Az USA nekiment a Huawei-nek

Letartóztatták Kanadában a Huawei pénzügyi vezetőjét, aki amúgy a cég alapítójának lánya. Ez egy elég komoly dolog, talán ez eddig a legkeményebb lépés, amit az Egyesült Államok a Huawei elleni csatában eddig meghúzott, mert természetesen ez a történet nem ma kezdődött, nem is tegnap.

Meng Wanzhou
Meng Wanzhou [+]

A Huawei alapítója egy bizonyos Ren Zhengfei, aki alapvetően nem vesz részt a cég életében, meglehetősen visszavonultan él, interjút is csak nagyon ritkán ad. Formálisan csupán a Huawei 1%-a az övé, az összes többi tulajdonrész a cég dolgozói között van szétosztva, nyilvánvalóan pozíciótól, illetve a cégnél eltöltött időtől függően. Ez egyébként tipikusan az a tény, amire sokszor hivatkozik a Huawei is, amikor felmerül a gyanú, hogy a kínai állam jelentős anyagi és egyéb befolyással bír a vállalatra.

Ren Zhengfei
Ren Zhengfei [+]

Ugyanakkor viszont Ren Zhengfei életútja kapcsán nem véletlenül vetődhetnek fel aggodalmak, hiszen az alapító az 1960-as években a Kínai Hadsereg (PLA) kutatójaként IT területen dolgozott, noha a Kommunista Pártnak sosem lett tagja. 1983-ban szerelt le és költözött Sencsenbe, ahol megalapította a Huawei-t, ami eleinte csak azzal foglalkozott, hogy elektronikai alkatrészeket importált Hong Kongból. Ha az ember elmegy a Huawei oldalára és megnézi azt a részt, ahol a cég történetéről lehet olvasni, akkor 2003 előttről nem fog találni semmit. Ami abból a szempontból jogos, hogy ekkor léptek be a telefongyártók közé, de már jóval korábban berobbantak a távközlési piacra elsősorban routerek, switchek és egyéb hálózati berendezések gyártásával, ami miatt például az amerikai Cisco volt igen ideges, több pert is indítottak szabadalomsértés miatt a Huawei ellen, akik szerintük az ő technológiájukat felhasználva gyártottak olcsóbban ugyanolyan képességű berendezéseket. Plusz illegálisan másolták le a szoftverüket és annak dokumentációját. Ezt amúgy maga a Huawei is elismerte, noha ők úgy fogalmaztak, hogy csak a szoftver egy kis részét másolták le. És ez 15 éve történt, nagyjából azóta nem bír a Huawei az Egyesült Államokban komoly üzletet kötni, de ami most zajlik, az minden eddiginél komolyabb harcnak tűnik. De még egy rövid fejezet miatt ugorjunk vissza az időben, mielőtt a Huawei kilépett volna a nemzetközi piacra, több hálózati berendezést is gyártott a Kínai Hadsereg számára, ez amúgy Ren Zhengfei egyik szívügye volt, 1994-ben például azt mondta, hogy a hálózati technológiák nemzetbiztonsági fontosságúak, ha egy országnak nincs saját technológiája, az olyan, mintha hadserege sem lenne.

Az első Huawei telefonok... 2005-ből
Az első Huawei telefonok... 2005-ből [+]

Időközben a Huawei a világ második legnagyobb okostelefonos gyártójává küzdötte fel magát, miután évről-évre egészen döbbenetes mértékben növekszik, maga mögé utasította az Apple-t és rohan a Samsung után, akiknek most egyébként sem megy olyan jól a dolog. Mindezek mellett pedig a hálózati piacon is hasítanak, az ázsiai térségben történő terjeszkedés után megérkeztek Európába is, aminek magyar vonatkozása is akad, ugyanis a hazai Vodafone hálózata volt az első európai Huawei hálózat, úgy tudni, hogy pont ezért ezt meglehetősen olcsón rakták össze, mert referenciamunkának szánták. Jelenleg a világon minden harmadik mobilhálózat Huawei elemekből áll össze.

Tesztkamra bázisállomásokhoz a Huawei központjában, Sencsenben
Tesztkamra bázisállomásokhoz a Huawei központjában, Sencsenben [+]

Ahogyan a Huawei egyre erősebbé vált, úgy váltak erősebbé azok az aggodalmak is, amelyek a kínai állammal való kapcsolatot biztonsági problémának látták. Mindezek mellett a korábban technológiai szempontból meghatározó amerikai cégek is azt érezték, hogy egyre nehezebben tudnak versenyezni a kínai fejlesztésekkel, ráadásul úgy tűnik, hogy a következő nagy lépésnek tartott 5G-ben is a Huawei fog tarolni, ami a BGR szerint az egyik kulcsa annak, hogy miért zajlik most már nem csak a színfalak mögött a harc az USA kormányzata és a Huawei között. Az 5G hálózatok üzembe helyezése minden bizonnyal hamarabb meg fog történni Kínában, mint az Egyesült Államokban, így a kínai technológia cégeknek sokkal több idejük lesz az ehhez kapcsolódó fejlesztésekre és simán versenyelőnybe fognak kerülni olyan területeken, mint az IoT, de hogy egy triviálisabb példát mondjunk: az önvezető autók. Ez gazdaságilag mindenképpen fájó lesz az USA-nak, amely a hazai szolgáltatók számára konkrétan megtiltotta, hogy Huawei elemeket használjak a hálózatukban.


[+]

Februárban jött a következő csapás az amerikai kormánytól: az FBI, az NSA és a CIA is arra hívta fel a figyelmet, hogy aggályosnak tartják, hogy amerikai állampolgárok Huawei telefonokat használnak, mert úgy gondolják, hogy nagyon rizikós, ha egy olyan távközlési vállalat termékeivel kommunikálnak az amerikaiak, amely egy másik ország kormányzatához köthető. Ebben azonban nem véletlenül nem volt ennél több konkrétum, nem hangzott el, hogy ezek az okostelefonok adatokat küldenének Kínába, hiszen ezek már olyan vádak lennének, amiket bizonyítani is kell, ráadásul sokan (joggal) azt gondolják, hogy talán pont nem az amerikai hatóságoknak kellene ezekre alapozva kijelentéseket tenniük, mert ugyanennyi erővel az a feltételezés sem állna messze a valóságtól, hogy az NSA is úgy járkál ki-be mindenféle backdoorokon keresztül, ahogyan kedve szottyan.

A korábbi Huawei HQ központi épülete
A korábbi Huawei HQ központi épülete [+]

Érdekes volt a USA legkomolyabb szövetségesének tartott brit reakció is. A BT (korábban British Telecom) már korábban is egyre inkább igyekezett megszabadulni a Huawei hálózati berendezésektől, de a cég pénzügyi vezetőjének letartóztatásának hírére bejelentették, hogy ezt a folyamatot olyannyira felgyorsítják és a teljes 4G hálózatukból visszavonják a kínai gyártó eszközeit. Érdekes, hogy ezzel szemben a szintén brit Vodafone elnöke, Vittorio Colao még márciusban azt nyilatkozta, hogy szerinte a Huawei egy nagyon innovatív és nyitott vállalat és soha semmi furcsát nem találtak a szoftvereikben, amely szerinte nem jelent nagyobb veszélyt, mint akármilyen Cisco termék, amit szintén Kínában gyártanak.

Nemzetközi sajtócsapat a Helsinkiben levő labor bejárata előtt
A Helsinkiben levő Huawei labor [+]

A Huawei-nek tehát nem megy jól az Egyesült Államokban, noha hivatalosan nincsenek kitiltva a piacról, de egyik szolgáltató sem veszi fel a kínálatába a Huawei telefonokat, márpedig az amerikai piac nagyon erősen az operátori értékesítésre épül. Érdekes, hogy a Honort általában nem említik a kormányzati kommunikációban, pedig szoftveres szempontból kvázi ugyanaz van belül, ezért aztán a Honor márka sokkal népszerűbb a tengerentúlon, mint a Huawei, az idei Black Friday például annyira jól sikerült nekik, hogy ki is fogytak a Honor View 10 készletei.


Honor View 10 [+]

Meng Wanzhou letartóztatása azonban komoly következményekkel járhat nem csak a Huawei amerikai jelenlétének szempontjából, hanem az USA és Kínai viszonyában is. Egy ilyen magas rangú vezető ellen történő vádemelés erősen visszavetheti a két ország diplomáciai és gazdasági kapcsolatait, ráadásul egyelőre még nem tiszta, hogy mivel vádolják a Huawei pénzügyi igazgatóját. A legtöbb mértékadó forrás szerint az Iránnal szembeni gazdasági szankciók megsértése lesz most is a vád (akárcsak korábban a ZTE esetében), amihez annyi köze van a Huawei-nek, hogy a gyártó okostelefonjaiban levő hardveres szabadalmak és szoftverek egy része amerikai tulajdonú (mondjuk az Android, de a hálózati modemek és technológiák egy része is).

Természetesen a Huawei azonnal tiltakozott a történtek kapcsán és kijelentették, hogy Meng semmi olyasmit nem tett, amely akár a kanadai, akár az amerikai törvényekkel ellentétes lett volna. A Huawei pénzügyi igazgatója pénteken áll bíróság elé, ahol eldöntik, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhet-e az ellene felhozott vádakkal szemben, mi pedig valószínűleg megtudjuk, hogy pontosan mik ezek a vádak. Az egészen biztos, hogy akármi is történt, ez nem fogja segíteni a Huawei-t abban, hogy az Egyesült Államokban üzleteket kössön és termékeket értékesítsen, noha a telefonos piacon eddig sem találta meg a számításait. Ha az USA megtiltja amerikai cégeknek, hogy a Huawei-jel együttműködjenek, az minden bizonnyal komoly problémát jelent majd az okostelefonos iparágnak, amely alapvetően az Android platform köré épül, de nem véletlen, hogy már korábban felröppentek olyan pletykák, hogy a Huawei saját operációs rendszert fejleszt titokban, felkészülve egy ilyen eshetőségre. De fájni fog az amerikai cégeknek is a Huawei hiánya, a világ második legnagyobb okostelefonos és hálózati gyártója rengeteg beszállítóval, partnerrel működik együtt.


[+]

Nincs tehát az sem kizárva, hogy az amerikai kormány a Huawei alapítójának lányának letartóztatásával "üzeni" a cégnek, hogy az amerikai piac nincs számukra nyitva. És mindezek mellett azt is el lehet képzelni, hogy minden vád, amit az elmúlt pár évben a Huawei ellen felhoztak, az valós, de az igazság megint valahol félúton lesz.

Azóta történt

Előzmények

  • A magyar kormány kitart a Huawei mellett

    Az eddigiekhez képest sok újdonságot nem hoz az új egyezmény, de megerősíti azt, hogy a vállalat tartósan jelen akar lenni Magyarországon.

Hirdetés