LG Q Stylus - elárazták egyetlen tollvonással

Hiába a szívós külső, ha értelmezhetetlen az öreg hardverrel az árcímke, amit a passzív stylus sem indokol. Egy picit rá kellene koncentrálnia a gyártónak a középkategóriára.

Külső, kijelző

Az LG-nek az elmúlt évek folyamán olyan emlékezetes okostelefonjai voltak, mint mondjuk a G Flex, a Q6 vagy éppen a remek V40 ThinQ, ezekre pedig még idén összehajtható és 5G-s telefon is rálicitálhat, akár már a február végi MWC-n. Becsúszott viszont az évek folyamán pár olyan darab is, amit jobb volt az ember tudatalattijába rejteni, és nincs mit szépíteni a dolgon: oda való a Q Stylus is, ami 100-110 ezer forintért éppen annyira életképes a mai felső-középkategóriában, mint kardszárnyú delfin a halfeldolgozóban.


[+]

Azt viszont mégse tehetjük meg, hogy szemet hunyunk egy itthon forgalomba került, éppen ezért bárki által megvásárolható készülék felett, mert akkor jogos a kritika, hogy csak jó mobilokat tesztelünk. Egyébként is csak több nap használat után derül ki, melyik darab hogyan sikerült, bár ezt a Q Stylus esetében leginkább 2016 végén tettük volna meg, hiszen akkor volt menő a MediaTek MT6750S SoC, és akkor füstölt el a piac egyetlen, életképes stylusos alternatívája. Mai szemszögből nézve viszont nehezen értelmezhető az LG üdvöskéje, pedig határozottan vannak külső előnyei. Mondjuk az IP68-as por- és víz elleni védelem (a termékoldal ennek mértékét nem pontosítja), illetve jó pár MIL-STD-810G teszt teljesítése (leejtés, alámerítés, alacsony nyomás, napsugárzás, hősokk, magas hőmérséklet, nedvesség, sópára, vibráció, homok ls por, eső, alacsony hőmérséklet).

Kijelző-teszt
LG Q Stylus Xiaomi Mi 8 Lite Huawei Mate 20 Lite Samsung Galaxy A8
Képátló 6,2 hüvelyk 6,26 hüvelyk 6,3 hüvelyk 5,6 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2160 1080 x 2280 1080 x 2340 1080 x 2220
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 484 nit 410 nit 447 nit 350/740 nit
Fehér fényerő (min.) 3,3 nit 0,9 nit 1,2 nit 1,8 nit
Fekete fényerő 0,32 nit 0,30 nit 0,35 nit 0 nit
Kontrasztarány 1561:1 1367:1 1398:1 végtelen
Színhőmérséklet 7747 K 8295 / 7510 K + kézi 7520 K + kézi 7558 / 6666 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Jegyezzük meg viszont: nem használja a gyártó az ütésálló vagy a strapatelefon kifejezéseket, és a termékoldal sem jelzi, hogy a felhasználó a telefont leejtheti vagy alámerülheti. De egyébként sincs az ütődésektől a védőüveg különösebben megvédve, úgyhogy leginkább abban a tudatban érdemes használni, hogy egy hagyományos telefonhoz képest a gyártó jobban odafigyelt a remek összeszerelésre. Ez masszív, szorongatásra is szívós fémvázat eredményezett hibátlan illesztésekkel, ugyanakkor kopogós műanyag hátlappal. Sokak örömére szolgálhat, hogy a Q Stylus elöl nem noccsos, mégis sikerült 6,2”-es, 18:9 arányú IPS paneljét 80%-os képernyőarány fölött tartani. A kávák keskenyek, a 1080 x 2160 pixelnyi látnivaló tűéles, a betekintési szögek jók, a kissé kékes kalibrációval pedig együtt lehet élni. Nappal a kijelző még éppen elég világos, éjszaka pedig kellően sötét, sárgás olvasási móddal. Az biztos, hogy 160,1 x 77,7 x 8,1 milliméteren a Q Stylus igencsak tepsiméretű, alapvetően kétkezes jószág, a toll járata miatt a telepnek mégis csak 3300 mAh kapacitás jutott.


[+]

A 171 grammos házban megbújó stylus passzív fajta, azaz aktív digitalizáló réteg helyett az ujjak által keletkezett feszültséget vezeti, és funkciógombja sincs, ahogy a Bluetooth kapcsolat vagy a nyomásérzékelés is kimaradt. A toll leginkább kényelmi és pontosító funkciókat lát el, mondjuk fogni pont nem komfortos, mert rendkívül keskeny. Körömmel való előhúzásakor viszont felugrik a tollablak a jegyzetelővel, a színezővel, a firkálóval és a QuickMemo+-szal. Melléjük további alkalmazásikonok dobhatók, mondjuk a PopLens nagyítóé, a toll eszköztára pedig lebegőikonként addig a képernyőn marad, amíg a stylus vissza nem kerül a járatába.


[+]

Hajszálpontos bökésre és finom rajzolásra ne számítsunk, és akkor elfogadható a performance, de az se baj, ha végig a járatában marad. Csak arra kell vigyázni, hogy ne a 3,5 milliméteres kimenetbe tuszkoljuk vissza (amúgy túl mélyen nem lehet), saját járatába viszont csak egyféleképpen jut vissza, mert a toll vége aszimmetrikus. Szerencsére az USB-C portba és a monó hangszóró rácsába nem tud bejutni, viszont kapóra jöhet a jobb oldali bekapcsoló és a bal oldali hangerőszabályzó billentyűk lenyomásakor, mert azok túl magasra csúsztak az emberi ujjnak.


[+]

A hátlap plasztik mivolta ellenére nem opció a telepcsere, a microSD és nanoSIM tálcát ezért balról kell kipiszkálni. A csomagolásban ott van ehhez a SIM-tű, aztán egy Type-C kábel, egy törlőkendő, némi leírás és egy 9 volt / 1,8 amperes töltőfej. A maradék látnivaló felsorolásszerűen: az előlapon 8 megapixeles kamera, fénymérő, közelségérzékelő, beszédhangszóró, értesítő LED. A hátlapon 16 megapixeles kamera PD-autofókusszal, LED villanó, megbízható ujjlenyomat-olvasó, pár felirat. A Q Stylus fogása összességében kényelmes, ha terebélyes mivoltával megbarátkozik az ember, kivitele viszont elég csúszós lett. A rezgőmotor közepes erejű, az érintési érzékenység elmegy, csak hardveres okokból ráérős.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • LG

Azóta történt

Előzmények

 • LG Q7 Dual - nem dobja a mentőövet

  A legfrissebb piaci eredmények alapján a dél-koreai gyártónak égető szüksége lenne egy ütőképes középkategóriásra, ami lehetne akár ez a készülék is – feleennyiért.

 • Bemutatkozott az LG Q8 (2018)

  Az LG Q sorozata a csúcsmodellek szerényebb árfekvésű variánsai, kis késleltetéssel hozzánk is eljutott a Q8, most pedig itt az idei modell, ami viszont egy középkategóriás, önálló készüléknek tűnik.

 • Három kiszerelésben érkezett az LG Q Stylus

  A közös pont a készülékből előhúzható érintőceruza, az IP68-as védelem és a MIL-STD 810G minősítés.

Hirdetés