Huawei P Smart 2019 - plasztik-AI műtét

A színátmenetes P Smart pont olyan mutatós, mint üvegszendvicsbe fogott nagy testvérei, a cseppszerű noccs mellé pedig AI-funkciók járnak. A kellemes árazás persze áldozatokat is szedett.

Hirdetés

Külső, kijelző, csomagolás

Az okostelefonos láz lecsengőben van, és ma már minden ársávban elérhető olyan ajánlat, ami igénytől függően több évre letudhatja a mobilvásárlást. Nem véletlenül billent át a mérleg, és szűkül immáron a piac, amit a dobogó harmadik helyére csúszó Apple és a legfelső fok megtartásáért küzdő Samsung is megérzett pénztárcáján. A Huawei ugyanakkor szárnyal a dobogó teteje felé, hiába a nemzetközi nyomás, ennek pedig a kínai gigapiac meghódításán túl a megfelelő fókusz az oka. A középpontban a kamera, a dizájn és az AI mozaikszó szerepel, ami a P Smart 2019 hátulján is ott figyel.


[+]

70 ezer forint környékén, azaz a középkategória kellős közepén persze éppen kínai konkurenciaharc dúl, mindenesetre szolgáltatói és kártyafüggetlen opciókkal a friss Huawei phablet ránézésre is ütőképes: elöl csupa képernyő, apró kameracseppel, hátul pedig fényes-színátmenetes megmunkálásával jelzi gyártói hovatartozását. Modern forma és funkció, amihez meglepően könnyű, 160 grammos kivitel jár, de a 6,21”-es képátlóhoz képest a 155,2 x 73,4 x 7,95 milliméteres paraméterek sem túl nagyok. Oké: egy kézzel gyakori a fogásváltás, viszont a telefon könnyen csúszik a zsebbe, bár a tenyérből is kifele.


[+]

A dobozból kiemelve persze kiderül a dizájn fő vitapontja: a legtöbb színátmenetes Huawei-jel szemben az új P Smart plasztik burkolatot kapott, ami a vétlen leejtések esetében éppenséggel jó hír, ám a karcok szempontjából rossz. Visszatérőben a plasztik? Az LG Q Stylus hátulját is az borítja, és bár itt is éppúgy hibátlanok az illesztések, kérdem én: kinek ártott a fém burkolat, ami mára kikopott a kínálatból? Oké: az alumíniumot körülményesebb ennyire mutatósra festeni, és hirtelen nem tudok szebb műanyag telefont mondani (ami öt percig áll, aztán az ujj jól összemaszatolja). Ugrott viszont a prémium, csúcskategóriás tapintás, plusz kimaradt a por- és vízálló védelem, emellett a 3400 mAh-s telep se cserélhető.


[+]

A dupla nanoSIM vagy egy SIM egy microSD kártya elrendezésű tálcát így felülről kell kipiszkálni. Az oldalélek és a jó helyre került, jobb oldali gombok egyébként szintén műanyagból vannak, és a bekapcsoló nem sikerült hibátlanra: alig emelkedik ki és nagyon kicsi mozgása van lenyomáskor, hiányzik a jófajta visszajelzés, amit egy hét alatt sem tudtam megszokni. A microUSB port alul újfent régi korokat idéz, és jár is a fekete pont: ezen az árszinten kötelező kelléknek véljük az USB-C kimenetet. Egyébként bármiféle gyorstöltésről ugyancsak le kell mondani, de legalább a jack kimenetről nem. Alul még multimédiás hangszóró kapott apró lukakat.

Ikertestvérek: a Honor 10 Lite a Huawei P Smart 2019 mellett
Ikertestvérek: a Honor 10 Lite a Huawei P Smart 2019 mellett [+]

Míg a 13 + 2 megapixeles kamerarendszer, a LED villanó és a feliratok a hátlapon kifejezetten hivalkodók, elöl feketeség rejti a terepelemeket, pedig a P Smartnak erről sincs szégyenkezni valója. A beszédhangszóró alatt tényleg csak egy cseppnyi noccs lóg be 8 megapixeles kamerával (azért a View 20 kivágása elegánsabb), oldalsó kávák alig vannak és az alsó is elég keskeny. A sencseniek így is megoldották a közelségérzékelő elhelyezését felül, míg az értesítő LED és a fénymérő ezúttal alul kapott helyet. A két szekció között a 1080 x 2340 pixelnyi, tűéles tartalmaké a főszerep, még a három navigációs gomb is teljesen kiváltható gesztusfunkciókkal.


[+]

Kijelző-teszt
Huawei P Smart 2019 Xiaomi Mi 8 Lite Honor 10 Lite Samsung Galaxy A8
Képátló 6,21 hüvelyk 6,26 hüvelyk 6,21 hüvelyk 5,6 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2340 1080 x 2280 1080 x 2340 1080 x 2220
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 458 nit 410 nit 406 nit 350/740 nit
Fehér fényerő (min.) 2,1 nit 0,9 nit 3,4 nit 1,8 nit
Fekete fényerő 0,39 nit 0,30 nit 0,35 nit 0 nit
Kontrasztarány 1171:1 1367:1 1162:1 végtelen
Színhőmérséklet 7834 K + kézi 8295 / 7510 K + kézi 7480 K + kézi 7558 / 6666 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A panel kellően világos, hogy nappal is látni lehessen a tartalmait, bár közvetlen napfény alatt picit küzdeni kell érte. Éjszaka teljesen el tud sötétedni és szabályozható olvasási mód is akad, emellett az elsőre picit kékes kalibráció melegebbre vehető, avagy kézzel szabályozható. A telítettséggel, a betekintési szögekkel és az érintési érzékenységgel sincs gond, a rezgőmotor viszont lehetne erélyesebb. A csomagolást megemelve jó pár tartozékra számít az ember, a 2 amperes töltőfejen, a microUSB kábelen és a SIM-tűn túl pedig a hagyományos mikrofonos füles egyre ritkább, így megbecsülendő vendég. A kis papírtok a tömege ellenére azonban nem védőfelszerelést, hanem egy hétvégére elég, soknyelvű olvasnivalót rejt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés