Hirdetés

Huawei MatePad T 8 - tartalom teszi a tabletet

Olcsó, remekül egyberakták és nem vészesen lassú, Google szoftverek nélkül azonban még fájóbb az eleve problémás táblagépes műfaj Androidon.

Külső, kijelző, csomagolás

Lehet puszta spekuláció, mindenesetre feltételezem, hogy aki Huawei MatePad Pro-féle, kifejezett produktivitásra termett, mindenes táblagépet vásárol, talán jobban fel van készülve arra, hogy maga szedi össze és telepíti a számára szükséges szoftvereket, szemben egy olcsó óriásképernyővel, amelyet a vásárló legszívesebben csak bekapcsolna, és elkezdene használni. A bökkenő sokak számára ismert: a 8”-es, HD kijelzős MatePad T 8 korlátolt alkalmazásparkot kínáló HMS-sel, Google szoftverek és Play rendszerben vásárolt appok nélkül korlátozott képességű masina, és ha valaki például telepítgetésben járatlan ismerősének ajándékoz efféle ketyerét, hamar bejövő hívást kaphat: „drágám, merre van a YouTube, hol találom a szokásos alkalmazásaimat, és miért nem jelennek meg a névjegyeim?”


[+]

A problematika persze nem egyedi: úgy tűnik, a táblagépes felületet két panellel kínáló Microsoft Surface Duo is kihagyja a GMS szolgáltatásokat (csak a Huawei-jel szemben önkéntesen), ám a tényen nem változtat, hogy az androidos óriásképernyős műfaj Google szoftverekkel együtt is amatőr szinten van az Apple iPadOS-hez képest, Drive, Gmail, Térkép és Chrome nélkül pedig még kevesebb jó tulajdonsága maradt. A MatePad T 8-nak szerencsére akad ütőkártyája: 45 ezer forintért WiFi only, 50 ezerért pedig LTE képességekkel kedvező árú darab, és mindez nem megy a konstrukció kárára. Bár káva bőven maradt a 800 x 1280 pixeles IPS panel körül, így 199,7 x 121,1 x 8,55 milliméteren, illetve 310 grammon lényegesen terebélyesebb a masina, mint egy 7”-es, keretmentes okostelefon. A plasztik szegély és a fém hátlap viszont olyan profin lett összerakva, hogy a váz szorongatva és nekifeszülve is mozdulatlan és néma marad.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Huawei MatePad T 8 Huawei MediaPad M5 Lenovo Tab M10 Lenovo Yoga Smart Tab
Képátló 8 hüvelyk 10,8 hüvelyk 10,1 hüvelyk 10,1 hüvelyk
Felbontás 800 x 1280 2560 x 1600 1920 x 1200 1920 x 1200
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 361 nit 379 nit 321 nit 367 / 418 nit
Fekete fényerő 0,25 nit 0,25 nit 0,23 nit 0,25 nit
Kontrasztarány 1446:1 1516:1 végtelen 1468:1
Színhőmérséklet 7964 / 6894 K + kézi 7978 K + kézi 8308 K + kézi 8334 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Egy phablet nyilván hordozhatóbb, és nem véletlenül szorította vissza a kis termetű tabletpiacot, ám bárki bármit mond, szerintem egy 8"-es ketyere még mindig lényegesen kényelmesebb olvasófelületet biztosít, mint egy P40 Pro 6,58" vagy Mate 20 X 7,2"-e, és az ember ölében is jobban ottmarad egy hosszú repülőúton. A 189 ppi-s képpontsűrűség persze igencsak szerény, és a napfény alatt fényerő is kevéske, viszont a színek és a betekintési szögek előnyösek, akad pár kalibrációs opció, éjjeli olvasómód, sötét rendszertéma és egy dupla árú Galaxy A41-nél sokkal jobban működő, teljes képernyős gesztusvezérlés – de azért a virtuális gombsor is előkeríthető.


[+]

A hordozás kényelmetlenségén a vastag keret könnyű megragadása enyhít: nem fogjuk a képernyőt véletlenül tapogatni. Mondjuk ennyi szabad hellyel sajnálatos, hogy a fénymérő, a közelségérzékelő és az értesítő LED kimaradt, noha a beszédhangszórót annyira nem hiányolom. Elöl mindössze csak a 2 megapixeles, fixfókuszos szelfikamera szakítja meg a fekete kávák érintetlenségét, ami egyébként jól áll a tabletnek, ahogy a sötétszürke keret és a jó tapintású, sötétkék fém hátlap is a túloldalnak. Utóbbi egységességét csak az 5 megapixeles kamera szakítja meg, illetve némi felirat.


[+]

Kár, hogy álló helyzetben sem a bekapcsoló, sem a hangerőszabályzó nem esik hüvelykujjra jobbra. A csomagolásban található microUSB kábel alul csúszhat a helyére, 5100 mAh-s akkumulátort töltve (a dobozolt adapter 5 wattos), míg a 3,5 milliméteres füles felül csatlakozhat a tablethez, a monó hangszóró mellett (a csomagolásban headset nem található). A látnivalók sorát SIM tűvel kilökhető tálca zárja balra, amely vagy egy nanoSIM-et és microSD kártyát (LTE modell), vagy csak bővítőkártyát fogad be (WiFi only). A nyitásban a hófehér dobozban mellékelt szúrószerszám segít.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés