Hirdetés

Huawei MatePad T 8 - tartalom teszi a tabletet

Olcsó, remekül egyberakták és nem vészesen lassú, Google szoftverek nélkül azonban még fájóbb az eleve problémás táblagépes műfaj Androidon.

Külső, kijelző, csomagolás

Lehet puszta spekuláció, mindenesetre feltételezem, hogy aki Huawei MatePad Pro-féle, kifejezett produktivitásra termett, mindenes táblagépet vásárol, talán jobban fel van készülve arra, hogy maga szedi össze és telepíti a számára szükséges szoftvereket, szemben egy olcsó óriásképernyővel, amelyet a vásárló legszívesebben csak bekapcsolna, és elkezdene használni. A bökkenő sokak számára ismert: a 8”-es, HD kijelzős MatePad T 8 korlátolt alkalmazásparkot kínáló HMS-sel, Google szoftverek és Play rendszerben vásárolt appok nélkül korlátozott képességű masina, és ha valaki például telepítgetésben járatlan ismerősének ajándékoz efféle ketyerét, hamar bejövő hívást kaphat: „drágám, merre van a YouTube, hol találom a szokásos alkalmazásaimat, és miért nem jelennek meg a névjegyeim?”


[+]

A problematika persze nem egyedi: úgy tűnik, a táblagépes felületet két panellel kínáló Microsoft Surface Duo is kihagyja a GMS szolgáltatásokat (csak a Huawei-jel szemben önkéntesen), ám a tényen nem változtat, hogy az androidos óriásképernyős műfaj Google szoftverekkel együtt is amatőr szinten van az Apple iPadOS-hez képest, Drive, Gmail, Térkép és Chrome nélkül pedig még kevesebb jó tulajdonsága maradt. A MatePad T 8-nak szerencsére akad ütőkártyája: 45 ezer forintért WiFi only, 50 ezerért pedig LTE képességekkel kedvező árú darab, és mindez nem megy a konstrukció kárára. Bár káva bőven maradt a 800 x 1280 pixeles IPS panel körül, így 199,7 x 121,1 x 8,55 milliméteren, illetve 310 grammon lényegesen terebélyesebb a masina, mint egy 7”-es, keretmentes okostelefon. A plasztik szegély és a fém hátlap viszont olyan profin lett összerakva, hogy a váz szorongatva és nekifeszülve is mozdulatlan és néma marad.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Huawei MatePad T 8 Huawei MediaPad M5 Lenovo Tab M10 Lenovo Yoga Smart Tab
Képátló 8 hüvelyk 10,8 hüvelyk 10,1 hüvelyk 10,1 hüvelyk
Felbontás 800 x 1280 2560 x 1600 1920 x 1200 1920 x 1200
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 361 nit 379 nit 321 nit 367 / 418 nit
Fekete fényerő 0,25 nit 0,25 nit 0,23 nit 0,25 nit
Kontrasztarány 1446:1 1516:1 végtelen 1468:1
Színhőmérséklet 7964 / 6894 K + kézi 7978 K + kézi 8308 K + kézi 8334 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Egy phablet nyilván hordozhatóbb, és nem véletlenül szorította vissza a kis termetű tabletpiacot, ám bárki bármit mond, szerintem egy 8"-es ketyere még mindig lényegesen kényelmesebb olvasófelületet biztosít, mint egy P40 Pro 6,58" vagy Mate 20 X 7,2"-e, és az ember ölében is jobban ottmarad egy hosszú repülőúton. A 189 ppi-s képpontsűrűség persze igencsak szerény, és a napfény alatt fényerő is kevéske, viszont a színek és a betekintési szögek előnyösek, akad pár kalibrációs opció, éjjeli olvasómód, sötét rendszertéma és egy dupla árú Galaxy A41-nél sokkal jobban működő, teljes képernyős gesztusvezérlés – de azért a virtuális gombsor is előkeríthető.


[+]

A hordozás kényelmetlenségén a vastag keret könnyű megragadása enyhít: nem fogjuk a képernyőt véletlenül tapogatni. Mondjuk ennyi szabad hellyel sajnálatos, hogy a fénymérő, a közelségérzékelő és az értesítő LED kimaradt, noha a beszédhangszórót annyira nem hiányolom. Elöl mindössze csak a 2 megapixeles, fixfókuszos szelfikamera szakítja meg a fekete kávák érintetlenségét, ami egyébként jól áll a tabletnek, ahogy a sötétszürke keret és a jó tapintású, sötétkék fém hátlap is a túloldalnak. Utóbbi egységességét csak az 5 megapixeles kamera szakítja meg, illetve némi felirat.


[+]

Kár, hogy álló helyzetben sem a bekapcsoló, sem a hangerőszabályzó nem esik hüvelykujjra jobbra. A csomagolásban található microUSB kábel alul csúszhat a helyére, 5100 mAh-s akkumulátort töltve (a dobozolt adapter 5 wattos), míg a 3,5 milliméteres füles felül csatlakozhat a tablethez, a monó hangszóró mellett (a csomagolásban headset nem található). A látnivalók sorát SIM tűvel kilökhető tálca zárja balra, amely vagy egy nanoSIM-et és microSD kártyát (LTE modell), vagy csak bővítőkártyát fogad be (WiFi only). A nyitásban a hófehér dobozban mellékelt szúrószerszám segít.

Hardver, szoftver, multimédia

Egy olcsó táblagép szükséges hardverminimumát hozza a túlkoros Cortex-A53 processzormagokat (4 x 2 GHz + 4 x 1,5 GHz) és az IMG8320 GPU-t bevető MediaTek MT6768 SoC, valamint a 2 GB RAM, illetve a 8 GB-ot szabadon hagyó, dupla akkora tároló. Éppen ezért nem ez az eszköz az ideális komoly 3D-s játékok futtatására, plusz az alkalmazáskezelés, valamint a multitasking is ráérős. Az viszont elképesztő, hogy az újra elővett Galaxy A41 árának feléért, gyakorlatilag töredék annyi akadás jár: alig döccen meg a T 8 a főoldalon vagy böngészés közben görgetve, és a teljes képernyős gesztusvezérlés is profi. Ennyivel jobban sikerült optimalizálni a Huawei-nek saját felületét, amely EMUI 10.0.1 típusú, Android 10 alapokon.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Huawei MatePad T 8 Lenovo Yoga Smart Tab Samsung Galaxy Tab A (2018) ASUS ZenPad 10 Z301MF
Rendszerchip MediaTek MT6768 Snapdragon 439 Snapdragon 450 MediaTek MT8163A
GFXBench Car Chase onscreen 5,1 fps 3,1 fps 3,0 fps n/a
GFXBench Car Chase offscreen 1080p 3,2 fps 3,5 fps 3,1 fps n/a
GFXBench Manhattan onscreen 18 fps 8,7 fps 8,7 fps 5,0 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 10 fps 9,7 fps 9,2 fps 5,3 fps

A UI nyilván jócskán egyénire szabott, és persze egy Kirin 710-en gyorsabban futna, mindenesetre nem éreztem kevésnek a vasat ezen az árszinten, akinek pedig az alkalmazásmenü hiányozna, simán visszaállíthatja. Van sötét téma, jól kalibrálható a képernyő, testreszabható a kezdőoldal és pár gesztusfunkciót is kapunk. Mindezt a Huawei Mobile Services spékeli meg saját ökoszisztémán belül, élén az AppGallery alkalmazásbolttal, melynek gyarapodó szolgáltatásaiba a Huawei azonosítóval lehet belépni.

Hirdetés

[+]

Az alapszolgáltatások rendben: akad jófajta zene- és videolejátszó tartalomajánlóval, a PhoneClone az átköltözést segíti, a Fájlok pedig a tárhelyen való eligazodást. A Gyereksarok csemetéinknek kínál elfoglaltságot szemvédelemmel, játékokkal, rajzolással, tanulással, a szülő által kérhető limitekkel és jelszózárral. Persze saját tablet szokásunkat is monitorozhatjuk. Jófajta a Huawei Böngésző, elérhető a gyártói Cloud felhőtárhely és sok tucat magyar alkalmazás van az AppGalleryben, a Mobilarena gyorsappot beleértve.

[+]

Tudunk tehát netezni, saját fájlokkal mozizni, és amelyik népszerű alkalmazás elérhető az iménti boltban, az rendben fut, ám idáig tartott a HMS-es MatePad T 8 kényelme. Androidon az óriásképernyőre optimalizált, osztott nézetes és nem elnagyolt dizájnú alkalmazások eleve kiesnek a Google érdektelensége miatt, hogy az iPadOS kínálatát utolérje. És erre jön rá a Play-szolgáltatások teljes hiánya, így nem csak az alap Google appok java elérhetetlen (a Térkép külső forrásból például telepíthető), számos GMS kódot igénylő alkalmazás kiesik, illetve minden olyan korábbi vásárlás, amit a Play rendszerben végeztünk, és nem férünk hozzá mondjuk Facebook fiókkal.


[+]

Nálam ez több tucat játékot és a Locus Maps Pro-féle, korábban kiperkált szolgáltatás bukását jelenti, és erre jön rá, hogy mindenféle, az AppGalleryben fel nem lehető alkalmazást APK Pure, Amazon AppStore és egyéb forrásokból kell beszerezni, extra lépésekkel, némileg megnőtt biztonsági kockázattal. Ha egy belépő táblagép célja az egyszerű, fapados használat a kidobozolás pillanatától, és eséllyel használ ilyen terméket az, aki pont nem akar napokat szívni a telepítgetéssel, akkor a T 8 jelen formában abszolút praktikátlan. Ezen a ponton pedig hiába mutogatunk az amerikai kormányra vagy féltucat, HMS-ben segítséget nyújtó blogbejegyzésünkre: 2020 nyarán a helyzet egy kicsit sem jobb, mint fél évvel ezelőtt, a vásárló márpedig szoftveres szempontok alapján is szűri a termékeket.

[+]

Némileg enyhít a dolgon, hogy a főoldalon Eszközök, Üzleti, Szórakozás, Közösségi, Életstílus és Játékok címszó alatt a Huawei maga ajánl népszerű alkalmazásokat saját ökoszisztémából, viszont a termékoldalon és a dobozon mindössze annyi célzás van a jelenlegi, áldatlan helyzetre, hogy „Explore it on AppGallery” – ami egy kívülállónak semmiféleképp sem az az információ, hogy más androidos táblagépekkel szemben a Google szolgáltatásai és a Play exkluzív tartalmai nem lesznek elérhetők. Nyilván nem fogja a Huawei valami hiányát kommunikálni, ám ettől még bizony meglepetés érheti azt, aki webshopból vásárol, és otthon szembesül a korlátokkal.

Azt persze mindenki sejtheti, hogy nem a T 8 váltja majd ki a profi kamerát vagy P40 Prót 2 megapixeles, fixfókuszos előlapi egységével vagy 5 megapixeles, autofókuszos hátlapi moduljával, és a fapados képességekhez igazították a szoftvert is, amely vakufunkciókat pusztán azért nem kapott, mert nincs LED villanó a tableten. Legalább nem lepődik meg az ember a roppant gyenge nappali képminőségen szűk dinamikaátfogással és részletességgel, valamint túlzó zajszűréssel, bár a kissé fakó színek legalább természetesek. Este pláne ne akarjon senki táblagéppel kattintani, bár sötétben kevésbé tűnik idétlennek a dolog.

[+]

1080p felvételt azért lőhetünk, és nem is gyalázatos az élesség – rázkódásból és fókuszproblémából viszont annyi van, hogy érdemes kihagyni az egészet. Jobb ezzel a tablettel lejátszani, mint felvenni, a Zene és Videó a helyben tárolt állományok mellett pedig különféle online tartalmakat is ajánl, plusz akad jack kimenet, amire korrekt minőségű hang jut. Fura módon felülre került a monó multimédiás hangszóró, és az is váratlan, hogy bár mindenféle mély hangról le kell mondani, plusz a produktum kissé éles, igazából hangerőben és minőségben is teljesen korrekt a dolog. Az előnyös hangkeltésben nyilván segít a méretes ház. Nem ez a HD panel az ideális mozizáshoz, Widevine L1 védelem sincs a FHD/HDR streameléshez a Netflix vagy a Prime Video esetében, de azért jól jön a cucc hosszú úton vagy takaró alá bújva.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A MatePad T 8 LTE variánsa egy nanoSIM-et fogad be minden hazai 4G sáv támogatásával, 5G opció és beszédhangszóró nélkül. A kétcsatornás WiFi modem érzékenysége kifejezetten jó (802.11a/b/g/n/ac, HotSpot az LTE variáns esetében), a Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE), az USB port pedig 2.0-s (microUSB, MTP). A navigáláshoz a földi antennák (LTE variáns) és routerek mellett a GPS, GLONASS és BeiDou műholdak állnak rendelkezésre középtempójú, de pontos pozíciószerzéssel. A szokásos szenzorsorból viszont csak a gyorsulásmérő adott, az iránytű, a giroszkóp, a barométer, az NFC vagy az infra nem.


[+]

Az 5100 mAh-s telep ma már nem hangzik olyan kövérnek, mint az óriás akkumulátoros phabletek korszaka előtt, ám WiFi hálózaton, minimális készenléti fogyasztással igazából annyi napig használható a T 8 lemerülés előtt, amíg 6-9 képernyőóra össze nem jön. Utána a táblagép két és fél óra türelmet kér az 5 wattos töltőn csüngve, illetve elnézést a microUSB foglalatért. Utána viszont újfent kitartó a masina, ha nem is rekorddöntögető, és még néhány hasznos takarékossági trükköt is bevet ínséges időkre.


[+]

Összefoglaló

Értékelés: Huawei MatePad T 8
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 6,5 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 7 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 5 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Ha azt nézem, hogy 45 ezer forintért WiFi-vel és mindössze 5 ezer forint felárral LTE variációban a Huawei belépő táblagépe visszafogott hardverével együtt sem borzolja akadásokkal a kedélyeket, nem túl éles képernyőjén pedig vígan lehet órákon át böngészni vagy vészesetben videózni, amihez a kávamentes phabletekhez képest sokkal kényelmesebben megragadható kávák és kitűnő összeszerelés társul, a MatePad T 8-at sikerült pontosan beárazni. Az EMUI felületet jól optimalizálták, az üzemidő rendben, a multimédiától ennyiért pedig úgyse várt senki sokat, és akkor a felejtendő kamerák után a korrekt hangszóró még pozitív csalódást is okoz.

Ám jön a kötelező feketeleves: nemcsak a Google engedte el a táblagépek kezét (így jóformán nincsenek óriásképernyőre optimalizált alkalmazások), nem futnak a T 8-on a keresőóriás szolgáltatásai, kiesett minden korábbi Play Áruház vásárlás és GMS only alkalmazás, erre pedig nyilván nem céloz a termékoldal, ami alanyunk jócskán megvágott használhatósága mellett még meglepetést is okozhat kicsomagoláskor. Olcsó táblagépet szerintem sokan épp az egyszerű használat miatt választanak, ám a HMS-es élmény egyelőre koránt sem felhőtlen, és sajnos vajmi keveset számít, hogyan jutottunk ide: ez van. Pedig Google-lel a T 8 akár ajánlott vétel is lehetne egy olyan esztendőben, amikor nagyjából minden más termék ára elszállt, Amerika által kompromittálva azonban a tetszett plecsni se fér bele.

Bone123

Specifikáció

Huawei MatePad T 8
Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE (LTE variáns)
Méret 121,1 x 199,7 x 8,55 milliméter
Tömeg 310 gramm
Színvariációk sötétkék
SIM-foglalat nanoSIM (LTE vaiáns)
Kijelző
Kijelző átlója 8 hüvelyk
Kijelző felbontása 1280 x 800 pixel (188 ppi)
Kijelző típusa IPS kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa MediaTek MT8768
Processzor típusa 4 x 2 + 4 x 1,5 GHz Cortex-A53
Processzor csíkszélessége ? nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip IMG GE8320
RAM mérete 2 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 16 GB
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 900/1800/1900
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1 / B3 / B5 / B7 / B8 / B18 / B19 / B20 / B26 / B28
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 21,1 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 5.0 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, WiFi hotspot, WiFi direct
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van (GPS, GLONASS, BeiDou)
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 10 (EMUI 10.0.1 HMS-sel)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek AppGallery, Cloud, Egészség
Multimédia
Fő kamera 5 megapixeles, autofókuszos
Másodlagos kamera 2 megapixeles
Videófelvétel 1080p @ 30 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 5100 mAh-s lítium-polimer
Egyebek
3,5 milliméteres jack kimenet, giroszenzor

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés