Huawei P Smart+ - elférne a kínálatban

Egy-két érthetetlen apróság maradt csak le a rendkívül ütős középkategóriásból, viszont a nyitóára kedvező, így ajánlható vétel.

Bevezető, külső, kijelző

A középkategóriás Huawei vagy Honor mobilokról szóló cikkeink első bekezdései mostanában szinte mindig arról kell szóljanak, hogy az adott terméket valahogy megpróbáljuk elhelyezni a cégcsoport kissé kaotikus világában, szinte országonként eltérő nevezéktant használnak, mi meg közben egyre inkább érezzük azt, hogy teszik ezt teljesen értelmetlenül, kissé túlgondolva. A P Smart+ sem úgy született, hogy a normál P Smartból csináltak egy nagyobb kiadást.


[+]

A Huawei P Smart+-szal először a HiSilicon Kirin 710 bemutatásakor lehetett találkozni Nova 3i néven, ez tehát a kedvező árfekvésű, de modern, 12 nanométeres csíkszélességgel gyártott, jó külsejű mobil, aminek európai változata az adatkommunikációs különbségeken túl leginkább a memóriacsomagban tér el, ott viszont nem jó irányba, hiszen 4/64 GB-os, Kínában ugyanez elérhető 128 GB-os tárolóval vagy 6 GB RAM-mal is.


[+]

Hozzánk a VIP Phone-tól érkezett a tesztkészülék. Dobozát kinyitva biztosan meg fogunk lepődni, de nem a tartozékok darabszámán, hanem azok típusán. A hagyományos töltőfej teljesen elfogadható ebben a kategóriában, a jack csatlakozós fülhallgató pedig kimondottan örömteli, az viszont jóval kevésbé, hogy microUSB-s kábel jár egy ilyen mobilhoz, miközben teljesen egyértelmű, hogy a régi csatlakozó nem csak kényelmetlenebb, egyre kevésbé lesz egyszerű minden sarkon töltőt találni hozzá, az egyszeri tesztelő is maradt magára a teljesen lemerült mobillal. Mindenre nem lehetünk felkészülve, és a P Smart+ külseje sem sugallja magáról azt, hogy be kell dobni mellé egy régi töltőt.


[+]

Minden más szempontból nehéz belekötni a külsejébe ugyanis: kellemes fém keret, üveg hátlap, nem durván vastag kávák a csinos kijelző körül, egy szokásos notch, illetve dupla kamera teszi modernné a megjelenést. A szokásos bekapcsoló, illetve hangerőszabályző gombhármas a jobb oldalra, kényelmes helyre van rendezve, ahogy a hátlapi ujjlenyomat-olvasó mélyedése is pont jó helyre esik. Szokásosan ne gondoljunk kompakt telefonra, 157,6 milliméteres magassággal és 75,2 milliméteres szélességgel ez egy méretes phablet, viszont széltében egész jól átérhető, inkább a kijelző teteje, amit nehezen fogunk elérni. A 7,6 milliméteres vastagság pont kellemes, de az igazán stabil fogáshoz nem árt hozzá egy tokot venni, a csúszóssága ugyanis tagadhatatlan.

Kijelző-teszt
Huawei P Smart+ Xiaomi Mi 8 Lite Huawei Mate 20 Lite Samsung Galaxy A8
Képátló 6,3 hüvelyk 6,26 hüvelyk 6,3 hüvelyk 5,6 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2340 1080 x 2280 1080 x 2340 1080 x 2220
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 442 nit 410 nit 447 nit 350/740 nit
Fehér fényerő (min.) 3,2 nit 0,9 nit 1,2 nit 1,8 nit
Fekete fényerő 0,29 nit 0,30 nit 0,35 nit 0 nit
Kontrasztarány 1523:1 1367:1 1398:1 végtelen
Színhőmérséklet 8169 K + kézi 8295 / 7510 K + kézi 7520 K + kézi 7558 / 6666 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A kijelző kimondottan előnyös pontja a mobilnak. 6,3 hüvelykes, Full HD+ felbontású (1080 x 2340 pixeles), 19,5:9-es képarányú. Korrekt betekintési szögekkel, nagyon magas kontraszttal, kicsit kékes fehérekkel, de összességében élénk és kellemes színekkel örvendezteti meg a felhasználót, a kávák sem extrém nagyok, egyedül a maximális fényerő, ami az átlagost nem szárnyalja túl, és sajnos az okos automatika sincs benne, ami közvetlen napfényben felhúzná az 500 nites fehérek fölé a háttérvilágítást, ebben például elmarad a kistesótól. Az állítási lehetőségek közt a felbontás és a szövegek mérete is szerepel.


[+]

Van értesítési led, de a méretes notch ellenére csak az apró hangszórórács mögé rejtették el, így túl feltűnőnek nem lehet mondani, oldalról való láthatósága (ami alapvetően a feladata lenne) minimális. Legalább elmondhatjuk, hogy van. Ugyanez igaz a dupla kamerarendszerre, ami elöl is jellemző, de megszokott módon csak egy 2 megapixeles egység segíti az egyébként meglepően nagy felbontású, 24 megapixeles szelfikamerát.


A Xiaomi Mi 8 Lite mellett[+]

A hátlap kameradudorja szerencsére nem nagy, így a telefon asztali billegése sem nevezhető komolynak, egyébként egyszerűség jellemzi a mobil ezen részét is, némi nyers adat a kameráról, egy Huawei-felirat, ujjlenyomat-olvasó, és lényegében ennyi, nincs min legeltetni a szemet. Bal oldalról ugrik elő a SIM-tálca a szokásos hibrid kiosztással: vagy dual SIM-es mobilunk van két nano kártyával, vagy microSD-t teszünk a szimpla nanoSIM mellé.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés