából viszont előnyös megoldás mennyire érinti negatívan a Gorilla Glass 4 védőüveg szerkezetét. Elismerésre méltóan keskenyek lettek a képernyőkávák (a vissza, a Start és a keresőgombok a kijelző aljára kerültek), és ezért még csak a Microsoft logót sem kellett lespórolni felülről, ami körül a beszélgetési hangszóró, az 5 megapixeles kamera, a fénymérő, a közelségérzékelő és a Windows Hello íriszleolvasó lámpája fedezhető fel, űrodüsszeiás, vörös pislákolással.


[+]

A nyomógombok hangerő fel, bekapcsoló és hangerő le sorrendben a jobb oldalon, ideális magasságban tapinthatók ki, könnyű lenyomni őket, csak a széleik sikerültek élesebbre a kelleténél. A kétlépcsős kameragomb legalul tapintható ki, hosszan rátelepedve kikapcsolt képernyőnél is elindul a Microsoft Kamera. A 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet felül, az USB-C port pedig alul tátong, és ugyanitt lehet az oldalakra ráhajló hátlap eltávolítását megkezdeni, amely középkori körömágykínzó mozdulatokat igényel. A microSD kártya a 3340 milliamperórás telep eltávolítása nélkül bepattintható, a nanoSIM behelyezéséhez viszont ki kell emelni az akkumulátort, amely csak elsőre tűnik úgy, hogy magával rántja a fölé belógó PureView kamerarendszert, mert igazából hozzá sem ér.


[+]

A hátlap tetején csak minimálisan emelkedik ki a 20 megapixeles kameraszenzor és a három ledes villanó, a körbefutó gyűrű pedig azért felel, hogy a lencse lapos felületen ne karcolódjon meg. Lejjebb PureView felirat jelzi a kameratechnológiát, Zeiss a optikát, még lejjebb pedig ablakos lógó a gyártót. A monó multimédiás hangszóró a kamerától balra található, ami azért jó, mert legfeljebb fekvő helyzetben, a készüléket két kézzel fogva lehet eltakarni. A pöttyük legalul és legfelül további mikrofonokat rejtenek, a Lumia 950 XL-nek összesen négy hangfelvevője van. Sem a készülék, sem a mobilos Windows 10 nem akar nyálcsorgatóan gyöngyű lenni, és az a helyzet, hogy a sok lekerekített mobil és szoftverfelület után felüdülés ez a puritán, szögletesebb dizájn. A kívánnivalót a plasztik borítás minősége hagyja maga után, a unibody fémházzal alighanem mindenféle illesztési gond kizárható lett volna – persze a vezetékmentes Qi töltést és a telep cseréjét beáldozva.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés