Microsoft Lumia 950 XL - ablakcsere a tizediken

Adatkommunikáció, üzemidő és végszó

A Lumia 950 XL pazar adatkommunikációs képességekkel rendelkezik, élén a 300/50 megabites le- és feltöltési rátával Cat.6-os LTE hálózaton, már ahol van ilyen gyors net. Nálunk az egy SIM-es verzió járt, de akad dualSIM-es is, dual standby-jal – mindkét variáns nanoSIM-et fogad be. A vételi jellel és a beszélgetési hangminőséggel elégedettek voltunk, mindkét fél tisztán hallotta a másikat. WiFi-ből 802.11/a/b/g/n/ac a szabvány dual band, MiMo, WiFi call, Display és hotspot funkciókkal – a modem érzékenysége közepes. Bluetoothból 4.1 jár A2DP-vel és LE-vel, USB-ből pedig végre 3.1, USB-C csatlakozással, Display Port kimenettel és OTG-vel. A port sokrétűsége a Display Dockot csatlakoztatva körvonalazódik: monitor, egér, billentyűzet és külső tároló meghajtható a „kis” Lumiáról. Navigáláshoz a földi antennák és routerek mellett a GPS és GLONASS műholdcsoportok jeleit is fogja a 950 XL, a pozíciószerzés ennek megfelelően villámgyors. Az infra kimaradt, az NFC viszont nem, és készen áll a jövő mobilfizetéses megoldásaira.

A hátlap eltávolítható, a telep pedig cserélhető
A hátlap eltávolítható, a telep pedig cserélhető [+]

A phablet 3340 milliamperórás akkumulátort kapott, és nálunk egy-másfél naponta sírt fel etetésért gyakori használat mellett, úgyhogy a kétnapos töltésnek is ki kell jönnie visszafogottabb nyomogatással. Képernyőidőt a rendszer nem jelez, mindenesetre egy töltéssel, közepes fényerőn mi 11,5 órát tudtunk netezni, szemben a 3,5 órás, horrorisztikus MinDig TV streamidővel (Snapdragon 810-zel a Nexus 6P 8,5 órán át bírta), itt valami kodek vagy egyéb baki lehet, a készülékház jól fel is melegedett. A készenléti fogyasztás átlagos, az állandóan látható óra kilövése nem javít sokat a dolgon. Nemcsak a „meddig bírja”, hanem a „hogyan” és „milyen gyorsan” lehet feltölteni is fontos kérdések: a Qi szabványú vezetékmentes töltők praktikusan, bár lassan, a 3 amperes gyári adapter pedig vezetékesen, viszont villámgyorsan éri el a 100%-os szintet. A takarékos üzemmód korlátozza a háttérfolyamatokat és az értesítéseket, az utóbbihoz kivételek is hozzáadhatók.

A Lumia 950 XL elkészült, a Windows 10-en viszont lenne még mit finomítani
A Lumia 950 XL elkészült, a Windows 10-en viszont lenne még mit finomítani [+]

Értékelés: Microsoft Lumia 950 XL
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 7 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 7 pont
Hogyan értékelünk?

A teszt végén igyekszünk kétféle kérdésre választ adni: jó készülék lehet-e a Lumia 950 XL-ből a szoftverfrissítésekkel, illetve jó készülék-e most? Muszáj a kettőt szétválasztani, hiszen a Windows 10 platform, a Continuum és a Windows Hello még egyértelműen gyerekcipőben jár, ez pedig sok-sok javításra váró hibát jelent, amely a mindennapokban is érezteti a negatív hatását. A Microsoft magabiztossága azonban érezhető, és a következő hónapok sok előrelépést ígérnek. A Windows 10 alapvetően nem írja újra, amit a Windows Phone 8.1 tudott, ám bővebb a funkciólista, szebbek a menük és a csempés felület, bétásan is remekel az íriszalapú azonosítás, alapvető funkciókra pedig bevethető a Continuum, bár többre egyelőre nem. Sok múlik persze azon, hogy a fejlesztők milyen lelkesedéssel és gyorsasággal harapnak rá az univerzális appokra és egyáltalán a Windows platformra, mert még mindig tetemes a hátrány a két nagy rivális szoftverparkjához képest. Abban biztosak vagyunk, hogy a WP-fanok üdvözölni fogják a rendszer logikus előrelépést, a megelőlegezett bizalommal meg nincs gond, szépen fejlődik a W10 PC-n is.

Jó vétel-e a 950 XL mindenki másnak ma, december 11-én, 230 ezer forintos kártyafüggetlen áron? Nehezebb rá válaszolni, hiszen az AMOLED kijelző például szuper, a rendszersebesség javarészt fluid, kitűnő fényképeket lehet vele lőni (esti fókuszhibákkal), és az alapvető okostelefonos élethez van elég funkció, szolgáltatás és szoftver. A konstrukció viszont nincs a legjobb Lumiák szintjén (tesztkészülékünk hátlapja alul recsegett), és esztétikai díjakat sem fog a Microsoft besöpörni, bár a Metro stílus és a szögletes dizájn jól kiegészítik egymást. Akárhogy is nézzük a dolgot a piacra levetítve, per pillanat komplettebb, kiforrottabb és hibátlanabb phablet a Nexus 6P, a Xperia Z5 Premium, az LG G4, az S6 edge+ vagy a iPhone 6s Plus, miközben kamerás fronton már nem akkora a hátrányuk, sőt: némelyikük fókuszképességekben odacsap. Az, hogy milyen lesz a 950 XL-t és a Windows 10-et használni hónapok múlva, minket kifejezetten érdekel, ám az, hogy a rendszerpreferencia nélküli vásárlók mennyire hajlandóak egy kisebb vagyont otthagyni egy komplex és komplett készülék ígéretéért, tényleg csak az eladási mutatókból fog kiderülni. Az biztos, hogy a Lumia sorozat a Microsoftnál is jó kezekben van, a Windows 10 pedig megfelelő irány a következő évekre, az is egyértelmű, hogy a korábbi Windows Phone-hoz képest ugrásszerű a fejlődés és ha az ökoszisztéma az univerzális appok terjedésével elkezd tényleg úgy működni, ahogyan megálmodták, akkor az komoly adu lehet a platform mellett még akkor is, ha jelenleg az alkalmazásbolt kínálata szerényebb. Noha a Lumia 950 XL messze nem hibátlan, de a kiváló kamera, a remek kijelző, a bika hardver és a Continuum lehetősége miatt mégis kiérdemel egy plecsnit, ami egyébként jól ki is fejezi, hogy mi volt az általános benyomásunk.

Microsoft Lumia 950 XL

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés