Huawei P30 - kell ennél több?

Jóval olcsóbb, mint a csúcsmodell, de majdnem annyit tud. A legfrissebb trükkök nincsenek benne, de van olyan funkciója is, ami a drágább verzióból hiányzik.

Fotó, videó

Mivel a P30 Pro kapcsán azzal volt tele az összes platform, hogy a periszkópos rendszerű, ötszörös zoom milyen szipi-szupi, ezért a sima P30 ezt nélkülözni kénytelen, de ettől még egyáltalán nem kell szégyenkeznie, mert így is jár három darab, eltérő látószögű kamera, egy dupla LED-es villanó és egy lézeres szenzor a gyors fókusz reményében. Ez speciel nincs a P30 Prónál, ott ugyanis a ToF kamera veszi át ezt a feladatot.

Alul a P30 Pro kamerás eszköztára, felette a P30 szettje Alul a P30 Pro kamerás eszköztára, felette a P30 szettje [+]

Hirdetés

Advertisement

A P30-ban levő kamerás megoldás nem sima másolata annak, amit a Mate 20 Pro tud, hanem egy kicsit variáltak itt-ott, a Huawei fotós képességeiből van összeollózva úgy, hogy a periszkópos megoldás hiánya egyáltalán ne legyen fájó. Nem is az, ez a szett igaából ebben a formában is elég jól lefedi a felhasználói igényeket, egyedül a videós képességeknél nem brillírozik annyira, mint amennyire elvárható lenne.

[+]

A főkameránk ezúttal is 40 megapixeles felbontásra alkalmas, de az apertúra F/1,8-as, az optikai stabilizátort pedig kivették mögüle. Mondhatnánk, hogy akkor ez a Mate 20 Próból jött, ami nagyjából igaz is, de a szenzor az RYYB színszűrőt ugyanakkor megkapta, ennyivel mégiscsak jobb, mint korábban. A nagylátószögű modul ebben az esetben 16 megapixelre képes, de van mellé autofókusz a szupermakró miatt, a telés lencse viszont teljes mértékben a Mate 20 Próból jött, ehhez van OIS és alapvetően háromszoros nagyítás érhető el vele. Úgynevezett hybrid-zoom üzemmódban pedig kijön az ötszörös is, de ott már nem annyira tökéletes a vonalélesség. Erre a hardveres felhozatalra öntötte rá a Huawei azt az egyre komplexebb szoftveres eszköztárat, amelynek legfontosabb összetevője az AI. Ez egyrészt jól megturbózza a képeket, hogy azok látványosabbak legyenek, de ezt nem kell szeretni, ki is lehet kapcsolni. Másrészt ott van a kiváló éjszakai mód, ami kézben tartott telefonnal is tud 6 másodperces záridővel igen frankó fotókat összehozni, már ha a téma alapvetően nem mozog.

A fenti képeket megtekintve körülbelül azt az eredményt kapjuk, amire számítunk. A P30 kamerája ugyanúgy a mezőny elején van, mint ahogyan a Mate 20 Prónál is tapasztaltuk, de ezek a fenti felvételek 10 megapixeles méretben készülnek, ilyenkor van ugyanis lehetőségünk a látószögek között váltani. Ha a szenzorban rejlő 40 megapixelt elő akarjuk varázsolni, akkor csak normál látószöget tudunk használni, erre is mutatunk példát alant:

Ekkora felbontás mellett már kiesnek hibák, ha 100%-os nézetben vizsgáljuk a képeket, főleg a szélek felé lesz puha a rajzolat, nem olyan jók a részletek, a fizikát a Huawei sem tudja megerőszakolni. Ugyanakkor viszont az általános használhatóság komoly szempont a kamerás teljesítmény megítélése kapcsán, ha nem az abszolút képminőséget vizsgáljuk (amit egyébként is nyers képekkel szokás megtenni), akkor ugyanarra fogunk jutni, amire a fotós eszköztárat megítélő, erre specializálódott szaklapok: a Huawei kamerája roppant sokoldalú, a legtöbb helyzetre tud választ adni és egy olyan eszközt az a júzer kezébe, amellyel különösebb előképzettség nélkül is élvezetes a fotózás. A fenti képeknél az AI ki volt kapcsolva fixen, de jöjjön pár példa arra, hogy mit csinál a fotókkal a mesterséges intelligencia, ha hagyjuk. Balra van az eredeti felvétel, jobbra pedig az algoritmus által “feljavított” kép, ahol leginkább a kontrasztot és a szaturációt piszkálja meg a rendszer.

És a rend kedvéért azért két szupermakró módban lőtt fotót is ide tudunk tenni, íme:

A videózásnál hiányzik a 4K felbontás melletti 60 fps, viszont van néhány effekt, egyrészt lehet tolni itt is a színek erősségén, másrészt a több hátlapi kamera lehetőséget ad arra, hogy azonnal úgy készüljön a videó, hogy a háttérrel valamit mókol a rendszer, például fekete-fehérré teszi, míg a főszereplőnk marad színes. Itt azért nem olyan csodás a produkció, mint a fotóknál, a stabilizáció is lehetne sokkal jobb, de gyorsabb fordulásoknál, mozgásoknál a kép szélein akadnak gondok.

A kamerás felhozatal másik gyengécske pontja az előlapi optika. Papíron ez is 32 megapixelre képes, ami egy bődületes érték, de ez egy fixfókuszos megoldás, ahol a háttér elmosását szoftveres úton próbálja megoldani a készülék — és teszi ezt sokkal gyengébb hatásfokkal, mintha a hátlapi szetthez tartozó portrémódot használnánk. (Példa) Itt a dinamikatartomány is jóval szűkebb, videózásnál pláne kijönnek az ebből fakadó beégések, de azért összességében nyilván nem kell rá panaszkodnunk, csak éppen ezen a területen a konkurens modellek között akadnak jobbak, például a hasonló árfekvésű S10e.

[+]

Zene szempontjából a P30 hozza az elvárásokat, a mellékelt füles átlagosnak mondható, a telefon alján levő hangszóró pedig kiegyensúlyozott: elég hangos, de nem rezonál, ennél többet viszont nem lehet róla elmondani. A lejátszó kellemes felületet ad, dalszöveget, albumborítót is mutat, plusz benne van a Dolby Atmos hangzásjavító is a funkciók között. Nincs FM-rádió, a diktafon viszont korrekt, van benne egy gomb, amivel lehet javítani a hangminőséget (miért nem egyből javítva van?), de hiába nyomkodtam, csak kicsit hangosabb lett a felvett beszéd.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés