Hirdetés

2014. augusztus 22., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek  »  Okostelefon rovat

Nokia Lumia 1020 - fényképesztő

Nincs mese, ez most a legjobb kamerás okostelefon. A 41 megapixeles szenzor és a hat lencséből álló optika együttese verhetetlen a mobilos képalkotás kapcsán.

Bevezető

Amikor kijött a Nokia 808 PureView a barcelonai MWC-n még 2012-ben, akkor is sokan keresték az állukat a padlón, mi is így voltunk ezzel. A finn cég utolsó, Symbian alapokra épített készüléke méltó módon zárta le egy ma már halott operációs rendszer korszakát, egy olyan korszakot, ami alapvetően hozzájárult ahhoz, hogy a Nokia olyan sikeres legyen, mint amilyen volt.

Nokia Lumia 1020
[+]

Már akkor azt rebesgették, hogy előbb-utóbb ezt a technológiát Windows alapú masinákban is viszontláthatjuk, de csak telt-múlt az idő, s bár a Lumia 920-ra már rábiggyesztették a PureView nevet, azért az messze elmaradt attól a szinttől, amit a 808-as tudott hozni. És közben ébredeztek az androidos gyártók is, de minden erőfeszítésük ellenére meg sem tudták közelíteni a kissé bumfordi, architekturálisan idejétmúlt, ám kamerában továbbra is verhetetlen bajnokot. Amikor pedig a Lumia 1020 bejelentése megtörtént már tudtuk, hogy ha képalkotásban nem is avatunk új királyt (de királynőt biztosan), a Windows Phone platformnak hála ez a kamerás nagyágyú már okostelefonként is versenyképes tud lenni.

Nokia Lumia 1020
[+]

Kár, hogy ennyire elhúzódott a fejlesztés. Ennek a készüléknek már egy éve piacra kellett volna kerülnie, talán akkor máshogy alakul a finn cég sorsa is, de ezek most már maximum összeesküvés-elméletek táptalajai lehetnek, a tény az, hogy közben a Microsoft jól felvásárolta a Nokia telefonos részlegét és lehet, hogy fél év múlva ugyanezeken a telefonokon már nem lesz ott a jól ismert tipográfia és a világ minden pontján ismert név. A Lumia 1020 viszont ettől függetlenül is egy elképesztően durva gép, amelynél végre nem kell kompormisszumokat kötni sem méretben, sem kialakításban, sem pedig általános használhatóságban azért, hogy a kezünkben legyen egy olyan telefon, ami a világon a legjobb fotókat készíti. Mert ehhez nem férhet kétség.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Nokia Lumia 930 - ablak, fém tokozásban

  Hardveresen a csúcsot hozza, szoftveresen a 8.1-es WP előnyeit nyújtja, a kamera elsőrangú, frankó az összeszerelés, az ilyen masinák méltók a Nokia névhez. Amíg még van Nokia név.

 • Nokia Lumia 630 - okos folytatás

  A finnek újdonsága jól illeszkedik az elérhető árú Lumiák szériájába, hiszen szép, kellemes a tudása, ár/érték aránya pedig elődeinél is jobb.

 • Nokia X Dual SIM - bétateszt következik

  Érdekes gondolat olyan androidos okostelefont csinálni, ami feature phone-nak akarja mutatni magát. A finnek újdonsága ennek ellenére piacra került.

 • Élőben a Nokia sajtótájékoztatójáról

  Stábunk a Mobile World Congress-ről tudosít a finn vállalat sajtótájékoztatójáról. Stephen Elop és androidos készülékek a horizonton.

 • Nokia Lumia 1320 - visszafogott óriás

  A finn gyártó közelmúltban bemutatott készüléke a 1520 gyengébb változata, ám ettől még nagyon jól használható, hatalmas képernyővel rendelkezik, és nagyon gyors is.

 • Nokia Asha 503 - talán sosem olvad fel

  A finn gyártó újdonsága teljesen más megközelítésbe helyezi az Asha szériát, ugyan ez most a legerősebb tag, sokat okosodott, mégis kicsit fura szemmel nézünk rá.

 • Nokia Lumia 1520 - ablak-zsiráf

  Az eddigi legnagyobb és legerősebb Windows alapú telefont dobta a patinás gyártó, minden benne van, amit jelenleg tudnak. Ezen még rajta van a Nokia felirat.

 • Windows Phone 8 frissítési körkép

  Az elmúlt év során három nagyobb frissítés érkezett a Windows Phone 8 mellé. Összegyűjtöttük, milyen újdonságokkal bővült a rendszer.

Előzmények

 • Élőben a Nokia Lumia 1020 bemutató

  New Yorkban, magyar idő szerint 17:00-kor mutatta be a Nokia új, fotózásra kihegyezett telefonját, ami technológiájában a PureView-t követi.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2014 PROHARDVER Informatikai Kft.