Hirdetés

Huawei MatePad T 8 - tartalom teszi a tabletet

Olcsó, remekül egyberakták és nem vészesen lassú, Google szoftverek nélkül azonban még fájóbb az eleve problémás táblagépes műfaj Androidon.

Hardver, szoftver, multimédia

Egy olcsó táblagép szükséges hardverminimumát hozza a túlkoros Cortex-A53 processzormagokat (4 x 2 GHz + 4 x 1,5 GHz) és az IMG8320 GPU-t bevető MediaTek MT6768 SoC, valamint a 2 GB RAM, illetve a 8 GB-ot szabadon hagyó, dupla akkora tároló. Éppen ezért nem ez az eszköz az ideális komoly 3D-s játékok futtatására, plusz az alkalmazáskezelés, valamint a multitasking is ráérős. Az viszont elképesztő, hogy az újra elővett Galaxy A41 árának feléért, gyakorlatilag töredék annyi akadás jár: alig döccen meg a T 8 a főoldalon vagy böngészés közben görgetve, és a teljes képernyős gesztusvezérlés is profi. Ennyivel jobban sikerült optimalizálni a Huawei-nek saját felületét, amely EMUI 10.0.1 típusú, Android 10 alapokon.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Huawei MatePad T 8 Lenovo Yoga Smart Tab Samsung Galaxy Tab A (2018) ASUS ZenPad 10 Z301MF
Rendszerchip MediaTek MT6768 Snapdragon 439 Snapdragon 450 MediaTek MT8163A
GFXBench Car Chase onscreen 5,1 fps 3,1 fps 3,0 fps n/a
GFXBench Car Chase offscreen 1080p 3,2 fps 3,5 fps 3,1 fps n/a
GFXBench Manhattan onscreen 18 fps 8,7 fps 8,7 fps 5,0 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 10 fps 9,7 fps 9,2 fps 5,3 fps

A UI nyilván jócskán egyénire szabott, és persze egy Kirin 710-en gyorsabban futna, mindenesetre nem éreztem kevésnek a vasat ezen az árszinten, akinek pedig az alkalmazásmenü hiányozna, simán visszaállíthatja. Van sötét téma, jól kalibrálható a képernyő, testreszabható a kezdőoldal és pár gesztusfunkciót is kapunk. Mindezt a Huawei Mobile Services spékeli meg saját ökoszisztémán belül, élén az AppGallery alkalmazásbolttal, melynek gyarapodó szolgáltatásaiba a Huawei azonosítóval lehet belépni.

[+]

Hirdetés

Az alapszolgáltatások rendben: akad jófajta zene- és videolejátszó tartalomajánlóval, a PhoneClone az átköltözést segíti, a Fájlok pedig a tárhelyen való eligazodást. A Gyereksarok csemetéinknek kínál elfoglaltságot szemvédelemmel, játékokkal, rajzolással, tanulással, a szülő által kérhető limitekkel és jelszózárral. Persze saját tablet szokásunkat is monitorozhatjuk. Jófajta a Huawei Böngésző, elérhető a gyártói Cloud felhőtárhely és sok tucat magyar alkalmazás van az AppGalleryben, a Mobilarena gyorsappot beleértve.

[+]

Tudunk tehát netezni, saját fájlokkal mozizni, és amelyik népszerű alkalmazás elérhető az iménti boltban, az rendben fut, ám idáig tartott a HMS-es MatePad T 8 kényelme. Androidon az óriásképernyőre optimalizált, osztott nézetes és nem elnagyolt dizájnú alkalmazások eleve kiesnek a Google érdektelensége miatt, hogy az iPadOS kínálatát utolérje. És erre jön rá a Play-szolgáltatások teljes hiánya, így nem csak az alap Google appok java elérhetetlen (a Térkép külső forrásból például telepíthető), számos GMS kódot igénylő alkalmazás kiesik, illetve minden olyan korábbi vásárlás, amit a Play rendszerben végeztünk, és nem férünk hozzá mondjuk Facebook fiókkal.


[+]

Nálam ez több tucat játékot és a Locus Maps Pro-féle, korábban kiperkált szolgáltatás bukását jelenti, és erre jön rá, hogy mindenféle, az AppGalleryben fel nem lehető alkalmazást APK Pure, Amazon AppStore és egyéb forrásokból kell beszerezni, extra lépésekkel, némileg megnőtt biztonsági kockázattal. Ha egy belépő táblagép célja az egyszerű, fapados használat a kidobozolás pillanatától, és eséllyel használ ilyen terméket az, aki pont nem akar napokat szívni a telepítgetéssel, akkor a T 8 jelen formában abszolút praktikátlan. Ezen a ponton pedig hiába mutogatunk az amerikai kormányra vagy féltucat, HMS-ben segítséget nyújtó blogbejegyzésünkre: 2020 nyarán a helyzet egy kicsit sem jobb, mint fél évvel ezelőtt, a vásárló márpedig szoftveres szempontok alapján is szűri a termékeket.

[+]

Némileg enyhít a dolgon, hogy a főoldalon Eszközök, Üzleti, Szórakozás, Közösségi, Életstílus és Játékok címszó alatt a Huawei maga ajánl népszerű alkalmazásokat saját ökoszisztémából, viszont a termékoldalon és a dobozon mindössze annyi célzás van a jelenlegi, áldatlan helyzetre, hogy „Explore it on AppGallery” – ami egy kívülállónak semmiféleképp sem az az információ, hogy más androidos táblagépekkel szemben a Google szolgáltatásai és a Play exkluzív tartalmai nem lesznek elérhetők. Nyilván nem fogja a Huawei valami hiányát kommunikálni, ám ettől még bizony meglepetés érheti azt, aki webshopból vásárol, és otthon szembesül a korlátokkal.

Azt persze mindenki sejtheti, hogy nem a T 8 váltja majd ki a profi kamerát vagy P40 Prót 2 megapixeles, fixfókuszos előlapi egységével vagy 5 megapixeles, autofókuszos hátlapi moduljával, és a fapados képességekhez igazították a szoftvert is, amely vakufunkciókat pusztán azért nem kapott, mert nincs LED villanó a tableten. Legalább nem lepődik meg az ember a roppant gyenge nappali képminőségen szűk dinamikaátfogással és részletességgel, valamint túlzó zajszűréssel, bár a kissé fakó színek legalább természetesek. Este pláne ne akarjon senki táblagéppel kattintani, bár sötétben kevésbé tűnik idétlennek a dolog.

[+]

1080p felvételt azért lőhetünk, és nem is gyalázatos az élesség – rázkódásból és fókuszproblémából viszont annyi van, hogy érdemes kihagyni az egészet. Jobb ezzel a tablettel lejátszani, mint felvenni, a Zene és Videó a helyben tárolt állományok mellett pedig különféle online tartalmakat is ajánl, plusz akad jack kimenet, amire korrekt minőségű hang jut. Fura módon felülre került a monó multimédiás hangszóró, és az is váratlan, hogy bár mindenféle mély hangról le kell mondani, plusz a produktum kissé éles, igazából hangerőben és minőségben is teljesen korrekt a dolog. Az előnyös hangkeltésben nyilván segít a méretes ház. Nem ez a HD panel az ideális mozizáshoz, Widevine L1 védelem sincs a FHD/HDR streameléshez a Netflix vagy a Prime Video esetében, de azért jól jön a cucc hosszú úton vagy takaró alá bújva.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés