Huawei Watch GT - kimerülés, nem lemerülés

Ahhoz képest, milyen jó AMOLED kijelzőt kapott, a gyönyörű Watch GT aktivitáskövetésen túl nem sokat tud. Azt viszont elég jól, és rendkívül kitartóan.

Hirdetés

Huawei Health, szoftverek

A Huawei Egészség inkább általános mozgáskövető, semmint dedikált sportalkalmazás, de azért lehet vele óra nélkül is futást, sétát vagy kerékpározást követni, illetve edzéseket kézzel hozzáadni, ennél persze bővebb a Watch GT mozgáslistája. A szoftver főoldala mutatja a napi aktív perceket, a legutóbbi edzés-, alvás- és testsúly adatokat, plusz a lépéseket számban és grafikonon. Beállíthatók célok és összekapcsolhatók az adatok a Google Fitnesszel, viszont a GPX exportálás nem opció, pedig ez alapvető kellene legyen, hogy a komolyabb futásra készülők fejlettebb adatbázisba mozgassák edzéseiket.


[+]

Az Egészség már csak azért is esszenciális a működéshez, mert a legtöbb órabeállítást innen kell elvégezni. Például azt, hogy mely alkalmazások értesítései menjenek át az SMS-ek és a bejövő hívások mellett (a hívófél neve vagy a száma megjelenik, de csak a sima elutasítás az opció, a Watch GT-n válaszlehetőségek nincsenek). Az első héten számtalanszor előfordult, hogy az óra egyszerűen nem jelzett bejövő értesítéskor, vagy mondjuk a telefonos ébresztést nem vette át. A frissítés után ez ritkább lett, de teljesen nem tűnt el, és puritán maradt a notifikációk kezelése. A Watch GT ugyanis legfeljebb csak tízet jegyez meg, rövid szöveggel, válaszadás nélkül, pedig nem igényelne sem komoly kódolást, sem erőforrást ezt produktívabban megoldani.


[+]

Nagyobb gond, hogy nincs csoportosítás alkalmazásonként, sőt: a mobilappok neve és ikonja sem derül ki, így a szövegből kell tippelni, melyikük küldte az adott notit. De legalább, ha az óráról vagy a telefonról eltüntetek egy értesítést, az kölcsönösen törlődik a másik eszközről is. Rá kellene gyúrni több tucat üzenet megjegyzésére és rendszerezésére, ha pedig már ekkora a kijelző, sokkal hosszabb szöveg is megjelenhetne a tartalmukból. Hasonló egyszerűség uralja amúgy az egész, teljesen zárt LiteOS operációs rendszert: az óralapon kívül mindössze három widget érhető el: egy a napi aktivitást mutatja (lépések, mozgáspercek, hányszor álltunk fel nyugalmi időszakban – a megmászott emeletek vagy megtett kilométerek hiányoznak), egy a pillanatnyi pulzust grafikonnal (ha a mérés mindig aktív), egy pedig az aktuális időjárást, napi minimummal és maximummal.

Egyik widgetre sem lehet rábökni további információért, ehhez a menőből kell elindítani a kapcsolódó appot, de ott is korlátozott mennyiségű adat jelenik meg, az edzések részletezését leszámítva. Nem kérhető időjárás előrejelzés, csak a legutóbbi alvásadatok olvashatók le, ezen kívül pedig csak néhány, bár annál hasznosabb alkalmazás akad. Kapóra jön, és az ilyesfajta órák között egész pontos a magasság- és légnyomásmérő, akad iránytű, stopper és visszaszámláló. Beállítható ébresztés külön a órán, megkereshető a telefon és a Watch GT korlátozott fényét zseblámpaként is használni lehet. A lehetőségek tárháza ennyiben ki is merül; minden más a sportról szól, és marad az emberben hiányérzet, amikor az ember a zseniális kijelzőre órákig rá sem néz, mert nincs oka.

Nemcsak az önálló testmozgáshoz esszenciális zenehallgatás hiányzik, a telefon lejátszója sem kezelhető valamiért. További alkalmazás nem telepíthető, a napi mozgás- és alvásadatokon túl a menüből nem halászhatók ki a korábbiak – közel egy okosóra árán egyszerűen kevés a kütyünek a praktikus tudása. Óralapból kereken egy tucatot mellékeltek, és akad közöttük analóg, illetve digitális, a lapokon az idő mellett pedig megjelenhet a töltöttség, a napi mozgásadatok, az időjárás, a pulzus, a pulzusgrafikon vagy mondjuk a VO2max.

A watch face-ek sajnos nem interaktívak, azaz nem érdemes az adott adatra bökni, ezek megjelenítésén se lehet variálni. A harmadik féltől származó óralapok telepítése úgyszintén nem opció, ahogy például a viselési preferencia megadása sem (a lépésszámlálást befolyásolhatja, hogy a domináns kézen csüng-e a ketyere). A kapcsolópanelen az öt percig világító óra, az ütemezhető ne zavarj üzemmód (a telefon ilyen funkciójával nem dolgozik össze), a telefonkereső, a képernyőzár és az alapszintű beállítások ikonja érhető el. Megjelenik még a kapcsolat és a töltöttség állapota, valamint a dátum. A rendszert frissíteni innen nem, csak az óráról lehet, az adatszinkronizálást úgyszintén onnan kell indítani. A hardver és a szoftver visszafogottsága nyilván tudatos, hiszen mindent az üzemidőnek rendeltek alá, és nem kizárt, hogy idővel bővül a LiteOS tárháza, elvégre a Watch GT egy új út legelején jár. Van is hova fejlődni...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Honor Watch Magic - elvarázsolt idő

  A Huawei Watch GT apróbb variánsa éppoly meggyőző kívülről, és épp annyira behatárolt a tudáslistája belülről. A Honor variációja ugyanakkor határozottan kellemesebb áron nyit.

 • Picit átszabták a Huawei Watch GT-t

  Apró dizájnváltozások mellett leginkább a szíj hoz látható különbséget az új variációkban. A remek AMOLED panel és a sok aktivitáskövető funkció maradt, érkezik a magyar rendszernyelv.

 • Folyamatosan nő a hordható okoseszközök piaca

  A tavalyi év végén is jelentős bővülést mutatott a szegmens, ami az idei első negyedévben tovább növekedett. A Huawei mondhatni extrém mértékben.

 • Teljesítménytúra okosórával

  A kellemest a hasznossal: váratott magára a Huawei Watch GT Active bemutatója, a tesztkörnyezetet pedig maga a Kinizsi Százas teljesítménytúra adta.

Előzmények

Hirdetés